Ухвала
від 03.07.2024 по справі 953/2162/24
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/2162/24

н/п 1-кс/953/4851/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" липня 2024 р. Київський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді - ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові клопотання прокурора у кримінальному провадженні заступника начальника відділу нагляду за додержанням законів регіональним органом безпеки Харківської обласної прокуратури ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22023220000001352 від 26 вересня 2023 року за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.111-2 КК України, -

встановив :

02 липня 2024 року до Київського районного суду м. Харкова надійшло клопотання прокурора у кримінальному провадженні заступника начальника відділу нагляду за додержанням законів регіональним органом безпеки Харківської обласної прокуратури ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22023220000001352 від 26 вересня 2023 року за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.111-2 КК України, в якому прокурор просить накласти арешт на усі грошові кошти, окрім виплати заробітної плати та обов`язкових платежів до бюджету, на майно, щоналежить на правівласностіпідозрюваному ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , а саме на грошовікошти, якізнаходяться на наступнихбанківськихрахунках:

в АкціонерномутовариствіКомерційний банк «ПриватБанк», код ЄДРПОУ 14360570, МФО банку НОМЕР_2 , а саме:

- номер рахунку№ НОМЕР_3 (українська гривня);

- номер рахунку№ НОМЕР_4 (долар США);

- номер рахунку№ НОМЕР_5 (долар США);

- номер рахунку№ НОМЕР_6 (українська гривня);

- номер рахунку№ НОМЕР_6 (українська гривня);

- номер рахунку№ НОМЕР_7 (українська гривня);

- номер рахунку№ НОМЕР_8 (українськагривня).

в Акціонерномутоваристві «РАЙФФАЙЗЕН БАНК», код ЄДРПОУ 14305909, МФО банку НОМЕР_9 , а саме:

- номер рахунку№ НОМЕР_10 (українська гривня);

- номер рахунку№ НОМЕР_11 (українська гривня);

- номер рахунку№ НОМЕР_12 (українська гривня);

- номер рахунку№ НОМЕР_13 (українська гривня);

- номер рахунку№ НОМЕР_14 (українська гривня);

- номер рахунку№ НОМЕР_15 (українська гривня);

- номер рахунку№ НОМЕР_16 (українськагривня);

- номер рахунку№ НОМЕР_17 (українськагривня);

- номер рахунку№ НОМЕР_18 (українськагривня).

з позбавленням права на їхвідчуження, розпорядження та/абокористування.

Крім того, прокурор просив розглянутивказане клопотання без повідомлення (участі) підозрюваного, іншоговласника майна, їхзахисника, представникачи законного представника.

Прокурор надав заяву про розгляд клопотання без його участі.

Відповідно до ч. 2 ст. 172 КПК України клопотання слідчого, прокурора, цивільного позивача про арешт майна, яке не було тимчасово вилучене, може розглядатися без повідомлення підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, їх захисника, представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

Слідчий суддя вважає за необхідне розглядати клопотання з повідомленням власника майна та його представника враховуючи наявність в матеріалах, доданих до клопотання, заява захисника підозрюваного ОСОБА_4 адвоката ОСОБА_5 про розгляд клопотання без його з підозрюваним участі.

Власник майна ОСОБА_4 в судове засідання не доставлений, про дату та час судового засідання повідомлений належним чином.

Згідно п. 7 ч. 2 ст. 131 КПК України, заходом забезпечення кримінального провадження є арешт майна.

Частиною 1 ст. 170 КПК України передбачено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою конфіскації майна як виду покарання.

Відповідно до ч. 5 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 3 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного за наявності достатніх підстав вважати, що суд у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України, може призначити покарання у вигляді конфіскації майна.

Як вбачається з матеріалів клопотання, слідчим відділом УСБУ в Харківській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22023220000001352 від 26.09.2023 за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення за ч.1 ст. 111-2 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що з березня 2022 року по вересень 2022 року, більш точний проміжок часу у ході досудового розслідування на теперішній час не встановлений, громадянин України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично підтримував рішеннята діїдержави-агресора,збройних формуваньта окупаційноїадміністрації держави-агресора, а також вчиняв умисні дії, у формі добровільного збору та передачі паливно-мастильних матеріалів окупаційній адміністрації держави-агресора в смт. Шевченкове та збройним формуванням рф на території Куп'янського району за наступних обставин.

Так, ОСОБА_4 у період часу, з березня 2022 року по вересень 2022 року, перебуваючи на територіїокупованогосмт. Шевченкове, співпрацюючиз головоюокупаційноїадміністраціїШевченківського району ОСОБА_6 , діючисвідомо та добровільно, маючивідповіднівнутрішніпереконання, використовуючиможливості АЗС, яка розташована в АДРЕСА_2 та перебуває у йогобезпосереднійвласності та розпорядженні, вчинявумиснідії, спрямовані на допомогудержаві-агресору (пособництво), збройнимформуванням та окупаційнійадміністраціїдержави-агресора, шляхом підтримкирішень та дійдержави-агресора, збройнихформувань та окупаційноїадміністраціїдержави-агресора, а самеотримав 09.08.2022 патент №163 на торговудіяльністьвідпредставниківокупаційноїадміністрації, що в свою чергу у подальшомуслугувалопідставою для сплативідповіднихподатків та тим самим сприялофінансуваннювійськовоїагресії РФ відносноУкраїни. Післячого з метою реалізаціїсвогозлочинногоумислу у період часу з травня 2022 року до початку вересня 2022 року, більшточнийпроміжок часу в ходідосудовогорозслідування не встановлений, систематично здійснював передачу матеріальнихресурсівпредставникамдержави-агресора, їїзбройнимформуванням та окупаційнійадміністраціїдержави-агресора у виглядінаданняпредставникамизбройних сил рф та окупаційноїадміністраціїШевченківського району пального та талонів на пальне, які надавали змогуостаннімбезперешкодної заправки службового та військового автотранспорту на вищевказаній АЗС.

Зокрема, ОСОБА_4 на виконаннясвогоєдиногозлочинногоумислу, діючидобровільно, використовуючивласніматеріально-технічніможливості, у період з травня 2022 року до початку вересня 2022 року, більшточнийпроміжок часу в ходідосудовогорозслідування не встановлений, з територіїШевченківськоїнафтобази, яка розташована за адресою: АДРЕСА_3 , яка входить до складу ТОВ «777 ГОЛД», за сприянняпредставниківзбройнихформувань та окупаційноїадміністраціїдержави-агресора, отримувавпальне, яке в подальшомуреалізовував на власній АЗС (розташована за адресою: АДРЕСА_2 ) третім особам за готівковікошти з метою як власногозбагачення так і подальшоїсплатигрошовихкоштів у виглядіподатківпредставникам незаконно створенихорганівокупаційноївлади, тим самим здійснювавфінансуваннязбройноїагресіїрфпротиУкраїни.

Таким чином ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні умисних дій, спрямованих на допомогу державі-агресору (пособництво), збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави-агресора, вчинені громадянином України, з метою завдання шкоди Україні шляхом: реалізації чи підтримки рішень та/або дій держави-агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави-агресора; добровільного збору, підготовки та/або передачі матеріальних ресурсів чи інших активів представникам держави-агресора, її збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави-агресора, тобто у вчиненні кримінального правопорушення-злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111-2 КК України.

20.05.2024 о 12 годині 12 хвилинслідчим СВ УСБУ в Харківській області в порядку, визначеному ст. 208, 615 КПК України, було затримано ОСОБА_4

20.05.2024 слідчим, за погодженням із прокурором у кримінальному провадженні ОСОБА_4 повідомлено про підозру увчиненні умисних дій, спрямованих на допомогу державі-агресору (пособництво), збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави-агресора, вчинені громадянином України, з метою завдання шкоди Україні шляхом: реалізації чи підтримки рішень та/або дій держави-агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави-агресора; добровільного збору, підготовки та/або передачі матеріальних ресурсів чи інших активів представникам держави-агресора, її збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави-агресора, тобто у вчиненні кримінального правопорушення-злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111-2 КК України.

Санкція частини 1 статті 111-2 КК України встановлює можливість призначення такого виду покарання, як позбавлення волі на строк від десяти до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п`ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,відкрито наступні рахункиу банкуАТ "Райффайзен банк", МФО банку 330335:

-номер рахунку№ НОМЕР_10 , українська гривня;

- номер рахунку№ НОМЕР_11 , українська гривня;

- номер рахунку№ НОМЕР_12 , українська гривня;

- номер рахунку№ НОМЕР_13 , українська гривня;

- номер рахунку№ НОМЕР_14 , українська гривня;

- номер рахунку№ НОМЕР_15 , українська гривня;

- номер рахунку№ НОМЕР_16 , українськагривня;

- номер рахунку№ НОМЕР_17 , українськагривня;

- номер рахунку№ НОМЕР_18 , українськагривня.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що у підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відкрито наступні рахункиу банкуАТ КБ "Приватбанк", МФО банку НОМЕР_2 :

- номер рахунку№ НОМЕР_3 , українська гривня;

- номер рахунку№ НОМЕР_4 , долар США;

- номер рахунку№ НОМЕР_5 , долар США;

- номер рахунку№ НОМЕР_6 , українська гривня;

- номер рахунку№ НОМЕР_6 , українська гривня;

- номер рахунку№ НОМЕР_7 , українська гривня;

- номер рахунку№ НОМЕР_8 , українськагривня.

Зазначенірахунки не відносяться до рахунків, визначенихабзацомчетвертим ч. 3 ст. 170 КПК України.

З огляду на зазначене, у слідчого судді є достатньо підстав вважати, що суд у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України, за результатами розгляду даного кримінального провадження, може призначити ОСОБА_4 покарання у виді конфіскації майна. У зв`язку з чим приходить до висновку про доцільність накладення арешту на майно, яке належить підозрюваному з метою забезпечення виконання вироку суду в частині конфіскації майна як виду покарання.

Отже, на виконання вимог ч. 1 ст. 173 КПК України прокурор довів слідчому судді необхідність арешту майна, а також наявність ризиків, передбачених ч. 1 ст. 170 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 170 173, 309, 372 КПК України, слідчий суддя, -

постановив:

Клопотання прокурора задовольнити.

Накласти арешт у кримінальному провадженні № 22023220000001352 від 26.09.2023 року, шляхом встановлення заборони навідчуження,розпорядження та/абокористування усіма грошовими коштами, окрім виплати заробітної плати та обов`язкових платежів до бюджету, на майно, що належать на праві власності ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , які знаходяться на наступних банківських рахунках:

в АкціонерномутовариствіКомерційний банк «ПриватБанк», код ЄДРПОУ 14360570, МФО банку НОМЕР_2 , а саме:

- номер рахунку№ НОМЕР_3 (українська гривня);

- номер рахунку№ НОМЕР_4 (долар США);

- номер рахунку№ НОМЕР_5 (долар США);

- номер рахунку№ НОМЕР_6 (українська гривня);

- номер рахунку№ НОМЕР_6 (українська гривня);

- номер рахунку№ НОМЕР_7 (українська гривня);

- номер рахунку№ НОМЕР_8 (українськагривня).

в Акціонерномутоваристві «РАЙФФАЙЗЕН БАНК», код ЄДРПОУ 14305909, МФО банку НОМЕР_9 , а саме:

- номер рахунку№ НОМЕР_10 (українська гривня);

- номер рахунку№ НОМЕР_11 (українська гривня);

- номер рахунку№ НОМЕР_12 (українська гривня);

- номер рахунку№ НОМЕР_13 (українська гривня);

- номер рахунку№ НОМЕР_14 (українська гривня);

- номер рахунку№ НОМЕР_15 (українська гривня);

- номер рахунку№ НОМЕР_16 (українськагривня);

- номер рахунку№ НОМЕР_17 (українськагривня);

- номер рахунку№ НОМЕР_18 (українськагривня).

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення03.07.2024
Оприлюднено05.07.2024
Номер документу120168783
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —953/2162/24

Ухвала від 03.07.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Бородіна Н. М.

Ухвала від 31.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Бородіна Н. М.

Ухвала від 21.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Бородіна Н. М.

Ухвала від 21.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Бородіна Н. М.

Ухвала від 18.04.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Бородіна Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні