Ухвала
від 22.04.2024 по справі 903/952/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

22 квітня 2024 року Провадження 07/903/952/22 (903/369/24)

Суддя Господарського суду Волинської області Слободян О.Г., розглянувши позовну заяву ліквідатора Закритого акціонерного товариства «Волинь-Лада» арбітражного керуючого Григор`єва Валерія Васильовича

до відповідача: ОСОБА_1

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, Приватний нотаріус Луцького міського нотаріального округу Кухлевська Мирослава Валеріївна

про витребування майна з чужого незаконного володіння

в межах справи про банкрутство №903/952/22

за заявою ОСОБА_2

до боржника: Закритого акціонерного товариства "Волинь-Лада"

встановила: Ухвалою Господарського суду Волинської області від 19.01.2023р. відкрито провадження у справі про банкрутство ЗАТ "Волинь-Лада" (м. Луцьк, вул. Кільцева, 1, код ЄДРПОУ 13346504); визнано у встановленому порядку доведені кредиторські вимоги ОСОБА_2 до ЗАТ "Волинь-Лада" на загальну суму 1 172 896,60 грн. та зобов`язано розпорядника майна включити вимоги до реєстру вимог кредиторів у наступній черговості: 85 110 грн - вимоги першої черги; 1 067 276,60 грн. - вимоги четвертої черги; 20 510 грн. - вимоги шостої черги; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника ЗАТ "Волинь-Лада"; введено процедуру розпорядження майном боржника строком на сто сімдесят календарних днів до 08 липня 2023 року включно; розпорядником майна ЗАТ "Волинь-Лада" призначено арбітражного керуючого Григор`єва Валерія Васильовича (Свідоцтво Міністерства юстиції України про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №310 від 12.03.2013р., м. Луцьк, вул. Коперника, 36, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ).

У відповідності до положень Кодексу України з процедур банкрутства 20 січня 2023 року за №69915 на офіційному веб-порталі судової влади України здійснено оприлюднення оголошення (повідомлення) про відкриття Господарським судом Волинської області провадження у справі про банкрутство ЗАТ "Волинь-Лада".

Після опублікованого оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство ЗАТ "Волинь-Лада", до суду у встановленому порядку надійшли заяви про визнання грошових вимог до боржника від ГУ ДПС у Волинській області, ГУ ПФ України у Волинській області, ТОВ "ОТП Факторинг Україна", ТОВ "Файненс Компані", підприємця ОСОБА_3 .

Ухвалою суду від 15.05.2023 припинено повноваження керівника ЗАТ "Волинь-Лада" ОСОБА_4 та органу управління ЗАТ "Волинь-Лада" в особі голови комісії з припинення ОСОБА_5 та членів комісії з припинення ОСОБА_6 та ОСОБА_7 ; виконання обов`язків керівника ЗАТ "Волинь-Лада" покладено на розпорядника майна - арбітражного керуючого Григор`єва Валерія Васильовича; зобов`язано керівника ЗАТ "Волинь-Лада" ОСОБА_4 та орган управління ЗАТ "Волинь-Лада" в особі голови комісії з припинення ОСОБА_5 та членів комісії з припинення ОСОБА_6 та ОСОБА_7 передати розпоряднику майна ОСОБА_8 бухгалтерську та іншу документацію боржника, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності ЗАТ "Волинь-Лада"; після внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відомостей про розпорядника майна боржника Григор`єва В.В., як керівника ЗАТ "Волинь-Лада", та виключення відомостей про керівника ЗАТ "Волинь-Лада" ОСОБА_4 та органу управління в особі голови комісії з припинення ОСОБА_5 та членів комісії з припинення: ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , заборонити державним реєстраторам, які уповноважені відповідно до законодавства України здійснювати реєстраційні дії в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, в тому числі, нотаріусам, іншим акредитованим суб`єктам, посадовим особам, які уповноважені здійснювати реєстраційні дії щодо ЗАТ "Волинь-Лада" вчиняти реєстраційні дії щодо зміни керівника (директора, органу управління) товариства.

Постановою суду від 29.06.2023 процедуру розпорядження майном у справі про банкрутство ЗАТ "Волинь-Лада" та повноваження арбітражного керуючого (розпорядника майна) Григор`єва Валерія Васильовича припинено; ЗАТ "Волинь-Лада" (Волинська обл, м. Луцьк, вул. Кільцева, 1, код ЄДРПОУ 13346504) визнано банкрутом; відкрито ліквідаційну процедуру ЗАТ "Волинь-Лада" строком на 12 місяців; ліквідатором боржника призначено арбітражного керуючого Григор`єва Валерія Васильовича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора № 310 від 12.03.2013, адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ).

У відповідності до положень Кодексу України з процедур банкрутства, 30.06.2023 на офіційному веб-порталі судової влади України судом було здійснено оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури ЗАТ "Волинь-Лада" (дата публікації 30.06.2023 за № 70914).

15.04.2024р. ліквідатор Закритого акціонерного товариства "Волинь-Лада" арбітражний керуючий Григор`єв Валерій Васильович подав до суду в порядку ст. 61 КУзПБ позовну заяву (вх.№01-52/403/24), в якій просить суд:

- витребувати в ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_2 ) на користь Закритого акціонерного товариства «Волинь-Лада» (ЄДРПОУ: 13346504) незавершене будівництво приміщення соціально побутового обслуговування з господарською будівлею, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2831314107080. Стягнути з Відповідача понесені позивачем судові витрати.

Також просить залучити до розгляду даної справи третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача, приватного нотаріуса Луцького міського нотаріального округу Волинської області Кухлевську Мирославу Валеріївну (43005, Волинська обл., м. Луцьк, вул. Шухевича генерала, буд. 6/33, тел.: (0332) 23-13-34).

В обгрунтування позовних вимог ліквідатор зазначає, що при ознайомленні з інвентаризаційною справою КП «Волиньпроект» на будинок АДРЕСА_2 , було встановлено наявність у ЗАТ «Волинь-Лада» права власності на недобудований об`єкт із назвою «торговий павільйон Т-1», який розміщений на в`їзді на територію здійснення господарської діяльності ЗАТ «Волинь-Лада».

В матеріалах інвентаризаційної справи наявні документи, які також свідчать про намагання ЗАТ «Волинь-Лада» зареєструвати за собою право власності на вказаний об`єкт, які однак не призвели в результаті до реєстрації права власності, вірогідно через відсутність документів про початок будівництва або інших правовстановлюючих документів, адже проаналізувавши інвентаризаційну справу загалом, вбачається реєстрація окремих об`єктів зокрема і через подання позовних заяв, а також нездійснення реєстрації окремих об`єктів через відсутність документів.

Отримавши інформаційну довідку з Єдиного державного реєстру речових прав на нерухоме майно, стало відомо, що право власності на вказаний вище об`єкт, який в інвентаризаційній справі значиться як «торговий павільйон Т-1», зареєстровано за ОСОБА_1 , яка набула прав власності на вказаний об`єкт безоплатно, а саме шляхом укладення договору дарування, серія та номер: 2411, виданий 20.11.2023 приватним нотаріусом Луцького міського нотаріального округу Кухлевською М.В.

Позивач зазначає, що матеріали інвентаризаційної справи містять відомості про виникнення, припинення та перехід прав власності на об`єкти нерухомого майна за адресою АДРЕСА_2 по 2013 рік. В матеріалах справи містяться відомості та документи, які підтверджують, що ЗАТ «Волинь-Лада» була власником спірного майна, не змогла зареєструвати право власності, однак не містять відомостей та документів підтверджуючих факт його відчуження, що свідчить про можливе незаконне вибуття майна із власності банкрута шляхом, зокрема, підробки тих чи інших документів.

Позивач вважає, що в межах розгляду даної позовної заяви слід витребувати ряд доказів та вчинити інші дії, спрямовані на з`ясування обставин справи, оскільки отримати самостійно матеріали реєстраційних та нотаріальних справ ліквідатор невзмозі у зв`язку із забороною надання таких матеріалів та їх надання лише за відповідною ухвалою суду, тому в прохальній частині даного позову висловлені прохання про витребування відповідних доказів (документів).

Підставами вважати реєстрацію права власності на спірний об`єкт фіктивною є також той факт, що 17.09.2010 між ЗАТ «Волинь-Лада», в особі генерального директора ОСОБА_4 та ОСОБА_9 було укладено договори купівлі-продажу центрального складу №1257 та навісу № 1260.

Згідно матеріалів інвентаризаційної справи ОСОБА_9 був засновником ТОВ «Луцький автоцентр» та вніс до статутного капіталу даного товариства внесок вищенаведеним нерухомим майном, яке було придбане за оскаржуваними договорами, що становить 100 % статутного капіталу, а саме 12 512,00 (дванадцять тисяч п`ятсот дванадцять) гривень.

Статтею 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Пунктом 8 частини 1 статті 20 ГПК України встановлено, що господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи про банкрутство та справи у спорах з майновими вимогами до боржника, стосовно якого відкрито провадження у справі про банкрутство, у тому числі справи у спорах про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником; стягнення заробітної плати; поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника, за винятком спорів про визначення та сплату (стягнення) грошових зобов`язань (податкового боргу), визначених відповідно до Податкового кодексу України, а також спорів про визнання недійсними правочинів за позовом контролюючого органу на виконання його повноважень, визначених Податковим кодексом України.

Згідно ч. 2 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Заяви (позовні заяви) учасників провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) або інших осіб у спорах, стороною в яких є боржник, розглядаються в межах справи про банкрутство (неплатоспроможність) за правилами спрощеного позовного провадження.

Позивач має право в позовній заяві заявити мотивоване клопотання про розгляд справи за правилами загального позовного провадження. Якщо суд за результатами розгляду клопотання позивача дійде висновку про розгляд справи в порядку загального позовного провадження, він зазначає про це в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч.3 ст.12 ГПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ, зокрема, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Позовна заява ліквідатора ЗАТ «Волинь-Лада» арбітражного керуючого Григор`єва Валерія Васильовича від 15.04.2024 (Вх. №01-52/403/24) до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, Приватний нотаріус Луцького міського нотаріального округу Кухлевська Мирослава Валеріївна, про витребування майна з чужого незаконного володіння, відповідає вимогам, встановленим Господарським процесуальним кодексом України та Кодексу України з процедур банкрутства.

Розглянувши матеріали позовної заяви, господарський суд визнав їх достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду, відкриття провадження у справі та розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін за наявними у справі матеріалами.

Крім цього, у позовній заяві ліквідатор просить залучити третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, Приватного нотаріуса Луцького міського нотаріального округу Кухлевську Мирославу Валеріївну.

Відповідно до статті 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 ГПК України.

З урахуванням обставин справи, суд вважає за необхідне залучити третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, Приватного нотаріуса Луцького міського нотаріального округу Кухлевську Мирославу Валеріївну, оскільки рішення суду може вплинути на права або обов`язки третьої особи щодо однієї із сторін.

Також, в порядку підготовки справи до судового розгляду, ліквідатор у позовній заяві просить суд:

- витребувати у Департаменту державної реєстрації Луцької міської ради (43025, м. Луцьк, пр. Волі, буд. 8) належним чином завірену копію матеріалів реєстраційної справи об`єкту нерухомого майна з реєстраційним номером: 2831314107080) ;

- витребувати у ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_2 ) оригінал договору дарування, серія та номер: 2411 від 20.11.2023, за яким ОСОБА_1 було подаровано незавершене будівництво приміщення соціально побутового обслуговування з господарською будівлею, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2831314107080;

- витребувати у приватного нотаріуса Луцького міського нотаріального округу Волинської області Кухлевської Мирослави Валеріївни ( АДРЕСА_3 ) примірник договору дарування, серія та номер: 2411 від 20.11.2023, за яким ОСОБА_1 було подаровано незавершене будівництво приміщення соціально побутового обслуговування з господарською будівлею, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2831314107080 та оригінали документів, на підставі яких вчинено нотаріальну дію, та документів або копій (витягів) з них, необхідних для вчинення нотаріальної дії, які відповідно до п. 3, глави 7 розділу 1 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України обов`язково долучаються до примірника правочину, свідоцтва тощо, які залишаються у справах нотаріуса.

Відповідно до ч.1 ст.73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч.1 ст. 81 ГПК України, учасники справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Згідно ч.ч. 3, 6 ст. 81 ГПК України у разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази. Будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

З огляду на обставини справи, суд дійшов висновку про задоволення клопотання ліквідатора Григор`єва Валерія Васильовича про витребування вищевказаних документів.

Керуючись ст.ст. 50, 81, 161, 176, 178, 234, 235, 252 Господарського процесуального кодексу України, ст. ст. 2, 7, 61 Кодексу України з процедур банкрутства, господарський суд

у х в а л и в :

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін за наявними у справі матеріалами.

3. Розгляд справи по суті призначити 21 травня 2024 року о 15:00 год.

Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Волинської області за адресою: м. Луцьк, пр. Волі 54А, в залі судових засідань №209.

4. Залучити до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, Приватного нотаріуса Луцького міського нотаріального округу Кухлевську Мирославу Валеріївну (43005, Волинська обл., м.Луцьк, вул. Генерала Шухевича, буд. 6, офіс 33).

5. Встановити позивачу строк в 5 днів з дня отримання відзиву, для подання відповіді на відзив в порядку ст.251 ГПК України. Надати суду відповідь на відзив та докази надіслання відповіді відповідачу та третій особі.

6. Встановити відповідачу строк до 15 днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі, для подання відзиву на позов в порядку ст. 251 ГПК України. Надати суду відзив та докази надіслання відзиву позивачу та третій особі; всі письмові, електронні та інші докази, що підтверджують заперечення проти позову.

Роз`яснити відповідачу, що в разі ненадання у встановлений судом строк без поважних причин відзиву, суд вирішує справу за наявними у справі матеріалами.

7. Витребувати у Департаменту державної реєстрації Луцької міської ради (43025, м.Луцьк, просп. Волі, буд. 8) належним чином завірену копію матеріалів реєстраційної справи об`єкту нерухомого майна з реєстраційним номером: 2831314107080.

8. Витребувати у ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_2 ) оригінал договору дарування, серія та номер: 2411 від 20.11.2023, за яким ОСОБА_1 було подаровано незавершене будівництво приміщення соціально побутового обслуговування з господарською будівлею, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2831314107080.

9. Витребувати у приватного нотаріуса Луцького міського нотаріального округу Волинської області Кухлевської Мирослави Валеріївни (43005, Волинська обл., м. Луцьк, вул. Шухевича генерала, буд. 6/33) примірник договору дарування, серія та номер: 2411 від 20.11.2023, за яким ОСОБА_1 було подаровано незавершене будівництво приміщення соціально побутового обслуговування з господарською будівлею, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2831314107080 та оригінали документів, на підставі яких вчинено нотаріальну дію, та документів або копій (витягів) з них, необхідних для вчинення нотаріальної дії, які відповідно до п. 3, глави 7 розділу 1 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України обов`язково долучаються до примірника правочину, свідоцтва тощо, які залишаються у справах нотаріуса.

10. Третій особі - Приватному нотаріусу Луцького міського нотаріального округу Кухлевській Мирославі Валеріївні надати пояснення по суті позову та відзиву. Надати суду пояснення та докази надіслання пояснення позивачу та відповідачу.

11. Визнати явку учасників справи у судове засідання на їх розсуд.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://vl.arbitr.gov.ua.

Суддя О. Г. Слободян

Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118553382
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство №903/952/22 за заявою ОСОБА_2 до боржника: Закритого акціонерного товариства "Волинь-Лада

Судовий реєстр по справі —903/952/22

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 30.01.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 12.01.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 09.01.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Судовий наказ від 04.01.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем'як Валентина Миколаївна

Ухвала від 12.12.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Розізнана І.В.

Ухвала від 30.11.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні