Ухвала
від 23.04.2024 по справі 911/853/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"23" квітня 2024 р. Справа № 911/853/24

Господарський суд Київської області у складі судді Щоткіна О.В., розглянувши клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Ресурсліс» від 22.04.2024 про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін у справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Вудлайн ГмбХ»

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Ресурсліс»

про стягнення 266932,49 грн,

без повідомлення (виклику) сторін,

встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Вудлайн ГмбХ» звернулося до Господарського суду Київської області через підсистему «Електронний суд» із позовною заявою від 02.04.2024 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Ресурсліс» про стягнення 266932,49 грн попередньої оплати.

В обгрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що між сторонами укладено договір купівлі-продажу у спрощений спосіб шляхом виставлення відповідачем, як продавцем, рахунків-фактур та оплати їх позивачем, як покупцем.

Позивач зазначає, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Ресурсліс» виставило Товариству з обмеженою відповідальністю «Вудлайн ГмбХ» два рахунки на оплату деревини, які позивач частково оплатив. Оскільки, як стверджує позивач, товар виявився неналежної якості, Товариство з обмеженою відповідальністю «Вудлайн ГмбХ» відмовилося від купівлі деревини. Отже, як зазначив позивач, жодної поставки за оплаченими позивачем рахунками з боку відповідача здійснено не було, у зв`язку з чим Товариство з обмеженою відповідальністю «Вудлайн ГмбХ» звернулося до відповідача із претензією, в якій вимагало здійснити поставку товару або повернути суму попередньої оплати в розмірі 266932,49 грн.

Господарський суд Київської області ухвалою від 08.04.2024 прийняв позовну заяву до розгляду, відкрив провадження у справі та постановив здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання (без виклику учасників справи).

Через підсистему «Електронний суд» 23.04.2024 від представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Ресурсліс» надійшов відзив від 22.04.2024 на позовну заяву, а також клопотання від 22.04.2024 про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін.

В обгрунтування клопотання Товариство з обмеженою відповідальністю «Ресурсліс» посилається на те, що спірні правовідносини, які виникли між сторонами, мають досить важливе значення для відповідача і вимагають повного та всебічного встановлення обставин справи. Також відповідач має бажання надати усні пояснення по суті спору і додаткові пояснення та докази у справі, які отримає додатково, тому, на думку відповідача, існує необхідність у розгляді справи № 911/853/24 з повідомленням (викликом) сторін. Відповідач також стверджує, що він є добросовісним товаровиробником, має гарну ділову репутацію, тому вважає за необхідне спростувати безпідставні твердження, що ним здійснюється поставка товарів неналежної якості.

Розглянувши клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Ресурсліс» від 22.04.2024 про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін, суд дійшов висновку про відсутність підстав для його задоволення з огляду на таке.

Положеннями статті 12 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України) визначено, що господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, зокрема у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні. Для цілей цього Кодексу малозначними справами є, зокрема справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно із частиною третьою статті 247 ГПК України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Частиною четвертою статті 247 ГПК України передбачено, що у порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи: 1) про банкрутство; 2) за заявами про затвердження планів санації боржника до відкриття провадження у справі про банкрутство; 3) у спорах, які виникають з корпоративних відносин, та спорах з правочинів щодо корпоративних прав (акцій); 4) у спорах щодо захисту прав інтелектуальної власності, крім справ про стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 5) у спорах, що виникають з відносин, пов`язаних із захистом економічної конкуренції, обмеженням монополізму в господарській діяльності, захистом від недобросовісної конкуренції; 6) у спорах між юридичною особою та її посадовою особою (у тому числі посадовою особою, повноваження якої припинені) про відшкодування збитків, заподіяних такою посадовою особою юридичній особі її діями (бездіяльністю); 7) у спорах щодо приватизації державного чи комунального майна; 8) в яких ціна позову перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 9) інші вимоги, об`єднані з вимогами у спорах, вказаних у пунктах 3-8 цієї частини.

Предметом спору у цій справі є стягнення грошових коштів у загальній сумі 266932,49 грн, що не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Крім того ця справа, відповідно до змісту позовних вимог, не належить до категорії справ, визначених у частині четвертій статті 247 ГПК України. Отже справа є малозначною і має розглядатися в порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідно до частини п`ятої статті 252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Згідно із частиною шостою статті 252 ГПК України суд може відмовити в задоволенні клопотання сторони про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін за одночасного існування таких умов: предметом позову є стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи.

Проаналізувавши матеріали справи, суд дійшов висновку про одночасне існування у цьому випадку умов, передбачених частиною шостою статті 252 ГПК України, які свідчать про відсутність необхідності здійснювати розгляд справи в судовому засіданні з викликом сторін.

Суд звертає увагу, що відповідно до частин першої і другої статті 161 ГПК України при розгляді справи судом в порядку позовного провадження (як спрощеного, так і загального) учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом. Заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву.

Згідно із приписами статті 80 ГПК України учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Відповідач повинен подати суду докази разом з поданням відзиву.

За таких обставин відповідач не позбавлений права реалізувати всі свої процесуальні права та добросовісно виконати свої обов`язки, передбачені законом, з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, в порядку розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання з викликом представників сторін.

Оскільки ця справа є малозначною, яка підлягає розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, та подане клопотання не містить належного обґрунтування щодо необхідності розгляду справи з повідомленням (викликом) сторін, суд дійшов висновку, що відповідне клопотання відповідача не підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 234, 235, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

Відмовити у задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Ресурсліс» від 22.04.2024 про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя О.В. Щоткін

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118554278
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —911/853/24

Ухвала від 22.07.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Ухвала від 01.07.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Рішення від 07.06.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні