Ухвала
від 22.04.2024 по справі 289/2895/23
РАДОМИШЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 289/2895/23

Номер провадження 2/289/178/24

УХВАЛА

22.04.2024 м. Радомишль

Радомишльський районний суд Житомирської області у складі:

головуючого судді Кириленка О.О.,

з участю секретаря судового засідання Науменко І.В.,

розглянувши у підготовчому засіданні в приміщенні суду в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 доРадомишльської міської ради Житомирської області про визнання права власності на спадкове майно,

ВСТАНОВИВ:

Позивачі звернулися до суду з вказаним позовом, в якому, просять суд: встановити факт належності ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 права на земельну частку (пай) на землі, яка перебуває у колективній власності КСП "Промінь" Кочерівської сільської ради Радомишльського району Житомирської області розміром 4,08 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості); визнати за ними в порядку спадкування за законом після смерті їх діда ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , право за кожним на 1/3 частину вказаної земельної частки (паю).

Ухвалою судді від 04.12.2023 справу призначено до розгляду за правилами загального позовного провадження (а.с. 52).

Ухвалою суду від 04.03.2024 відкладено підготовче засідання на 22.04.2024 та повторно викликано позивачів з метою уточнення заявлених позовних вимог.

11.03.2024 позивачем ОСОБА_1 подано до суду заяву, в якій вона просить суд долучити до матеріалів справи постанову нотаріуса від 25.11.2023.

Сторони в підготовче засідання повторно не з`явилися, однак в матеріалах справи наявні їх заяви, в яких вони просять справу розглянути без їх участі, позивачі позовні вимоги підтримують, а представник відповідача позовні вимоги визнає.

Розгляд справи здійснюється без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, що відповідає вимогам ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Суд, ознайомившись із позовною заявою, вивчивши матеріали справи, дійшов наступного висновку.

За правилами цивільного процесуального законодавства позовна заява за формою та змістом повинна відповідатист. 175 ЦПК України, а також вимогамст. 177 цього Кодексу.

Так, п. 4 ч. 3 ст. 175 ЦПК України визначено, що позовна заява повинна містити, зокрема зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер дід позивачів ОСОБА_4 , спадщину після смерті якого прийняв ОСОБА_5 . В обґрунтування заявлених вимог позивачі посилаються на те, що вони є спадкоємцями після смерті батька ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , до складу спадщини після смерті якого увійшло майно, яке він фактично успадкував після смерті свого батька ОСОБА_4 . Водночас, в прохальній частині позовної заяви позивачі просять суд ухвалити рішення про визнання за ними права на земельну частку (пай), яка перебуває у колективній власності КСП "Промінь" Кочерівської сільської ради Радомишльського району Житомирської області розміром 4,08 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), в порядку спадкування після смерті діда ОСОБА_4 .

Окрім того судом встановлено, що постановою ОСОБА_6 , приватного нотаріуса Радомишльського РНО Житомирської області від 25.11.2023 відмовлено позивачам у видачі свідоцтв про право на спадщину на право на земельну частку (пай), сертифікат серії ЖТ №05157528, виданий Радомишльською районною державною адміністрацією, яка належала померлому ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , спадкоємцем якого був його син ОСОБА_5 , який прийняв спадщину, але не оформив своїх спадкових прав.

Враховуючи вищевикладене, позивачам необхідно уточнити заявлені позовні вимоги, так як з їх змісту не зрозуміло після смерті діда чи батька позивачі просять суд ухвалити рішення про визнання за ними права на вищевказану земельну частку (пай).

З огляду на вищевикладене, враховуючи, що провадження у справі вже відкрито, призначено підготовче засідання у справі, однак встановлено невідповідність позовної заяви вимогам ст. 175 ЦПК України, суд вважає за необхідне підготовче засідання відкласти, а позов ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 залишити без руху, надавши позивачам строк для усунення зазначених в цій ухвалі недоліків позовної заяви.

Способом усунення недоліків позовної заяви є уточнення заявлених позовних вимог.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 175, 187, 198 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Відкласти проведення підготовчого засідання у справі за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 доРадомишльської міської ради Житомирської області про визнання права власності на спадкове майно на 26.06.2024 о 14 год. 00 хв.

Надати позивачам строк на усунення недоліків позовної заяви протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Роз`яснити позивачам, що у разі неусунення недоліків позовної заяви у визначений судом строк, остання буде залишена без розгляду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Олег КИРИЛЕНКО

СудРадомишльський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118555937
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —289/2895/23

Рішення від 26.06.2024

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Кириленко О. О.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Кириленко О. О.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Кириленко О. О.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Кириленко О. О.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Кириленко О. О.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Кириленко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні