Рішення
від 22.04.2024 по справі 509/7693/23
ІЛЛІЧІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 22.04.2024

Справа № 509/7693/23

2-о/501/49/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 квітня 2024 року Іллічівський міський суд Одеської області у складі:

головуючого судді Петрюченко М.І.,

за участю секретаря судового засідання Тейбаш Н.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Чорноморську Одеської області в порядку окремого провадження цивільну справу

за заявою: ОСОБА_1

заінтересована особа: Великодолинська селищна рада Одеського району Одеської області

вимоги заявника: про встановлення факту, що має юридичне значення

учасники справи не з`явилися

негайно після закінчення судового розгляду, перебуваючи в нарадчій кімнаті, ухвалив рішення про наступне:

В С Т А Н О В И В:

І.Виклад позиціїзаявника тазаінтересованих осіб.

ОСОБА_1 28.12.2023 (заінтересована особа: Великодолинська селищна рада Одеського району Одеської області) звернулася до суду із заявою про встановлення факту проживання спадкоємця ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , однією сім`єю зі спадкодавцем ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , з січня 2014 до моменту смерті, та визнання її спадкоємцем 4-ї черги спадкоємців за законом.

Заява мотивована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Після смерті спадкодавця залишилось спадкове майно у вигляді: 1/2 частини житлового будинку з господарчими будівлями та спорудами і земельної ділянки під № НОМЕР_1 , за адресою: АДРЕСА_2 частини земельної ділянки під АДРЕСА_3 . Співвласником іншої 1/2 частини цього майна є заявник, як спадкоємиця після смерті свого чоловіка, ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Інших спадкоємців, крім ОСОБА_1 , ні за законом, ні за заповітом немає.

З метою оформлення спадкових прав за законом після смерті ОСОБА_2 , заявник своєчасно звернулася до приватного нотаріуса Одеського районного нотаріального округу Одеської області Білобрової О.М., де нотаріусом відкрито спадкову справу за номером №37/2021, з перереєстрацією у 2023 році на №24/2023 щодо майна померлої, та надано письмове повідомлення про те, що нотаріус не може видати заявнику свідоцтво про спадщину за законом на спадкове майно після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 , через відсутність у заявника документів, якими підтверджується факт проживання однією сім`єю із спадкодавцем не менше 5 років до дня відкриття спадщини і визнання заявника спадкоємцем 4-ї черги спадкування згідно ст.1264 ЦК України у зв`язку з чим рекомендовано звернутись до суду за встановленням факту проживання однією сім`єю зі спадкодавцем.

Заявник є невісткою спадкодавця, і починаючи з 2014 року та до дня смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 постійно проживала з останньою, без реєстрації місця проживання, за адресою: АДРЕСА_1 , де разом вели спільне господарство, забезпечувала спадкодавця всім необхідним: їжею, одягом, ліками, брала на себе всі витрати, пов`язані з побутом і похоронами.

Оскільки позасудовим шляхом вирішити дане питання немає можливості, то заявник змушена звернутися до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

ІІ. Заяви (клопотання) учасників справи.

У судове засідання заявник не з`явилась, надіслала заяву про розгляд справи без її участі, свою заяву підтримала і просила її задовольнити.

Заінтересована особа надала до суду заяву про розгляд справи без її участі, проти задоволення заяви не заперечувала.

ІІІ. Інші процесуальні дії у справі.

Судом на підставі частини другої статті 247 ЦПК, у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

ІV. Фактичні обставини, встановлені Судом та зміст правовідносини.

Судом встановлено,що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 ,що підтверджуєтьсякопією свідоцтвапро смертьсерія НОМЕР_2 від 03.02.2023 (а.с.5).

Приватним нотаріусом Одеського районного нотаріального округу Одеської області Білобровою О.М., відкрито спадкову справу за номером №37/2021, з перереєстрацією у 2023 році на №24/2023 щодо майна померлої, що підтверджується копіями витягів зі Спадкового реєстру від 11.06.2021 №651520112, 27.12.2023 №75289341 (а.с.6-7).

Відповідно до копії довідки Великодолинської селищної ради Одеського району Одеської області №669 від 04.12.2023 та копії Акту перевірки будинку (квартири) за адресою: АДРЕСА_1 , ОСОБА_2 за цією є адресою проживала однією сім`єю та вела спільне господарство з невісткою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка мешкала без реєстрації з 2014 по день смерті гр. ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. а.с.8, 11-11 зв.).

11.06.2005 зареєстровано шлюб між заявником та ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 від 22.06.2005 (а.с.12).

Відповідно до копії листа приватного нотаріуса №33/01-16 від 27.12.2023 спадкоємцю для отримання свідоцтво про спадщину за законом на спадкове майно після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , рекомендовано звернутись до суду за встановленням факту проживання однією сім`єю зі спадкодавцем (а.с.32).

ОСОБА_1 належить на праві власності, в порядку спадкування, після смерті ОСОБА_3 1/2 частини житлового будинку з господарчими будівлями та спорудами і земельної ділянки під № НОМЕР_1 , за адресою: АДРЕСА_4 , що підтверджується копіями свідоцтвами про право на спадщину від 29.07.2021 №245, №244, №243 (а.с.20, 23, 26) та копіями витягів зі Спадкового реєстру і Державного реєстру речових прав (а.с.21, 22, 24, 25, 27, 28).

Крім того даний факт підтверджується іншими доказами наданими у справі, а також письмовими показами свідків ОСОБА_4 , ОСОБА_5 (а.с.50-50 зв., 53-53 зв.).

V. Оцінка Суду.

За змістом частини першої статті 293 ЦПК окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Частиною 2 ст.315 ЦПК України визначено, що у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміни або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно п.21 постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30.05.2008 «Про судову практику у справах про спадкування», при вирішенні спору про право на спадщину осіб, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини (четверта черга спадкоємців за законом), судам необхідно враховувати правила частини другої статті З СК про те, що сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Зазначений п`ятирічний строк повинен виповнитися на момент відкриття спадщини і його необхідно обчислювати з урахуванням часу спільного проживання зі спадкодавцем однією сім`єю до набрання чинності цим Кодексом.

До спадкоємців четвертої черги належать не лише жінка (чоловік), які проживали однією сім`єю зі спадкодавцем без шлюбу, таке право можуть мати також інші особи, якщо вони спільно проживали зі спадкодавцем, були пов`язані спільним побутом, мали взаємні права та обов`язки, зокрема, вітчим, мачуха, пасинки, падчерки, інші особи, які взяли до себе дитину як члена сім`ї, тощо.

Згідно п.5 ч.2 ст.293 Цивільного процесуального кодексу України в порядку окремого провадження встановлюються факти, що мають юридичне значення.

Відповідно до ч.2 ст.315 Цивільного процесуального Кодексу, в судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ст.4 ЦПК України та ст.20 ЦК України кожна особа має право на звернення до суду з метою захисту своїх цивільних прав, свобод чи інтересів у разі їх порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно ст.ст.12, 13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних або юридичних осіб в межах заявлених вимог і на підставі доказів наданих сторонами. Кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог.

Статтею 76 ЦПК України передбачено, що доказами є будь-які фактичні дані на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін.

Суд робить висновок, що надані заявником докази, є належними і допустимими, оскільки ці докази містять у собі фактичні дані, які логічно пов`язані з тими обставинами, які підтверджують факт того, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживала однією сім`єю зі спадкодавцем ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , з січня 2014 до моменту смерті, та є спадкоємцем 4-ї черги спадкоємців за законом.

В зв`язку із чим, заява про встановлення факту, що має юридичне значення підлягає задоволенню.

З цих підстав, керуючись ст.ст.2,4,5,13,259,263-265,293,315,319 Цивільного процесуального кодексу України, Суд

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 (заінтересована особа: Великодолинська селищна рада Одеського району Одеської області) про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити повністю.

Встановити факт того, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_4 , проживала однією сім`єю зі спадкодавцем ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , з січня 2014 до моменту смерті та є спадкоємцем 4-ї черги спадкоємців за законом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Суддя Іллічівського міського суду

Одеської області М.І.Петрюченко

СудІллічівський міський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118568973
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —509/7693/23

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

Рішення від 22.04.2024

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Гандзій Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні