Ухвала
від 24.04.2024 по справі 289/960/24
РАДОМИШЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 289/960/24

Номер провадження 2/289/526/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24.04.2024 м. Радомишль

Суддя Радомишльського районного судуЖитомирської області Мельник О.В, розглянувши матеріали цивільної справи за позовною заявою представника позивачаадвокат ШаповаловаАндрія,який дієв інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та Міністерства оборони України за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача Виконавчого комітету Вишевицької сільської ради Житомирського району Житомирської області про встановлення факту, що має юридичне значення та встановлення батьківства, -

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача адвокат Шаповалов Андрій, який діє в інтересах ОСОБА_1 звернувся до Радомишльського районного суду Житомирської області із заявою в якій просить встановити факт проживання її та ОСОБА_3 однією сім`єю без реєстрації шлюбу та встановити факт батьківства ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , відносно його сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Дослідивши матеріали справи, вважаю, що позовну заяву слід залишити без руху з наступних підстав.

Відповідно до ст. 130 Сімейного Кодексу Українивстановлення факту батьківства проводиться в порядку окремого, а не позовного провадження. Проте, якщо встановлення факту батьківства зачіпає інтереси спадкоємців померлого, справа має розглядатися в порядку позовного провадження.

З заяви представника позивача адвоката Шаповалов Андрія вбачається, що встановлення фактів, що мають юридичне значення, про встановлення яких просить заявник,необхіднеїй, зокрема, для призначення одноразової грошової допомоги після померлого ОСОБА_3 .

За правилами цивільного процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідати ст. 175 ЦПК України, а також вимогам ст. 177 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 4ст.177ЦПКУкраїни до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Водночас, у відповідності до ч. 3 ст. 6 Закону України «Про судовий збір» за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Звертаючись до суду, позивач ставить окремі вимоги направлені на визнання за ним лише права та його реалізації. Таким чином, враховуючи, що позивачем заявлено дві вимоги немайнового характеру, згідно п. 2 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за ці вимоги позивачем має бути сплачений судовий збір у сумі 2422,40 грн. (1211,20 грн. х 2).

Заявлене позивачем клопотання про звільнення від сплати судового збору, ухвалою суду від 24.04.2024 залишено без задоволення.

У відповідності до абз. 2 пп. 1 п. 1 ч. 2ст. 4 Закону України «Про судовий збір», за подання до суду позовної заяви немайнового характеру фізичною особою, застосовується ставка судового збору, яка становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Отже, за вказані в даній позовній заяві позовні вимоги, остання повинна сплатити судовий збір за дві заявлені окремі позовні вимоги немайнового характеру у розмірі 1 відсотка ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Судовий збір сплачується шляхом внесення або перерахування коштів за наступними реквізитами:

Отримувач коштів: ГУК у Житомирській області/ТГ м. Радомишль 22030101

Код отримувача (ЄДРПОУ): 37976485

Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП)

Код банку отримувача (МФО): 899998

Рахунок отримувача: UA308999980313101206000006777

Кодкласифікації доходів бюджету: 22030101

Призначення платежу: судовий збір.

Порядок сплати судового збору визначено ст. 6 Закону України «Про судовий збір». На підтвердження сплати судового збору необхідно надати до суду документ, що підтверджує його сплату.

Згідно ч. ч. 1, 2 ст. 185 ЦПК Українисуддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст. ст. 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, в якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до вимог ст. 185 ЦПК України, якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

За таких обставин вказана позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням позивачу строку для можливості усунення вище перелічених недоліків.

Керуючись ст. ст. 175, 177, 185 ЦПК України, Закону України «Про судовий збір», суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заявупредставника позивачаадвоката ШаповаловаАндрія,який дієв інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та Міністерства оборони України за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача Виконавчого комітету Вишевицької сільської ради Житомирського району Житомирської області про встановлення факту, що має юридичне значення та встановлення батьківства, залишити без руху,надавши позивачу строк для усунення недоліків - 5 днів з дня отримання копії цієї ухвали.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали позовна заява вважатиметься неподаною та буде повернута позивачеві.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О. В. Мельник

СудРадомишльський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118584481
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про встановлення батьківства або материнства

Судовий реєстр по справі —289/960/24

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні