Рішення
від 23.04.2024 по справі 674/2049/23
ДУНАЄВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 674/2049/23

Провадження № 2-о/674/12/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 квітня 2024 року м.Дунаївці

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області в складі:

головуючої судді Шафікової Ю. Е.,

присяжних Козярук А.І., Чекман М.В.,

за участю секретаря Проценко Л.В.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника особи, щодо якої вирішується питання про визнання недієздатним ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Дунаївці цивільну справу в порядку окремого провадження за клопотанням Воєводіної Ніни Володимирівни в інтересах ОСОБА_3 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування - Ярмолинецька селищна рада Хмельницької області, Кривчицький психоневрологічний інтернат, про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду із клопотанням, в якому просить продовжити строк дії рішення Ярмолинецького районного суду Хмельницької області від 09 листопада 2021 року про визнання недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Нове Село Ярмолинецького району Хмельницької області, зареєстрованого АДРЕСА_1 та призначити її опікуном.

Вимоги клопотання мотивовані тим, що рішенням Ярмолинецького районного суду Хмельницької області від 09 листопада 2021 року визнано недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Нове Село Ярмолинецького району Хмельницької області. Визначено строк дії рішення два роки з моменту набрання рішенням законної сили. Проте, психічний стан її брата ОСОБА_3 не покращився, він надалі страждає на психічний розлад, що позбавляє його можливості усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Згідно довідки до акта огляду МСЕК серії 12 ААГ №041308 від 08.06.2022 року ОСОБА_3 визнано особою з інвалідністю, йому встановлено другу групу інвалідності довічно. З 09 вересня 2022 року і по теперішній час ОСОБА_3 знаходиться в Кривчицькому психоневрологічному інтернаті на повному державному забезпеченні. З врахуванням наведеного, тому просить суд продовжити строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатним.

Ухвалою судді Дунаєвецького районного суду Хмельницької області від 18 січня 2024 року відкрито провадження у справі за вказаним клопотанням та призначено до розгляду.

Ухвалою суду від 20 лютого 2024 року призначено у справі судово-психіатричну експертизу, у зв`язку з чим провадження у справізупинено до проведення експертизи.

15 березня 2024 року на адресу суду надійшов висновок судово-психіатричного експерта №152 від 11.03.2024 року, а також експертною установою повернуто матеріали цивільної справи.

Ухвалою суду від 15 березня 2024 року поновлено провадження у справі та призначено судове засідання у справі на 08 квітня 2024 року.

Заявниця ОСОБА_1 в судовому засіданні підтримала клопотання та просила його задовольнити з підстав викладиних в клопотанні.

Представник заінтересованої особи - Орган опіки та піклування - Ярмолинецької селищної ради Хмельницької області в судове засідання не з`явився, однак направили до суду заяву про розгляд справи у їх відсутності, проти задоволення клопотання не заперечують.

Представник заінтересованої особи - Кривчицький психоневрологічний інтернат в судове засідання не з`явився, однак подали до суду заяву про розгляд справи у їх відсутності, проти задоволення клопотання не заперечують.

Представник особи,щодо якоївирішується питанняпро визнання недієздатним ОСОБА_2 підтримала клопотання продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Дослідивши матеріали справи, оцінивши наявні в ній докази, з точки зору з їх належності, допустимості, достовірності та достатності, заслухавши учасників провадження, суд прийшов до висновку, що клопотання слід задовольнити з огляду на наступне.

Судом встановлено, що рішенням Ярмолинецького районного суду Хмельницької області від 09 листопада 2021 року визнано ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Нове Село Ярмолинецького району Хмельницької області недієздатним та призначено ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном недієздатного ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Враховуючи вимоги ст. 300 ЦПК України про те, що строк дії рішення про визнання особи недієздатною не може перевищувати 2 років, заявниця ОСОБА_1 звернулася до суду з даним клопотанням, в якому просить продовжити строк дії рішення Ярмолинецького районного суду Хмельницької області від 09 листопада 2021 року про визнання недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , посилаючись на те, що останній продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ч.1, 6, 8 ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна. Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною першою цієї статті.

Згідно наявних в матеріалах справи довідки МСЕК серії 12 А А Г № 041308 від 08.06.2022 року ОСОБА_3 визнано особою з інвалідністю, йому встановлено другу групу інвалідності довічно.

Згідно довідки №618 від 30.11.2023 року Кривчицького психоневрологічного інтернату ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , особа з інвалідністю другої групи загального захворювання (недієздатний), дійсно знаходиться в Кривчицькому психоневрологічному інтернаті на повному державному забезпеченні з 09.09.2022 року по даний час.

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта №152 від 11 березня 2024 року ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає на хронічно-протікаюче психічне захворювання у формі параноїдної шизофренії, епізодичний тип перебігу, зі стабільним апато-абулічним дефектом , внаслідок цього він не усвідомлює значення своїх дій та не може керувати ними.

Згідно висновку органу опіки і піклування Ярмолинецької селищної ради визначено, що орган опіки вважає за доцільне призначити заявницю опікуном над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Враховуючи, що ОСОБА_3 продовжує страждати стійким хронічним психічним захворюванням у вигляді параноїдної шизофренії, у зв`язку з вказаним захворюванням не спроможний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, суд приходить до висновку про наявність підстав для продовження строку дії рішення про визнання недієздатним ОСОБА_3 .

Керуючись ст. ст.259,263-265, 295-300, 354,355 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_3 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування - Ярмолинецька селищна рада Хмельницької області, Кривчицький психоневрологічний інтернат, про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною - задовольнити.

Продовжити строк дії рішення Ярмолинецького районного суду Хмельницької області від 09 листопада 2021 року про визнання недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Нове Село Ярмолинецького району Хмельницької області, зареєстрованого АДРЕСА_1 до 20 травня 2026 року.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженку та проживаючу АДРЕСА_2 опікуном над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 із визначенням прав та обов`язків опікуна, передбаченими статтями67,68,71,72,73,74 ЦК України.

Роз`яснити, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_3 недієздатним має право подати опікун не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку визначеного судом.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне найменування учасників справи:

- заявник ОСОБА_1 , зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

- заінтересована особа: Орган опіки та піклування - Ярмолинецька селищна рада Хмельницької області, місце знаходження смт. Ярмолинці площа -600 річчя Ярмолинець,1, Хмельницького району Хмельницької області, код ЄДРПОУ 05399248.

-заінтересована особа: Кривчицький психоневрологічний інтернат, місце знаходження с. Кривчик вул. Сонячна,2, Кам`янець-Подільського району Хмельницької області.

Повний текст рішення складено 23 квітня 2024 року включно.

Суддя Ю.Е.Шафікова

Присяжні А.І.Козярук

М.В. Чекман

Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118589495
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —674/2049/23

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шафікова Ю. Е.

Рішення від 18.04.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шафікова Ю. Е.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шафікова Ю. Е.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шафікова Ю. Е.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шафікова Ю. Е.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шафікова Ю. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні