Ухвала
від 23.04.2024 по справі 120/2513/24
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про заміну неналежної сторони

м. Вінниця

23 квітня 2024 р.Справа № 120/2513/24

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Мультян Марини Бондівни, розглянувши у письмовому провадженні клопотання представника відповідача про заміну первісного відповідача у справі за позовом ОСОБА_1 до Філії Державної установи "Центр охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України" у Вінницькій області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Вінницького окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа за позовом ОСОБА_1 до Філії Державної установи "Центр охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України" у Вінницькій області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії.

Ухвалою від 06.03.2024 судом відкрито провадження у справі за вказаним позовом та вирішено здійснювати розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні), з особливостями, визначеними статтею 262 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України). Крім того вказаною ухвалою суду витребувано у відповідача необхідні для розгляду справи докази.

Так, відповідач відзив на позовну заяву та витребувані судом докази не надав, натомість 14.03.2024 подав до суду клопотання про заміну неналежної сторони (відповідача) у справі в порядку ст. 48 КАС України.

Мотивуючи подане клопотання відповідач зазначає, що оскільки Філія Державної установи Центр охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України у Вінницькій області згідно Положення про Державну установу "Центр охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України", що затверджено наказом Міністерства юстиції України від 04.04.2022 № 1311/5 є відокремленим структурним підрозділом та не є юридичною особою, а тому не може бути відповідачем у справі, так як не має адміністративної процесуальної правоздатності згідно ст. 43 КАС України.

Враховуючи вищезазначене, на думку відповідача, є підстави для заміни первісного відповідача - Філії Державної установи "Центр охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України" у Вінницькій області на належного відповідача - Державну установу "Центр охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України".

Ухвалою суду від 17.04.2024 запропоновано позивачу (його представнику) в межах 5-х денного строку з дня вручення (отримання) копії даної ухвали висловити письмово свої доводи, міркування або заперечення щодо можливості заміни первісного відповідача - Філії Державної установи "Центр охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України" у Вінницькій області на іншу особу - Державну установу "Центр охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України" (юридичну особу).

22.04.2024 від представника позивача надійшла заява, в якій сторона позивача підтримує подане представником Філії Державної установи Центр охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України у Вінницькій області клопотання про заміну первісного відповідача на належного - Державну установу "Центр охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України".

Вирішуючи процесуальне питання про заміну неналежної сторони (відповідача) у справі, суд виходить з наступного.

Відповідно до частин третьої - п`ятої статті 48 КАС України, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача. Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача.

За визначеннями, наведеними у частині першій статті 4 КАС України, відповідачем є суб`єкт владних повноважень, а у випадках, визначених законом, й інші особи, до яких звернена вимога позивача; суб`єкт владних повноважень - орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадова чи службова особа, інший суб`єкт при здійсненні ними публічно-владних управлінських функцій на підставі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, або наданні адміністративних послуг.

Згідно статті 95 ЦК України, філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Філії не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення. Керівники філій призначаються юридичною особою і діють на підставі виданої нею довіреності.

Так, судом встановлено, що Філія Державної установи «Центр охорони здоров?я Державної кримінально-виконавчої служби України» у Вінницькій області згідно Положення про Державну установу "Центр охорони здоров?я Державної кримінально-виконавчої служби України" що затверджено наказом Міністерства юстиції України від 04.04.2022 № 1311/5 (далі - Положення) є відокремленим структурним підрозділом та не є юридичною особою.

Поряд із тим, вказане Положення не наділяє філію повноваженнями бути позивачем чи відповідачем у судах. Натомість відповідно до п. 5 розділу 5 Положення такими правами наділена саме Державна установа "Центр охорони здоров?я Державної кримінально-виконавчої служби України", яка має відповідну адміністративну процесуальну правоздатність.

З огляду на викладене, а також враховуючи заяву (згоду) позивача про заміну сторони у справі, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для заміни первісного відповідача - Філії Державної установи "Центр охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України" у Вінницькій області на належного - Державну установу "Центр охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України" на підставі ч. 3 ст. 48 КАС України.

Частиною шостою статті 48 КАС України визначено, що після заміни сторони, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку.

Відтак, у зв`язку із залученням до участі у справі іншої особи, розгляд цієї справи розпочинається спочатку. Водночас відповідачеві необхідно надати час для подання відзиву на позовну заяву в порядку, визначеному статтею 162 КАС України.

Також суд вказує на те, що оскільки Філія Державної установи "Центр охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України" у Вінницькій області не надала витребуванні ухвалою суду від 06.03.2024 докази, тому суд вважає за необхідне в порядку статтей 77, 80 КАС України, з метою з`ясування всіх обставин у справі, витребувати у Державної установи "Центр охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України" необхідні для розгляду справи докази, а саме: відомості про перебування позивача у період з 24.04.2023 по 01.05.2023 на лікуванні у Стрижавській багатопрофільній лікарні № 81; відомості щодо вжиття заходів реагування на вказівку керівника Вінницької окружної прокуратури та копію письмової відповіді за результатами розгляду такої вказівки.

Керуючись ст.ст. 48, 77, 80, 162, 248, 256 КАС України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника Філії Державної установи "Центр охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України" у Вінницькій області про заміну відповідача у справі задовольнити.

Замінити первісного відповідача - Філію Державної установи "Центр охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України" у Вінницькій області на належного відповідача у справі №120/2513/24 - Державну установу "Центр охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України" (вул. Юрія Іллєнка, 81, м. Київ, 04050, код ЄДРПОУ: 41713679).

Встановити Державній установі "Центр охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України" 15-денний строк з дня вручення копії цієї ухвали для подання відзиву на позовну заяву з дотриманням вимог, передбачених ст. 162 КАС України.

Встановити позивачеві 5-денний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив в порядку ст. 163 КАС України.

Встановити Державній установі "Центр охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України" 5-денний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення в порядку ст. 164 КАС України.

Витребувати в Державної установи "Центр охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України" та зобов`язати надати суду в 15-ти денний строк необхідні для розгляду справи докази, а саме відомості про перебування позивача у період з 24.04.2023 по 01.05.2023 на лікуванні у Стрижавській багатопрофільній лікарні № 81; відомості щодо вжиття заходів реагування на вказівку керівника Вінницької окружної прокуратури та копію письмової відповіді за результатами розгляду такої вказівки.

Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до частини 6 статті 48 КАС України після заміни відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку.

Розгляд справи продовжувати здійснювати в порядку письмового провадження.

Інформацію по справі сторони можуть отримати на офіційному веб-сайті судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: "http://court.gov.ua/fair/".

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

СуддяМультян Марина Бондівна

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118593006
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України, зокрема щодо охорони здоров’я

Судовий реєстр по справі —120/2513/24

Ухвала від 23.04.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

Ухвала від 17.04.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

Ухвала від 06.03.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні