Ухвала
від 25.04.2024 по справі 394/404/24
НОВОАРХАНГЕЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У к р а ї н а

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

26100, смт. Новоархангельськ Кіровоградської області, вул. Слави, 26, тел. 2-10-45, E-mail: inbox@na.kr.court.gov.ua

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

25.04.2024 2/394/245/24

394/404/24

У Х В А Л А

п р о з а л и ш е н н я п о з о в н о ї з а я в и б е з р у х у

25 квітня 2024 року Суддя Новоархангельського районного суду Кіровоградської області Запорожець О.М.

дослідивши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , Підвисоцької територіальної громади Голованівського району Кіровоградської області, треті особа, які не заявляють самостійних вимог Новоархангельська державна нотаріальна контора, Південне міжрегіональне управління Міністерства Юстиції (м. Одеса) про визнання недійсним свідоцтва про право на спадщину за законом та визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В :

Позивачі звернулися до суду з позовом до відповідачів про визнання недійсним свідоцтва про право на спадщину за законом та визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Дослідивши позовну заяву та додані до неї матеріали суд приходить до наступного висновку.

Зі змісту позовних вимог вбачається, що позивачами перед судом заявлено дві позовні вимоги, а саме:

-визнати недійсним свідоцтво про право на спадщину за законом, видане 25 січня 2008 року державним нотаріусом Новоархангельської державної нотаріальної контори Івановою Н.К. на ім`я ОСОБА_3 .

-визначити додатковий строк для прийняття спадщини.

Так в частинах 2 та 3 ст. 175 ЦПК України визначено, що позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи. позовна заява повинна містити: 1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява; 2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету; 3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; 4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; 5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; 6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору; 7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; 8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; 9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи; 10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

В частинах 2 та 3 ст. 175 ЦПК України законодавцем закріплено положення щодо форми і змісту позовної заяви.

Відповідно до положень ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Так, при вивченні матеріалів позовної заяви встановлено, що до матеріалів позовної заяви додано дві квитанції про сплату судового збору, з яких вбачається те, що позивачем ОСОБА_1 було сплачено судовий збір у загальному розмірі 2248,20 грн.

Відомостей про сплату судового збору позивачем ОСОБА_2 матеріали справи не містять.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Зі ст. 7 Закону України «Про державний бюджет України на 2023 рік» слідує, що прожитковий мінімум для працездатних осіб на 01.01.2024 року складає 3028 грн.

Згідно підпункту 1) пункту 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою або фізичною особою підприємцем справляється судовий збір у розмірі 1 відсотку ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

З даного слідує, що при зверненні до суду за кожну позовну вимогу позивач повинен справляти мито у розмірі прямо встановленому законом.

Виходячи з того, що станом на 01.01.2024 року розмір прожиткового мінімуму складає 3028 грн. то розмір судового збору вираховується наступним чином 3028 х 0,4 = 1211,20 грн.

З вищевикладеного вбачається, що позивачі при зверненні до суду повинні були сплатити судовий збір згідно вимог Закону України «Про судовий збір» у встановленому законодавцем розмірі, з урахуванням норм частин 2 та 3 ст. 4 ЗУ «Про судовий збір» за кожну вимогу, що складає 1211,20 х 2 = 2422,40 грн.

Оскільки позивачем ОСОБА_1 при подачі заяви не повному обсязі сплачено судовий збір, їй потрібно доплатити з відрахуванням сплаченого судового збору (2422,40 2248,20) 174,20 грн.

Як зазначено вище, відомостей про сплату судового збору позивачем ОСОБА_2 матеріали справи не містять, а тому останній необхідно сплати судовий збір за кожну вимогу, що складає 1211,20 х 2 = 2422,40 грн.

Про сплату судового збору позивач, або уповноважена нею особа повинні надати суду підтверджуючі документи.

Зі змісту частин 1, 2 та 3 ст. 185 ЦПК України слідує, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених устаттях 175і177цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити). Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначеністаттями 175і177цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Залишення позовної заяви без руху це тимчасовий захід, який застосовується судом з метою усунення позивачем недоліків та дотримання порядку її подання.

Зазначенні вище обставини є перепоною для вирішення питання про відкриття провадження у справі, а тому цивільний позов підлягає залишенню без руху з наданням позивачці терміну для виправлення недоліків викладених в мотивувальній частині цієї ухвали.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 175,177, 185, 258, 259, 260 ЦПК України,-

У Х В А Л И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , Підвисоцької територіальної громади Голованівського району Кіровоградської області, треті особа, які не заявляють самостійних вимог Новоархангельська державнанотаріальна контора,Південне міжрегіональнеуправління МіністерстваЮстиції (м.Одеса) про визнання недійсним свідоцтва про право на спадщину за законом та визначення додаткового строку для прийняття спадщини - залишитибез руху.

Надати ОСОБА_1 та ОСОБА_2 строк 5 /п`ять/ днів з дня отримання ухвали, для усунення недоліків зазначених в мотивувальній частині цієї ухвали.

Ухвала самостійному оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118601654
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —394/404/24

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Запорожець О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні