Ухвала
від 24.04.2024 по справі 650/605/24
НОВОВОРОНЦОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 650/605/24

Номер провадження 2-о/954/47/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2024 рокусмт Нововоронцовка

Суддя Нововоронцовського районного суду Херсонської області Гончаренко О.В., розглянувши матеріали цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , зацікавлені особи: служба у справах дітей Високопільської селищної військової адміністрації, ОСОБА_2 , Високопільський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бериславському районі Херсонської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) про усиновлення дитини,-

встановив:

У провадженні Нововоронцовського районного суду Херсонської області перебуває цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , зацікавлені особи: служба у справах дітей Високопільської селищної військової адміністрації, ОСОБА_2 , Високопільський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бериславському районі Херсонської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) про усиновлення дитини.

18 квітня 2024 року судом постановлено ухвалу, якою відкрито провадження за вказаною заявою.

Відповідно до ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Частиною 4 ст. 294 ЦПК України регламентовано, що справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб. Згідно з ч. 3 ст. 42 ЦПК України у справах окремого провадження учасниками справи є заявники, інші заінтересовані особи.

Згідно зі статті 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Відповідно до пункту 3 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов`язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України 24.09.2008 № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов`язаної із захистом прав дитини», питання усиновлення не входить до переліку повноважень служби у справах дітей Високопільської селищної військової адміністрації.

Відповідно до п. 2 Постанови Кабінету Міністрів України № 905 від 08.10.2008, діяльність з усиновлення дітей провадиться уповноваженими державою органами та посадовими особами, до яких належать районні, районні у містах ради, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад.

Тож, повноваження з усиновлення на території Високопільської селищної військової адміністрації покладені на службу у справах дітей Бериславської районної державної адміністрації.

Відповідно до ч. 1 ст. 312 ЦПК України суддя під час підготовки справи про усиновлення дитини до розгляду вирішує питання про участь у ній як заінтересованих осіб відповідного органу опіки та піклування, а у справах, провадження в яких відкрито за заявами іноземних громадян, - уповноваженого органу виконавчої влади.

За правилами ч. 2 ст. 312 ЦПК України орган опіки та піклування повинен подати суду висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини.

З огляду на вищевказане, суд вбачає за необхідне залучити в якості заінтересованої особи - службу у справах дітей Бериславської районної державної адміністрації, а також зобов`язати останню надати відповідний висновок про доцільність усиновлення заявником дитини та відповідність такого інтересам останнього.

Керуючись ст.ст. 42, 55, 294, 312 ЦПК України, суд

постановив:

Залучити до участі у справі в якості заінтересованої особи - службу у справах дітей Бериславської районної державної адміністрації, як належний орган щодо провадження діяльності з усиновлення дітей.

Зобов`язати Службу у справах дітей Бериславської районної державної адміністрації надати суду у строк до 20 травня 2024 року висновок про доцільність усиновлення заявником ОСОБА_1 дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та відповідність такого інтересам дитини.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СуддяО.В. Гончаренко

СудНововоронцовський районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118603833
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —650/605/24

Рішення від 20.05.2024

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Гончаренко О. В.

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Гончаренко О. В.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Гончаренко О. В.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Хомик І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні