Рішення
від 20.05.2024 по справі 650/605/24
НОВОВОРОНЦОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 650/605/24

Номер провадження 2-о/954/47/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 травня 2024 рокусмт Нововоронцовка

Нововоронцовський районний суд Херсонської області в складі: головуючого судді Гончаренка О.В., присяжних: Бережної С.В., Бриж В.М., за участю секретаря судового засідання Гром О.П.,

учасники справи та їх представники:

заявник - ОСОБА_1 ,

заінтересована особа1 - Стасюк С.В.

заінтересована особа2 - Служба у справах дітей Бериславської районної державної адміністрації,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в смт Нововоронцовка в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , зацікавлені особи: Служба у справах дітей Бериславської районної державної адміністрації, служба у справах дітей Високопільської селищної військової адміністрації, ОСОБА_2 , Високопільський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бериславському районі Херсонської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), про усиновлення дитини,

встановив:

До суду надійшла заява ОСОБА_1 , зацікавлені особи: Служба у справах дітей Бериславської районної державної адміністрації, служба у справах дітей Високопільської селищної військової адміністрації, ОСОБА_2 , Високопільський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бериславському районі Херсонської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), про усиновлення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . В обґрунтування своєї заяви заявник зазначив, що ОСОБА_4 є сином його дружини, батько був записаний зі слів матері, дванадцять років вони проживають разом однією сім`єю.

Ухвалою судді відкрито провадження у справі.

В судовому засіданні ОСОБА_1 заяву про усиновлення підтримав, просив задовольнити. Повідомив суду, що дванадцять років проживає із ОСОБА_2 та її сином ОСОБА_5 , у 2023 році вирішили офіційно одружитися, мають ще двох спільних дітей різного віку. Всі діти перебувають на його утриманні. Просить також при усиновленні змінити прізвище та по батькові дитини.

В судовому засіданні ОСОБА_2 також просила заву задовольнити, підтримала усиновлення ОСОБА_1 її дитини ОСОБА_6 . Зазначила, що разом із ОСОБА_2 проживають дванадцять років, мають ще двох спільних дітей. Син ОСОБА_7 від дитинства сприймає заявника як батька. Останній допомагає йому із навчанням, піклується про нього нарівні із іншими спільними дітьми.

В судовому засіданні ОСОБА_3 підтримав заяву ОСОБА_1 , просив задовольнити, зазначив, що сприймає заявника як батька, останній виховує та піклується про нього.

Представник заінтересованої особи - Служби у справах дітей Бериславської районної державної адміністрації, в судовому засіданні заяву про усиновлення підтримала в повному обсязі, зазначила, що усиновлення відповідатиме інтересам дитини. Вказала, що ОСОБА_1 намагався зібрати документи для усиновлення ОСОБА_5 ще у 2021 році, проте завадило цьому початок війни.

Суд, дослідивши матеріали справи, вислухавши пояснення заявника, представника органу опіки та піклування, дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Суд встановив, що ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданим виконавчим комітетом Зеленодольської міської ради Апостолівського району Дніпропетровської області.

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 зареєстрували шлюб 07.12.2023 року, що підтверджується свідоцтвом про шлюб, виданим Високопільським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Бериславському районі Херсонської області, серія НОМЕР_2 . Подружжя виховує спільних дітей ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , і ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Мати дитини ОСОБА_2 дає згоду на усиновлення сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , своїм чоловіком ОСОБА_1 .

Батько дитини згідно із Витягу з ДРАЦС громадян № 00044768428 від 29.04.2024 року - записаний відповідно до частини першої статті 135 СК України зі слів матері.

Висновок про стан здоров`я особи ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , виданий комунальним некомерційним підприємством «Великоолександрівський центр первинної медико-санітарної допомоги» Великоолександрівської селищної ради від 29 квітня 2024 року, посвідчує добрий стан здоров`я, відсутність протипоказань бути усиновлювачем.

ОСОБА_1 працює на посаді тракториста в приватному підприємстві «Архангельське» з лютого 2024 року та має середньомісячний дохід 7516 гривень. Його дружина перебуває на обліку в Бериславській філії Херсонського обласного центру зайнятості з 11 березня 2024 року як безробітна.

Родина ОСОБА_10 проживає у приватному одноповерховому будинку, який складається з 3-х житлових кімнат. Санітарно-гігієнічні умови житлового будинку задовільні, в будинку чисто, тепло та охайно. В будинку наявне електропостачення, газове та пічне опалення. Для виховання, розвитку та проживання дітей створено належні умови: є окремі ліжка, шафи для одягу; місце для навчання та дозвілля дітей. Діти забезпечені у достатній кількості особистими речами, одягом та взуттям, гігєнічними засобами.

Відповідно до висновку органу опіки та піклування - Бериславської районної державної адміністрації від 13.05.2024 року № 02-30/2954/24 відповідає інтересам дитини усиновлення громадянином ОСОБА_1 сина своєї дружини ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Держава охороняє сім`ю, дитинство, материнство, батьківство, створює умови для зміцнення сім`ї, що прямо передбачено ст. 5 Сімейного кодексу України.

Відповідно до ст. 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Відповідно до ч. 1 ст. 208 СК України усиновленою може бути дитина. Згідно зі ст. 6 СК України правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття.

За ч. 1 ст. 211 СК України усиновлювачем може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини.

У ч. 1 ст. 218 СК України передбачено, що для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров`я. Дитина має бути проінформована про правові наслідки усиновлення. Усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення. Згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона проживає в сім`ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками.

Відповідно до п. 6 постанови Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги ч. 1 - 3 ст. 218 СК України щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам.

Відповідно до ст. 223 СК України особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення. Подання такої заяви через представника не допускається. Заява про усиновлення може бути відкликана до набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

За ч. 1 ст. 224 СК України суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

За ч. 2 ст. 224 СК України при дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Згідно з ч. 1 ст. 231 СК України якщо усиновлювачами є одночасно жінка та чоловік і якщо вони записуються батьками дитини, відповідно змінюються прізвище та по батькові дитини.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 СК України на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін.

Згідно з п. 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 року №96/5 підставою для внесення змін в актовий запис цивільного стану є рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

За ч. 3 ст. 314 ЦПК України за клопотанням заявника (заявників) суд вирішує питання про зміну імені, прізвища та по батькові, дати і місця народження усиновленої дитини, про зміну імені, прізвища, по батькові усиновленої повнолітньої особи, про запис усиновлювачів батьками.

Відповідно до ч. 4 ст. 314 ЦПК України судові витрати, пов`язані з розглядом справи про усиновлення, відносяться на рахунок заявника (заявників).

Згідно з ч. 7 ст. 314 ЦПК України усиновлення вважається здійсненим із дня набрання законної сили рішенням суду. Для внесення змін до актового запису про народження усиновленої дитини або повнолітньої особи копія рішення суду надсилається до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення, а у справах про усиновлення дітей іноземцями - також до уповноваженого органу виконавчої влади.

Враховуючи викладені обставини, приймаючи до уваги те, що ОСОБА_1 виконав всі умови, передбачені СК України для усиновлення неповнолітньої дитини, перебуває у зареєстрованому шлюбі із матір`ю дитини, може забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитині ОСОБА_3 , який в свою чергу потребує батьківської любові та турботи, є всі підстави для задоволення його заяви.

Суд також вважає за необхідне, у відповідності до ст. ст. 229, 231 СК України, задовольнити вимоги заявника та внести зміни до актового запису про народження дитини.

Керуючись статтями 3, 4, 207, 208, 222, 223-225, 229, 230, 231, 234 СК України, статтями 89, 263-265, 271- 273, 313, 314, 354, 355 ЦПК України суд,

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 , зацікавлені особи: Служба у справах дітей Бериславської районної державної адміністрації, служба у справах дітей Високопільської селищної військової адміністрації, ОСОБА_2 , Високопільський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бериславському районі Херсонської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), про усиновлення дитини - задовольнити.

Оголосити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , усиновлювачем ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Записати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянина України, місце реєстрації: АДРЕСА_1 , батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Змінити прізвище та по-батькові ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на « ОСОБА_10 », по батькові - на « ОСОБА_11 ».

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Херсонського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заява про усиновлення може бути відкликана до набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Учасники справи:

Заявник - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянина України, місце реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Заінтересована особа1 - ОСОБА_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Заінтересована особа2 - Бериславська районна державна адміністрація Херсонської області, адреса місцезнаходження: 74300, м. Берислав, пл. Перемоги, 2, код ЄДРПОУ 04059987.

Головуючий суддя: О.В. Гончаренко

Присяжні: С.В. Бережна

В.М. Бриж

СудНововоронцовський районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення20.05.2024
Оприлюднено24.05.2024
Номер документу119164890
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —650/605/24

Рішення від 20.05.2024

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Гончаренко О. В.

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Гончаренко О. В.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Гончаренко О. В.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Хомик І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні