Ухвала
від 25.04.2024 по справі 711/1530/19
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/1530/19

Номер провадження 2-зз/711/9/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 квітня 2024 року Придніпровський районний суд м.Черкаси у складі:

головуючого судді Демчика Р.В.,

при секретарі Кофановій А.О..,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Черкаси заяву представника Акціонерного товариства «СЕНС БАНК» про заміну сторони її правонаступником та скасування заходів забезпечення у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «Укрсоцбанк»» про визнання права власності, третя особа Комунальне підприємство «Реєстраційний центр», -

в с т а н о в и в:

15.04.2024 року представник АТ «СЕНС БАНК» звернувся до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником та скасування заходів забезпечення, у яких просить замінити АТ «Укрсоцбанк» на його правонаступника АТ «СЕНС БАНК», скасувати заходи забезпечення позову вжиті ухвалою суду від 12.02.2019 року та зняти арешт з квартири АДРЕСА_1 .

Вимоги заяви мотивовано тим, що ухвалою Придніпровського районного суду м. Черкаси від 12.02.2019 у справі за заявою ОСОБА_1 про забезпечення позову до подачі позовної заяви в порядку захисту прав споживачів заявлені вимоги задоволено у повному обсязі. Ухвалено накласти арешт на квартиру за адресою: АДРЕСА_2 , що належить на праві власності АТ «Укрсоцбанк» (правонаступником якого є АТ «СЕНС БАНК»). У визначений ЦПК України строк ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до АТ «Укрсоцбанк», третя особа Комунальне підприємство «Реєстраційний-Центр», про визнання права власності (цивільна справа № 711/1530/19). В ході судового розгляду відповідач АТ «Укрсоцбанк» був замінений правонаступником АТ «СЕНС БАНК». Рішенням Придніпровського районного суду м. Черкаси від 15 листопада 2023 року у справі № 711/1530/19 задоволено позов частково. Визнано за ОСОБА_1 право власності на квартиру АДРЕСА_1 . Скасовано рішення державного реєстратора Комунального підприємства «Реєстраційний-центр» Діденко О.П. від 28.02.2019рокупро державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер: 44447200 від 06.12.2018 11:18:12 про реєстрацію права власності за АКБ соціального розвитку «УКРСОЦБАНК» на квартиру АДРЕСА_1 . В задоволенні решти позовних вимог відмовлено. Дане судове рішення учасниками справи не оскаржувалось та набрало законної сили 25.12.2023. Отже, на даний час справа, на час розгляду якої застосовувались заходи забезпечення позову, розглянута, а отже потреба у вжитих заходах відпала

10 вересня 2019 року Загальними зборами акціонерів АТ «Альфа-Банк» та єдиним акціонером АТ «Укрсоцбанк» затверджено рішення про реорганізацію АТ «Укрсоцбанк» шляхом приєднання до АТ «Альфа-Банк».Згідно Рішення № 5/2019 єдиного акціонера АТ «Укрсоцбанк» від 15.10.2019, було затверджено Передавальний акт та визначено, що правонаступництво щодо всього майна, прав та обов`язків АТ «Укрсоцбанк» які зазначені у передавальному акті, виникає у АТ «АЛЬФА-БАНК» з дати визначеної у Передавальному акті, а саме з 15.10.2019. Протоколом № 4/2019 позачергових загальних зборів акціонерів АТ «Альфа-Банк» від 15.10.2019 було вирішено затвердити Передавальний акт (п. 2.1. протоколу).

Таким чином, 15 жовтня 2019 року відповідно до підпункту «г» пункту 11 частини 4 статті 1 Закону України «Про спрощення процедур реорганізації та капіталізації банків», пунктів 3.1., 5.3., Постанови Правління НБУ № 189 від 27.06.2008 «Про затвердження положення про особливості реорганізації банку за рішенням його власників», було затверджено Передавальний акт, у відповідності до якого АТ «Альфа-Банк» у порядку правонаступництва набуває всіх прав за переданими йому активами (включаючи права за договорами забезпечення, у тому числі поруки), а також набув обов`язків боржника за вимогами кредиторів (вкладників) за переданими зобов`язаннями без необхідності внесення змін до відповідних договорів. Згідно п. 1 Передавального акту від 15.10.2019, внаслідок реорганізації шляхом приєднання АТ «Укрсоцбанк» правонаступником усього його майна, майнових прав та обов`язків за цим актом є АТ «АЛЬФА-БАНК». Правонаступництво щодо майна, прав та обов`язків АТ «Укрсоцбанк» виникає у АТ «Альфа-Банк» з дати затвердження цього Передавального акту загальними зборами акціонерів АТ «Альфа-Банк» та рішенням єдиного акціонера АТ «Укрсоцбанк» а саме з 15.10.2019. У цьому контексті представник посилається на положення ст. 104 ЦК України, а також зазначає, що загальними зборами акціонерів АТ «Альфа-Банк» затверджене рішення про зміну найменування з АТ «Альфа-Банк» та АТ «Сенс Банк», що підтверджується копією статуту товариства та витягом з Єдиного державного реєстру банків. Перехід права вимоги від АТ «Укрсоцбанк» до АТ «Альфа-Банк» також встановлено постановою Верховного Суду у цій справі під час розгляду касаційної скарги АТ «Альфа-Банк». Прохаючи здійснити заміну сторони у справі її правонаступником, представник посилається на положення ст.ст. 512, 514 ЦК України та ст. 55 ЦПК України.

Також представник вказує, що рішення суду у цій справи набрало законної сили 25.12.2023 року. Посилаючись на положення ст. 158 ЦПК України представник вказує, що підставами для скасування заходів забезпечення позову на розсуд суду можуть бути будь-які обставини, які свідчать про відсутність потреби у забезпеченні позову, про неефективність вжитих заходів, про невідповідність вжитих заходів дійсним обставинам справи, про наявність зловживань з боку позивача при вирішенні питання про забезпечення позову тощо, а також обставини зазначені в ч. 13 ст. 158 ЦПК України. В даній цивільній справі рішення суду набрало законної сили, з дня набрання рішенням законної силу минуло більше дев`яноста днів, а тому необхідність у дії заходів забезпечення позову відпала, і існують об`єктивні підстави для скасування вжитих судом заходів забезпечення позову.

Представник заявника в судове засідання не з`явився, в матеріалах справи наявне клопотання АТ «СЕНС БАНК» про розгляд справи за відсутності представника.

Інші учасники провадження в судове засідання не з`явились, причини неявки суду не повідомили.

Суд, вивчивши зміст заяв представника АТ «СЕНС БАНК» про заміну сторони її правонаступником і скасування заходів забезпечення позову, та додатки до них, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про те, що заяви підлягають до задоволення, з огляду на наступне.

За змістом ст. 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

За змістом ст.ст. 512, 514 ЦК України, кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок: 1) передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги); 2) правонаступництва; 3) виконання обов`язку боржника поручителем або заставодавцем (майновим поручителем); 4) виконання обов`язку боржника третьою особою. Кредитор у зобов`язанні може бути замінений також в інших випадках, встановлених законом. Кредитор у зобов`язанні не може бути замінений, якщо це встановлено договором або законом. До нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст. 104 ЦПК України, юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Відповідно до рішення № 5/2019 єдиного акціонера АТ «Укрсоцбанк» від 15.10.2019 року визначено, що правонаступництво щодо всього майна, прав та обов`язківАкціонерного товариства «Укрсоцбанк», які зазначені у Передавальному акті, виникає у Акціонерного товариства «Альфа-Банк» з дати, визначеної у передавальному акті, а саме - з 15 жовтня 2019 року (з дати затвердження Передавального акту цим Рішенням єдиного акціонераАкціонерного товариства «Укрсоцбанк»та рішенням Загальних зборів акціонерів Акціонерного Товариства «Альфа-Банк»).

Згідно з Статуту Акціонерного товариства «Сенс Банк», затвердженого позачерговими Загальними зборами акціонерів АТ «Альфа - Банк», Банк створений у формі акціонерного товариства та є правонаступником: 1) усіх прав і зобов`язань АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «АЛЬФА-БАНК», код ЄДРПОУ 23494714, який відповідно до рішення Загальних зборів акціонерів від 28.04.2018 року (Протокол 2/2018) змінив тип акціонерного товариства з публічного на приватне, а також змінив назву з ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «АЛЬФА-БАНК» на АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «АЛЬФА-БАНК», та виступав правонаступником усіх прав і зобов`язань ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «АЛЬФА-БАНК», що був створений відповідно до рішення Загальних зборів акціонерів від 01.06.2009 року (Протокол №3/2009), код ЄДРПОУ 23494714 та виступав правонаступником усіх прав і зобов`язань Закритого акціонерного товариства «Альфа-Банк», що був створений відповідно до рішення Загальних зборів акціонерів від 27 жовтня 2000 року (Протокол № 3/2000), який виступав правонаступником усіх прав і зобов`язань Акціонерного Комерційного Банку «Київський інвестиційний банк», що був створений відповідно до рішення Загальних зборів акціонерів від 22 липня 1997 року (Протокол № 1), що виступав правонаступником усіх прав і зобов`язань товариства з обмеженою відповідальністю Комерційний Банк «Київінвестбанк», створеного за рішенням зборів учасників від 21 листопада 1995 року, який у свою чергу виступав правонаступником усіх прав і зобов`язань товариства з обмеженою відповідальністю Комерційного Банку споживчої кооперації «Віто», створеного відповідно до установчого договору від 18 листопада 1992 року і зареєстрованого Національним банком України 24 березня 1993 року за № 158), а також 2) всього майна прав і зобов`язаньАкціонерного товариства «Укрсоцбанк»на підставі передавального акту (затвердженого рішенням єдиного акціонераАкціонерного товариства «Укрсоцбанк»(рішення №5/2019 від 15.10.2019 року) та рішенням загальних зборів акціонерів Акціонерного товариства «АЛЬФА - БАНК» (протокол №4/2019 від 15.10.2019 р.), у відповідності до якого до АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «АЛЬФА-БАНК» були передані все майно, права і зобов`язанняАКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «УКРСОЦБАНК», яке було створене згідно з Договором про створення Республіканського акціонерно-комерційного банку соціального розвитку від 14 вересня 1990 року в організаційно-правовій формі відкритого акціонерного товариства на базі установ Житлосоцбанку СРСР 31 жовтня 1990 року з найменуванням Республіканський акціонерно-комерційний банк соціального розвитку «Укрсоцбанк».

Згідно з витягу з державного реєстру банків Національного банку України, з 01 грудня 2022 року АТ «Альфа-Банк» змінив назву на АТ «Сенс Банк».

Оскільки за наявними в матеріалах справи доказами АТ «Укрсоцбанк» припинено, а АТ «Альфа-Банк» є його правонаступником, яке в свою чергу змінило назву на АТ «СЕНС БАНК», наявні підстави для залучення до участі у справі замість АТ «Укрсоцбанк» - АТ «СЕНС БАНК», адже процесуальне правонаступництво відповідно до положень ст. 55 ЦПК України допускається на будь-якій стадії судового процесу, тобто і на стадії вирішення питань скасування заходів забезпечення позову після набрання рішенням суду законної сили.

Із матеріалів справи вбачається, що ухвалою суду від 12 лютого 2019 року у справі №711/1123/19 було задоволено заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову до подачі позовної заяви в порядку захисту прав споживачів та накладено арешт на квартиру за адресою АДРЕСА_2 .

Відповідно до положень ст. 273 ЦПК України, рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Статтею 158 ЦПК України встановлено:

1. Суд може скасувати заходи забезпечення позову з власної ініціативи або за вмотивованим клопотанням учасника справи.

2. Клопотання про скасування заходів забезпечення позову розглядається в судовому засіданні не пізніше п`яти днів з дня надходження його до суду.

4. За результатами розгляду клопотання про скасування заходів забезпечення позову, вжитих судом, постановляється ухвала.

5. Ухвала суду про скасування заходів забезпечення позову, вжитих судом, або про відмову в скасуванні забезпечення позову може бути оскаржена.

7. У разі ухвалення судом рішення про задоволення позову заходи забезпечення позову продовжують діяти протягом дев`яноста днів з дня набрання вказаним рішенням законної сили або можуть бути скасовані за вмотивованим клопотанням учасника справи.

8. Якщо протягом вказаного строку за заявою позивача (стягувача) буде відкрито виконавче провадження, вказані заходи забезпечення позову діють до повного виконання судового рішення.

11. Примірник ухвали про скасування заходів забезпечення позову невідкладно після набрання такою ухвалою законної сили надсилається заявнику, всім особам, яких стосуються заходи забезпечення позову і яких суд може ідентифікувати, а також державним та іншим органам, які повинні були та (або) виконували ухвалу про забезпечення позову, для здійснення ними відповідних дій щодо скасування заходів забезпечення позову.

Заява представника АТ «СЕНС БАНК» про скасування заходів забезпечення є мотивованою та підлягає до задоволення, оскільки рішення суду про визнання права власності набрало законної сили і з цього часу минуло більше ніж 90 днів, а відповідне рішення не підлягає примусовому виконанню.

Таким чином, підстав для подальшого існування забезпечувальних заходів суд не вбачає.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 55, 158, 259-261, 273, 353-355 ЦПК України, ст.ст. 104, 512, 514 ЦК України, суд, -

п о с т а н о в и в :

Заяви представника Акціонерного товариства «СЕНС БАНК» про заміну сторони її правонаступником та скасування заходів забезпечення - задовольнити.

В порядку процесуального правонаступництва залучити до участі у справі №711/1530/19 замістьАкціонерного товариства «Укрсоцбанк»- Акціонерне товариство «СЕНС БАНК».

Застосовані ухвалою суду від 12.02.2019 року у справі №711/1123/19 заходи забезпечення позову у вигляді накладення арешту на квартиру за адресою АДРЕСА_2 - скасувати.

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали суду.

Учасник справи, якому повний текст ухвали суду не був вручений у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Головуючий: Р. В. Демчик

Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118610758
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності,

Судовий реєстр по справі —711/1530/19

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Рішення від 25.01.2024

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Рішення від 16.11.2023

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 14.11.2022

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 28.09.2022

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 17.08.2022

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 22.05.2022

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні