Рішення
від 15.02.2024 по справі 504/2398/23
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №504/2398/23

Провадження №2-о/504/75/24

Комінтернівський районний суд Одеської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.02.2024смт. Доброслав

Комінтернівський районний суд Одеської області у складі:

Головуючого судді - Барвенка В.К.,

секретаря Завади Ю.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду № 5, смт. Доброслав, заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Суворовська державна нотаріальна контора у м. Одесі, про встановлення факту родинних відносин, -

ВСТАНОВИВ:

У червні 2023 року заявник звернулася до суду із вказаною заявою в порядку окремого провадження, якою просила суд встановити юридичний факт, а саме, що ОСОБА_1 є рідною сестрою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Подану заяву обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 70 років в місті Одеса померла рідна сестра позивача. ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 .

Після смерті сестри ОСОБА_2 , відкрилася спадщина на квартиру, яка розташована в АДРЕСА_1 .

3 питання оформлення спадщини позивачка звернулася до нотаріальної контори, проте нотаріусом відмовлено, оскільки документах, які підтверджують родинні відносини зі спадкодавцем є розбіжності, а саме ІНФОРМАЦІЯ_3 народилася спадкодавиця, ОСОБА_3 (нині померла), де в свідоцтві про народження ім?я дитини зазначено російською мовою: « ОСОБА_4 », а графі батько російською мовою зазначено: « ОСОБА_5 », що підтверджується свідоцтвом про народження та 6 березня 1959 року складено відповідний актовий запис № 3.

Окрім того, зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_4 народилася заявник, ОСОБА_6 та її свідоцтві про народження ім?я дитини зазначено російською мовою: « ОСОБА_7 », а графі батько російською мовою зазначено: « ОСОБА_5 », що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 та 30 травня 1962 року складено відповідний актовий запис № 36.

На підставі вищевказаного існує розбіжність при написанні ім?я по батькові.

Представник позивача в судове засідання не з`явилася, однак до початку розгляду подала заяву про судовий розгляд без її участі.

Заінтересована особа Суворовська державнанотаріальна конторау м.Одесі, будучи належним чином повідомленим про дату та час судового засідання не з`явилася, про причини неявки не повідомила.

Відповідно до вимог частини другої статті 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу суд не здійснює.

За таких обставин розглянувши доводи заявника, дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані по справі докази на предмет їх належності, допустимості, достовірності кожного доказу окремо, а також достатність та взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення заяви виходячи з наступного:

Суд дослідивши матеріали справи, дійшов до висновку про задоволення заяви з наступних підстав:

В силу п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Перелік фактів, які підлягають встановленню судом в окремому провадженні, викладений в ч. 1ст. 315 ЦПК України та не є вичерпним (ч. 2ст. 315 ЦПК України).

Зокрема суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами (п. 1 ч. 1ст. 315 ЦПК України).

Згідно абз. 2 п. 2 постанови Пленуму Верховного Суду України за № 7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняття спадщини, яка відкрилася до 1 січня 2004 року тощо.

Аналогічно згідно п. 7 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

Так з свідоцтва про народження НОМЕР_3 вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_3 народилася ОСОБА_8 , де в ім`я дитини зазначено російською мовою: « ОСОБА_4 », а в графі батько російською мовою зазначено: « ОСОБА_5 », про що 6 березня 1952 року складено відповідний актовий запис № 3.

При цьому відповідно до свідоцтва про народження НОМЕР_2 вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_4 народилася заявник, ОСОБА_9 , де ім?я дитини зазначено російською мовою: « ОСОБА_7 », а графі батько російською мовою зазначено: « ОСОБА_5 », про, що 30 травня 1962 року складено відповідний актовий запис № 36.

12.05.1976 ОСОБА_8 зареєструвала шлюб з ОСОБА_10 та після реєстрації шлюбу отримала прізвище чоловіка « ОСОБА_11 », що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_4 .

10 квітня 1982 року ОСОБА_9 зареєструвала шлюб з ОСОБА_12 та після реєстрації шлюбу мені отримала прізвище « ОСОБА_13 », що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_5 .

Зазначене свідчить про те, що під час складання свідоцтва про народження відображено невірне написання по батькові.

З урахуванням викладеного суд приходить до висновку, що факт родинних відносин між заявницею ОСОБА_1 та ОСОБА_2 знайшли своє підтвердження наданими доказами, а даний факт має юридичне значення для заявника, оскільки від його встановлення залежить реалізація права заявника на отримання спадщини, та іншого порядку встановлення даного факту немає.

За таких підстав, дослідивши наявні у справі докази, оцінивши їх кожний окремо та взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд доходить висновку, що заява ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

На підставі наведеного, керуючись Постановою Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року, «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», ст. ст. 258-260, 353 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Встановити юридичний факт того, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 є рідною сестрою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з часу його проголошення.

Суддя В. К. Барвенко

Дата ухвалення рішення15.02.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118617695
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —504/2398/23

Рішення від 15.02.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

Ухвала від 19.06.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні