Ухвала
від 25.04.2024 по справі 130/2148/23
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 130/2148/23

Провадження № 22-ц/801/1188/2024

Категорія: 21

Головуючий у суді 1-ї інстанції Порощук П. П.

Доповідач :Матківська М. В.

УХВАЛА

25 квітня 2024 рокуСправа № 130/2148/23м. Вінниця

Вінницький апеляційний суд у складі судді Матківської М. В., одержавши апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Поділля Агропродукт»

на ухвалу Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області від 21 березня 2024 року у справі за позовом ОСОБА_1 до ТОВ «Поділля Агропродукт», за участю третіх осіб ПП «Агротал», державний реєстратор Чечельницької селищної ради Гайсинського району Вінницької області Фаренюк Сергій Анатолійович, про витребування земельної ділянки з чужого незаконного користування та скасування державної реєстрації,

встановив:

До Вінницького апеляційного суду надійшла апеляційна скарга ТОВ «Поділля Агропродукт» на ухвалу Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області від 21 березня 2024 року у цивільній справі № 130/2148/23.

Дослідивши матеріали апеляційної скарги, вважаю, що її слід залишити без руху за таких підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 354 ЦПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Частиною другою статті 354 ЦПК України передбачено, що якщо учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: 1) на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду; 2) на ухвали суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Із матеріалів апеляційної скарги, інформації у комп`ютерній програмі «Д-3» та інформації із Єдиного державного реєстру судових рішень встановлено, що оскаржувану ухвалу суд першої інстанції постановив 21 березня 2024 року.

Апеляційну скаргу на ухвалу суду відповідач ТОВ «Поділля Агропродукт» подав безпосередньо до Вінницького апеляційного суду засобами поштового зв`язку 19 квітня 2023 року, про що свідчить відмітка поштового зв`язку на конверті, тобто з порушенням встановленого ч. 1 ст. 354 ЦПК України строку.

Як зазначив в апеляційній скарзі відповідач копію ухвали суду він отримав 06 квітня 2024 року, п`ятнадцятиденний строк на апеляційне оскарження ухвали суду у нього спливає 21 квітня 2024 року, тому апеляційна скарга подана ним в межах 15-ти денного строку, встановленого частиною 1 статті 354 ЦПК України.

Проте така думка відповідача є помилковою, оскільки згідно частини 1 статті 354 ЦПК України строк на апеляційне оскарження ухвали суду обчислюється з дня її проголошення, а при відсутності учасників справи при проголошенні ухвали такий строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Оскаржувана відповідачем ухвала суду проголошена 21 березня 2023 року, надіслана для оприлюднення 28 березня 2024 року.

А частина друга статті 354 ЦПК України передбачає, що якщо апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення учаснику справи відповідної ухвали суду, то такий строк на апеляційне оскарження ухвали суду є пропущеним, а учасник справи має право на поновлення пропущеного строку.

Отже, строк на апеляційне оскарження ухвали Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області від 21 березня 2024 року відповідачем пропущений, але він про поновлення пропущеного строку не просить.

Відповідно до ч. 3 ст. 357 ЦПК України апеляційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 354 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строку або вказати інші підстави для поновлення строку.

Відповідно до частини 4 статті 357 ЦПК України якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження будуть визнані неповажними, суд відмовляє у відкритті апеляційного провадження у порядку, встановленому статтею 358 ЦПК України.

Відповідно до пункту 4 частини 1 статті 358 ЦПК України суд апеляційної інстанції відмовляє у відкритті апеляційного провадження у справі, якщо скаржником у строк, визначений судом, не подано заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження або наведені підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження визнані судом поважними.

Крім того, апеляційна скарга не оплачена судовим збором у встановленому законом розмірі.

Згідно з пунктом 3 частини 4 статті 356 ЦПК України до апеляційної скарги додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

До апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог встановлених статтею 356 ЦПК України, застосовуються положення статті 185 ЦПК України (частина 2 статті 357 ЦПК України).

За правилами статі 185 ЦПК України з урахуванням положень статтей 356, 357 ЦПК України, суддя, встановивши, що апеляційну скаргу подано без додержання вимог, викладених у статті 356 ЦПК України, постановляє ухвалу про залишення апеляційної скарги без руху, в якій зазначаються недоліки апеляційної скарги, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення без руху апеляційної скарги. Якщо ухвала про залишення апеляційної скарги без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен заначити точну суму судового збору, який необхідно сплатити (доплатити). Якщо скаржник відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає зазначені в ній вимоги, сплатить суму судового збору, апеляційна скарга вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо скаржник не усунув недоліки апеляційної скарги у строк, встановлений судом, така апеляційна скарга вважається неподаною і повертається скаржникові.

Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання апеляційної скарги на ухвалу суду юридичною особою або фізичною особою підприємцем підлягає сплаті судовий збір у розмірі 1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Отже, за подання апеляційної скарги на ухвалу відповідачу потрібно сплатити судовий збір у розмірі 3028,00 грн.

Судовий збір слід сплатити за такими реквізитами:

отримувач коштів: ГУК у Він.обл./м. Вінниця/22030101; код отримувача за ЄДРПОУ 37979858; банк отримувача: Казначейство України (ел. адм. подат.); код банку отримувача (МФО): 899998; рахунок отримувача: UA478999980313101206080002856; код класифікації доходу бюджету: 22030101.

Призначення платежу: *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб; реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи або серія та номер паспорта громадянина України, у разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті); Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), на рішення від
(дата оскарження) по справі
(номер справи), Вінницький апеляційний суд (назва суду, де розглядається справа).

Оскільки апеляційна скарга не оплачена судовим збором, відповідно до ст. 357 ЦПК України до неї слід застосувати правила ст. 185 ЦПК України, залишивши апеляційну скаргу без руху.

За наведених обставин апеляційну скаргу відповідача слід залишити без руху і роз`яснити йому право на звернення до апеляційного суду із заявою про поновлення строку на апеляційне оскарження ухвали суду першої інстанції та подати оригінал квитанції про сплату судового збору.

Керуючись ст. 185, 357 ЦПК України,

ухвалив:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Поділля Агропродукт» на ухвалу Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області від 21 березня 2024 року залишити без руху.

Надати відповідачу строк для усунення недоліків апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії ухвали.

В іншому випадку скарга буде вважатися неподаною та повернута відповідачу.

Роз`яснити відповідачу, що протягом десяти днів з дня отримання копії ухвали він має право звернутися до апеляційного суду із заявою про поновлення строку на апеляційне оскарження ухвали суду, вказавши підстави для поновлення такого строку та надавши відповідні докази. У разі якщо заяву не буде подано в зазначений строк або вказані підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження будуть визнані неповажними, у відкритті апеляційного провадження буде відмовлено.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню не підлягає.

СуддяМ. В. Матківська

Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118617881
СудочинствоЦивільне
Сутьвитребування земельної ділянки з чужого незаконного користування та скасування державної реєстрації

Судовий реєстр по справі —130/2148/23

Ухвала від 21.05.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Матківська М. В.

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Матківська М. В.

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Порощук П. П.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Матківська М. В.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Порощук П. П.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Порощук П. П.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Порощук П. П.

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Порощук П. П.

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Порощук П. П.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Порощук П. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні