Ухвала
від 18.04.2024 по справі 323/2667/21
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 323/2667/21

Пр. 2/336/182/2024

УХВАЛА

про витребування доказів

18 квітня 2024 року м. Запоріжжя

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя у складі: головуючого судді Вайнраух Л.А., за участі секретарки судового засідання Теряник А.С., розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Запоріжжі клопотання сторони відповідача про витребування доказів по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: орган опіки та піклування - служба у справах дітей виконавчого комітету Преображенської сільської ради Пологівського району Запорізької області, орган опіки та піклування служби у справах дітей Тячівської міської ради Закарпатської області, про позбавлення батьківський прав,-

за участі представників сторін: представника позивачки адвоката Загрія Н.Ю.,-

ВСТАНОВИВ:

29.09.2021 позивачка звернулась до Оріхівського районного суду Запорізької області із позовною заявою, за змістом якої просить позбавити відповідача батьківських прав відносно малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою судді Оріхівського районного суду Запорізької області від 20.10.2021 прийнято позовну заяву та відкрито провадження у справі, призначено підготовче засідання.

Ухвалою Оріхівівського районного суду Запорізької області від 22.12.2021 підготовче провадження з розгляду цивільної справи закрито, призначено справу до судового розгляду.

Цивільна справа на підставі протоколу автоматизованого розподілу між суддями від 14.04.2023 передана в провадження визначеного головуючого судді Вайнраух Л.А. 17.04.2023.

Ухвалою суддівід 24.04.2023постановлено прийнятипозовну заявудо розгляду,розглядати їїв порядкузагального позовногопровадження.Ухвалою судувід 14.08.2023залучено доучасті усправі яктретю особу,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета спору органопіки тапіклування Дарницькоїрайонної вм.Києві державноїадміністрації,адреса місцезнаходження:02160,м.Київ,Харківське шосе,буд.4А.Відкладено підготовчезасідання до07.09.2023.

Ухвалою суду від 07.09.2023 постановлено закрити підготовче провадження у цивільній справі, призначити її до судового розгляду по суті у відкритому судовому засіданні, клопотання сторони позивача про виклик свідків відповідно до наведеного у клопотанні переліку задоволено, в порядку витребування доказів зобов`язано орган опіки та піклування Дарницької районної в м. Києві державної адміністрації, надати висновок щодо розв`язання спору.

Ухвалою суду від 22.11.2023 постановлено замінити третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору орган опіки та піклування Дарницької районної в м. Києві державної адміністрації на органопіки тапіклування службиу справахдітей Тячівськоїміської радиЗакарпатської області;в порядку витребування доказів зобов`язано орган опікита піклуванняслужби усправах дітейТячівської міськоїради Закарпатськоїобласті надати суду висновок щодо розв`язання спору.

22.02.2024 до суду надійшла заява від відповідача про зупинення провадження у справі до припинення перебування відповідача ОСОБА_2 у складі Збройних Сил України та з посиланням на ст. 251, 253 ЦПК України відповідач просить задовольнити заяву.

У судовому засіданні представниця позивачки адвокат Загрія Н.Ю. заперечувала проти задоволення заяви відповідача про зупинення провадження у справі, зауважила, що зупиняти провадження не є доцільним, оскільки відповідач наразі не спілкується з дитиною. Також зауважила й на тому, що відповідачем не надано до суду належних доказів на підтвердження проходження ним військової служби.

Від представників третіх осіб до суду надійшли заяви, за змістом яких вони просять проводити розгляд справи за їх відсутності.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ст.2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

За приписами п.2 ч.1 ст. 251 ЦПК України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Згідно зі ст. 1 Закону України «Про Збройні Сили України» Збройні Сили України - це військове формування, на яке відповідно до Конституції України покладаються оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності. Порядок проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України та вирішення питань, пов`язаних з проходженням такої служби під час виконання громадянами військового обов`язку в запасі, врегульовано Положенням про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого Указом Президента України від 10.12.2008 № 1153/2008.

Відповідно до п. 12 Положення встановлення, зміна або припинення правових відносин військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом та за призовом осіб офіцерського складу (зокрема, присвоєння та позбавлення військового звання, пониження та поновлення у військовому званні, призначення на посади та звільнення з посад, переміщення по службі, звільнення з військової служби, залишення на військовій службі понад граничний вік перебування на військовій службі, направлення за кордон, укладення та припинення (розірвання) контракту, продовження його строку, призупинення контракту та військової служби тощо) оформлюється письмовими наказами по особовому складу на підставі відповідних документів, перелік та форма яких встановлюються Міністерством оборони України.

Результат аналізу пункту 12 Положення дає підстави зробити висновок про те, що встановлення відносин військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом, оформлюється письмовими наказами по особовому складу.

Аналогічні висновки викладені у постановах Верховного Суду від 09 листопада 2022 року у справі №753/19628/17, провадження №61-9218св22, від 29 березня 2023 року, у справі № 756/3462/20, провадження № 61-7918св22.

Вивчивши матеріали справи, судом встановлено, що відповідач в обґрунтування своїх вимог щодо зупинення провадження по справі в якості доказів долучив до заяви копію довідки командира в/ч НОМЕР_1 ОСОБА_4 від 20.04.2023 про перебування ОСОБА_2 на військовій службі у в/ч НОМЕР_1 та довідку про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України.

У зв`язку з зазначеними обставинами, на підставі ч.7 ст.81ЦПК України, суд вважає, що з метою підтвердження факту перебування відповідача ОСОБА_2 у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції, необхідно витребувати з військової частини НОМЕР_1 докази на підтвердження зазначених обставин відповідно до Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України.

З підстав, передбачених п.4 ч.2 ст.223 ЦПК України, внаслідок необхідності витребування нових (додаткових) доказів та для повторного виклику учасників справи необхідно відкласти судове засідання.

Розгляд клопотання про зупинення провадження, скерованого стороною відповідача, суд відкладає до отримання доказів, вказаних у даній ухвалі суду.

Суд також вважає за необхідне витребувати відомості щодо того, чи може брати участь в судових засіданнях відповідач із врахуванням завдань військової служби, які він виконує.

Крім того, необхідно роз`яснити особі, відповідальній за виконання ухвали суду, зміст ч.7-9 ст. 84 ЦПК України.

Керуючись ст. 2, 81, 84, 223, 240, 258-260 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

В порядку витребування доказів зобов`язати військову частину НОМЕР_1 надати до суду належним чином засвідчений наказ (витяг з наказу) про проходження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса реєстрації місця проживання: АДРЕСА_1 , військової служби у військовій частині НОМЕР_1 .

Розгляд клопотання про зупинення провадження, скерованого стороною відповідача, відкласти до отримання доказів, вказаних у даній ухвалі суду.

Зобов`язати уповноважену посадову особу військової частини НОМЕР_1 повідомити, чи може брати участь в судових засіданнях відповідач із врахуванням завдань військової служби, які він виконує.

Відкласти судове засідання для витребування доказів та для повторного виклику сторін на 22 травня 2024 року до 10-00 години.

Зазначені докази необхідно надати до наступного початку наступного судового засідання.

Копію ухвали суду надіслати для виконання до військової частини НОМЕР_1 за адресою: АДРЕСА_2 .

Роз`яснити, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Ухвала суду оскарженню не підлягає, складена та підписана 18.04.2024.

Суддя Л.А. Вайнраух

Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118636997
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —323/2667/21

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Вайнраух Л. А.

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Вайнраух Л. А.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Вайнраух Л. А.

Ухвала від 14.08.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Вайнраух Л. А.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Вайнраух Л. А.

Ухвала від 22.12.2021

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Мінаєв М. М.

Ухвала від 20.10.2021

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Мінаєв М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні