Ухвала
від 26.04.2024 по справі 343/675/24
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 343/675/24

Провадження №: 2-о/343/70/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 квітня 2024 року м. Долина

Долинський районний суд Івано - Франківської області в складі:

головуючого судді - Андрусіва І.М.,

присяжних - Кулайця Ю.О., Ленігевича Б.В.,

з участю: секретаря судового засідання - Нікіфорової К.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Долинського районного суду Івано -Франківської області в порядку окремого провадження цивільну справу № 343/675/24 за заявою ОСОБА_1 , в інтересах якого діє його представник - адвокат Ільницький Ярослав Іванович, заінтересовані особи: орган опіки та піклування Вигодської селищної ради, ОСОБА_2 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

за участю: представника заявника ОСОБА_1 - адвоката Ільницького Я.І.,

представника заінтересованої особи - органу опіки та піклування Вигодської селищної ради - Луцького В.Я.,

представника особи, відносно якої вирішується питання про визнання її недієздатною (заінтересованої особи) ОСОБА_2 - адвоката Воробця Р.М.,

ВСТАНОВИВ:

на розгляді в суді перебуває дана справа.

Представником заявника ОСОБА_1 - адвокатом Ільницьким Я.І. заявлено клопотання, в якому він просить призначити судово - психіатричну експертизу для визначення здатності ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Проведення даної експертизи просить доручити експертам Івано - Франківської філії судово - психіатричних експертиз ДУ "Інститут судової психіатрії МОЗ України".

Представник заявника ОСОБА_1 - адвокат Ільницький Я.І. у судовому засіданні клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Представник заінтересованої особи - органу опіки та піклування Вигодської селищної ради - Луцький В.Я. у судовому засіданні не заперечив щодо задоволення клопотання про призначення експертизи.

Представник особи, відносно якої вирішується питання про визнання її недієздатною (занітересованої особи) ОСОБА_2 - адвокат Воробець Р.М. не заперечив щодо призначення експертизи.

Заслухавши думку учасників судового засідання, суд дійшов висновку про необхідність задоволення клопотання та призначення у справі судово - психіатричної експертизи, оскільки для вирішення питань, що мають значення по справі, необхідні спеціальні знання в області психіатрії, виходячи з такого.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово -психіатричну експертизу.

Згідно із ч. 1 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

- для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

- сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Як визначено ст. 105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: 1) характер і ступінь ушкодження здоров`я; 2) психічний стан особи; 3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу», судово - психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Як зазначається у п. 4 постанови Пленуму Верховоного Суду України від 28.03.1972 № 3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово - психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: 1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Згідно із положеннями ст. 7 Закону України «Про судову експертизу», виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово - експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово - медичних і судово - психіатричних експертиз.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є особою з інвалідністю І групи довічно та є обмежений у здатності до орієнтації, спілкування і контролю за своєю поведіною.

Як вбачається з п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених п. 5 ч. 1 ст. 252 цього Кодексу, - на час проведення експертизи.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний певний проміжок часу, тому на період її проведення провадження у справі слід зупинити. Не зупинення провадження у справі може призвести до порушення розумних строків її розгляду.

З урахуванням наведеного, керуючись ст. 103-109, 252, 253, 293, 298, 354, 355 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

клопотання представника заявника ОСОБА_1 - адвоката Ільницького Ярослава Івановича, про призначення судово - психіатричної експертизи задовольнити.

Призначити по справі за заявою ОСОБА_1 , в інтересах якого діє його представник - адвокат Ільницький Ярослав Іванович, заінтересовані особи: орган опіки та піклування Вигодської селищної ради, ОСОБА_2 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, судово - психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити такі питання:

1.Чихворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічну ховоробу?

2. Чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

3. Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , брати участь у судових засіданнях?

Проведення експертизи доручити експертам Державної установи "Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України" (м. Івано - Франківськ, вул. Медична, 15).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. 384, 385 КК України за дачу завідомо неправдивого висновку та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язку.

Заявнику ОСОБА_1 в розпорядження експертів надати наявні в нього медичні документи ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Роз`яснити учасникам справи наслідки ухилення від участі в експертизі, а саме те, що згідно зі статтею 109 ЦПК України у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Копію ухвали надати сторонам для відома та виконання.

Після проведення експертизи направити суду висновок експертів на адресу суду: АДРЕСА_1 .

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до Івано - Франківського апеляційного суду.

Ухвалу для виконання експертам направити після закінчення строку на її оскарження.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Заінтересовані особи: орган опіки та піклування Вигодської селищної ради, що знаходиться за адресою: смт. Вигода, вул. Д.Галицького, 75 Калуського району Івано - Франківської області;

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель АДРЕСА_2

Суддя: І.М.Андрусів

Присяжні: Ю.О.Кулаєць

Б.В.Ленігевич

Дата ухвалення рішення26.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118641924
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання її недієздатною (заінтересованої особи) ОСОБА_2 - адвоката Воробця Р.М

Судовий реєстр по справі —343/675/24

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Андрусів І. М.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Андрусів І. М.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Андрусів І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні