Ухвала
від 24.04.2024 по справі 569/17030/23
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/17030/23

УХВАЛА

про зупинення провадження

24 квітня 2024 року м.Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області

у складі головуючого судді Галінської В.В.

при секретарі Калентинець Т.В.

учасники справи:

позивач ОСОБА_1

відповідач ОСОБА_2 , ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Рівне цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів приватний нотаріус Рівненського міського нотаріального округу Степура Олександра Віцентіївна про визнання недійсним договору купівлі-продажу квартири та поділ спільного майна подружжя,

встановив:

В провадженні Рівненського міського суду Рівненської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів приватний нотаріус Рівненського міського нотаріального округу Степура Олександра Віцентіївна про визнання недійсним договору купівлі-продажу квартири та поділ спільного майна подружжя.

Представник відповідача ОСОБА_2 ОСОБА_4 подав до суду клопотання про зупинення провадження у справі у зв`язку із смертю 24 лютого 2024 року відповідача ОСОБА_3 , просить суд зупинити провадження відповідно до п. 1 с. 1 ст. 251 ЦПК України.

Відповідно до вимог ст. 48 ЦПК України, сторонами у цивільному процесі є позивач і відповідач. Позивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава.

Зі змісту ст. 25 ЦК України вбачається, що цивільна правоздатність фізичної особи (здатність мати права і обов`язки) припиняється у момент її смерті. Процесуальне правонаступництво - це заміна сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірного або встановленого рішенням суду правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки правопопередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

Згідно із вимогами ст. 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Отже, процесуальне правонаступництво у разі смерті фізичної особи можливе в порядку ст. 55 ЦПК України шляхом залучення правонаступника за умови, що фізична особа померла після відкриття провадження у справі.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 251 ЦПК України, суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, яка була стороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво.

Згідно із вимогами п. 1 ч. 1 ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється у випадку, встановленому п. 1 ч. 1 ст. 251 ЦПК України до залучення до участі у справі правонаступника чи законного представника.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , що видане 24 лютого 2024 року Рівненським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Таким чином, оскільки правовідносини, з яких виник спір, допускають правонаступництво, провадження у справі слід зупинити до залучення до участі у справі правонаступника померлої ОСОБА_3 .

Керуючисьст.251 ЦПК України, суд,-

ухвалив:

Клопотання представника відповідача ОСОБА_2 ОСОБА_4 задовольнити.

Зупинити провадженняу справіза позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів приватний нотаріус Рівненського міського нотаріального округу Степура Олександра Віцентіївна про визнання недійсним договору купівлі-продажу квартири та поділ спільного майна подружжя, до залучення до участі у справі правонаступника відповідача ОСОБА_3 .

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Рівненського апеляційного суду або через Рівненський міський суд Рівненської області протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя

Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118643467
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним договору купівлі-продажу квартири та поділ спільного майна подружжя

Судовий реєстр по справі —569/17030/23

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Галінська В. В.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Галінська В. В.

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Галінська В. В.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Галінська В. В.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Галінська В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні