Ухвала
від 22.04.2024 по справі 547/129/21
ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 547/129/21 Номер провадження 22-ц/814/61/24Головуючий у 1-й інстанції Самойленко Л. М. Доповідач ап. інст. Триголов В. М.

У Х В А Л А

22 квітня 2024 року м. Полтава

Полтавський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого судді: Триголова В.М.,

суддів: Дорош А.І., Лобова О.А.

вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження у справі за апеляційною скаргою Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області на рішення Полтавського районного суду Полтавської області від 02 червня 2022 року у справі за позовом Глобинської окружної прокуратури Полтавської області в інтересах держави в особі Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства Державного агентства лісових ресурсів України, Державного підприємства "Миргородське лісове господарство", Полтавської обласної державної адміністрації до ОСОБА_1 , Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, третя особа Семенівська селищна рада Кременчуцького району Полтавської області про визнання незаконним та скасування наказу Головного управління Держземагенства у Полтавській області, визнання договору оренди землі недійсним, скасування та припинення державної реєстрації права оренди землі, скасування номеру запису про інше речове право, зобов`язання повернути земельну ділянку,-

В С Т А Н О В И В :

Ухвалою Полтавського апеляційного суду від 03 травня 2023 року апеляційну скаргу Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області на рішення Полтавського районного суду Полтавської області від 02 червня 2022 року залишено без руху оскільки апелянтом не сплачено судовий збір та не надано клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження, апелянту надано строк для усунення недоліків. Роз`яснено, що у випадку не усунення вказаних недоліків у десятиденний строк апеляційна скарга буде визнана неподаною та повернута апелянту.

Копія вказаної ухвали була направлена за адресою Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області , яка зазначена в апеляційній скарзі рекомендованим листом з повідомленням, вказана кореспонденція була вручена скаржнику 26.12.2023 року, про що свідчить підпис на рекомендованому повідомленні про вручення поштового відправлення № 0690027880670.

Одночасно слід звернути увагу, що одним з основних засад цивільного судочинства є неприпустимість зловживання процесуальними правами.

Так, у відповідності до вимогст. 44 ЦПК Україниучасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Суд зобов`язаний вживати заходів для запобігання зловживанню процесуальними правами.

Статтею 6 Конвенції про захист прав і основоположних свобод людини, ратифікованоїЗаконом України від 17.07.1997 № 475/97-ВРпередбачено, що сторона, яка задіяна в ході судового розгляду, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитись провадженням у її справі, добросовісно користуватись належними їй процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Європейський суд з прав людини в рішенні від 07 липня 1989 року у справі «Юніон Аліментаріа Сандерс С.А. проти Іспанії» зазначив, що заявник зобов`язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються безпосередньо його, утримуватися від використання прийомів, які пов`язані із зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання.

Апеляційним судом вживались всі можливі заходи для повідомлення ГУ Держгеокадастру про залишення апеляційної скарги без руху.

З дня надходження справи до апеляційного суду скаржник не цікавився станом розгляду його апеляційної скарги на рішення Полтавського районного суду Полтавської області від 02 червня 2022 року.

Недоліки, вказані в ухвалі апеляційного суду від 03 травня 2023 року апелянтом не усунуто.

Разом з цим, скаржник тривалий час не виконував вимоги ухвали щодо усунення недоліків скарги.

Отже, з огляду на наведене підстав для продовження строку для усунення ГУ Держгеокадастру недоліків скарги апеляційний суд не вбачає.

Частиною 2статті 357 ЦПК Українивстановлено, що до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановленихстаттею 356 цього Кодексу, застосовуються положеннястатті 185 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 3ст. 185 ЦПК України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

При цьому, відповідно до ч. 7ст. 185 ЦПК України, повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Приймаючи до уваги те, що апелянт не усунув у встановлений строк недоліки апеляційної скарги, апеляційну скаргу слід визнати неподаною та повернути апелянту.

Також необхідно роз`яснити, що повернення апеляційної скарги не перешкоджає повторному зверненню із скаргою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення скарги.

Керуючись ст.ст.185,356,357 ЦПК Українисуд, -

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області на рішення Полтавського районного суду Полтавської області від 02 червня 2022 року - визнати неподаною та повернути апелянту.

Повернення апеляційної скарги не перешкоджає повторному зверненню із скаргою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення скарги.

Ухвала набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена протягом тридцяти днів з дня набрання нею законної сили шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Головуючий суддя: В.М. Триголов

Судді: А.І. Дорош

О.А. Лобов

Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118645637
СудочинствоЦивільне
Сутьінше речове право, зобов`язання повернути земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —547/129/21

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Триголов В. М.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Триголов В. М.

Ухвала від 03.05.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Триголов В. М.

Ухвала від 03.05.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Триголов В. М.

Рішення від 01.06.2022

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Самойленко Л. М.

Ухвала від 01.06.2022

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Самойленко Л. М.

Рішення від 01.06.2022

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Самойленко Л. М.

Ухвала від 01.06.2022

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Самойленко Л. М.

Ухвала від 16.05.2022

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Самойленко Л. М.

Ухвала від 16.05.2022

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Самойленко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні