Рішення
від 25.04.2024 по справі 638/17974/23
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/17974/23

Провадження № 2/638/2278/24

РІШЕННЯ

Іменем України

25 квітня 2024 року м. Харків

Дзержинський районний суд м. Харкова у складі

головуючого судді - Латки І.П.,

за участю секретаря судового засідання Мяснянкіної Г.П.,

учасники справи:

позивач ОСОБА_1 ,

відповідач Харківська державна академія культури,

третя особа - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Харківської державної академії культури про визнання бездіяльності протиправною, визнання недійсним та скасування рішення конкурсної комісії щодо недопущення до участі в конкурсному відборі на заміщення вакантної посади, притягнення до відповідальності, третя особа - ОСОБА_2 ,

в с т а н о в и в:

У листопаді 2023 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Харківської державної академії культури про визнання незаконним та скасування рішення конкурсної комісії щодо недопущення до участі в конкурсному відборі на заміщення вакантної посади, в якому, з урахуванням уточнених позовних вимог, просила суд:

1) визнати протиправним бездіяльність відповідача, визнати недійсним та скасувати винесене рішення конкурсної комісії відповідно до Оголошення ХДАК від 01.09.2023 в частині заміщення вакантної посади доцента (0,75 ставки) кафедри менеджменту культури та соціальних технологій як такі, що порушують умови або порядок проведення конкурсу за відповідною посадою на засадах відкритості, прозорості, доброчесності, містять ознаки корупції та суперечать чинному законодавству.

2) притягнути в.о. керівника ОСОБА_3 до відповідальності та покласти вирішення подальшого питання працевлаштування переможця конкурсу на посадою доцент (0,75 ставки) кафедри менеджменту культури та соціальних технологій за створені негативні ризики та наслідки для учасників конкурсу на заміщення цієї посади.

В обґрунтування позовних вимог зазначила, що у вересні 2023 року взяла участь у конкурсі на заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників Харківської державної академії культури, який був оголошено 01 вересня 2023року шляхом розміщення на сайті https://ic.ac.kharkov.ua/news/archive.html, а саме - на посаду доцента (0,75 ставки) кафедри менеджменту культури та соціальних технологій.

19 вересня 2023 року позивачем були надані усі документи за переліком, який визначений в оголошенні для участі в конкурсі, до відділу кадрів ХДАК. Термін надання документів тривав до 01 жовтня 2023 року. Крім цього, 28 вересня 2023 позивача було запрошено на співбесіду з виконувачем обов`язків ректора ОСОБА_4 та з проректором з навчальної роботи ОСОБА_5 . Бесіда відбулась в позитивній обстановці.

03 жовтня 2023 року головою конкурсної комісії ОСОБА_6 через особистий Telegram-канал було надіслано Відмову (додаток №2 до позовної заяви), в якій зазначено, що позивача «не допущено до участі в конкурсному відборі за заміщення вакантної посаді доцента кафедри менеджменту культури та соціальних технологій (0,75 ставки) у зв`язку з невідповідністю вимогам оголошеного конкурсу, зокрема відсутністю вченого звання відповідно до профілю кафедри...».

ОСОБА_1 вважає, що відмова голови конкурсної комісії щодо недопущення позивача до конкурсу на вищевказану посаду відповідно до оголошення для участі в конкурсі від 01.09.2023 з причини, як нею визначено у відмові - відсутність вченого звання відповідно до профілю кафедри, є порушенням чинного законодавства, зокрема ч. 9 ст. 55 Закону України «Про вищу освіт», якою визначено, що посади науково-педагогічних працівників можуть займати особи, які мають науковий ступінь або вчене звання, а також особи, які мають ступінь магістра.

Окрім того, можливість займати посади доцента чи професора без наявності у науково-педагогічних працівників відповідних вчених звань передбачена п.6.2 Інструкції про оплату праці та розміри ставок заробітної плати професорсько-викладацького складу вищих навчальних закладів, затвердженої наказом Міносвіти від 02.04.1993 року № 90 з урахуванням наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 № 557.

Позивач зазначає, що здобутий нею рівень вищої освіти та науковий ступінь, підтверджені відповідними документами, які були надані ХДАК, свідчать, що про те, що вона може займати посади науково-педагогічних працівників, в тому числі й посаду доцента. Крім цього, наявний досвід, трудова діяльність, стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників (в тому числі за попереднім місцем роботи - два роки на посаді доцента), кількість публікацій, рівень володіння В2, стажування за кордоном у 2021 році - все це підтверджено документально та подано на розгляд до конкурсної комісії.

Оскільки оголошення конкурсу на заміщення посади доцента 01.09.2023, в якому визначено вимога «наявність наукового ступеня та вченого звання відповідно до профілю кафедри», викладено з порушенням умов та порядку проведення конкурсу за посадою «доцент» та не відповідають ні чинному законодавству, ні діючому Положенню ХДАК, і внаслідок встановлення таких вимог в оголошенні конкурсу позивачу було відмовлено у допуску до участі в конкурсі, тому вважає визначення таких вимог прямим порушенням умов проведення конкурсу, основних засад - неупередженості, об`єктивності, незалежності, недискримінації, відкритості, прозорості, доброчесності, вимог чинного законодавства, у зв`язку з чим звернулася до суду із вказаною позовною заявою за захистом своїх прав та законних інтересів.

У відзиві на позовну заяву Харківська державна академія культури проти позовних вимог заперечувала з наступних підстав. По-перше, позивач заявляє вимогу про скасування рішення, якого не існує, оскільки позивач просить скасувати рішення конкурсної комісії відповідно до Оголошення ХДАК від 01.09.2023 року, тоді як наказ про проведення конкурсу було видано 30 серпня 2023 року. Конкурсна комісія не має повноважень щодо прийняття рішення про оголошення конкурсу при заміщенні вакантних посад науково- педагогічних працівників; у правовідносинах, що виникли між сторонами та є предметом спору, конкурсна комісія не приймала жодних рішень щодо оголошення конкурсу, що свідчить про безпідставність заявлених вимог про визнання недійсним та скасування рішення конкурсної комісії від 01 вересня 2023 року, якого фактично не існує. Виходячи з принципу диспозитивності, відповідач вважає, що у такому випадку позовні вимоги не можуть бути задоволені у спосіб, про який просить позивач. По-друге, позивачем заявлено вимогу про притягнення до відповідальності особи, яка не залучена до участі у справі, та «покладення вирішення подальшого питання працевлаштування переможця конкурсу». Тобто, позивач залишила пред`явлену до суду вимогу «відкритою», сформулювавши її загально, незрозуміло, передавши ініціативу суду, що є недопустимим у розумінні ЦПК України. Позивач не вправі залишати пред`явлену до суду вимогу «відкритою», тобто просити суд самостійно визначити ефективний спосіб захисту порушеного, невизнаного або оспореного приватного права та інтересу, який не суперечить закону, не зазначивши такої у змісті своїх позовних вимог, як конкретно сформульованої відповідно до змісту порушеного права, що забезпечує його реальне поновлення. Окрім того, позивач просить суд покласти па в.о. керівника вирішення питання, яке відповідно до Закону України «Про вищу освіту» відноситься до повноважень іншого органу. По-третє, позивача не допущено до участі у конкурсі у зв`язку із невідповідністю вимогам оголошеного конкурсу, а саме невідповідністю професійної кваліфікації претендента, оскільки відповідач відповідно до вимог Професійного стандарту на групу професій «Викладачі закладів вищої освіти» (п.1.9) включив вимогу до кандидата на посаду щодо наявності вченого звання за відповідною галуззю знань. По-четверте, відповідачем в оголошенні конкурсу було правомірно зазначено вимогу щодо підтвердження претендентом освітньої та професійної кваліфікації за освітньою програмою «МЕНЕДЖМЕНТ КУЛЬТУРИ».

Ухвалою суду від 06 лютого 2024 року залучено доучасті усправі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - ОСОБА_2 .

В судовому засіданні позивач позовні вимоги, з урахуванням уточнень від 24 січня 2024 року, підтримала та просила задовольнити. Судом з метою встановлення дійсного змісту та обсягу позовних вимог було з`ясовано які саме рішення, дії чи бездіяльність відповідача є предметом оскарження у цій справі. На запитання суду позивач повідомила, що у цій справі нею оскаржується саме рішення щодо оголошення конкурсу на зайняття вакантної посади доцента (0.75 ставки) від 01 вересня 2023 року, оскільки в оголошенні конкурсу були зазначені вимоги щодо наявності у претендента вченого звання, що є порушенням вимог законодавства. Також позивач наголосила, що просить визнати неправомірним та скасувати саме додаток №2 до позовної заяви (лист ХДАК, надісланий в застосунку Телеграм), оскільки цим листом їй було неправомірно відмовлено в допуску до участі у конкурсі.

Представник відповідача проти позовних вимог у заявлений позивачем спосіб просила відмовити за необгрунтованістю.

Третя особа в судове засідання не з`явилася, причини неявки суду не повідомила, з клопотанням про відкладення розгляду справи не зверталася. Враховуючи положення ч. 1 ст. 223 ЦПК України, її неявка не перешкоджає розгляду справи.

Заслухавши сторін, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні позову з наступних підстав.

Судом встановлено, що наказом в.о. ректора Харківської державної академії культури від 30 серпня 2023 року № 187-к «Про оголошення конкурсу» оголошено конкурс на заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників, зокрема і на посаду доцента (0,75 ставки, 1 особа). Визначено вимоги до кандидата - фахова вища освіта відповідно до профілю кафедри; наявність наукового ступеня та вченого звання відповідно до профілю кафедри; стаж роботи на посадах науково- педагогічних працівників у закладах вищої освіти не менше п`яти років; є автором (співавтором) підручників, навчально-методичних посібників, інших наукових праць і науково-методичних матеріалів для викладання курсів «Інвестиційний менеджмент у соціокультурній сфері», «Економічна теорія та історія економічної думки». Термін подання заяв на участь у конкурсі: до 1 жовтня 2023 року (а.с. 44-47)

Визначено перелік документів, які особи, які бажають взяти участь у конкурсі, повинні подати на ім`я ректора Академії, а саме - заяву, до якої додають: копію паспорта; особовий листок з обліку кадрів, власноруч заповнений претендентом; копії документів про: повну вищу освіту за профілем кафедри, науковий ступінь, вчене /почесне/ звання та інші документи, які свідчать про професійні якості претендента, що підтверджують відповідність освітньої та /або/ професійної кваліфікації, згідно до постанови Кабінету Міністрів України № 365 від 24.03.2021 р.; документ про підвищення кваліфікації за останні п`ять років; список наукових та навчально-методичних праць і творчих досягнень, підписаний претендентом; документи, що засвідчують рівень володіння державною мовою: копію сертифіката про володіння державною мовою або копію документа про повну загальну середню освіту за умови, що він підтверджує вивчення української мови як навчального предмета.

01 вересня 2023 року інформацію про оголошення конкурсу опубліковано на офіційному веб сайті Харківської державної академії культури https://ic.ac.kharkov.ua/news/2023/09.html#3.

Сторонами визнається, що у встановлений наказом від 30 серпня 2023 року № 187-к строк ОСОБА_1 подала конкурсній комісії Харківської державної академії культури заяву про участь у конкурсі разом з додатками, зокрема:

- копію Диплому від 01.06.1993 № 370454 рівень «спеціаліст» (п`ять років навчання) з присвоєнням кваліфікації «економіст»;

- копію Диплому від 19.06.2010 № 13652667 - Київський національний університет ім. Т.Шевченко, рівень «магістр» (два роки навчання) з присвоєнням кваліфікації професіонала в галузі економіки;

- копію Диплому кандидата наук від 30.06.2015 серія ДК № 029380 за спеціальністю «Економічна безпека суб`єктів господарської діяльності»;

- копію трудової книжки.

Конкурсна комісія Харківської державної академії культури на засіданні 03 жовтня 2023 року розглянула питання про допуск до участі у конкурсному відборі на заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників. Комісія встановила, що претенденти на вакантні посади своєчасно подали до відділу кадрів заяви і відповідні документи для розгляду конкурсною комісією питання про їх допуск до участі у конкурсному відборі на заміщення вакантних посад, зокрема - Кафедра менеджменту культури та соціальних технологій доцент (0,75 ставки, для викладання курсів «Інвестиційний менеджмент у соціокультурній сфері», «Економічна теорія та історія економічної думки») документи подали: кандидат наук, доцент ОСОБА_2 , кандидат економічних наук ОСОБА_1 (подані документи не повною мірою відповідають заявленим вимогам: відсутність вченого звання за профілем кафедри, навчально-методичних матеріалів з зазначених кафедрою курсів).

За результатом розгляду питання на засіданні комісія ухвалила не допустити до участі в конкурсному відборі на заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників: на посаду доцента кафедри менеджменту культури та соціальних технологій (0,75 Ставки) ОСОБА_1 у зв`язку з невідповідністю вимогам оголошеного конкурсу, зокрема відсутністю вченого звання за профілем кафедри та навчально-методичних матеріалів для викладання курсів «Інвестиційний менеджмент у соціокультурній сфері», «Економічна теорія та історія економічної думки», що підтверджується Протоколом № 3 засідання конкурсної комісії Харківської державної академії культури від 03 жовтня 2023 року (а.с. 48-51).

На підставі протоколу № 3 засідання конкурсної комісії Харківської державної академії культури від 03 жовтня 2023 року, наказом в.о. ректора Харківської державної академії культури від 03 жовтня 2023 року № 244-к вирішено не допустити до участі в конкурсному відборі на заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників: ОСОБА_1 , у зв`язку з невідповідністю вимогам оголошеного конкурсу, зокрема відсутністю вченого звання за профілем кафедри та навчально-методичних матеріалів для викладання курсів «Інвестиційний менеджмент у соціокультурній сфері», «Економічна теорія та історія економічної думки» (а.с. 52-53).

03 жовтня 2023 року головою конкурсної комісії ХДАК за допомогою застосунку «Телеграм» ОСОБА_1 надіслано листа, в якому повідомлено, її не допущено до участі в конкурсному відборі за заміщення вакантної посаді доцента кафедри менеджменту культури та соціальних технологій (0,75 ставки) у зв`язку з невідповідністю вимогам оголошеного конкурсу, зокрема відсутністю вченого звання відповідно до профілю кафедри та навчально-методичних матеріалів для викладання курсів «Інвестиційний менеджмент у соціокультурній сфері», «Економічна теорія та історія економічної думки» (а.с. 8).

Відповідно до ст. 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності, реалізовує програми професійно-технічного навчання, підготовки і перепідготовки кадрів відповідно до суспільних потреб.

Відповідно дост.22КЗпП власникабо уповноваженийним орган,фізична особа,яка використовуєнайману працю,має правовільного виборусеред кандидатівна зайняттяробочого місця(посади).Забороняється необґрунтованавідмова уприйнятті нароботу,тобто відмовабез будь-якихмотивів абоз підстав,що нестосуються кваліфікаціїчи професійнихякостей працівника,або зінших підстав,не передбаченихзаконом.На вимогуособи,якій відмовленов прийняттіна роботу,власник абоуповноважений ниморган,фізична особа,яка використовуєнайману працю,зобов`язані письмовоповідомити пропричину такоївідмови,яка маєвідповідати частиніпершій цієїстатті.Будь-якепряме абонепряме обмеженнятрудових правпри укладенні,зміні таприпиненні трудовогодоговору недопускається.Вимоги щодовіку,рівня освіти,стану здоров`япрацівника можутьвстановлюватися законодавством.

Законодавство про працю складається з Кодексу законів про працю України та інших актів законодавства України, прийнятих відповідно до нього (ст. 4 КЗпП).

Правовідносини щодо заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників врегульовано Законом України «Про вищу освіту».

Згідно з п. 8 ч. 1 ст. 55 Закону України «Про вищу освіту» посада доцента відноситься до основних посад науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти.

Частинами 9-11 статті 55 Закону України «Про вищу освіту» посади науково-педагогічних працівників можуть займати особи, які мають науковий ступінь або вчене звання, а також особи, які мають ступінь магістра. Статутом закладу вищої освіти можуть встановлюватися відповідно до законодавства додаткові вимоги до осіб, які можуть займати посади науково-педагогічних працівників. Під час заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників - завідувачів (начальників) кафедр, професорів, доцентів, старших викладачів, викладачів укладенню трудового договору (контракту) передує конкурсний відбір, порядок проведення якого затверджується вченою радою закладу вищої освіти.

Тобто, заклади вищої освіти мають розробити Порядок проведення конкурсного відбору при заміщенні вакантних посад науково-педагогічних працівників та укладання з ними трудових договорів (контрактів). Цей Порядок затверджується вченими радами вищих навчальних закладів.

Згідно з Рекомендаціями щодо проведення конкурсного відбору при заміщенні вакантних посад науково-педагогічних працівників та укладання з ними трудових договорів (контрактів), затвердженими наказом Міністерства освіти і науки України від 05 жовтня 2015 року № 1005 (у редакції наказу Міністерства освіти і науки України від 26 листопада 2015 року № 1230), конкурс на заміщення посади науково-педагогічного працівника в порядку конкурсного відбору або обрання за конкурсом оголошує керівник вищого навчального закладу, про що видається відповідний наказ. Оголошення про проведення конкурсу, терміни та умови його проведення рекомендуємо розміщувати на офіційному веб-сайті вищого навчального закладу, а в разі конкурсного відбору або обрання за конкурсом на посади деканів факультетів, директорів навчально-наукових інститутів, завідувачів (начальників) кафедр, директора бібліотеки також публікувати у друкованих засобах масової інформації. Водночас оголошення про проведення конкурсу, терміни та умови його проведення рекомендуємо розміщувати на спеціалізованих веб-ресурсах з метою забезпечення найбільш широкого доступу зацікавлених осіб до цієї інформації (Розділ 4).

Положення (порядок) про конкурсний відбір та призначення на посади науково- педагогічних працівників Харківської державної академії культури затверджено Вченою радою ХДАК, протокол № 6 від 27 січня 2023 року та введено в дію наказом № 11 від 31 січня 2023 року, яким передбачено, що конкурс оголошується наказом ректора Академії (пункт 2.6).

У справі, що розглядається, виконувачем обов`язків ректора ХДАК 30.08.2023 було оголошено конкурсний відбір на заміщення вакантної посади доцента (0,75 ставки), оголошення про який розміщено на офіційному сайті академії 01.09.2023, для участі в якому позивач ОСОБА_1 подала відповідну заяву з документами, які були визначені умовами конкурсу.

В подальшому засіданням конкурсної комісії ХДАК 03.10.2023 прийнято рішення про недопущення ОСОБА_1 до участі в конкурсі у зв`язку з невідповідністю вимогам оголошеного конкурсу. На підставі протоколу засідання комісії було видано наказ в.о. ректора ХДАК від 03.10.2023 №244-к.

Згідно зі ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: 1) визнання права; 2) визнання правочину недійсним; 3) припинення дії, яка порушує право; 4) відновлення становища, яке існувало до порушення; 5) примусове виконання обов`язку в натурі; 6) зміна правовідношення; 7) припинення правовідношення; 8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; 9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди; 10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

Конкурс (змагання) має право оголосити фізична або юридична особа (засновник конкурсу) (ч. 1 ст. 1150 ЦК України).

Відповідно до ч. 3 ст. 1154 ЦК України результати конкурсу можуть бути оскаржені заінтересованою особою до суду.

Згідно з правовим висновком КЦС ВС, висловленим у постанові від 27 січня 2021 року у справі № 686/21123/19 (провадження № 61-22928св19), невідповідність учасника конкурсу кваліфікаційним вимогам, є підставою не лише для оскарження рішення про допущення учасників до участі у конкурсі, а і рішення про результати проведеного конкурсу.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

ОСОБА_1 позовних вимог про оскарження результату конкурсу, до участі в якому її не було допущено, не заявлено, а тому, виходячи із засад диспозитивності, судом не вирішувалося питання щодо оскарження результатів конкурсу на заміщення вакантної посади доцента (0,75 ставки).

Відповідно до позицій Великої Палати Верховного Суду, сформульованих у постановах від 12 травня 2021 року у справі № 9901/286/19, від 9 квітня 2019 року у справі № 9901/611/18, від 21 серпня 2019 року у справі № 9901/283/19 та інших), право на оскарження акту індивідуальної дії надано особі, щодо якої його прийнято або прав, свобод та інтересів якої він безпосередньо стосується.

З матеріалів справи вбачається, що актом індивідуальної дії, який безпосередньо стосується прав та інтересів ОСОБА_1 , є наказ в.о. ректора ХДАК від 03 жовтня 2023 року № 244-к, яким відмовлено позивачу у допуску в конкурсі на заміщення вакантної посади доцента (0,75 ставки).

Як зазначалось вище, кожна особа має право на звернення до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу у разі їх порушення, невизнання або оспорювання.

Застосування конкретного способу захисту цивільного права залежить як від змісту права чи інтересу, за захистом якого звернулася особа, так і від характеру його порушення, невизнання або оспорення. Такі право чи інтерес мають бути захищені судом у спосіб, який є ефективним, тобто таким, що відповідає змісту відповідного права чи інтересу, характеру його порушення, невизнання або оспорення та спричиненим цими діяннями наслідкам.

Зазначені правові висновки викладені у постанові Великої Палати Верховного Суду від 05 червня 2018 року у справі № 338/180/17-ц (провадження № 14-144цс18).

Вважаючи неправомірною відмову у допуску для участі в конкурсі, належним способом захисту прав позивача у даній справі є: (а) оскарження результатів конкурсу на заміщення вакантної посади доцента (0,75 ставки); або (б) оскарження акта індивідуальної дії наказу від в.о. ректора ХДАК від 03 жовтня 2023 року № 244-к, яким відмовлено позивачу у допуску до участі в конкурсі.

Однак, позивачем обрано неналежний спосіб захисту цивільного права оскарження рішення про оголошення конкурсу, оскільки позивач вважає, що встановивши в умовах конкурсу вимоги, які не відповідають положенням Закону України «Про вищу освіту», відповідач створив умови для неправомірного недопущення позивача до участі в конкурсі.

Верховний Суд у постанові від 16 лютого 2024 року у справі № 910/10009/22 зазначив, що невідповідність чи неповна відповідність позовних вимог належному способу захисту не може бути підставою для відмови в позові з формальних підстав, якщо прагнення позивача не викликає сумніву, а позовні вимоги можуть бути витлумачені відповідно до належного способу захисту прав, і якщо таке тлумачення не призводить до порушення процесуальних прав відповідача (зокрема, щодо подання заперечень, надання відповідних доказів тощо).

З метою усунення протиріч та з`ясування дійсного прагнення позивача щодо способу захисту цивільного права, судом неодноразово, а саме в судових засіданнях 17 січня 2024 року та 25 квітня 2024 року, було з`ясовано у позивача, що саме вона оскаржує та просить скасувати. На запитання суду позивач наполягала, що у цій справі нею оскаржується саме рішення щодо оголошення конкурсу на зайняття вакантної посади доцента (0.75 ставки) від 01 вересня 2023 року, яке містило вимоги до претендентів, які суперечать вимогам закону. У зв`язку з цим позивач просила визнати неправомірним та скасувати саме додаток №2 до позовної заяви, тобто лист ХДАК, надісланий їй у застосунку Телеграм, який їй було неправомірно відмовлено в допуску до участі у конкурсі.

Таким чином, судом з`ясовано дійсне прагнення ОСОБА_1 визнати неправомірним оголошення конкурсу (наказ про оголошення конкурсу і власне публікацію оголошення) та лист в застосунку Телеграм, однак не наказ від 03 жовтня 2023 року № 244-к.

При цьому, суд наголошує, наказ про оголошення конкурсу від 30 серпня 2023 року не може бути оскаржений позивачем, оскільки не є актом індивідуальної дії, який безпосередньо стосується прав ОСОБА_1 . Зазначення в умовах конкурсу вимог, які позивач вважає неправомірними, само по собі не стали підставою для недопущення позивача до участі в конкурсі, оскільки, як встановлено судом, ОСОБА_1 не була допущена до участі в конкурсі на підставі наказу № 244-к від 03.10.2023. Лист в застосунку «Телеграм», яким було повідомлено позивачу про недопущення її до участі в конкурсі взагалі не підлягає оскарженню, оскільки не є ані актом індивідуальної дії, ані документом у розумінні закону.

Однак ОСОБА_1 , яка під час розгляду справи була ознайомлена з наказом від 03.10.2023 № 244-к, який безпосередньо стосувався її прав та інтересів, позовних вимог щодо скасування зазначеного наказу не заявила.

Велика Палата Верховного Суду неодноразово звертала увагу, що спосіб захисту прав та інтересів має бути належним, зокрема ефективним, тобто призводити у конкретному спорі до того результату, на який спрямована мета позивача, - до захисту порушеного чи оспорюваного права або інтересу. Застосування способу захисту має бути об`єктивно виправданим і обґрунтованим, тобто залежить як від змісту права чи інтересу, за захистом якого звернулася особа, так і від характеру його порушення, невизнання, оспорення та спричинених відповідними діяннями наслідків.

Відповідно до пункту 52 постанови Великої Палати Верховного Суду від 02 лютого 2021 року у справі № 925/642/19 обрання позивачем неналежного способу захисту своїх прав є самостійною підставою для відмови в позові.

З урахуванням викладеного, оскільки ОСОБА_1 обрано неналежний спосіб захисту, прагнення до застосування якого було підтверджено позивачем у судовому засіданні, суд відмовляє ОСОБА_1 у задоволенні позовних вимог про визнання недійсним та скасування рішення про оголошення конкурсу в частині заміщення вакантної посади доцента (0,75 ставки) кафедри менеджменту культури та соціальних технологій, скасування повідомлення про недопущення до участі в конкурсі.

Решта позовних вимог, а саме про притягнення в.о. керівника ХДАК до відповідальності з покладенням вирішення подальшого питання працевлаштування переможця конкурсу на посадою доцент (0,75 ставки), є похідними від основних позовних вимог, а тому суд відмовляє у їх задоволенні, не надаючи оцінку належності та ефективності обраного способу захисту цивільних прав вимогам чинного законодавства, правильності визначення відповідачів за вказаними вимогами.

Враховуючи, що у задоволенні позовних вимог відмовлено у повному обсязі, а позивач звільнений від сплати судового збору, тому немає підстав для вирішення питання про розподіл судових витрат згідно ст. 141 ЦПК України.

Керуючись ст. 7, 10, 12, 13, 76, 81, 141, 223, 263-265, 273, 274, 354 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Харківської державної академії культури про визнання бездіяльності протиправною, визнання недійсним та скасування рішення конкурсної комісії щодо недопущення до участі в конкурсному відборі на заміщення вакантної посади, притягнення до відповідальності, третя особа - ОСОБА_2 , відмовити.

Рішення може бути оскаржено до Харківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 29 квітня 2024 року.

Суддя І.П. Латка

Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу118665291
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною, визнання недійсним та скасування рішення конкурсної комісії щодо недопущення до участі в конкурсному відборі на заміщення вакантної посади, притягнення до відповідальності,

Судовий реєстр по справі —638/17974/23

Рішення від 25.04.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

Рішення від 25.04.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні