Ухвала
від 29.04.2024 по справі 606/749/24
ТЕРЕБОВЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 606/749/24

У Х В А Л А

29 квітня 2024 року м. Теребовля

Теребовлянський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючої судді Мельник А.В.

за участю секретаря судового засідання Кавалко В.С.

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача адвоката Заверухи А.Ф.,

відповідача ОСОБА_2 ,

представника відповідача адвоката Бочана І.П.,

представника третьої особи Золотниківської сільської ради Михайловської Г.І.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Теребовля клопотання про витребування доказів у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Золотниківська сільська рада Тернопільського району Тернопільської області (об`єднана територіальна громада) про визнання заповіту недійсним,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Теребовлянського районного суду Тернопільської області знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Золотниківська сільська рада Тернопільського району Тернопільської області (об`єднана територіальна громада) про визнання заповіту недійсним.

Представик позивача адвокат Заверуха А.Ф. подала клопотання, у якому просила витребувати докази, а саме:

- у Золотниківської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області: книгу реєстрації заповітів та перший примірник заповіту разом з квитанцією про оплату за реєстр щодо встановлення факту написання заповіту, підпису у заповіті і реєстрації разом з оплатою квитанцією;

- у відділу «Центр надання адміністративних послуг» Золотниківської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області оригінали документів, які можуть містити вільні зразки підписів ОСОБА_3 ;

- у Головного управління Пенсійного фонду України у Тернопільській області із пенсійної справи ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , оригінали документів, які можуть містити вільні зразки підписів ОСОБА_3 ;

- у Державної міграційної служби України Теребовлянського відділення оригінали документів, які підписував ОСОБА_3 при оформлені паспорта громадянина України у 2020 році.

У підготовчому судовому засіданні позивач та його представник підтримали заявлене клопотання. В його обґрунтування вказали не те, що докази, які просять витребувати безпосередньо стосуються предмету спору, мають істотне значення для правильного вирішення спору та слугуватимуть об`єктом дослідження почеркознавчої експертизи про проведення якої має намір заявити сторона позивача.

Відповідач ОСОБА_2 та її представник не заперечували проти задоволення поданого клопотання.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Золотниківської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області (об`єднана територіальна громада) вважала витребування документівнедоцільним .

Суд розглянувши заявлене клопотання приходить до наступного.

Частинами 1, 2, 3, 4 та пунктом 4 ч. 5ст. 12 Цивільного процесуального кодексу України(даліЦПК України) визначено, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій. Суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до частин 1, 6, 7 та 8ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Частиною 1ст.76 ЦПК Українивстановлено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до частин 1, 2, 4, 5 ст. 95ЦПК України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу та підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Згідно пункту 1 частини 2ст.198 ЦПК Українисуд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у разі необхідності витребування нових доказів.

З огляду на викладене, беручи до уваги, що сторона позивача звернулася із відповідним клопотанням, обґрунтувала неможливість самостійно надати докази, а також інформація яку позивач просить витребувати безпосередньо стосується предмета спору, суд приходить до висновку, що клопотання підлягає до задоволення шляхом витребування відповідних доказів, з метою встановлення обставин, що мають істотне значення для вирішення спору по суті.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.76,84,258,260,261 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника позивача адвоката Заверухи А.Ф. про витребування доказів у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 ,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета спору,на сторонівідповідача Золотниківськасільська радаТернопільського районуТернопільської області(об`єднанатериторіальна громада)про визнаннязаповіту недійсним задовольнити.

Витребувати у Золотниківської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області (об`єднана територіальна громада):

книгу реєстрації заповітів та перший примірник заповіту померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 , який проживав за адресою: АДРЕСА_1 разом з квитанцією про оплату за реєстр.

Витребувати у відділу «Центр надання адміністративних послуг» Золотниківської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області оригінали документів, які можуть містити вільні зразки підписів ОСОБА_3 .

Витребувати у Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області пенсійну справу померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , який проживав за адресою: АДРЕСА_1 .

Витребувати у Теребовлянського відділення Державної міграційної служби України оригінали документів, які підписував ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,РНОКПП НОМЕР_1 ,який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , при оформлені паспорта громадянина України у 2020 році.

Витребувані докази направити на адресу Теребовлянського районного суду Тернопільської області (вулиця Князя Василька, 116, місто Теребовля, Тернопільська область, 48101) в строк до 27.05.2024.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбаченіЦПК України.

Підготовче судове засідання відкласти до 12 год 00 хв. 27.05.2024.

Копію ухвали направити Золотниківській сільській раді Тернопільського району Тернопільської області (місцезнаходження: вул. Містечко, 25 с.Золотниики, Тернопільський р-н, Тернопільська обл.), Головному управлінню Пенсійного Фонду України в Тернопільській області (місцезнаходження: м. Тернопіль, Майдан Волі, 3), Теребовлянському відділенню Державної міграційної служби України (місцезнаходження: вул.Паращука, 2, м.Теребовля, Тернопільська обл.) для виконання.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя А.В.Мельник

СудТеребовлянський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118683679
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —606/749/24

Ухвала від 27.05.2024

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Мельник А. В.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Мельник А. В.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Мельник А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні