Ухвала
від 29.04.2024 по справі 27/104б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


У Х В А Л А

29.04.2024 Справа №27/104б

Господарський суд Донецької області у складі судді Чернової О.В., розглянувши клопотання представника ОСОБА_1 про закриття провадження у справі

за заявою кредитора (заявника) ОСОБА_2 , м. Донецьк

до боржника фізичної особи-підприємця Бондаренко Ірини Олександрівни, м. Донецьк (ІПН НОМЕР_1 )

про неплатоспроможність,

керуючий реалізацією арбітражна керуюча Карауш Ю.В.,

без повідомлення (виклику) учасників справи,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні судді Господарського суду Донецької області Чернової О.В. знаходиться справа №27/104б про банкрутство Суб`єкта підприємницької діяльності фізичної особи ОСОБА_1 .

Постановою господарського суду Донецької області від 07.09.2010 Суб`єкта підприємницької діяльності фізичну особу ОСОБА_1 , м. Донецьк визнано банкрутом, відкрита ліквідаційна процедура.

Ухвалою господарського суду від 10.08.2023, залишеною без змін постановою Східного апеляційного господарського суду від 23.10.2023, введено процедуру погашення боргів у справі №27/104б про неплатоспроможність фізичної особи-підприємця Бондаренко Ірини Олександрівни (ІПН НОМЕР_1 ). Призначено керуючим реалізацією у справі №27/104б про неплатоспроможність фізичної особи-підприємця Бондаренко Ірини Олександрівни (ІПН НОМЕР_1 ) арбітражну керуючу Карауш Юлію Вікторівну.

01.04.2024 через підсистему «Електронний суд» від представника боржника адвоката Вегери А.А. надійшло клопотання про закриття провадження у справі №27/104б.

В обґрунтування вказаного клопотання заявник посилається на те, що провадження у справі було порушено за заявою кредитора, без згоди боржника, що не відповідає вимогам ч.1 статті 115 Кодексу України з процедур банкрутства, тому наявні підстави для закриття провадження у справі №27/104б.

Ухвалою господарського суду від 02.04.2024 розгляд клопотання представника ОСОБА_1 про закриття провадження у справі №27/104б постановлено здійснювати без виклику сторін в порядку письмового провадження. Кредиторам та керуючому реалізацією встановити строк до 22.04.2024 включно для подачі до суду заперечень (письмових пояснень) по суті клопотання.

22.04.2024 через підсистему «Електронний суд» від керуючого реалізацією надійшли заперечення на клопотання боржника про закриття провадження у справі №27/104б, за змістом яких останній просить відмовити у задоволенні такого клопотання з посиланням на те, що на момент відкриття провадження у справі №27/104б згода з боку боржника не передбачалась чинним законодавством. Також керуючий реалізацією зазначає про те, що закриття провадження у справі суперечить інтересам кредиторів.

23.04.2024 через підсистему «Електронний суд» від представника ініціюючого кредитора надійшли заперечення, у яких останній просить відмовити у задоволенні клопотання про закриття провадження у справі, оскільки вимогами Кодексу України з процедур банкрутства встановлено вичерпний перелік підстав для закриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи.

Розглянувши клопотання представника ОСОБА_1 про закриття провадження у справі, суд зазначає про таке.

Згідно з частиною 1 статті 3 Господарського процесуального кодексу України, судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України «Про міжнародне приватне право», Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Відповідно до частини 3 наведеної статті судочинство у господарських судах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

З 21.10.2019 введено в дію Кодекс України з процедур банкрутства. З дня введення в дію цього Кодексу визнано такими, що втратили чинність, зокрема, Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Пунктом 4 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу. Тобто, перехід від регулювання передбаченого Законом до регулювання передбаченого Кодексом здійснюється негайно (безпосередня дія як спосіб дії в часі нормативно-правових актів) шляхом здійснення подальшого розгляду справи про банкрутство відповідно до положень Кодексу.

Відповідно до статті 2 Кодексу України з процедур банкрутства, провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Відповідно до частини першої статті 58 Конституції закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом`якшують або скасовують відповідальність особи.

Позицію щодо незворотності дії в часі законів та інших нормативно-правових актів неодноразово висловлював і Конституційний Суд України. Зокрема, згідно з висновками щодо тлумачення змісту статті 58 Конституції України, викладеними у рішеннях Конституційного Суду України від 13.05.1997 №1-зп, від 09.02.1999 №1-рп/99, від 05.04.2001 №3-рп/2001, від 13.03.2012 №6-рп/2012, закони та інші нормативно-правові акти поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чи іншими нормативно-правовими актами чинності; дію нормативно-правового акта в часі треба розуміти так, що вона починається з моменту набрання цим актом чинності і припиняється із втратою ним чинності, тобто до події, факту застосовується той закон або інший нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце.

З аналізу вказаних правових норм випливає, що з моменту набрання чинності Кодексом України з процедур банкрутство саме подальший розгляд справи про банкрутство здійснюється за правилами цього Кодексу.

Згідно з пунктом 1 частини 2 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі - Закон про банкрутство), провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Відповідно до пункту 1 статті 9 Закону про банкрутство, справи про банкрутство розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.

Згідно з пунктом 2 статті 10 Закону про банкрутство, право на звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство мають боржник, кредитор.

Ухвалою Господарського суду Донецької області від 25.08.2010 за заявою кредитора (заявника) ОСОБА_2 , м. Донецьк, на підставі ст.52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», порушено справу про банкрутство Суб`єкта підприємницької діяльності фізичної особи ОСОБА_1 , м. Донецьк (ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ).

Згідно з пунктами 1-2 статті 52 Закону про банкрутство у разі, якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов`язань.

Господарський суд у двотижневий строк з дня винесення ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника виносить постанову про визнання відсутнього боржника банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру і призначає ліквідатором ініціюючого кредитора за згодою останнього.

Постановою господарського суду Донецької області від 07.09.2010 Суб`єкта підприємницької діяльності фізичну особу ОСОБА_1 , м. Донецьк визнано банкрутом, відкрита ліквідаційна процедура.

У постанові суду від 07.09.2010 судом встановлено, що заборгованість боржником перед кредитором не погашена.

Отже, провадження у справі №27/104б до 21.10.2019 здійснювалось відповідно до положень Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та на час визнання боржника банкрутом законодавство не передбачало згоди боржника на відкриття провадження у справі про банкрутство.

Суд наголошує, що відповідно до правової позиції викладеної у постанові Верховного Суду від 28.10.2021 у справі №911/1012/13, критерієм для застосування Кодексу України з процедур банкрутства та Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», у тому числі і до заяв, поданих після введення в дію Кодексу України з процедур банкрутства, є дата відкриття провадження у справі про банкрутство.

Тлумачення пункту 4 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства свідчить, що законодавцем за темпоральним принципом (принцип дії закону в часі) визначено пряму дію норм Кодексу України з процедур банкрутства та їх застосування при розгляді справ про банкрутство незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, за винятком справ, які на день введення в дію цього Кодексу (21.10.2019) перебувають на стадії санації (подібний висновок викладено у постанові Верховного Суду у складі судової палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду від 01.10.2020 у справі №913/849/14).

Тобто у цій нормі визначено два варіанти темпорального правила її дії щодо подальшого розгляду справ про банкрутство: принцип прямої дії норми (подальший розгляд справ про банкрутство на підставі норм Кодексу України з процедур банкрутства з дня введення його в дію) та ультраактивна (переживаюча) дія норми (здійснення провадження у справі щодо боржників, які перебувають на стадії процедури санації, згідно з нормами Закону про банкрутство).

Оскільки пунктом 4 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства урегульовано лише фактично подальший розгляд справ про банкрутство, відповідні приписи за своєю галузевою приналежністю є нормою процесуального права, яка не стосується жодним чином норм матеріального права, що містяться у цьому нормативно-правовому акті.

Норма частини першої статті 115 Кодексу України з процедур банкрутства регулює саме порядок відкриття провадження про неплатоспроможність, а зазначене питання вже було вирішено ухвалою Господарського суду Донецької області від 25.08.2010, яка набрала законної сили та є чинною.

З огляду на викладене, суд враховує дату відкриття провадження у даній справі (25.08.2010) та факт визнання боржника банкрутом (постанова Господарського суду Донецької області від 07.09.2010, яка набрала законної сили, і є обов`язковою до виконання), на час ухвалення яких діяв Закон про банкрутство.

Отже суд дійшов висновку про відсутність підстав для закриття провадження у справі про банкрутство на підставі пункту 13 частини першої статті 90 Кодексу України з процедур банкрутства.

Аналогічний правовий висновок викладено у постанові Верховного Суду від 23.05.2023 у справі №922/4587/13.

Також у вказаній постанові зазначено, що зі змісту пункту 4 розділу «Прикінцеві та перехідні положення» Кодексу України з процедур банкрутства законодавцем не передбачено закриття вже розпочатих до набрання чинності цим Кодексом проваджень у справах про неплатоспроможність фізичних осіб-підприємців, а натомість передбачено подальший розгляд, тобто продовження розгляду відповідно до цього Кодексу, незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство.

З урахуванням наведеного, ухвалою господарського суду від 10.08.2023 введено процедуру погашення боргів у справі №27/104б про неплатоспроможність фізичної особи-підприємця Бондаренко Ірини Олександрівни (ІПН НОМЕР_1 ).

На підставі викладеного, керуючись ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 12, 234-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання представника ОСОБА_1 про закриття провадження у справі №27/104б відмовити.

Ухвала складена та підписана 29.04.2024.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Східного апеляційного господарського суду у строк та в порядку, встановленими статтями 256-257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя О.В. Чернова

Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118701056
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —27/104б

Ухвала від 20.05.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Пуль Олена Анатоліївна

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернова Оксана Володимирівна

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернова Оксана Володимирівна

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернова Оксана Володимирівна

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернова Оксана Володимирівна

Постанова від 13.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 26.01.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Судовий наказ від 25.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернова Оксана Володимирівна

Судовий наказ від 25.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернова Оксана Володимирівна

Судовий наказ від 25.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернова Оксана Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні