Ухвала
від 26.04.2024 по справі 635/12944/23
ХАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Харківський районний суд Харківської області

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 квітня 2024 року

смт Покотилівка Харківської області

Справа № 635/12944/23

Провадження № 1-кс/635/907/2024

Харківський районний суд Харківської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю:

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання прокурора Харківської окружної прокуратури Харківської області ОСОБА_3 , за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12023221160000873 від 26 червня 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 206 КК України про надання тимчасового доступу до речей та документів,

УСТАНОВИВ:

01 квітня 2024 року до ІНФОРМАЦІЯ_1 надійшло клопотання прокурора Харківської окружної прокуратури Харківської області ОСОБА_3 , за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12023221160000873 від 26 червня 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 206 КК України про надання тимчасового доступу до речей та документів.

В обґрунтуванняклопотання прокурорзазначив,що упровадженні ІНФОРМАЦІЯ_2 перебувають матеріали кримінального провадження № 12023221160000873 від 26.06.2023 за фактом масового обмеження господарської діяльності підприємств ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 », що знаходяться за адресами: АДРЕСА_1 , 5, 11, 12, 14, заподіяння великої матеріальної шкоди, обмеження законних прав та інтересів працівників, які займаються господарською діяльністю на даних підприємствах та власників вказаних підприємств, що супроводжується неодноразовими погрозами насильства, пошкодженням та знищенням майна підприємств, захопленням цілісного майнового комплексу (будівель, споруд, земельної ділянки, об`єктів будівництва, інших об`єктів) та обмеженням доступу до них.

Задля підтвердження інформації та встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні необхідно отримати документальні матеріали виконавчого провадження № 71745507, що перебувають у володінні приватного виконавця виконавчого округу Харківської області ОСОБА_4 .

На підставі чого, задля повного та всебічного розслідування кримінального провадження, встановлення істини по справі, в тому числі встановлення осіб, причетних до кримінального правопорушення, проведення почеркознавчої експертизи, технічної експертизи документів, експертизи давності документів, в ході досудового розслідування виникла необхідність в отриманні доступу із здійсненням виїмки оригіналів вищевказаних документів, які перебувають у володінні приватного виконавця виконавчого округу Харківської області ОСОБА_4 . Зазначив, що вказані документальні матеріали мають вагоме доказове значення, які можуть бути використані як доказ факту та обставин, що встановлюються під час кримінального провадження. На підставі статті 18 Закону України «Про виконавче провадження», прокурор ОСОБА_3 не має права на ознайомлення з матеріалами виконавчого провадження №71745507 оскільки не є учасником даного виконавчого провадження.

Прокурор ОСОБА_3 у судовому засіданні підтримав клопотання, вважав його обґрунтованим та просив клопотання про тимчасовий доступ до документів задовольнити.

Прокурором жодними належними та допустимими доказами не доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення документів виконавчого провадження №71745507, які знаходяться у володінні приватного виконавця виконавчого округу Харківської області ОСОБА_4 , що у свою чергу, могло б давати підстави для здійснення розгляду вказаного клопотання без участі особи, у якої зберігаються речі чи документи відповідно до частини 2 статті 163 КПК України.

Особа, у володінні якої перебувають документи приватний виконавець виконавчого округу Харківської області ОСОБА_4 у судове засіданні не з`явився, надав до суду заяву, в якій зазначив, що просить розглядати клопотання за його відсутності, проти його задоволення не заперечує.

Відповідно до частини 4статті 163 КПК Українинеприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Встановлені обставини, застосовані норми права та мотиви суду

Суд, розглянувши клопотання, дослідивши додані до клопотання документи, дійшов наступних висновків.

Згідно з частини 1статті 131 КПК Українизаходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5 частини 2статті 131 КПК Українипередбачений такий вид заходів забезпечення кримінального провадження як тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно достатті 159 КПК Українитимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливість ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Статтею 160 КПК Українипередбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Клопотання прокурора, яке надійшло до суду, в цілому, відповідає вимогамКПК України.

На підтвердження клопотання надано копії матеріалів кримінального провадження, зокрема витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023221160000873від 26червня 2023року заознаками кримінальногоправопорушення,передбаченого частиною2статті 206 КК України; копію протоколу допиту потерпілого ОСОБА_5 ; копія звіту про оцінку майна; копія звіту про експертну грошову оцінку; копії протоколів допиту свідків; копія матеріалів виконавчого провадження.

Вищевказані докази у своїй сукупності доводять обґрунтованість поданого клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів з урахуванням мети проведення вказаної слідчої дії та кваліфікації кримінального правопорушення, за яким здійснюється досудове розслідування.

Згідно частини 5статті 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

В силу положень частини 7 статті 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Разом зтим,у клопотанніпрокурор Харківськоїокружної прокуратуриХарківської області ОСОБА_3 лише формально зазначає, що задля повного та всебічного розслідування кримінального провадження, встановлення істини по справі, в тому числі встановлення осіб, причетних до кримінального правопорушення, проведення почеркознавчої експертизи, технічної експертизи документів, експертизи давності документів, в ході досудового розслідування виникла необхідність в отриманні доступу із здійсненням виїмки оригіналів документів, які перебувають у володінні приватного виконавця виконавчого округу Харківської області ОСОБА_4 .

Необхідність вилучення(здійснити їх виїмку) оригіналів документів виконавчого провадження №71745507, які знаходяться у володінні приватного виконавця виконавчого округу Харківської області ОСОБА_4 , для досягнення мети отримання доступу до речей і документів прокурором у судовому засіданні не доведена.

Слідчий суддя звертає увагу, що у даному випадку без достатніх правових підстав, вилучення оригіналів документів виконавчого провадження є обмеженням права власності на вказані документи, а також втручанням у діяльність приватного виконавця щодо своєчасного, повного і неупередженого виконання рішень, примусове виконання яких передбачено законом, що не відповідає вимогам розумності та співмірності, завданням кримінального провадження.

Ураховуючи наведене,суд вважає,що сторонакримінального провадження не довела наявність достатніх підстав вважати, що без вилучення оригіналів документів, які зазначені у клопотанні існує реальна загроза зміни або знищення документів та таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів. В цій частині клопотання не підлягає задоволенню.

Таким чином слідчим суддею встановлено, що у клопотанні наведені достатні підстави вважати, що документи до яких прокурор просить надати тимчасовий доступ, а саме до матеріалів виконавчого провадження №71745507, яке знаходиться у володінні приватного виконавця ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_4 , мають важливе значення для подальшого досудового розслідування кримінального провадження за частиною 2 статті 206 КК України та можуть бути використані як доказ при встановленні обставин вчинення даного кримінального правопорушення.

Ураховуючи наведене, слідчий суддя дійшов висновку про необхідність задоволення клопотання прокурора ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_3 , за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12023221160000873 від 26 червня 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 206 КК України про надання тимчасового доступу до речей та документів, оскільки воно є обґрунтованим та містить правові підстави.

Суд роз`яснює, що відповідно до частини 2 статті 165 КПК України, зазначена в ухвалі слідчого судді, суду особа зобов`язана пред`явити особі, яка зазначена в ухвалі як володілець речей і документів, оригінал ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів та вручити її копію.

На підставі викладеного, керуючись статтями 131-132,159-166,309 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора Харківської окружної прокуратури Харківської області ОСОБА_3 , за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12023221160000873 від 26 червня 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 206 КК України про надання тимчасового доступу до речей та документів задовольнити частково.

Надати тимчасовий доступ прокурору Харківської окружної прокуратури Харківської області ОСОБА_3 та слідчому СВ відділу поліції № 3 Харківського РУП № 1 ГУНП в Харківській області ОСОБА_6 до документів виконавчого провадження №71745507, які находяться у володінні приватного виконавця виконавчого округу Харківської області ОСОБА_4 .

У задоволенні іншої частини клопотання - відмовити.

Строк дії ухвали становить місяць, а саме до 26 травня 2024 року включно.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення суддею та оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Повний текст ухвали оголошений учасникам судового провадження 30 квітня 2024 року.

Слідчий суддя ОСОБА_7

СудХарківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення26.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118713428
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —635/12944/23

Ухвала від 15.07.2024

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Карасава І. О.

Ухвала від 15.07.2024

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Карасава І. О.

Ухвала від 15.07.2024

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Карасава І. О.

Ухвала від 15.07.2024

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Карасава І. О.

Ухвала від 15.07.2024

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Карасава І. О.

Ухвала від 26.04.2024

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Карасава І. О.

Ухвала від 26.04.2024

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Карасава І. О.

Ухвала від 04.04.2024

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

Ухвала від 04.04.2024

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

Ухвала від 04.04.2024

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні