Ухвала
від 25.04.2024 по справі 454/2624/19
ЧЕРВОНОГРАДСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 454/2624/19

Провадження № 1-кп/459/153/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2024 року Червоноградський міський суд Львівської області

в складі: головуючого-судді ОСОБА_1

з участю секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

захисника ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_5

розглянувши у судовому засіданні в залі суду у м. Червонограді кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12017140000000714 від 08.09.2017 відносно ОСОБА_5 , обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 307 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Червоноградського міського суду Львівської області перебуває кримінальне провадження про обвинувачення ОСОБА_5 , обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 307 КК України.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_5 подав письмове клопотання про зміну йому запобіжного заходу, із застави на особисте зобов`язання, а також заставу у розмірі 153680 гривень просить перерахувати на потреби Збройних Сил України, у зв`язку із введеним на території України воєнним станом. В обґрунтування клопотання зазначив, що він бажає передати усю суму внесеної застави на потреби Збройних Сил України, враховуючи на необхідності підтримання обороноздатності української армії, з метою надання відсічі збройної агресії та сприяння оборони України. При цьому вказав, що вину свою у вчиненому визнає, а покладені обов`язки виконує належним чином. З адвокатом ОСОБА_4 , як заставодевцем перерахування застави погоджено, та ним не заперечується. На підставі ст. 201 КПК України просить змінити запобіжний захід, із застави на особисте зобов`язання.

Адвокат ОСОБА_4 , як заставодевець зазначив, що не заперечує проти перерахування внесеної ним застави на потреби Збройних Сил України та повністю підтримує клопотання обвинуваченого.

Прокурор у судовому засіданні заперечив проти задоволення клопотання про зміну раніше обраного ОСОБА_5 запобіжного заходу на особисте зобов`язання, просив змінити на домашній арешт з покладенням обов`язків не залишати житло за місцем проживання у нічний час.

Суд, розглянувши клопотання, заслухавши сторін, дослідивши матеріали судового провадження, приходить до наступного висновку.

Ухвалою слідчого судді Сокальського районного суду Львівської області від 27.06.2019 до підозрюваного ОСОБА_5 застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з визначеною заставою у розмірі 153680 гривень.

На виконання вказаної ухвали заставодавцем ОСОБА_4 на депозитний рахунок внесено заставу у розмірі 153680гривень за ОСОБА_5 у кримінальному провадженні №12017140000000714.

У заявленому клопотанні обвинувачений просить змінити вказаний запобіжний захід на особисте зобов`язання.

Статтею 331 КПК України, під час судового розгляду суд за клопотанням сторони обвинувачення або захисту має право своєю ухвалою змінити, скасувати або обрати запобіжний захід щодо обвинуваченого. Вирішення питання судом щодо запобіжного заходу відбувається в порядку, передбаченому главою 18 цього Кодексу.

За загальним правилом, підставами звернення з клопотанням про зміну запобіжного заходу є обставини, які або існували під час прийняття попереднього рішення про застосування запобіжного заходу, але про які не було відомо сторонам, або виникли після прийняття попереднього рішення про застосування запобіжного заходу. Такими підставами, наприклад, може бути суттєва зміна обставин, що їх було взято до уваги при обранні запобіжного заходу, а саме змінилася кваліфікація кримінального правопорушення, погіршився стан здоров`я обвинуваченого, змінився склад його родини чи утриманців, або майновий стан, інші обставини, які мають суттєве значення.

Обґрунтованість застосування запобіжного заходу у вигляді застави, може піддаватися судовому контролю через певні проміжки часу на предмет перевірки наявності чи відсутності ризиків, за яких вказаний запобіжний захід було застосовано, та у зв`язку з виникненням інших обставин, які можуть бути підставами зміни запобіжного заходу в сторону його пом`якшення або скасування, оскільки строк дії цього запобіжного заходу не визначається, а тривалість в часі запобіжного заходу без врахування обставин справи в конкретному випадку може призвести до порушення прав, свобод чи інтересів учасників кримінального провадження.

Вирішуючи питання про існування підстав для зміни запобіжного заходу у виді застави, застосованого у цьому кримінальному провадженні до обвинуваченого ОСОБА_5 , суд враховує, що з плином часу встановлені раніше ризики, які стали підставою для обрання вказаного запобіжного заходу, суттєво знизились.

Суд враховує обставини та наслідки кримінального правопорушення, дані про особу обвинуваченого, зокрема те, що останній є раніше не судимий, не одружений, інвалід 3-ї групи, має на утриманні неповнолітню дитину, що свідчить про наявність міцних та соціальних зв`язків.

Суд вважає, що наявність міцних сімейних та соціальних зв`язків, можливо віднести до тих стримуючих чинників, які б були у повному обсязі здатні мінімізувати ймовірність вчинення обвинуваченим дій, спрямованих на ухилення від можливого покарання в інкримінованих кримінальних правопорушень.

Разом з тим, враховуючи об`єкти посягання злочинів, у вчиненні яких підозрюється ОСОБА_5 ;обставини тахарактер вчиненняостанніх,вид ітяжкість кримінально-правовоїсанкції заінкриміновані діяння,у своїйсукупності даютьдостатні підстависуду вважати,що обвинуваченийможе здійснитиспроби переховуватисявід суду,відтакбільш м`який запобіжний захід, у вигляді особисте зобов`язання, не зможе забезпечити уникнення ризику, передбачених ч.1 ст.177 КПК України та виконання покладених на підозрюваного обов`язків.

Враховуючи бажання обвинуваченого та його захисника, як заставодавця щодо перерахування коштів, внесених в якості застави, на спеціальний рахунок для підтримки ЗСУ, суд, вважає за необхідне змінити запобіжний захід, застосований до обвинуваченого із застави на домашній арешт заборонивши йому залишати місце свого проживання, розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , у період з 22.00 год до 06.00 год, на строк два місяці та покласти на обвинуваченого ОСОБА_5 обов`язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України, а саме: прибувати до суду за кожною вимогою; не відлучатися із населеного пункту ( АДРЕСА_1 ), в якому він проживає, без дозволу суду; повідомляти суд про зміну свого місця проживання та /або місця роботи.

Вказаний запобіжний захід у сукупності з передбаченими ст. 42 КПК України процесуальними обов`язками обвинуваченого, забезпечуватиме належну поведінку обвинуваченого та здійснення кримінального провадження щодо нього.

Також, суд звертає увагу, що Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022, затверджений Законом № 2102-IX від 24.02.2022, у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до п. 20 ч. 1 ст. 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану» з 05 год 30 хв 24.02.2022 в Україні введено воєнний стан строком на 30 діб та запроваджено заходи правового режиму воєнного стану, які Указами Президента України неодноразово продовжувалися.

Відповідно до ч. 5 ст. 616 КПК України, в умовах воєнного стану обставиною, яка може обґрунтовувати необхідність зміни запобіжного заходу у виді застави на особисте зобов`язання, є бажання підозрюваного/обвинуваченого використати кошти, передані в заставу (в повному обсязі або частково), для внесення на спеціальні рахунки Національного банку України для цілей оборони України.

Вказана норма покликана забезпечити можливість реалізації виконання підозрюваним/обвинуваченим свого конституційного обов`язку громадянина України по захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, зокрема шляхом надання фінансової допомоги Збройним Силам України в період воєнного стану.

Обвинувачений ОСОБА_5 захисник адвокат ОСОБА_4 , як заставодавець, вважають за необхідне змінити запобіжний захід із застави на особисте зобов`язання в першу чергу для того, щоб забезпечити можливість для заставодавця здійснити перерахування грошових коштів, внесених ним в якості застави за обвинуваченого, на спеціальний рахунок Національного банку України, призначений для підтримки Збройних Сил України.

Суд бере до уваги бажання обвинуваченого підтримати та допомогти Українській армії та враховує, що станом на розгляд вказаного клопотання існує гостра необхідність у наданні Збройним Силам України фінансової допомоги для забезпечення військових усім необхідним, в т.ч. обладнанням та озброєнням, яке сприятиме відсічі збройної агресії.

Національним банком України було прийнято рішення про відкриття спеціального рахунку для збору коштів на потреби армії, у зв`язку з введенням воєнного стану в Україні, збройною агресією російської федерації та небезпекою для державної незалежності України, її територіальної цілісності.

З урахуванням вищенаведеного, беручи до уваги те, що в державі Україна запроваджено воєнний стан у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації та бажання обвинуваченого і заставодавця перерахувати грошові кошти, передані в заставу, для внесення на спеціальний рахунок Національного банку України для цілей оборони України, суд приходить до висновку що клопотання обвинуваченого слід задовольнити частково.

Керуючись ст.ст.177, 181, 182, 194, 331, 372, 376 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання обвинуваченого про зміну запобіжного заходу із застави на особисте зобов`язання, звернення застави в дохід держави та перерахування на спеціальний рахунок для збору коштів на підтримку Збройних Сил України - задовольнити частково.

Заставу у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_5 в розмірі 153680 (сто п`ятдесят три тисячі шістсот вісімдесят)грн. 00коп, визначену ухвалою слідчого судді Сокальського районного суду Львівської області від 27.06.2019, перерахувати з депозитного рахунку: UA598201720355219002000000757 Державна казначейська служба України, м.Київ, МФО 820172, ЄДРПОУ 26306742, одержувач ТУ ДСА в Львівській області, на спеціальний рахунок для збору коштів на підтримку Збройних Сил України за такими реквізитами:

Банк: Національний Банк України

МФО 300001 Рахунок: UA843000010000000047330992708 ЄДРПОУ: 00032106

Отримувач: Національний Банк України.

Змінити обвинуваченому ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід із застави на домашній арешт, заборонивши йому залишати місце свого проживання, розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , у період з 22.00 год до 06.00 год, на строк два місяці, тобто до 24 червня 2024року, з покладенням наступних обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України:

- прибувати до суду за кожною вимогою;

- не відлучатися із населеного пункту ( АДРЕСА_1 ), в якому він проживає, без дозволу суду;

- повідомляти суд про зміну свого місця проживання та /або місця роботи.

Виконання ухвали доручити працівникам Відділення поліції № 2 Червоноградського РВП ГУ НП у Львівській області.

Контроль за виконанням ухвали покласти на прокурора Червоноградської окружної прокуратури ОСОБА_3 .

Копію ухвали направити на виконання до ТУ ДСА України в Львівській області в частині звернення застави в дохід держави.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: ОСОБА_1

СудЧервоноградський міський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118725469
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров'я населення Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів

Судовий реєстр по справі —454/2624/19

Ухвала від 25.04.2024

Кримінальне

Червоноградський міський суд Львівської області

Отчак Н. Я.

Ухвала від 25.04.2024

Кримінальне

Червоноградський міський суд Львівської області

Отчак Н. Я.

Ухвала від 10.10.2023

Кримінальне

Червоноградський міський суд Львівської області

Отчак Н. Я.

Ухвала від 10.10.2023

Кримінальне

Червоноградський міський суд Львівської області

Отчак Н. Я.

Ухвала від 28.08.2023

Кримінальне

Червоноградський міський суд Львівської області

Отчак Н. Я.

Ухвала від 28.08.2023

Кримінальне

Червоноградський міський суд Львівської області

Отчак Н. Я.

Ухвала від 13.07.2023

Кримінальне

Червоноградський міський суд Львівської області

Отчак Н. Я.

Ухвала від 20.06.2023

Кримінальне

Червоноградський міський суд Львівської області

Отчак Н. Я.

Ухвала від 06.04.2023

Кримінальне

Червоноградський міський суд Львівської області

Отчак Н. Я.

Ухвала від 09.03.2023

Кримінальне

Червоноградський міський суд Львівської області

Отчак Н. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні