Ухвала
від 29.04.2024 по справі 626/1665/24
КРАСНОГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 626/1665/24

Провадження № 2-о/626/189/2024

УХВАЛА

про залишення заяви без руху

29.04.2024 року м. Красноград

Суддя Красноградського районного суду Харківської області Дудченко В.О., перевіривши заяву ОСОБА_1 з заінтересованими особами: ОСОБА_2 , Службою у справах дітей та сім`ї Красноградської міської ради Харківської області, Красноградським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Красноградському районі Харківської області про усиновлення дітей,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 26.04.2024 року звернувся до суду з заявою з заінтересованими особами: ОСОБА_2 , Службою у справах дітей та сім`ї Красноградської міської ради Харківської області, Красноградським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Красноградському районі Харківської області про усиновлення дітей.

Ознайомившись із змістом заяви та додатками до неї, приходжу до висновку, що заява не відповідає вимогам Цивільного процесуального кодексу України з наступних підстав та вказана заява підлягає залишенню без руху.

Відповідно до ч. 4 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Заявник по справі зокрема залучив до участі у справі в якості заінтересованої особи Службу у справах дітей та сім`ї Красноградської міської ради Харківської області, при цьому місце проживання заявника та дітей щодо яких ставиться питання про усиновлення на території Наталинської ОТГ, за адресою: АДРЕСА_1 та Висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дітей наданий Красноградською районною військовою адміністрацією Харківської області.

Так, відповідно до ч.ч. 1, 2, 3 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. У випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб або державних чи суспільних інтересах. Відмова від права на звернення до суду за захистом є недійсною.

Відповідно до ст. 293 ЦПК України окреме провадження це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Отже, заявнику необхідно усунути недоліки заяви та уточнити склад учасників справи.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 311 ЦПК України заява про усиновлення дитини повинна містити: найменування суду, до якого подається заява, ім`я, місце проживання заявника, а також прізвище, ім`я, по батькові, вік усиновлюваної дитини, її місце проживання, відомості про стан здоров`я дитини. Заява про усиновлення дитини може також містити клопотання про зміну прізвища, імені, по батькові, дати, місця народження дитини, про запис заявника матір`ю або батьком дитини.

До заяви про усиновлення дитини за наявності мають бути додані такі документи:

1) копія свідоцтва про шлюб, а також письмова згода на це другого з подружжя, засвідчена нотаріально, - при усиновленні дитини одним із подружжя;

2) медичний висновок про стан здоров`я заявника;

3) довідка з місця роботи із зазначенням заробітної плати або копія декларації про доходи;

4) документ, що підтверджує право власності або користування жилим приміщенням;

5) інші документи, визначені законом.

Заявник до заяви про усиновлення дітей не надав документ, що підтверджує право власності або право користування жилим приміщення, а також оригінал письмової згоди на усиновлення дітей другого з подружжя засвідчену нотаріально, оригінал медичного висновку про стан здоров`я заявника.

Відповідно до ч. 2 ст. 312 ЦПК України орган опіки та піклування повинен подати суду висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини.

До висновку органу опіки та піклування мають бути додані:

1) акт обстеження умов життя заявника, складений за місцем його проживання;

2) свідоцтво про народження дитини;

3) медичний висновок про стан здоров`я дитини, про її фізичний і розумовий розвиток;

4) у випадках, встановлених законом, згода батьків, опікуна, піклувальника дитини, закладу охорони здоров`я або навчального закладу, а також самої дитини на усиновлення.

Суд у разі необхідності може вимагати подання інших документів.

До заяви про усиновлення дітей надано копію висновку про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дітей та копії доказів, замість оригіналів, зокрема надано копію акту обстеження умов проживання заявника, копії медичних висновків про ста здоров`я дітей.

Також в матеріалах справи відсутні свідоцтва про народження двох дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Отже, заявнику необхідно усунути недоліки заяви та надати до заяви оригінали документів передбачених ст.ст. 311, 312 ЦПК України, крім оригіналів документів, які ідентифікують особу та правовстановлюючих документів.

Також суд звертає увагу, що відповідно до ч. 1 ст. 218 Сімейного кодексу України для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити.

В матеріалах справи наявні копії заяв дітей на згоду їх усиновлення заявником.

При цьому за змістом ст. 229 Сімейного кодексу України, особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи.

Якщо усиновлюється дитина, яка досягла семи років, то для запису усиновлювача матір`ю, батьком потрібна згода дитини, крім випадку, передбаченого частиною четвертою статті 218 цього Кодексу.

В заяві заявник ставить питання про запис його батьком дітей, але на це не додано до заяви згоди дітей, які досягли семи років.

Крім того відповідно до положень підпункту 4 пункту 1 частини 2 статті 4 Закону України «Про судовий збір» (далі Закон), за подання заяви у справах окремого провадження судовий збір, якщо заява подана фізичною особою, сплачується у розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що складає 605 гривень 60 копійок. Проте такий розмір судовий збору є належним у тому випадку, коли подається заява про усиновлення однієї дитини, як це і передбачено ч.2 ст. 311 ЦПК України. Однак ОСОБА_1 подав заяву, в якій об`єднав три вимоги стосовно трьох дітей.

Тому суд застосовує положення частини 3 статті 6 вказаного Закону, яким передбачено, що у разі коли у заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру. Отже, у зв`язку із поданням ОСОБА_1 заяви про усиновлення трьох дітей, які за своєю суттю, є вимогами немайнового характеру, судовий збір, повинен бути сплаченим у розмірі 1816,80 грн. Проте заявник надав суду докази сплати судового збору тільки у розмірі 605 гривень 60 копійок, що є недоліком заяви. І цей недолік є таким, що и також не дозволяє також суду відкрити провадження у справі.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, заявнику необхідно доплатити судовий збір у розмірі 1211,20 грн за наступними реквізитами: населений пункт Красноградський районний суд Харківської області/Красноградська міська ТГ, отримувач коштів ГУК Харків обл/МТГ Красноград/22030101, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37874947, банк отримувача Казначейство України (ел. адм. подат.), код банку отримувача (МФО) 899998, рахунок отримувача UA038999980313191206000020611, код класифікації доходів бюджету 22030101, найменування коду класифікації доходів бюджету Судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050), наявність відомчої ознаки: «00» Без деталізації за відомчою ознакою.

Відповідно до ч.1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, в якій зазначається строк усунення недоліку, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Європейський суд з прав людини у своїй практиці неодноразово наголошував, що право на доступ до суду, закріплене у статті 6 розділу 1 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, не є абсолютним: воно може бути піддане допустимим обмеженням, оскільки вимагає за своєю природою державного регулювання. Держави-учасниці користуються у цьому питанні певною свободою розсуду (справа «Принц Ліхтенштейну Ганс-Адам ІІ проти Німеччини»).

Викладені вище обставини перешкоджають вирішенню питання про відкриття провадження у справі, у зв`язку з чим заяву ОСОБА_1 про усиновлення дитини необхідно залишити без руху.

Керуючись ст. 185 ЦПК України, суддя,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 з заінтересованими особами: ОСОБА_2 , Службою у справах дітей та сім`ї Красноградської міської ради Харківської області, Красноградським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Красноградському районі Харківської області про усиновлення дітей - залишити без руху.

Повідомити заявника про необхідність виправити зазначені в ухвалі недоліки у 10-деннний строк з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху. Роз`яснити, що в разі не усунення недоліків, заява буде вважатися неподаною та повернута.

Для усунення недоліків заяви ОСОБА_1 необхідно визначитись із складом заінтересованих осіб, подати оригінали відповідних доказів, копії свідоцтв про народження всіх дітей, документ, що підтверджує право власності або користування жилим приміщенням, а також доплатити судовий збір.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею, заперечення на неї можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя

СудКрасноградський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118732792
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —626/1665/24

Рішення від 15.06.2024

Цивільне

Красноградський районний суд Харківської області

Дудченко В. О.

Рішення від 14.06.2024

Цивільне

Красноградський районний суд Харківської області

Дудченко В. О.

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Красноградський районний суд Харківської області

Дудченко В. О.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Красноградський районний суд Харківської області

Дудченко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні