Рішення
від 15.06.2024 по справі 626/1665/24
КРАСНОГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 626/1665/24

Провадження № 2-о/626/189/2024

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

14.06.2024 року м. Красноград

Красноградський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді - Дудченка В.О.,

присяжних - Шокодька І.Г., Якуши А.М.,

за участю секретаря - Зінченко Л.В.,

заявника - ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи - ОСОБА_2 ,

представника заінтересованої особи - Дворник О.Л.,

дітей, щодо яких подається заява - ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні у місті Краснограді, в порядку окремого провадження, цивільну справу за заявою ОСОБА_1 із заінтересованими особами: ОСОБА_2 , Службою у справах дітей Красноградської районної державної адміністрації Харківської області та Красноградським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Красноградському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про усиновлення дітей,

В С Т А Н О В И В:

Виклад позиції заявника.

ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про усиновлене дітей в уточненій заяві просить:

- оголосити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, усиновлювачем дітей: ОСОБА_3 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Піщанка Красноградського району Харківської області, ОСОБА_4 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Піщанка Красноградського району Харківської області, ОСОБА_5 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_4 в с. Садове Красноградського району Харківської області;

- записати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України батьком дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 ;

- внести зміни до актового запису №23 від 16.07.2007 року, складеного виконавчим комітетом Піщанської сільської ради Красноградського району Харківської області, про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , де у графі «батько» замість « ОСОБА_6 , громадянин України» записати « ОСОБА_1 , громадянин України», в графі «прізвище» замість « ОСОБА_7 » записати « ОСОБА_8 », «по батькові» замість « ОСОБА_9 » записати « ОСОБА_10 », ім`я, місце і дату народження дитини залишити без змін;

- внести зміни до актового запису №24 від 10.06.2009 року, складеного виконавчим комітетом Піщанської сільської ради Красноградського району Харківської області, про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , де у графі «батько» замість « ОСОБА_6 , громадянин України» записати « ОСОБА_1 , громадянин України», в графі «прізвище» замість « ОСОБА_7 » записати « ОСОБА_8 », «по батькові» замість « ОСОБА_11 » записати « ОСОБА_12 », ім`я, місце і дату народження дитини залишити без змін;

- внести зміни до актового запису №6 від 02.07.2014 року, складеного виконавчим комітетом Володимирівської сільської ради Красноградського району Харківської області, про народження ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , де у графі «батько» замість « ОСОБА_13 », громадянин України» записати « ОСОБА_1 , громадянин України», в графі «прізвище» замість « ОСОБА_7 » записати « ОСОБА_8 », «по батькові» замість « ОСОБА_14 » записати « ОСОБА_12 », ім`я, місце і дату народження дитини залишити без змін.

В обґрунтування заяви ОСОБА_1 зазначив, що 09.01.2024 року він зареєстрував шлюб з ОСОБА_15 , після реєстрації шлюбі дружині присвоєне прізвище ОСОБА_8 . Разом з дружиною вони виховують четверо дітей. Його дружина від попередніх стосунків має трьох дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 . Батько дітей записаний на підставі ч. 1 ст. 135 СК України зі слів матері. З дітьми дружини у них склались дуже гарні, теплі, сімейні стосунки, він дуже прив`язався да них. До дітей дружини він ставиться, як до своїх рідних, матеріально забезпечує та приділяє їм увагу як батько. Він їх дуже любить, піклується про них, створює всі належні умови для розвитку, утримує та виховує. Дружина надала нотаріально завірену заяву на усиновлення ним її дітей. Він має бажання усиновити дітей своєї дружини, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , та вважає, що може бути його усиновлювачем.

Рух справи в суді.

Ухвалою судді Красноградського районного суду Харківської області від 20.05.2024 року відкрито провадження у справі та призначено заяву до судового розгляду в закритому судовому засіданні.

Заяви учасників процесу по суті справи та клопотання.

Від заінтересованої особи Красноградського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Красноградському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції до суду надійшло клопотання в якому просять розглянути справу без присутності їх представника, проти задоволення заяви про усиновлення дитини не заперечують.

Позиція учасників судового процесу в судовому засіданні.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 свою заяву підтримав, просив задовольнити його заяву про усиновлення дітей та оголосити його усиновлювачем ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , та записати його батьком дітей, а також внести відповідні зміни в актовий запис про їх народження. Викладені у заяві обставини підтвердив в повному обсязі.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судовому засіданні проти задоволення заяви не заперечувала та просила її задовольнити.

Представник Служби у справа дітей Красноградської районної державної адміністрації Харківської області Дворник О.Л. в судовому засіданні проти задоволення заяви не заперечувала та просила її задовольнити.

Суд дослідивши матеріали справи, з`ясувавши обставини справи, встановивши правовідносини, які випливають із встановлених обставин, та правові норми, які підлягають застосуванню до цих правовідносин, приходить до наступних висновків.

Позиція суду.

Згідно зі ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Згідно з частиною першою статті 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Відповідно до ч.1 ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до частини 1 статті 1 СК України - Сімейний кодекс України визначає засади шлюбу, особисті немайнові та майнові права і обов`язки подружжя, підстави виникнення, зміст особистих немайнових і майнових прав та обов`язків батьків і дітей, усиновлювачів та усиновлених, інших членів сім`ї та родичів.

Фактичні обставини, встановлені судом.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 , батько - ОСОБА_6 , громадянин України, мати - ОСОБА_16 , громадянка України, що підтверджується копією свідоцтва про народження серія НОМЕР_1 (а.с. 57).

Згідно витягу №00037450588 від 09.11.2022 року з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження - батько ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , записаний відповідно до ч. 1 ст. 135 ЦК України. (а.с. 26).

ОСОБА_4 народилась ІНФОРМАЦІЯ_3 , батько - ОСОБА_6 , громадянин України, мати - ОСОБА_16 , громадянка України, що підтверджується копією свідоцтва про народження серія НОМЕР_2 (а.с. 58).

Згідно витягу №00037450960 від 09.11.2022 року з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження - батько ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , записаний відповідно до ч. 1 ст. 135 ЦК України. (а.с. 28).

ОСОБА_5 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 , батько - ОСОБА_13 , громадянин України, мати - ОСОБА_16 , громадянка України, що підтверджується копією свідоцтва про народження серія НОМЕР_3 (а.с. 18).

Згідно витягу №00037451442 від 09.11.2022 року з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження - батько ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , записаний відповідно до ч. 1 ст. 135 ЦК України. (а.с. 30).

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є громадянином України, йому 39 років, тобто має вік більше 21 року та старший за усиновлюваних дітей більше ніж на 15 років (а.с. 9).

ОСОБА_1 з матір`ю усиновлюваних дітей - ОСОБА_15 перебуває в шлюбі, який зареєстрований 09.01.2024 року Красноградським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Красноградському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серія НОМЕР_4 , прізвище дружини після реєстрації шлюбу ОСОБА_8 (а.с. 13).

Мати усиновлюваних дітей ОСОБА_2 - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 надала нотаріально посвідчену згоду від 22.02.2024 року на усиновлення дітей її чоловіком ОСОБА_1 (а.с.80).

Згідно з висновком про стан здоров`я ОСОБА_1 від 20.02.2024 року, виданим КНП «Красноградська центральна районна лікарня» придатний до виконання батьківських обов`язків (а.с. 70).

ОСОБА_1 на території України станом на 08.02.2024 року, незнятої чи непогашеної судимості не має, що підтверджується Витягом з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» МВС України серія ВР-002190947 (а.с. 71).

ОСОБА_1 має стабільний заробіток, що підтверджується довідкою про доходи від 04.03.2024 року, виданою ФО-П ОСОБА_17 (а.с. 75) та за місце роботи характеризується позитивно (а.с. 73).

ОСОБА_1 на праві власності належить житловий будинок з надвірними будівлями за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується Договором купівлі-продажу від 03.08.2023 року та Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності (а.с. 59-62).

Відповідно до довідки виконавчого комітету Наталинської сільської ради Харківської області від 03.01.2024 року ОСОБА_1 його дружина та четверо дітей проживають за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 72).

Представниками служби у справах дітей Красноградської районної державної адміністрації було проведено обстеження умов проживання родини заявника ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 , за результатами обстеження складено Акт обстеження умов проживання відповідно до якого для виховання і розвитку усиновлюваних дітей створені умови, стосунки в сім`ї доброзичливі (а.с.100).

ОСОБА_1 ознайомлений зі станом здоров`я ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 (висновки про стан здоров`я, фізичний і розумовий розвиток дитини КНП «Красноградська центральна районна лікарня» від 04.03.2024 року) (а.с. 87, 92, 97).

Органом опіки та піклування надано висновок №01-33/1262 від 15.04.2024 року, відповідно до якого Служба у справах дітей Красноградської районної державної адміністрації Харківської області вважає доцільним усиновлення ОСОБА_1 - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 (а.с. 64-66).

До висновку також додані письмові заяви усиновлюваних дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , про згоду на їх усиновлення ОСОБА_1 (а.с. 88, 93, 98).

Норми права, які застосовував суд, мотиви суду.

Статтями 207, 208 Сімейного Кодексу України передбачено, що усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу.

Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя. Особа, яка може бути усиновленою - це дитина (стаття 6 цього Кодексу).

У ст. 211 Сімейного кодексу України, містяться вимоги до осіб, які мають намір бути усиновлювачами.

Згідно ч. 1 ст. 211 Сімейного кодексу України, усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичом дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років. У разі усиновлення повнолітньої особи різниця у віці не може бути меншою, ніж вісімнадцять років.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 Сімейного кодексу України усиновлювачами можуть бути подружжя, а також особи, зазначені у частинах п`ятій та шостій цієї статті.

Як вбачається з матеріалів справи ОСОБА_1 перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір`ю дітей, яких він висловив бажання усиновити, мати надала нотаріальну завірену згоду на їх усиновлення чоловіком, а батько вказаних дітей записаний за вказівкою матері на підставі ч. 1 ст. 135 СК України.

У статті 212 Сімейного кодексу України чітко вказані умови за яких особа не може бути усиновлювачем.

Статтею 213 Сімейного кодексу України визначено коло осіб, які мають переважне право на усиновлення дитини.

Відповідно до п. 6 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» (далі - Постанова), вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги ч. 1-3 ст. 218 СК щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам.

Відповідно до ч. 1,2 ст. 224 СК України, суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити. При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Аналіз наведених норм та роз`яснень, які містяться у Постанові Пленуму ВСУ, свідчить про те, що особа виявила бажання стати усиновлювачем, повинна відповідати чітко окресленим до неї вимогам.

Перевірені судом та підтверджені відповідними документами, а також висновком уповноваженого органу, обставини, що мають істотне значення для розгляду справи, дозволяють суду дійти висновку про наявність передбачених законом підстав для можливості задоволення вимог заявника ОСОБА_1 про усиновлення дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Доходячи таких висновків, судом, у відповідності до положень ст. 224 СК України, враховуються зокрема стан здоров`я та матеріальне становище заявника, умови проживання, мотиви, на підставі яких він бажає усиновити дітей, усвідомлення ним відповідальності пов`язаної з усиновленням дітей та наслідків такого усиновлення, які у своїй сукупності свідчать про здатність заявника, як особи, яка бажає усиновити дітей, забезпечити стабільні та гармонійні умови для їх життя, що відповідатиме найкращим інтересам дітей.

Висновок служби у справах дітей Красноградської районної державної адміністрації про можливість ОСОБА_1 бути усиновлювачем відповідає встановленим до нього вимогам, підписаний уповноваженою особою, та складений на підставі вивчення всіх обставин справи, у зв`язку із чим суд враховує його під час ухвалення рішення.

Згідно з ч.1 ст.217 СК України, усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків.

Мати дітей ОСОБА_2 - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , надала нотаріальну письмову згоду на їх усиновлення чоловіком ОСОБА_1 .

Відповідно до ч. 5 ст. 211 СК України якщо дитина має лише матір, вона не може бути усиновлена чоловіком, з яким її мати не перебуває у шлюбі.

ОСОБА_1 перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір`ю усиновлюваних дітей.

Відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Згідно витягу №00037450588 від 09.11.2022 року з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження - батько ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , записаний відповідно до ч. 1 ст. 135 ЦК України.

Згідно витягу №00037450960 від 09.11.2022 року з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження - батько ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , записаний відповідно до ч. 1 ст. 135 ЦК України.

Згідно витягу №00037451442 від 09.11.2022 року з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження - батько ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , записаний відповідно до ч. 1 ст. 135 ЦК України.

За змістом ст. 229 Сімейного кодексу України, особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи.

Якщо усиновлюється дитина, яка досягла семи років, то для запису усиновлювача матір`ю, батьком потрібна згода дитини, крім випадку, передбаченого частиною четвертою статті 218 цього Кодексу.

Суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

Відповідно до ч. 1 ст. 218 Сімейного кодексу України для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити.

В матеріалах справи наявні письмові заяви усиновлюваних дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , про згоду на їх усиновлення ОСОБА_1 , які також підтвердили в судовому засіданні, вказавши на те, що вони його вважають своїм батьком та не проти, щоб ОСОБА_1 був записаний їх батьком.

Відповідно до ч. 4 ст. 218 Сімейного кодексу України згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона проживає в сім`ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками.

За змістом ст. 231 Сімейного кодексу України, якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини.

Про зміни, передбачені у цій статті, суд зазначає у рішенні про усиновлення.

Відповідно ч.2-3 ст. 314 ЦПК України, у разі задоволення заяви суд зазначає у резолютивній частині рішення про усиновлення дитини або повнолітньої особи заявником.

За клопотанням заявника (заявників) суд вирішує питання про зміну імені, прізвища та по батькові, дати і місця народження усиновленої дитини, про зміну імені, прізвища, по батькові усиновленої повнолітньої особи, про запис усиновлювачів батьками.

Враховуючи, що заявник відповідно вимог Сімейного кодексу України, виявив бажання бути записаний батьком дітей, а також клопоче про зміну прізвища та по батькові дітей, суд приходить до висновку про задоволення таких вимог.

За правилами ч. 7 ст. 314 ЦПК України, усиновлення вважається здійсненим із дня набрання законної сили рішенням суду. Для внесення змін до актового запису про народження усиновленої дитини або повнолітньої особи копія рішення суду надсилається до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення.

Згідно із ст. 232 Сімейного кодексу України, з моменту усиновлення виникають взаємні особисті немайнові та майнові права і обов`язки між особою, яка усиновлена (а в майбутньому - між її дітьми, внуками), та усиновлювачем і його родичами за походженням.

Усиновлення надає усиновлювачеві права і накладає на нього обов`язки щодо дитини, яку він усиновив, у такому ж обсязі, який мають батьки щодо дитини.

Усиновлення надає особі, яку усиновлено, права і накладає на неї обов`язки щодо усиновлювача у такому ж обсязі, який має дитина щодо своїх батьків.

За приписами ст. 233 Сімейного кодексу України, на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи державний орган реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове свідоцтво про народження з урахуванням цих змін.

Таким чином, враховуючи вік, стан здоров`я та матеріальне становище усиновлювача, суд установив, що будь-якої корисливої або іншої зацікавленості в усиновленні з боку заявника немає, його намір відповідає вимогам законодавства та моральним засадам суспільства, заявник є здоровою людиною, має стійке бажання виховувати та утримувати дітей, усиновлення дітей провадиться у їх найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов життя.

Висновки за результатами розгляду справи.

На підставі вищевикладеного суд вважає, що заявник виконав всі умови, встановлені законодавством для усиновлення, він має здібності особи, яка бажає усиновити дитину, може забезпечити стабільні та гармонічні умови для життя дитини, тому є всі підстави для задоволення заяви в повному обсязі.

Судові витрати.

За правилами ч. 7 ст. 294 ЦПК України, при ухваленні судом рішення під час розгляду справ окремого провадження судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлене законом.

Відповідно до положень ч. 4 ст. 314 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з розглядом справи про усиновлення, відносяться на рахунок заявника (заявників).

Відповідно до ч. 1 ст. 228 Сімейного кодексу України особи, яким у зв`язку з виконанням службових обов`язків доступна інформація щодо усиновлення (перебування осіб, які бажають усиновити дитину, на обліку, пошук ними дитини для усиновлення, подання заяви про усиновлення, розгляд справи про усиновлення, здійснення нагляду за дотриманням прав усиновленої дитини тощо), а також інші особи, яким став відомий факт усиновлення, зобов`язані не розголошувати її, зокрема і тоді, коли усиновлення для самої дитини не є таємним.

На підставі викладеного, відповідно до ст. ст. 211, 212, 213, 217, 218, 224, 232, 233, керуючись ст.ст.12, 81, 247, 263-265, 310-314 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 про усиновлення дітей - задовольнити.

Оголосити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, усиновлювачем дітей: ОСОБА_3 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Піщанка Красноградського району Харківської області, ОСОБА_4 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Піщанка Красноградського району Харківської області, ОСОБА_5 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_4 в с. Садове Красноградського району Харківської області.

Записати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України батьком дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Внести зміни до актового запису №23 від 16.07.2007 року, складеного виконавчим комітетом Піщанської сільської ради Красноградського району Харківської області, про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , де у графі «батько» замість « ОСОБА_6 , громадянин України» записати « ОСОБА_1 , громадянин України», в графі «прізвище» замість « ОСОБА_7 » записати « ОСОБА_8 », «по батькові» замість « ОСОБА_9 » записати « ОСОБА_10 », ім`я, місце і дату народження дитини залишити без змін.

Внести зміни до актового запису №24 від 10.06.2009 року, складеного виконавчим комітетом Піщанської сільської ради Красноградського району Харківської області, про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , де у графі «батько» замість « ОСОБА_6 , громадянин України» записати « ОСОБА_1 , громадянин України», в графі «прізвище» замість « ОСОБА_7 » записати « ОСОБА_8 », «по батькові» замість « ОСОБА_11 » записати « ОСОБА_12 », ім`я, місце і дату народження дитини залишити без змін.

Внести зміни до актового запису №6 від 02.07.2014 року, складеного виконавчим комітетом Володимирівської сільської ради Красноградського району Харківської області, про народження ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , де у графі «батько» замість « ОСОБА_13 », громадянин України» записати « ОСОБА_1 , громадянин України», в графі «прізвище» замість « ОСОБА_7 » записати « ОСОБА_8 », «по батькові» замість « ОСОБА_14 » записати « ОСОБА_12 », ім`я, місце і дату народження дитини залишити без змін.

Усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Особи, яким у зв`язку з виконанням службових обов`язків доступна інформація щодо усиновлення (перебування осіб, які бажають усиновити дитину, на обліку, пошук ними дитини для усиновлення, подання заяви про усиновлення, розгляд справи про усиновлення, здійснення нагляду за дотриманням прав усиновленої дитини тощо), а також інші особи, яким став відомий факт усиновлення, зобов`язані не розголошувати її, зокрема і тоді, коли усиновлення для самої дитини не є таємним.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення в Харківський апеляційний суд.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлено 17.06.2024 року.

Суддя Дудченко В.О.

Присяжні: Шокодько І.Г.

Якуша А.М.

СудКрасноградський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення15.06.2024
Оприлюднено19.06.2024
Номер документу119798357
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —626/1665/24

Рішення від 15.06.2024

Цивільне

Красноградський районний суд Харківської області

Дудченко В. О.

Рішення від 14.06.2024

Цивільне

Красноградський районний суд Харківської області

Дудченко В. О.

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Красноградський районний суд Харківської області

Дудченко В. О.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Красноградський районний суд Харківської області

Дудченко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні