Постанова
від 01.05.2024 по справі 127/793/24
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 127/793/24

Провадження № 22-ц/801/1083/2024

Категорія: 53

Головуючий у суді 1-ї інстанції Антонюк В. В.

Доповідач:Сопрун В. В.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 травня 2024 рокуСправа № 127/793/24м. Вінниця

Вінницький апеляційний суд в складі:

головуючого Сопруна В.В.,

суддів Войтка Ю.Б., Матківської М.В.,

розглянувши у порядкуписьмового провадження справу №127/793/24за позовом ОСОБА_1 доПриватного акціонерноготовариства «Страховагрупа «ТАС»в особіВінницької філії,за участютретьої особи ОСОБА_2 простягнення майновоїшкоди,

за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Вінницького міського суду Вінницької області від 28 березня 2024 року про передачу справи на розгляд іншого суду, яку постановив суддя Антонюк В.В. в приміщенні Вінницького міського суду Вінницької області, повний текст складено 28 березня 2024 року,

в с т а н о в и в:

У січні 2024 року ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до ПрАТ «Страхова група «ТАС» в особі Вінницької філії, за участю третьої особи ОСОБА_2 про стягнення майнової шкоди.

Просив стягнути з ПрАТ «Страхова група «ТАС» на користь позивача 80000 грн страхового відшкодування, внаслідок дорожньо-транспортної пригоди.

Ухвалою Вінницькогоміського судуВінницької областівід 10січня 2024року відкрито провадження у справі.

Ухвалою Вінницького міського суду Вінницької області від 28 березня 2024 року цивільну справу передано за підсудністю на розгляд до Святошинського районного суду м. Києва.

Не погодившисьіз вказаноюухвалою суду, ОСОБА_1 подав апеляційнускаргу, уякій проситьскасувати ухвалусуду якнезаконну,необґрунтовану таухвалену зпорушенням нормматеріального тапроцесуального правата направитисправу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Апеляційна скарга мотивована тим, що звертаючись до суду з позовом про відшкодування шкоди, завданої в результаті ДТП, він скористався правом вибору суду за правилами альтернативної підсудності (ч.6 ст.28 ЦПК України).

Враховуючи особливості розгляду в апеляційному порядку окремих категорій справ, справа розглядається в апеляційній інстанції без повідомлення її учасників, оскільки відповідно до ч.2ст. 369 ЦПК Україниапеляційні скарги на ухвали про передачу справи на розгляд іншого суду, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Відзив на апеляційну скаргу не надходив.

Колегія суддів, перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги, дослідивши матеріали справи, прийшла до висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню за таких підстав.

Згідно зстаттею 263 ЦПК Українисудове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Оскаржувана ухвала суду першої інстанції не відповідає вимогам законності та обґрунтованості.

Так, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави (частина перша статті 2 ЦПК України).

Відповідно до частини другої цієї ж статті суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін (частина перша статті 12 ЦПК України).

Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій (частина четверта статті 12 ЦПК України).

Згідно з положенням частини третьої статті 13 ЦПК України учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Справедливість судового розгляду повинна знаходити свою реалізацію, у тому числі у здійсненні судом правосуддя без формального підходу до розгляду кожної конкретної справи.

Дотримання принципу справедливості судового розгляду є надзвичайно важливим під час розгляду судових справ, оскільки його реалізація слугує гарантією того, що сторона, незалежно від рівня її фахової підготовки та розуміння певних вимог цивільного судочинства, матиме можливість забезпечити захист своїх інтересів.

За загальним правилом частини першої статті 27 ЦПК України позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань.

Згідно з ч. 6 ст. 28 ЦПК Українипозовипровідшкодування шкоди, заподіяної майну фізичнихабоюридичних осіб, можуть пред`являтися також за місцем заподіяння шкоди.Дане положення встановлює правила підсудності на вибір позивача - альтернативної підсудності. Сутність цієї підсудності полягає у тому, що вона не виключає можливості звернення до судузаправилами загальної підсудності, а, навпаки, поряд з цією, встановлює можливість звертатися до іншого або інших судів, тобто встановлює альтернативу - можливість для позивача обирати один із двох чи декількох судів.

Отже, вказана норма передбачає, що це є правом позивача обирати суд для пред`явленняпозову,що виникають з приводу завданняшкоди майнуфізичної особи.

При цьому, якщо позивач при пред`явленніпозовудотримався правил територіальної чи альтернативної підсудності, суд не має права передавати справу до іншого суду з мотивів непідсудності справи цьому суду.

Відповідно до п. 3 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 1 березня 2013 року № 4 «Про деякі питання застосування судами законодавства при вирішенні спорів провідшкодування шкоди завданої джерелом підвищеної небезпеки» позови, що виникають із відносин відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки, пред`являються до суду за загальними правилами підсудності. При цьому суд має враховувати право позивача на пред`явлення позову про відшкодування шкоди також за його зареєстрованим місцем проживання чи перебування, абоза місцемзавданняшкодичи виконання договору у разі виникнення спору із договору страхування.

Предметом позову у цій справі є відшкодування відповідачем шкоди, заподіяноїналежному ОСОБА_1 майну,а саме автомобілю марки «Haval H2», д.р.н. НОМЕР_1 , ДТП сталась в м. Вінниці.

Отже, відповідно до ч.6 ст. 28 ЦПК України, позов у цій справіможебути пред`явленозаправилами альтернативної підсудностізавибором позивача.

Позивач у цій справі використав належне йому право вибору судузаправилами альтернативної підсудності та звернувся до Вінницького міського суду Вінницької області -замісцемзаподіяння шкоди.

Суд першої інстанції, вирішуючи питання про передачу справизапідсудністю до Святошинського районного суду м. Києва, на це уваги не звернув та в порушення вимог ч.6 ст. 28 ЦПК України дійшов помилкового висновку про те, що зазначений спір має розглядатися самеза місцемзнаходженням відповідача.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 379 ЦПК України підставами для скасування ухвали суду, що перешкоджає подальшому провадженню у справі, і направлення справи для продовження розгляду до суду першої інстанції є порушення норм процесуального права чи неправильне застосування норм матеріального права, які призвели до постановлення помилкової ухвали.

Враховуючи наведене, колегія суддів вважає, що оскаржувану ухвалу необхідно скасувати у зв`язку з порушенням норм процесуального права та направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Керуючись ст.ст.367, 374, 379, 381-384 ЦПК України, суд,

постановив:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити.

Ухвалу Вінницькогоміського судуВінницької областівід 28березня 2024року пропередачу справина розглядіншого суду скасуватита направитисправу до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з моменту її прийняття і може бути оскаржена шляхом подачі касаційної скарги протягом тридцяти днів до Верховного Суду з дня складення повного судового рішення.

Повний текст судового рішення складено 01 травня 2024 року.

Головуючий Сопрун В.В.

Судді Войтко Ю.Б.

Матківська М.В.

Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118739489
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —127/793/24

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Антонюк В. В.

Постанова від 01.05.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сопрун В. В.

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сопрун В. В.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Антонюк В. В.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сопрун В. В.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Антонюк В. В.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Антонюк В. В.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Антонюк В. В.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Антонюк В. В.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Антонюк В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні