Ухвала
від 28.03.2024 по справі 127/793/24
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/793/24

Провадження № 2/127/104/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 березня 2024 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області

у складі головуючого судді Антонюка В.В.,

при секретарі Бойчук Я.П.,

за участі представника позивача - адвоката Голубенка О.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні, в залі суду м. Вінниця, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства "Страхова група "ТАС" в особі Вінницької філії, третя особа ОСОБА_2 , про стягнення майнової шкоди,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ПАТ "СГ "ТАС", в особі Вінницької філії, третя особа ОСОБА_2 , про стягнення майнової шкоди.

Позовну заяву було подано до Вінницького міського суду Вінницької області на підставі ч.6 ст.28 ЦПК України за місцем заподіяння шкоди, тобто місцем вчинення ДТП.

Ухвалою суду від 10.01.2024 року відкрито провадження у справі за загальними правилами позовного провадження та призначено до підготовчого засідання.

Представник відповідача надіслав на адресу суду, разом із відзивом на позовну заяву, клопотання про направлення справи за підсудністю до Святошинського районного суду м. Києва, оскільки згідно свідоцтва про державну реєстрацію юридичних осіб, серії А01 №251025 від 11.11.2009 року виданого Святошинською районною у м. Києві державною адміністрацією місцезнаходження АТ "СГ "ТАС" (приватне) як юридичної особи є м. Київ, просп. Перемоги, 65, тобто АТ "СГ "ТАС" (приватне) зареєстроване в Святошинському районі м. Києва.

Представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Голубенко О.В. в підготовчому засіданні заперечив щодо задоволення даного клопотання.

Представник АТ "СГ"ТАС" в підготовче засідання не з`явився, про день та час розгляду справи повідомлявся завчасно та належним чином через судову повістку.

Третя особа ОСОБА_2 , в підготовче засідання не з`явився, про день та час розгляду справи повідомлявся завчасно та належним чином через судову повістку.

Вислухавши думку представника позивача, дослідивши та проаналізувавши докази по справі, суд дійшов до наступного висновку.

Положеннями ч.1 ст.4 ЦПК України визначено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Як вбачається з позовної заяви, позивач звернувся до суду з урахуванням ч.6 ст.28 ЦПК України (позови про відшкодування шкоди, заподіяної майну фізичних або юридичних осіб, можуть пред`являтися також за місцем заподіяння шкоди).

Проте, з позовної заяви вбачається, що спірні правовідносини виникли із договору страхування, щодо стягнення страхового відшкодування.

Згідно ч.2 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ "Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ" №3 від 01 березня 2013 року, вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, суди повинні перевірити належність справ до їх юрисдикції та підсудності.

Відповідно до ст. 27 ЦПК України, позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованому у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом; позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиними державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Позови про відшкодування шкоди, заподіяної майну фізичних або юридичних осіб, можуть пред`являтися також за місцем заподіяння шкоди (ч.6 ст.28 ЦПК України).

Згідно зі статтею 1 Закону України "Про страхування" (далі - Закон № 85/96-ВР) страхування - це вид цивільно-правових відносин щодо захисту майнових інтересів фізичних осіб та юридичних осіб у разі настання певних подій (страхових випадків), визначених договором страхування або чинним законодавством, за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати фізичними особами та юридичними особами страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та доходів від розміщення коштів цих фондів.

Предметом договору страхування можуть бути майнові інтереси, що не суперечать закону, і пов`язані з володінням, користуванням і розпорядженням майном (майнове страхування) (стаття 4 Закону № 85/96-ВР).

Згідно зі статтею 16 Закону № 85/96-ВР, статтею 979 ЦК України договір страхування - це письмова угода між страхувальником і страховиком, відповідно до якої страховик бере на себе зобов`язання в разі настання страхового випадку здійснити страхову виплату страхувальнику або іншій особі, визначеній у договорі страхування страхувальником, на користь якої укладено договір страхування (подати допомогу, виконати послугу тощо), а страхувальник зобов`язується сплачувати страхові платежі у визначені строки та виконувати інші умови договору. Страхове відшкодування - грошова сума, що виплачується страховиком за умовами майнового страхування і страхування відповідальності з настанням страхового випадку.

При цьому визначення підсудності справ, що виникають із договорів страхування відбувається як за загальними правилами підсудності, тобто за місцезнаходженням відповідача (ст.27 ЦПК України), так і альтернативними.

Позивач звернувся до суду з позовом на підставі Закону України "Про обов`язкове страхування цивільно правової відповідальності власників наземних транспортних засобів". Просив стягнути з Приватного акціонерного товариства "СГ "ТАС" в особі Вінницької філії на його користь саме суму страхового відшкодування.

Таким чином, частина 6 ст. 28 ЦПК України у даних правовідносинах не може бути застосована, оскільки відповідач не є завдавачем шкоди, а виконує виключно договірне зобов`язання за договором страхування.

Відповідно до ч.2 ст.27 ЦПК України, позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Статтею 93 ЦК України визначено, що місцезнаходженням юридичної особи є адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

На підставі наданої представником відповідача інформації, що міститься в Свідоцтві про державну реєстрацію юридичних осіб, місцезнаходженням Приватного акціанерного товариства "СГ "ТАС" є: м.Київ, просп. Перемоги, 65, що відповідно до адміністративно-територіального поділу відноситься до Святошинського району м.Києва, а тому справа не підсудна Вінницькому міському суду Вінницької області.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Зважаючи на викладене, суд вважає, що справа за позовом ОСОБА_1 підлягає передачі для розгляду до Святошинського районного суду м.Києва за місцезнаходженням відповідача.

Статтею 376 ЦПК України, передбачені підстави для скасування судового рішення повністю або частково, зокрема п.1 ч.3 даної статті передбачено, що якщо справу розглянуто неповноважним складом суду, то вказане порушення норм процесуального права є обов`язковою підставою для скасування судового рішення суду першої інстанції та ухвалення нового судового рішення. Відповідно до ч. 1 ст. 378 ЦПК України судове рішення, яким закінчено розгляд справи, підлягає скасуванню з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю, якщо рішення прийнято судом з порушенням правил територіальної юрисдикції (підсудності).

Керуючись ст.ст. 27, 28, 31, 187, 353,354 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Цивільну справу № 127/793/24 за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства "Страхова група "ТАС" в особі Вінницької філії, третя особа ОСОБА_2 , про стягнення майнової шкоди, передати на розгляд за підсудністю до Святошинського районного суду м. Києва (03146, м. Київ, вул. Якуба Колоса,27-А).

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом 15 днів з дня її проголошення.

Повний текст ухвали виготовлено 28.03.2024 року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117967653
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення майнової шкоди

Судовий реєстр по справі —127/793/24

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Антонюк В. В.

Постанова від 01.05.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сопрун В. В.

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сопрун В. В.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Антонюк В. В.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сопрун В. В.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Антонюк В. В.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Антонюк В. В.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Антонюк В. В.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Антонюк В. В.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Антонюк В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні