Ухвала
від 01.05.2024 по справі 953/7639/23
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/7639/23

н/п 1-кс/953/3110/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" травня 2024 р. Київський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді - ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

за участю:

прокурора - ОСОБА_3 ,

захисника - адвоката ОСОБА_4 ,

підозрюваного - ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові клопотання прокурора другого відділу управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Східного регіону ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023221100001895 від 15.07.2023 про продовження застосування обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України стосовно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Синельникове Дніпропетровської області, громадянина України, з вищою освітою, не одруженого, маючого на своєму утриманні матір - пенсіонерку ОСОБА_6 , офіційно не працюючого, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 та фактично мешкає за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 186, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 206-2 КК України, -

встановив:

29.04.2024 до Київського районного суду м. Харкова надійшло клопотання про продовження строку покладених на підозрюваного ОСОБА_5 обов`язків.

На обґрунтування клопотання прокурор вказує, що слідчими слідчого управління ГУНП в Харківській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12023221100001895 від 15.07.2023 за ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 186, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 2062 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_7 , який обліковується, як військовослужбовець, що перебуває у самовільному залишенні військової частини НОМЕР_1 , діючи умисно, з корисливих мотивів, спланував вчинення кримінальних правопорушень проти власності та у сфері господарської діяльності на території Харківської області. ОСОБА_7 розуміючи, що вчинення вказаних кримінальних правопорушень вимагає ретельної довготривалої підготовки, складання плану злочинної діяльності в цілому і розроблення заходів для прикриття злочинної діяльності, чіткого розподілу функцій учасників щодо досягнення плану злочинної діяльності, вирішив організувати і очолити організовану групу з метою безпосереднього вчинення злочинів, виконуючи в ній функції організатора і керівника.

До складу організованої групи на основі добровільності та єдності злочинних намірів ОСОБА_7 залучив військовослужбовців Збройних Сил України ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , як співучасників, повідомив їм єдиний план вчинення кримінальних правопорушень із розподілом функцій учасників групи на що останні надали свою згоду об`єднатися в організовану групу для досягнення мети, визначеної єдиним планом.

Відповідно до плану злочинної діяльності ОСОБА_7 , будучи організатором та активним учасником, створеної ним організованої групи, склав план вчинення злочинів, з яким ознайомив всіх її учасників, розподілив між ними ролі та функції, і згідно з даним розподілом виконував в ній роль організатора та керівника до функцій якого входило: здійснення керівництва організованою групою, розподіляючи і погоджуючи зі співучасниками функції, ролі та обов`язки кожного з учасників групи, направляючи їх діяльність на досягнення єдиного злочинного результату; розроблення і погодження з усіма учасниками організованої групи планів вчинення кримінальних правопорушень, визначаючи місце, час, спосіб, обстановку їх вчинення, обговорюючи і вживаючи заходи безпеки і конспірації під час вчинення злочинів; підшукання об`єктів злочинного посягання, в тому числі на деокупованих територіях Харківської області; підшукання фіктивних документів на майно, з метою прикриття злочинної діяльності; для створення в оточуючих вигляду законності протиправних дій створити завідомо неправдиві документи щодо права власності та користування майном юридичних осіб; підшукання осіб, на яких можливо було б фіктивно оформити майно юридичних осіб; налагодження логістичного ланцюга щодо загрузки та перевезення викраденого майна і його подальшої реалізації; розподілу коштів, отриманих від реалізації викраденого майна між усіма учасниками організованої групи; забезпечення учасників організованої групи заходів з прикриття злочинної діяльності та конспірації.

Відповідно до плану злочинної діяльності організованої групи ОСОБА_8 та ОСОБА_5 , будучи активним учасником створеної ОСОБА_7 організованої групи, у відповідності з єдиним планом вчинення злочинів та відведеною йому роллю, виконував функцію виконавця злочинів, а саме: неухильне виконання вказівок ОСОБА_7 ; усунення перешкод для вчинення злочинів, зокрема нейтралізація осіб, які будуть перешкоджати його вчиненню; вжиття заходів конспірації для запобігання викриття та знешкодження організованої групи; отримання частки коштів, одержаних злочинним шляхом, що був основним джерелом його доходів.

Таким чином, не пізніше липня 2023 року ОСОБА_7 створив організовану групу, до складу якої увійшли ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , що представляє собою стійке об`єднання трьох осіб, які спеціально зорганізувалися для вчинення декількох злочинів.

Так, ОСОБА_7 на початку липня 2023 року (більш точна дата та час на цей час не встановлені) дізнався про те, що на території складської площадки, розташованої за адресою: АДРЕСА_3 , ТОВ «Полесадсервіс» (ЄДРПОУ 37298595) зберігає мінеральні добрива, при цьому кінцевий бенефіціарний власник ТОВ «Полесадсервіс» - ОСОБА_9 перебуває під вартою в державній установі «Харківський слідчий ізолятор», а директор цього підприємства - ОСОБА_10 перебуває за межами України.

Дізнавшись вказану інформації ОСОБА_7 , разом з іншими членами організованої групи розробили план викрадення мінеральних добрив з території ТОВ «Полесадсервіс» (ЄДРПОУ 37298595) за адресою: Харківська область, м. Куп`янськ, вул. Сватівська, 81-В.

Так, з метою реалізації злочинного умислу, виконуючи свою роль в організованій групі, ОСОБА_7 звернувся до фізичної особи - підприємця ОСОБА_11 , який займається вантажними перевезеннями, з проханням надати послуги з перевезення вантажів на території Харківської області. ОСОБА_11 погодився надати такі послуги та за вказівкою ОСОБА_7 направити 15.07.2023 до м. Куп`янська Харківської області три вантажних автомобілі.

Крім того, ОСОБА_7 , усвідомлюючи, що для навантаження мінеральних добрив в автомобілі потрібна спеціальна техніка, вирішив використати спеціалізований тягача «DAF» з маніпулятором, р.н. НОМЕР_2 , який належить ОСОБА_12 , при цьому не повідомляючи останню про свої злочинні наміри.

15.07.2023 приблизно о 08.00 год. ОСОБА_7 , ОСОБА_5 і ОСОБА_8 , діючи умисно, з корисливих мотивів, відповідно до узгодженого плану вчинення злочину, на автомобілі «Peugeot 8RHZ», р.н. НОМЕР_3 , прибули до території складських приміщень ТОВ «Полесадсервіс», розташованої за адресою: АДРЕСА_3 . Після цього, ОСОБА_8 через паркан проник на територію складських приміщень ТОВ «Полесадсервіс», зайшли до приміщення охорони, де перебував охоронець ТОВ «Полесадсервіс» ОСОБА_13 та відчинив двері приміщення охорони ОСОБА_7 та ОСОБА_5 . Останні зайшли до приміщення охорони, представившись ОСОБА_13 співробітниками Служби безпеки України та наказали не чинити опір їх діям.

Після цього ОСОБА_7 , заздалегідь приготовленими металевими кусачками перерізав на виїзних воротах до площадки ланцюг з навісним замком для вільного доступу вантажних автомобілів та тягача з маніпулятором на територію площадки.

Продовжуючи свої злочинні дії ОСОБА_7 та ОСОБА_5 , усвідомлюючи, що ОСОБА_13 може здійснювати перешкоджання їх злочинній діяльності щодо заволодіння мінеральними добривами, діючи умисно, з корисливих мотивів, із застосуванням психологічного впливу, проти волі ОСОБА_13 , перевели останнього до приміщення котельної, розташованої на території складських приміщень ТОВ «Полесадсервіс», створивши ОСОБА_13 перешкоди у вільному пересуванні, позбавивши останнього можливості обирати за власною волею місцезнаходження, обмеживши надані Конституцією України права на повагу до волі, честі та гідності особи, а також свободу пересування.

Після цього до приміщення котельної прийшов ОСОБА_8 для здійснення контролю за діями ОСОБА_13 , а ОСОБА_7 та ОСОБА_5 повернулись до приміщення охорони.

Приблизно о 09:30 год. того ж дня до території складських приміщень ТОВ «Полесадсервіс», на власному автомобілі під`їхав ОСОБА_14 та представився представником ТОВ «Полесадсервіс». В цей момент ОСОБА_7 та ОСОБА_5 , усвідомлюючи, що ОСОБА_14 також може здійснювати перешкоджання їх злочинній діяльності щодо заволодіння мінеральними добривами, діючи умисно, з корисливих мотивів, із застосуванням психологічного впливу, проти волі ОСОБА_14 , перевели останнього до приміщення котельної, розташованої на території складських приміщень ТОВ «Полесадсервіс», де перебував ОСОБА_13 , створивши ОСОБА_14 перешкоди у вільному пересуванні, позбавивши останнього можливості обирати за власною волею місцезнаходження, обмеживши надані Конституцією України права на повагу до волі, честі та гідності особи, а також свободу пересування.

Приблизно о 10:00 год. того ж дня на територію складських приміщень ТОВ «Полесадсервіс» заїхали автомобілі, надані фізичною особою підприємцем ОСОБА_11 , а саме вантажний автомобіль спеціалізований тягач «MAN», р.н. НОМЕР_4 , з причепом, р.н. НОМЕР_5 , вантажний автомобіль спеціалізований тягач «VOLVO», р.н. НОМЕР_6 , з причепом, р.н. НОМЕР_7 , вантажний автомобіль спеціалізований тягач «MAN», р.н. НОМЕР_8 , з причепом, р.н. НОМЕР_9 .

Після чого за вказівкою ОСОБА_7 , за допомогою спеціалізованого тягача «DAF» з маніпулятором, р.н. НОМЕР_2 розпочалося завантажування у вказані причепи біг-бегів з аміачною селітрою вагою 1000 кг кожний, складними мінеральними добривами NP 12-24 вагою 950 кг кожний, сульфатом амонія вагою 900 кг кожний.

Приблизно о 14:00 год. того ж дня на територію складських приміщень ТОВ «Полесадсервіс» прибули працівники поліції, які припинили злочинні дії ОСОБА_7 , ОСОБА_5 і ОСОБА_8 щодо відкритого викрадення майна ТОВ «Полесадсервіс».

В результаті злочинних дій, ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , здійснили завантаження в автомобілі для подальшого відкритого викрадення 67 біг-бегів з аміачною селітрою вагою 1000 кг кожний, на загальну суму 1357866,89 грн., 2 біг-бега з азотно-фосфорним добривом NP (S) 12-24-(12) масою 900 кг, на загальну сумму 43242 грн., 2 біг-бега з сульфатом амонія, вагою 950 кг, на загальну суму 58680 грн., однак здійснити відкрите викрадення майна ТОВ «Полесадсервіс» в особливо великому розмірі на загальну суму 1459788,89 не змогли, так як їх злочинні дії були припинені працівниками поліції, тобто не вчинили усіх дій, які вважали необхідними для доведення відкритого викрадення чужого майна до кінця.

Крім того, ОСОБА_7 за невстановлених досудових розслідуванням обставин, дізнався про те, що кінцевий бенефіціарний власник (контролер) та керівник ТОВ Агрофірма «Агростіл» (код ЄДРПОУ 22673225) ОСОБА_15 перебуває за межами України.

Після отримання вказаної інформації у ОСОБА_7 , виник умисел на протиправне заволодіння майном ТОВ Агрофірма «Агростіл» (код ЄДРПОУ 22673225) та часткою його засновника ОСОБА_15 , яка складає 50%, шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених документів.

Так, ОСОБА_7 , діючи з прямим умислом, з використанням підроблених документів, керуючись корисливим мотивом, з метою незаконного збагачення, в період не пізніше з 17.07.2023 по 19.07.2023, більш точного часу під час досудового розслідування не встановлено, знаходячись у м. Дніпро, розробив план з метою протиправного заволодіння часткою ОСОБА_15 у ТОВ Агрофірма «Агростіл».

Для реалізації свого злочинного плану ОСОБА_7 у невстановленому під час досудового розслідування місці та часі залучив ОСОБА_5 , ОСОБА_8 та інших невстановлених досудовим розслідуванням осіб.

Діючи згідно розробленого плану, не встановлені під час досудового розслідування особи, при не встановлених обставинах та у не встановленому місці та часі, склали завідомо неправдивий документ, а саме: договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі ТОВ Агрофірма «Агростіл» від 17.07.2023 та акт-приймання передачі частки у Статутному капіталі ТОВ Агрофірма «Агростіл» від 18.07.2023.

Відповідно до вказаного договору ОСОБА_15 , учасник (засновник) ТОВ Агрофірма «Агростіл» продав, а ОСОБА_16 придбав частку статутного капіталу ТОВ Агрофірма «Агростіл», а саме частку ОСОБА_15 в розмірі 2500 грн., що складає 50 (п`ятдесят) відсотків статутного капіталу Товариства. Відповідно п. 3 зазначеного договору право власності на частку статутного капіталу Товариства, що відчужується за даним договором переходить до ОСОБА_16 з моменту нотаріального посвідчення акту приймання-передачі частки у статутному капіталі ТОВ Агрофірма «Агростіл». Відповідно до висновку судово-почеркознавчої експертизи підпис від імені ОСОБА_15 та рукописний текст « ОСОБА_15 » у вказаному договорі купівлі-продажу частки у статутному капітал виконаний не ОСОБА_15 , а іншою особою.

Продовжуючи реалізацію злочинного умислу, 18.07.2023 невстановлені досудовим розслідуванням особи на робочому місці приватного нотаріуса Дніпровського міського нотаріального округу ОСОБА_17 , за адресою: АДРЕСА_4 , використовуючи підроблений паспорт громадянина НОМЕР_10 на ім`я ОСОБА_15 , на нотаріальному бланку НОМЕР_11 посвідчив акт приймання - передачі частки у статутному капіталі ТОВ Агрофірма «Агростіл», що складає 50 (п`ятдесят) відсотків статутного капіталу Товариства. Відповідно до висновку судово-почеркознавчої експертизи підпис від імені ОСОБА_15 та рукописний текст « ОСОБА_15 » у вказаному акті приймання - передачі виконаний не ОСОБА_15 , а іншою особою.

В подальшому, з метою проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу (зміна складу засновників (учасників) або зміна відомостей про засновників (учасників) юридичної особи), невстановлені досудовим розслідуванням особи 18.07.2023 о 16 год. 08 хв., подали, до Департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради за адресою: м. Дніпро, вул. Старокозацька, 58 заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному Державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, документ про сплату адміністративного збору, акт приймання передачі частки (частини частки) у статутному капіталі товариства на нотаріальному бланку НСМ 271350. Вказані документи для розгляду отримала державний реєстратор ОСОБА_18 , яка розглянувши документи 19.07.2023 о 11 год. 18. хв. прийняла рішення відмовити у державній реєстрації по заяві «Держана реєстрація змін до відомостей про юридичну особу», щодо ТОВ Агрофірма «Агростіл» (код ЄДРПОУ 22673225), оскільки подані документи суперечать вимогам Конституції та законів України, та у зв`язку з невідповідністю відомостей, зазначених у документах, поданих для державної реєстрації відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі чи інших інформаційних системах використання яких передбачено Законом.

В подальшому, з метою доведення злочинного наміру до кінця та в зв`язку з відмовою у державні реєстрації ОСОБА_7 залучив до протиправного заволодіння майном ТОВ Агрофірма «Агростіл» членів раніше створеної організованої групи ОСОБА_5 та ОСОБА_8

Зорганізувавшись у стійке об`єднання для вчинення протиправного заволодіння майно Товариства, об`єднані єдиним планом з розподілом функцій учасників групи, спрямованих на досягнення єдиного плану, відомого всім учасникам групи 19.07.2023 близько 10 год. 00 хв. ОСОБА_7 , разом з ОСОБА_5 ОСОБА_8 та іншими особами, ступінь участі яких у вчиненні кримінального правопорушення на даний час невстановлена, прибули до території, де здійснює господарську діяльність ТОВ Агрофірма «Агростіл», за адресою: Харківська область, Чугуївський район, с. Хотімля, вул. Шевченка, 82 А, 83, 85 на автомобілях «Mitsubishi Pajero», д.н.з НОМЕР_12 , сірого кольору та «Mercedes G500», д.н.з. НОМЕР_13 , та ОСОБА_7 , виконуючи свою злочинну роль, діючи умисно, реалізуючи злочинний намір організованої групи, спрямований на протиправне заволодіння майном підприємства пред`явив головному інженеру ТОВ Агрофірма «Агростіл» ОСОБА_19 копії вищеописаних договору купівлі-продажу частки ОСОБА_15 у статутному капіталі ТОВ Агрофірма «Агростіл», акту приймання передачі частки у статутному капіталі ТОВ Агрофірма «Агростіл», довіреності від 18.07.2023 на нотаріальному бланку НСМ 271347, посвідчену приватним нотаріусом ОСОБА_17 , якою ОСОБА_15 довірив ОСОБА_7 вести справи від імені ТОВ Агрофірма «Агростіл» та довіреності від 18.07.2023 на нотаріальному бланку НСМ 271346, посвідчену приватним нотаріусом ОСОБА_17 , якою ОСОБА_15 довірив ОСОБА_7 вести справи від імені ФГ «Затока». У зазначених довіреностях ОСОБА_7 довірено управляти, користуватися, належною на праві класності вказаним юридичним особам сільськогосподарською технікою та її агрегатами, транспортними засобами, в тому числі вирішувати на власний розсуд місце їх стоянки та базування, вирішувати питання з приводу їх продажу або здачі в оренду.

Відповідно висновків судово- почеркознавчих експертиз підписи від імені ОСОБА_15 та рукописний текст « ОСОБА_15 » у довіреностях на нотаріальних бланках НСМ 271347, НСМ 271346 виконані не ОСОБА_15 , а іншою особою.

Пред`явивши вищевказані довіреності ОСОБА_7 , в присутності ОСОБА_8 та ОСОБА_5 , які виконуючи свою злочинну роль з усунення перешкод для вчинення злочину, зокрема нейтралізації осіб, які будуть перешкоджати його вчиненню та мали подавити волю ОСОБА_19 до опору висунув вимогу передати їм сільськогосподарську техніку та її агрегати.

Приблизно о 11:00 год. 19.07.2023 на територію ТОВ Агрофірма «Агростіл» прибули працівники поліції, які припинили злочинні дії ОСОБА_7 , ОСОБА_5 та ОСОБА_8 , щодо протиправного заволодіння майном ТОВ Агрофірма «Агростіл».

Таким чином, організована ОСОБА_7 злочинна група у складі ОСОБА_5 та ОСОБА_8 разом з ОСОБА_16 , який не був обізнаний про те, що діє в складі організованої злочинної групи спільно виконали усі дії, які вважали необхідними для доведення до кінця, протиправного заволодіння майном ТОВ Агрофірма «Агростіл», а саме: трактором «Т 16», 1983 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_14 , заводський номер № НОМЕР_15 , вартістю 27430,00 грн., трактора колісного «New Holland T6050», 2018 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_16 , заводський номер НОМЕР_17 , вартістю 1712944,31, причепом бункерним накопичувачем перевантажувальним «ПБН 16», 2018 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_18 , заводський номер № НОМЕР_19 , вартістю 584951,33 грн., трактором «Т-156», 1992 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_20 , заводський номер № НОМЕР_21 , вартістю 199660,00 грн., трактором «К-701», 1983 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_22 , заводський номер № НОМЕР_23 , вартістю 114460,00 грн., трактором колісним «К 701», 2017 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_24 , заводський номер № НОМЕР_25 , вартістю 184000,00 грн., комбайном зернозбиральним «NEW HOLLAND CX 8.80», 2017 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_26 , заводський номер № НОМЕР_27 , вартістю 6194369,78 грн., комбайном зернозбиральним «NEW HOLLAND CX 8080», 2011 року випуску, реєстраційний номер « НОМЕР_28 », заводський номер № НОМЕР_29 , вартістю 3316410,00 грн., навантажувачем телескопічнм, 2020 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_30 , заводський номер № НОМЕР_31 , вартістю 2352023,60 грн., трактором «Т-150К», 1988 року випуску, заводський номер НОМЕР_32 , реєстраційний номер НОМЕР_33 , вартістю 170780 грн., транспортним засобом «ГАЗ 3307», 1992 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_34 , номер кузова (шасі) ХТН330700N1497694, вартістю 58880 грн., транспортним засобом «ГАЗ 3307», 1992 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_35 , номер кузова (шасі) ХТН330720N1434359, вартістю 58880 грн., транспортним засобом «FIAT DOBLO», 2014 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_36 , номер кузова (шасі) НОМЕР_37 , вартістю 287800 грн., обприскувачем ОПК 3200-24 «Атлант» (АСУ), вартістю 1501500,00 грн., плугом оборотним напівнавісним ПОН -7-40+1, вартістю 276892,00 грн., візком жнивним універсальним ТЖУ 10.000, вартістю 62400 грн., бороною дисковою БДМП 6х4, вартістю 431600 грн., глибокорозпушувачем грунту «Фаворит 4», вартістю 356343 грн., програмним контролером з пам`яттю BRAVO-400S LT 7w, вартістю 80756,31 грн., котком зубчато-кільчатий КЗК 10, вартістю 173750 грн. та часткою статутного капіталу ТОВ Агрофірма «Агростіл», а саме засновника, учасника ОСОБА_15 в розмірі 2500 грн., що складає 50 (п`ятдесят) відсотків статутного капіталу Товариства, шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених документів, але кримінальне правопорушення не було закінчено з причин, які не залежали від їх волі, оскільки державним реєстратором ОСОБА_18 відмовлено у державній реєстрації по заяві «Держана реєстрація змін до відомостей про юридичну особу», щодо ТОВ Агрофірма «Агростіл» (код ЄДРПОУ 22673225), а працівники поліції припинили злочинні дії ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , ОСОБА_8 .

Отже, організована ОСОБА_7 злочинна група у складі ОСОБА_5 та ОСОБА_8 спільно вчинили закінчений замах на протиправне заволодіння майном ТОВ Агрофірма «Агростіл», у тому числі часткою, засновника, учасника ОСОБА_15 в розмірі 2500 грн. шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених документів, яке заподіяло велику шкоду на загальну суму 18148330,33 грн.

Прокурор в судовому засіданні підтримав подане клопотання, просив про його задоволення.

Підозрюваний ОСОБА_5 та його захисники адвокати ОСОБА_4 , ОСОБА_20 в судовому засіданні не заперечували проти задоволення клопотання.

Слідчий суддя, вислухавши думки учасників кримінального провадження, та дослідивши надані матеріали, встановив наступне.

В провадженні слідчим слідчого управління ГУНП в Харківській області перебувають матеріали кримінального провадження № 12023221100001895 від 15.07.2023, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 186, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 206-2 КК України КК України.

06 лютого 2024 року ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчинені кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 186, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 206-2 КК України.

Ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Харкова від 08.02.2024 року до ОСОБА_5 застосований запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з визначенням суми застави у розмірі 272520 грн. У разі внесення суми застави, на підозрюваного покладені обов`язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України, а саме: 1) прибувати до слідчого, прокурора, суду за першою вимогою; 2) не відлучатися із населеного пункту, який буде встановлено та в якому він проживає чи перебуває, без дозволу слідчого, прокурора або суду; 3) повідомляти слідчого, прокурора чи суд, залежно від стадії кримінального провадження, про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; 4) здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

16.02.2024 підозрюваний з-під варти звільнений у зв`язку з внесенням застави та на нього покладені обов`язки визначення ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Харкова від 08.02.2024.

01.04.2024 року постановою першого заступника керівника Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Східного регіону ОСОБА_21 продовжено строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні до трьох місяців, а саме до 06.05.2024 року.

02.04.2024 ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Харкова підозрюваному ОСОБА_5 продовжено строк дії покладених на нього ухвалою Київського районного суду м. Харкова від 08 лютого 2024 року обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, строком на 1 (один) місяць 4 дні, тобто до 06 травня 2024 року включно, а саме: прибувати до слідчого, прокурора за першою вимогою; не відлучатися із Дніпропетровської області, без дозволу слідчого, прокурора; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та місця роботи.

Обґрунтованість підозри ОСОБА_5 у вчиненні інкримінованих кримінальних правопорушень підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, а саме: протоколами огляду місця події від 15.07.2023; протоколом допиту свідка ОСОБА_14 (представниука ТОВ «Полесадсервіс»); протоколами пред`явлення особи до впізнання за фотознімками; протоколом допиту свідка ОСОБА_13 (охоронець ТОВ «Полесадсервіс»); протоколами пред`явлення особи до впізнання за фотознімками; протоколом допиту свідка ОСОБА_22 ; протоколами допитів свідків працівників Куп`янського РВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 ; протоколами слідчих експериментів за участі свідка ОСОБА_14 (представник ТОВ «Полесадсервіс») свідка ОСОБА_13 (охоронець ТОВ «Полесадсервіс») в ході яких останні показали на місцевості обставини вчинення злочину організованою ОСОБА_7 групою у складі ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , ОСОБА_27 ; протоколом допиту свідка ОСОБА_9 (власник ТОВ «Полесадсервіс»); документами ТОВ «Полесадсервіс», щодо обліку мінеральних добрив; протоколами допитів свідків ОСОБА_28 та ОСОБА_29 (водії вантажних автомобілів); протоколами пред`явлення особи до впізнання за фотознімками; інформацією операторів мобільного зв`язку; висновком судово товарознавчої експертизи; протоколом допиту свідка ОСОБА_30 (директор ТОВ «ОПТХІМ»); протоколом огляду місця події за адресою: АДРЕСА_5 ; протоколами допиту свідків, співробітників та охоронців ТОВ «Агростіл» та ФГ «Затока»; документами: акт приймання передачі частки у статутному капіталі ТОВ «Агростіл» від 18.07.2023 на підставі договору купівлі продажу між ОСОБА_15 та ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_2 який посвідчений приватним нотаріусом Дніпровського міського нотаріального округу ОСОБА_17 , довіреність ОСОБА_7 від ОСОБА_15 вести справи від імені ФГ «Затока» та ТОВ «Агростіл» від 18.07.2023, посвідчені тим же приватним нотаріусом ОСОБА_17 , довіреністю від 09.08.2023 на ОСОБА_16 , на представництво інтересів ОСОБА_15 ; висновками судово почеркознавчих експертиз, згідно яких підписи в документах виконанні не ОСОБА_15 , а іншою особою; висновками товарознавчих та авто товарознавчих експертиз; протоколом обшуку за місцем мешкання ОСОБА_7 ; протоколами обшуків за місцем здійснення діяльності приватних нотаріусів ОСОБА_17 , ОСОБА_31 , ОСОБА_32 ; протоколом допиту свідка приватного нотаріуса ОСОБА_32 ; протоколом допиту свідка ОСОБА_33 (помічник приватного нотаріуса ОСОБА_32 ); відповіддю з Державної прикордонної служби про те, що ОСОБА_15 останній раз перетинав державний кордон 20.11.2021; відповіддю з ГУ ДМС в Харківській області; іншими матеріалами кримінального провадження в їх сукупності.

Слідчий суддя вважає встановленим існування ризиків,передбачених п. п. 1, 3 ч.1 ст. 177 КПК України, а саме можливість запобігання спробам підозрюваного: незаконно впливати на потерпілого, свідка, експерта у цьому ж кримінальному провадженні.

Наявність вищезазначених ризиків обумовлюють продовження стосовно підозрюваного ОСОБА_5 строку дії покладених на нього обов`язків, визначених ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Харкова від 08.02.2024.

Керуючись ст. 177, 178, ч. 6 ст. 181, ч. 5 ст. 194, ст. 199 КПК України, слідчий суддя,

ухвалив:

Клопотання прокурора другого відділу управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Східного регіону ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023221100001895 від 15.07.2023 про продовження застосування обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України стосовно ОСОБА_5 - задовольнити.

Продовжити підозрюваному ОСОБА_5 строк дії покладених на нього ухвалою Київського районного суду м. Харкова від 08 лютого 2024 року обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, строком на 60 (шістдесят) днів, тобто до 29 червня 2024 року включно, а саме:

- прибувати до слідчого, прокурора за першою вимогою;

- не відлучатися із Дніпропетровської області, без дозволу слідчого, прокурора;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та місця роботи.

Встановити строк дії ухвали до 29 червня 2024 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118749168
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження застосування обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України стосовно: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Синельникове Дніпропетровської області, громадянина України, з вищою освітою, не одруженого, маючого на своєму утриманні матір - пенсіонерку ОСОБА_6 , офіційно не працюючого, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 та фактично мешкає за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого, підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 186, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 206-2 КК України

Судовий реєстр по справі —953/7639/23

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Шаренко С. Л.

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Шаренко С. Л.

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Шаренко С. Л.

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Шаренко С. Л.

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Шаренко С. Л.

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Шаренко С. Л.

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Шаренко С. Л.

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Шаренко С. Л.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Шаренко С. Л.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Шаренко С. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні