Ухвала
від 26.04.2024 по справі 751/7182/23
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 квітня 2024 року місто Чернігів

Справа №751/7182/23

Провадження №2/751/22/24

Н о в о з а в о д с ь к и й р а й о н н и й с у д м і с т а Ч е р н і г о в а

в складі: головуючого - судді Маслюк Н. В.

секретаря судового засідання Деркач О. М.

учасники справи:

позивач ОСОБА_1

відповідачі ОСОБА_2 , Товариство з обмеженою відповідальністю «Ділана Агро», ОСОБА_3

третя особа - Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради

представник позивача Марченко Ніна Іванівна

представник відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Ділана Агро» - Гарбуз Василь Вікторович

представник відповідача ОСОБА_2 ОСОБА_4

представник відповідача ОСОБА_3 ОСОБА_5

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Чернігова цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Ділана Агро», ОСОБА_3 , третя особа: Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради, про визнання недійсним договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі, рішення засновників (учасників) товариства, змін до установчих документів товариства, -

Встановив :

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Ділана Агро» про визнання недійсним договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «Ділана Агро» від 20.06.2022, що укладений між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 ; визнання недійсним рішення засновників (учасників) ТОВ «Ділана Агро» у частині зміни складу засновників (учасників) товариства, відповідно до якого ОСОБА_2 вибув, а ОСОБА_3 прийнятий до складу засновників (учасників) товариства, що зареєстроване в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від записом №1000641070007015208 від 21.06.2022; визнання недійсними зміни до установчих документів ТОВ «Ділана Агро» у частині зміни засновника (учасника) товариства з ОСОБА_2 на ОСОБА_3 , що зареєстровані в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від записом №1000641070007015208 від 21.06.2022.

Новозаводський районний суд м. Чернігова ухвалою від 31.08.2023 року відкрив провадження у справі за правилами загального позовного провадження, призначив у справі підготовче судове засідання.

22.04.2024 від представника відповідача ОСОБА_3 надійшло клопотання про закриття провадження у справі на підставі п.4 ч.1 ст.20 ГПК України.

Відповідач ОСОБА_3 у підготовчому судовому засіданні підтримав заявлене клопотання, просив його задовольнити.

Представник відповідача ОСОБА_4 у підготовчому судовому засіданні не заперечувала проти задоволення клопотання.

Представник позивача в підготовчому засіданні просила відмовити у задоволенні клопотання.

Представник відповідача ТОВ «Ділана Агро» та представник третьої особи Управління адміністративних послуг у підготовче судове засідання не прибули, про день, час та місце проведення підготовчого судового засідання повідомлені у встановленому порядку, клопотань про відкладення розгляду справи до суду не надходило.

Вислухавши думку учасників справи, вивчивши матеріали цивільної справи, суд щодо заявленого клопотання про закриття провадження у справі, дійшов наступного висновку.

Згідно з пунктом 1 частини першої статті 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

За змістом статті 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу у спосіб, що встановлений законом або договором, чи іншим способом, що є ефективним та не суперечить закону.

Відповідно до положень статті 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Судова юрисдикція - це компетенція спеціально уповноважених органів судової влади здійснювати правосуддя у формі встановленого законом виду судочинства щодо визначеного кола правовідносин.

При визначенні предметної юрисдикції справ суди повинні виходити із суті права та/або інтересу, за захистом якого звернулася особа, заявлених вимог, характеру спірних правовідносин, змісту та юридичної природи обставин у справі.

Юрисдикційність спору залежить від характеру спірних правовідносин, правового статусу суб`єкта звернення та предмета позовних вимог, а право вибору способу судового захисту належить виключно позивачеві.

Відповідно до частини другої статті 4 ГПК України юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Підвідомчість господарських справ установлена статтею 20 ГПК, згідно з пунктом 3, 4 ч.1 якої до юрисдикції господарських судів відносяться справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів; справи у спорах, що виникають з правочинів щодо акцій, часток, паїв, інших корпоративних прав в юридичній особі, крім правочинів у сімейних та спадкових правовідносинах.

Як установлено в частині 1, 2, 6 ст.96-1 ЦК України права учасників юридичних осіб (корпоративні права) - це сукупність правомочностей, що належать особі як учаснику (засновнику, акціонеру, пайовику) юридичної особи відповідно до закону та статуту товариства.

Корпоративні права набуваються особою з моменту набуття права власності на частку (акцію, пай або інший об`єкт цивільних прав, що засвідчує участь особи в юридичній особі) у статутному капіталі юридичної особи.

Корпоративними відносинами є відносини між учасниками (засновниками, акціонерами, пайовиками) юридичних осіб, у тому числі які виникають між ними до державної реєстрації юридичної особи, а також відносини між юридичною особою та її учасниками (засновниками, акціонерами, пайовиками) щодо виникнення, здійснення, зміни і припинення корпоративних прав.

Отже, корпоративним є спір щодо створення, діяльності, управління та припинення юридичної особи - суб`єкта господарювання, якщо стороною у справі є учасник (засновник, акціонер, член) такої юридичної особи, у тому числі й той, який вибув.

Відповідно до роз`яснень, викладених у пункті 1.2 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 25 лютого 2016 № 4 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з корпоративних правовідносин», господарським судам підвідомчі справи, що виникають з корпоративних відносин у спорах між юридичною особою та її учасниками (засновниками, акціонерами, членами), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи, пов`язаними зі створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності такої особи, крім трудових спорів.

За змістом положень пункту 3 частини першої статті 20 ГПК України, статті 96-1 ЦК України, сторонами у корпоративному спорі є: 1) юридична особа та її учасник (засновник, акціонер, член), у тому числі учасник, який вибув; 2) учасники (засновники, акціонери, члени) юридичної особи.

Предметом даного позову є визнання недійсним договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «Ділана Агро», що укладений між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , визнання недійсним рішення засновників ТОВ «Ділана Агро» у частині зміни складу засновників (учасників) товариства, відповідно до якого ОСОБА_2 вибув, а ОСОБА_3 прийнятий до складу засновників товариства та визнання недійсними зміни до установчих документів ТОВ «Ділана Агро» у частині зміни засновника (учасника) товариства з ОСОБА_2 на ОСОБА_3 .

Тобто правовою підставою для виникнення спору в цій справі стало укладення між ОСОБА_3 та відповідачем ОСОБА_2 договору купівлі-продажу частки в статутному капіталі ТОВ «Ділана Агро» від 20.06.2022, предметом якого є відчуження частки у статутному капіталі ТОВ «Ділана Агро».

Підставою позову зазначено невиконання ОСОБА_2 боргових зобов`язань перед позивачем ОСОБА_1 , тому укладення зазначеного правочину, на переконання позивача, порушує його права як кредитора, такий правочин фраудаторним правочином та укладено з метою уникнення звернення стягнення на майно ОСОБА_2 .

Разом з тим, із матеріалів справи вбачається, що позивач ОСОБА_1 не є стороною оспорюваного правочину, не є учасником корпоративних правовідносин,не претендує на частку у статутному капіталі даного товариства.

Отже, даний спір не стосується захисту позивачем своїх прав, пов`язаних з процедурою реалізації корпоративного права.

За вказаних обставин, відсутні підстави для закриття провадження у справі, які передбачені пунктом 1 частини першої статті 255 ЦПК України, а тому у задоволенні клопотання необхідно відмовити.

Керуючись ст.ст.255-256, 258, 260, 353 ЦПК України, суд

Ухвалив:

У задоволенні клопотання представника відповідача ОСОБА_3 про закриття провадження у справі на підставі п.1 ч.1 ст.255 ЦПК України відмовити повністю.

Ухвала не оскаржується, заперечення на ухвалу, включається до апеляційної скарги на рішення суду.

Повний текст ухвали суду складено 01.05.2024.

Суддя Н. В. Маслюк

СудНовозаводський районний суд м.Чернігова
Дата ухвалення рішення26.04.2024
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу118771963
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —751/7182/23

Ухвала від 30.05.2024

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні