Рішення
від 16.04.2024 по справі 457/66/24
ТРУСКАВЕЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 457/66/24

провадження №2/457/70/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 квітня 2024 року м. Трускавець

Трускавецький міський суд Львівської області

в складі головуючої-судді Василюк Т.В.,

секретар судового засідання Кушнір М.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Трускавець цивільну справу за позовом органу опіки і піклування виконавчого комітету Трускавецької міської ради, в інтересах малолітніх ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про відібрання дітей в матері з позбавлення батьківських прав,-

в с т а н о в и в:

орган опіки і піклування виконавчого комітету Трускавецької міської ради, в інтересах малолітніх ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 звернувся до Трускавецького міського суду Львівської області з позовом до ОСОБА_4 про відібрання дітей в матері з позбавлення батьківських прав. Свій позов мотивували тим, що гр. ОСОБА_4 , 1987 року народження, є матір?ю малолітніх дітей: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та самостійно їх виховує. Малолітні діти зареєстровані та проживали з відповідачкою за адресою: АДРЕСА_1 . З 26.01.2022 року малолітні ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 перебувають на обліку служби у справах дітей Трускавецької міської ради, як діти, котрі опинились в складних життєвих обставинах, у зв`язку з неналежним виконанням мамою своїх батьківських обов`язків. ОСОБА_4 зарекомендувала себе з негативної сторони: зловживає спиртними напоями, не приділяє належної уваги вихованню дітей, не створила належних умов для їхнього проживання, виховання та навчання. Мама дітей не працює, так як перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х річного віку. Окрім державної соціальної допомоги при народженні дитини (860 грн.) та державної допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім`ях (2100 грн), гр. ОСОБА_4 не має інших доходів. З відповідачкою неодноразово проводились бесіди щодо забезпечення нею відповідного догляду за дітьми та попереджалось, що у разі невиконання нею батьківських обов`язків щодо виховання та утримання дітей, їх буде вилучено з сім?ї. Протягом грудня 2023 року гр. ОСОБА_4 не виходила на зв`язок з працівниками служби у справах дітей та при обстеженні умов проживання ніхто не відчиняв двері. Тому, 29.12.2023 року службою у справах дітей скеровано листа у ВП № 2 Дрогобицького РВП ГУ НП щодо встановлення місця перебування малолітніх дітей. Відповідно до інформації ДНЗ № 4 «Сонечко» від 29.12.2023 року № 18 протягом листопада 2023 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , відвідували заклад

3 дні, ОСОБА_3 - 0. У грудні 2023 року діти жодного разу не відвідали ДНЗ. 04.01.2024 року працівниками поліції в присутності спеціалістів СуСД та МЦСС здійснено примусове відкриття помешкання, де встановлено факт перебування гр. ОСОБА_4 та її малолітніх дітей. В квартирі було брудно, всюди розкиданий одяг, накурено, стояв неприємний запах. В помешканні відключене газопостачання та електропостачання. Відсутні продукти харчування.

Працівниками ЕМД було проведено попередній огляд дітей. Комісією прийняте рішення, що санітарний стан помешкання має ознаки загрози здоров`ю дітей, тому малолітніх ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , машиною ЕМД доставлено в КНП «Дрогобицька міська дитяча лікарня» Дрогобицької міської ради. Наведені факти підтверджуються рішенням виконавчого комітету Трускавецької міської ради № 791 від 04 січня 2023 року «Про негайне відібрання малолітніх дітей від матері без позбавлення батьківських прав», актом обстеження умов проживання малолітніх ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , та ОСОБА_3 та актом оцінки рівня їх безпеки від 04.01.2024 року.

04.01.2024 року на засіданні комісії з питань захисту прав дитини Трускавецької міської ради розглянуто питання щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , по відношенню до малолітніх ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . За результатами розгляду, підготовлено висновок органу опіки та піклування Трускавецької міської ради від 05.01.2024 року № 18/12-42/1 про доцільність позбавлення ОСОБА_4 батьківських прав по відношенню до її малолітніх дітей. З огляду на вищенаведене просить суд відібрати малолітніх дітей: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 у матері ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та позбавити ОСОБА_4 батьківських прав відносно дітей.

Представникиоргану опіки і піклування виконавчого комітету Трускавецької міської ради в судовому засіданні, позовні вимоги підтримали з підстав наведених у позовній заяві. Додатково суду пояснили, що діти через неналежний догляд не відвідували дитячий садочок, проживали в антисанітарних умовах (в помешканні розкидані речі та побутові відходи), відсутні будь які умови для проживання дітей, відсутні газо, елкетро та водопостачання, а також продукти харчування. Вони з відповідачкою кілька днів не мали зв`язку у середині грудня, сусіди казали, що взагалі не чутно дітей у квартирі. Коли вони прийшли з працівниками поліції та сестрою відповідачки, ОСОБА_5 відчинила двері та вони побачили, що є небезпека для дітей та їх здоров`я, діти були залякані та голодні, пояснили що ділились куском хліба і пили водичку. Дітей було вилучено та поміщено в лікарню, де вони отримали належне харчування та догляд. При спілкуванні з дітьми встановлено, що вони не хочуть повертатись до матері. На даний момент діти проживають у сестри відповідачки.

Відповідачка в судовому засіданні пояснила, що вона не проти вилучення дітей однак просить не позбавляти її батьківських прав. Зазначила, що частково привела квартиру в порядок, однак світла в квартирі і наділі немає. Дітям готувала їсти в підвалі так як в квартирі не було світла і газу.

Будучи допитаною в ході судового засідання, свідок ОСОБА_6 по суті справи показав, що він є дільничним інспектором на території де проживає відповідачка. ОСОБА_4 , є особою за якою встановлено адміністративний нагляд, а тому він неодноразово бував у неї вдома. Відповідачка більше 10 днів була відсутня за місцем свого проживання, про що не повідомляла працівників поліції та орган опіки та піклування, систематично вживає алкогольні напої, веде аморальний спосіб життя. Коли вони прийшли з комісією за місцем проживання відповідачки то в квартирі був безлад, неприємний запах та розкидане сміття. Діти пояснили, що голодні, їли тільки вчора печиво та чай. Більше пів року в квартирі відсутнє світло та відсутні належні умови для проживання дітей.

Будучи допитаним в ході судового засідання, свідок ОСОБА_7 по суті справи показав, що працює ДОП СПП ВП № 2 Дрогобицького РВП ГУНП у Львівській області, ОСОБА_4 знає протягом тривалого часу. Відповідачка зловживає спиртними напоями та веде аморальний спосіб життя. Коли вони прийшли з комісією за місцем проживання відповідачки то в квартирі був безлад, неприємний запах та розкидане сміття, а діти були оголені.

Суд, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги та заперечення на них, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, застосувавши до спірних правовідносин відповідні норми матеріального та процесуального права, встановив наступні фактичні обставини та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до копії свідоцтва про народження від 28 вересня 2016 року, батьками ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є батько ОСОБА_8 та мати ОСОБА_4 /арк.справи 5/. Відповідно до копії свідоцтва про народження від ІНФОРМАЦІЯ_5 , батьками ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є батько ОСОБА_9 та мати ОСОБА_4 /арк.справи 6/. Відповідно до копії свідоцтва про народження від 02 березня 2021 року, батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є батько ОСОБА_10 та мати ОСОБА_4 / арк.справи 7/.

Комісією з питань захисту прав дитини Трускавецької міської ради від 04 січня 2024 року встановлено, що малолітні ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 перебувають на обліку служби у справах дітей Трускавецької міської ради як діти, які опинились в складних життєвих обставинах, у зв`язку із неналежним виконанням мамою своїх батьківських обов`язків. Згідно інформацією ДНЗ № 4 «Сонечко» від 29.12.2023 року № 18 протягом листопада 2023 року ОСОБА_11 та ОСОБА_2 відвідували заклад 3 дні, ОСОБА_3 - 0 днів, у грудні 2023 року діти жодного разу не відвідали ДН3. Мама дітей не працює, так як перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х річного віку. Окрім державної соціальної допомоги при народженні дитини (860 грн.) та державної допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім`ях (2100 грн.), гр. ОСОБА_4 не має інших доходів. ??29.12.2023 року службою у справах дітей скеровано листа в ВП № 2 Дрогобицького РВП ГУ НП щодо встановлення місця перебування малолітніх дітей, так як гр. ОСОБА_4 не виходила на зв`язок і не було можливості працівникам служби у справах дітей, Трускавецького міського центру соціальних служб та поліції, переконатися в безпеці дітей. 04.01.2024 року працівниками поліції в присутності спеціалістів СуСД та МЦСС, за участі працівників ДСНС, здійснено примусове відкриття помешкання, де встановлено факт перебування гр. ОСОБА_4 та її малолітніх дітей. В квартирі було брудно, накурено, стояв неприємний запах. Відключене газопостачання та електроенергія. Відсутні продукти харчування. Працівниками екстреної медичної допомоги було проведено попередній огляд дітей. Комісійно прийняте рішення, що санітарний стан помешкання має ознаки загрози здоров`ю дітей, тому машиною ЕМД малолітніх ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , доставлено в КНП «Дрогобицька міська дитяча лікарня» Дрогобицької міської ради. 04 січня 2024 року виконавчий комітет Трускавецької міської ради, розглянувши подання служби у справах дітей та рекомендації комісії з питань захисту прав дитини Трускавецької міської ради, прийняв рішення № 791 «Про негайне відібрання малолітніх дітей від матері без позбавлення батьківських прав». З огляду на наведене, комісія вирішила вважати за доцільне позбавити ОСОБА_4 батьківських прав по відношенню до її малолітніх дітей /арк. справи 27/.

Згідно з актом «Про обстеження умов проживання» від 04.01.2024 року, який складено комісією, було встановлено, що ОСОБА_4 проживає за адресою: АДРЕСА_1 із трьома малолітніми дітьми. Умови проживання є незадовільними, відсутні газо, елкетро та водопостачання, а також продукти харчування. Всюди розкидані речі. Для виховання та розвитку дітей не створено жодних умов. Є загроза життю та здоров`ю дітей, адже в помешканні антисанітарні умови та недогляд дітей /арк. справи 17/.

Відповідно до актів проведення оцінки рівня безпеки дітей від 04.01.2024 року встановлено, що є загроза життю та здоров`ю дітей, в помешканні антисанітарні умови /арк. справи 18-26/.

Висновком Виконавчого комітету Трускавецької міської ради від 04 січня 2024 року та рішенням Трускавецької міської ради № 791 від 04 січня 2024 року визнано доцільним негайно відібрати малолітніх дітей від матері ОСОБА_4 без позбавлення її батьківських прав /арк справи 27-28/.

Відповідно до постанов Трускавецького міського суду Львівської області від 27.08.2021 року, 28.01.2022 року, 09.01.2024 року ОСОБА_4 притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 184 КУпАП, а саме за ухилення від виконання батьківських обов`язків.

З показів свідків та матеріалів справи, вбачається, що мати дітей ОСОБА_4 не приймає участі у вихованні дітей, не піклується про їх здоров`я, фізичний, духовний та моральний розвиток, не забезпечує необхідним харчуванням, медичним доглядом, лікуванням, що негативно впливає на їх фізичний розвиток, не проявляє материнської ласки і уваги до дітей, не виявляє інтересу до їх внутрішнього світу, не турбується про створення належних умов для їх проживання.

За змістом частини першої статті 170 СК України суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх батьківських прав, у випадках, передбачених пунктами 2-5 частини першої статті 164 цього Кодексу, а також в інших випадках, якщо залишення дитини у них є небезпечним для її життя, здоров`я і морального виховання. У цьому разі дитина передається другому з батьків, бабі, дідові, іншим родичам - за їх бажанням або органові опіки та піклування. Під час ухвалення рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них без позбавлення їх батьківських прав суд бере до уваги інформацію про здійснення соціального супроводу сім`ї (особи) у разі здійснення такого супроводу.

У частині першій статті 3 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року, що ратифікована постановою Верховної Ради України № 789-ХІІ від 27 лютого 1991 року та набула чинності для України 27 вересня 1991 року, визначено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Відповідно до частин першої та другої статті 27 Конвенції про права дитини, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

За змістом статті 165 Сімейного кодексу України, право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

У пункті 2 частини першої статті 164 Сімейного кодексу України передбачено, що мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти.

Згідно частини четвертої статті 164 Сімейного кодексу України, під час ухвалення рішення про позбавлення батьківських прав суд бере до уваги інформацію про здійснення соціального супроводу сім`ї (особи) у разі здійснення такого супроводу.

Відповідно до пунктів 15-16 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року №3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей. Особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених ст. 164 Сімейного кодексу України. Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

У принципі 6 Декларації прав дитини, прийнятої Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1959 року, проголошено, що дитина для повного і гармонійного розвитку її особистості потребує любові і розуміння, вона повинна, коли це можливо, рости під опікою і відповідальністю батьків і в усякому випадку в атмосфері любові і моральної та матеріальної забезпеченості.

Як вбачаться з обставин, встановлених судом, відповідачка-мати дітей нехтує інтересами своїх дітей, не піклується про своїх малолітніх дітей, не забезпечує необхідних умов життя, виховання, харчування, не створює належних умов необхідних для їхнього нормального самоусвідомлення, не виявляє інтересу до внутрішнього світу своїх дітей, не створює умов для отримання ними освіти, тобто ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню дітей,що свідчить про її байдуже ставлення до дітей та про свідоме нехтування нею своїми батьківськими обов`язками, а тому відповідно до ст. 164 Сімейного Кодексу України суд приходить до висновку, що відповідачку, як крайній захід, слід позбавити батьківських прав відносно її малолітніх дітей.

У зв`язку з викладеним, суд прийшов до висновку, що в інтересах малолітніх дітей, слід позбавити батьківських прав матір ОСОБА_4 .

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 12, 81, 258, 259, 264, 265, 268 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в:

Позов задовольнити.

Відібрати малолітніх дітей: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 у матері ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Позбавити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 батьківських прав відносно дітей: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Стягнути з ОСОБА_4 в користь держави 2422,40 гривень судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Львівського апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: Орган опіки і піклування виконавчого комітету Трускавецької міської ради, юридична адреса: вул. Бориславська, 2 м. Трускавець Львівської області.

Відповідачка: ОСОБА_4 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Повний текст рішення виготовлено 25.04.2024 року.

Суддя: Т. В. Василюк

СудТрускавецький міський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118784156
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —457/66/24

Рішення від 16.04.2024

Цивільне

Трускавецький міський суд Львівської області

Василюк Т. В.

Рішення від 16.04.2024

Цивільне

Трускавецький міський суд Львівської області

Василюк Т. В.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Трускавецький міський суд Львівської області

Василюк Т. В.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Трускавецький міський суд Львівської області

Василюк Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні