Ухвала
від 02.05.2024 по справі 210/3346/23
КАСАЦІЙНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

2 травня 2024 року

м. Київ

справа № 210/3346/23

провадження № 51-2321впс 24

Верховний Суд колегією суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду (далі - Суд) у складі:

головуючогоОСОБА_1 ,суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , розглянув у судовому засіданні клопотання захисника ОСОБА_4 в інтересах обвинуваченого про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_5 , який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК, з Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу до Знам`янського міськрайонного суду Кіровоградської області.

Клопотання обґрунтовується тим, що до Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо ОСОБА_5 з порушенням правил підсудності.

Захисник вказує, що ОСОБА_5 будучи директором ТОВ «Ніка Гранд», яке зареєстроване та здійснює свою діяльність в м. 3нам`янка Кіровоградської області, уклав договір з виконавчим комітетом Криворізької міської ради на виконання робіт по пошиву військової форми.

За даним договором, виконавчим комітетом Криворізької міської ради зроблено перерахування грошових кошт на рахунок ТОВ «Ніка Гранд», яке маючи виробничі потужності та складські приміщення на території м. 3нам`янка Кіровоградської області розпочало пошив форменого одягу.

Договір фактично укладено шляхом його надсилання в м. 3нам`янка Кіровоградської області, де був підписаний ОСОБА_5 та надісланий до Кіровоградської міської ради.

За таких обставин, на думку сторони захисту, всі дії описані в обвинувальному акті вчинялись на території м. 3нам`янка Кіровоградської області, що знаходиться у межах територіальної юрисдикції Знам`янського міськрайонного суду Кіровоградської області.

Учасникам судового провадження було направлено повідомлення про дату, час та місце розгляду клопотання.

Заслухавши доповідь судді, дослідивши матеріали провадження та перевіривши доводи, наведені у клопотанні, Суд дійшов висновку, що клопотання належить задовольнити на таких підставах.

Згідно з частиною 1 статті 32 КПК кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення, і відповідно до частини 1 статті 34 КПК воно передається на розгляд іншого суду, якщо до початку судового розгляду виявилося, що воно надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності.

Як убачається із наявних у Суді матеріалів до Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу надійшов обвинувальний акт стосовно ОСОБА_5 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК.

Зі змісту вказаного обвинувального акта вбачається, що ОСОБА_5 обвинувачується у тому, що він будучи службовою особою - ТОВ «Ніка- гранд», діючи умисно, шляхом зловживання своїм службовим становищем, в умовах воєнного стану, незаконно заволодів бюджетними коштами на загальну суму 2 270 180, 00 гривень, що складає 1830 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, встановлених діючим законодавством України на час скоєння злочину, і є особливо великим розміром (в шістсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення злочину), чим спричинив збитки територіальній громаді м. Кривого Рогу в особі виконавчого комітету Криворізької міської ради.

Вказане кримінальне правопорушення вчинено за місцем діяльності ТОВ «Ніка- гранд» в м. 3нам`янка Кіровоградської області, директором якого є ОСОБА_5 ..

За таких обставин, Суд вважає, що це кримінальне провадження надійшло до Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу з порушенням правил територіальної підсудності, а тому розгляд даного провадження має здійснювати Знам`янський міськрайонний суд Кіровоградської області, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення.

Керуючись статтями 32, 34 КПК, Суд постановив:

Клопотання захисника ОСОБА_4 задовольнити.

Передати матеріали кримінального провадження щодо ОСОБА_5 , який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК, з Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу до Знам`янського міськрайонного суду Кіровоградської області, для розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.

Судді

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

СудКасаційний кримінальний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення02.05.2024
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу118788541
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —210/3346/23

Ухвала від 30.05.2024

Кримінальне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Ябчик Н. М.

Ухвала від 02.05.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Бущенко Аркадій Петрович

Ухвала від 26.02.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Вікторович Н. Ю.

Ухвала від 23.01.2024

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Ковалюмнус Е. Л.

Ухвала від 23.01.2024

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Ковалюмнус Е. Л.

Ухвала від 14.12.2023

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Ковалюмнус Е. Л.

Ухвала від 05.12.2023

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Ковалюмнус Е. Л.

Ухвала від 13.11.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 13.11.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні