Ухвала
від 03.05.2024 по справі 581/384/24
ЛИПОВОДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 581/384/24

Провадження № 2-о/581/20/24

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

03 травня 2024 року селище Липова Долина

Суддя Липоводолинського районного суду Сумської області Сізов Д.В., ознайомившись із заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особа: орган опіки та піклування Липоводолинської селищної ради, Управління соціального захисту населення Роменської районної державної адміністрації

про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна,

в с т а н о в и в :

3 травня 2024 року ОСОБА_1 звернувся до суду із вказаною заявою, у якій просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановити над ним опіку та призначити його опікуном.

Згідно з заявою місцем проживання ОСОБА_1 є АДРЕСА_1 .

Зареєстрованим місцем знаходження органу опіки та піклування Липоводолинської селищної ради є вул. Полтавська, 32, слище Липова Долина, Роменський район, Сумська область.

Зареєстрованим місцем знаходження Управління соціального захисту населення Роменської районної державної адміністрації є вул. Коржівська, 5, м. Ромни, Сумська область.

За формою та змістом заява в цілому відповідає вимогам ст. 175, 177, 297 ЦПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Згідно з ч. 4 ст. 293 ЦПК України розгляд справ про визнання фізичної особи недієздатною проводиться судом у складі одного судді і двох присяжних.

Відповідно до ч. 5 ст. 293 ЦПК України у випадку визнання фізичної особи недієздатною, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Оскільки, відомості про залучення адвоката особі, стосовно якої розглядається справа відсутні, суд вважає необхідним доручити Східному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги призначити адвоката особі, стосовно якої розглядається справа ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Вказана заява ОСОБА_1 також містить клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи ОСОБА_2 для визначення його психічного стану та здатності усвідомлювати ним значення своїх дій та керувати ними.

У порядку підготовки справи до розгляду по суті, суд вважає за необхідне розглянути вказане клопотання.

Згідно з ч. 1 ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Із матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_2 є інвалідом II групи з дитинства з приводу психічного захворювання безтерміново, потребує постійного стороннього догляду.

Оскільки встановити чи здатний ОСОБА_2 усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними в змозі лише експерт в галузі психіатрії, необхідно призначити відповідну експертизу.

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 252, п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи, на час її проведення.

Керуючись ст. 187 ЦПК України, суддя

п о с т а н о в и в :

Прийняти заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

Розгляд справи провести в порядку окремого провадження з викликом учасників справи.

Доручити Східному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адвоката для участі у розгляді справи та забезпечити його прибуття в судове засідання Липоводолинського районного суду Сумської області.

Призначити у справі судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1.Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічну хворобу?

2. Чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

Проведення експертизи доручити експертам Сумської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (просп. М.Лушпи, 54, м. Суми, Сумська область), попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. 384, 385 КК України.

Зобов`язати ОСОБА_1 забезпечити явку ОСОБА_2 до Сумської філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії МОЗ України» для обстеження.

Провадження в справі зупинити на час проведення експертизи.

Направити копію ухвали особам які беруть участь у розгляді справи для відома, Східному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги та Сумській філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії МОЗ України» для виконання, заінтересованим особам також направити копію заяви з копіями доданих до неї документів.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо розгляду справи на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки: https://court.gov.ua/fair/sud1811/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала суду може бути оскаржена до Сумського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання, шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Суддя Д. В. Сізов

СудЛиповодолинський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення03.05.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118803996
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них:

Судовий реєстр по справі —581/384/24

Рішення від 08.07.2024

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Сізов Д. В.

Рішення від 08.07.2024

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Сізов Д. В.

Ухвала від 21.06.2024

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Сізов Д. В.

Ухвала від 21.06.2024

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Сізов Д. В.

Ухвала від 30.05.2024

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Сізов Д. В.

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Сізов Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні