Ухвала
від 02.05.2024 по справі 594/607/24
БОРЩІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 594/607/24

У Х В А Л А

02 травня 2024 року м.Борщів

Суддя Борщівського районного суду Тернопільської області Зушман Г.І., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 , жителя АДРЕСА_1 , до ОСОБА_2 , жительки АДРЕСА_1 , ОСОБА_3 , жительки АДРЕСА_1 про зобов`язання вчинення певних дій на усунення перешкод у користуванні садибою, відшкодування матеріальної та моральної шкоди,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 через свого представника - адвоката Савліву Л.О. звернувся в суд з даним позовом до відповідачів та просить зобов`язати ОСОБА_3 та ОСОБА_2 здійснити видалення зелених насаджень (дерев), які порушують відстань до межі суміжної земельної ділянки, а саме: горіх, 11 туй, 4 вишні, за власний рахунок; ліквідувати облаштований вигріб у зв`язку з невідповідністю норм дотримання відстані до сусіднього житлового будинку на відстань не ближче 20 м від межі домоволодіння ОСОБА_1 за власний рахунок; привести у відповідність до норм чинного законодавства витяжну вентиляційну систему, а саме: вивести витяжну вентиляційну систему вище даху будинку з врахуванням кута нахилу та відстані до гребінки. Також просить стягнути з відповідачів солідарно на його користь в якості відшкодування матеріальної шкоди 10 659,70 грн та в якості відшкодування моральної шкоди - 200 000 грн. В обґрунтування позову посилається на те, що він проживає за адресою АДРЕСА_1 . Дане домоволодіння межує з домогосподарством ОСОБА_2 та її доньки ОСОБА_3 з сім`єю (разом в господарстві проживають п`ять осіб) та знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . Крім того, ОСОБА_3 влаштувала у житловому будинку приватну перукарню та надає відповідні послуги відвідувачам. Відповідачі на власній ділянці викопали 2 септики (вигрібні ями), посадили плодові та хвойні дерева на межі їхніх домогосподарств. Відстань цих насаджень до межі становить менше 1 м, 11 туй мають висоту крони більше 5 м та горіх - більше 20 м, а їхня коренева система розрослась далеко в межах його домогосподарства, чим підірвано фундамент його житлового будинку, внаслідок чого повністю від землі до самого даху потріскали основні стіни двоповерхової житлової будівлі, що стало аварійним. До того ж, вигрібні ями побудовані з умисним нехтуванням норм ДБН, а саме: вигрібні ями не облаштовані водонепроникними матеріалами та не зацементовані, а відтак всі нечистоти, які надходять до вигрібних ям вбираються землею і відповідно навколо них утворюється болото, внаслідок чого заливається приватне подвір`я позивача та розмивається фундамент його житлового будинку, також постійно сиріють стіни будинку, не кажучи вже за сморід. Такі дії відповідачів порушують закріплені у Земельному кодексі України правила добросусідства (ст. 103) та створюють загрозу порушення права власності позивача на його земельну ділянку. Крім того, відповідачі зневажаючи нормами добросусідства та норми встановлення витяжних систем встановили в стіні свого будинку, який знаходиться в безпосередній близькості до будинку позивача (0,5 м), витяжну систему (труба діаметром 120 мм) без належного облаштування, а саме виведення вентиляції вище даху будинку з врахуванням кута нахилу та відстані до гребінки. Внаслідок допущення порушень норм ДБН при облаштуванні витяжної вентиляційної системи, весь сморід та забруднене повітря потрапляє через вікно до житлових приміщень позивача та робить перебування в них нестерпним.

Зазначає, що на його численні звернення, будь-якої реакції зі сторони відповідачів не відбулось. Всі його намагання порозумітись з відповідачами є марними. Будь-якого порозуміння та згоди на добровільне знесення самочинного будівництва - ліквідацію вигрібної ями (тієї, що знаходиться на відстані 1 м від межі домоволодінь) так і не досягнуто, навпаки частину території відповідачі додатково самовільно засадили різних порід деревами: горіх, туї, вишні та дикий виноград. Крім того, облаштування ОСОБА_3 в домогосподарстві перукарні призвело до збільшення стічних вод до і так аварійної вигрібної ями, внаслідок чого вигрібна яма постійно переповнена, надлишок каналізаційних відходів витікає на його подвір`я.

Таким чином, відповідачі грубо порушили не лише умови добросусідства, але й чинне законодавство. За результатами неодноразових перевірок, проведених повноважними посадовими особами, встановлено факт неналежного облаштування вигрібних ям, облаштування зелених насаджень та технічне облаштування вентиляційних систем без дотримання норм законодавства. Однак, не зважаючи на всі законні заходи впливу відповідачі повністю ігнорують всі приписи державних органів і на сьогоднішній день не здійснюють будь-яких дій на усунення зазначених порушень, що змусило його звернутись до суду за відновленням своїх порушених прав.

Крім заподіяння матеріальної шкоди неправомірними діями відповідачів, порушень правил добросусідства, грубого порушення норм чинного законодавства, йому було заподіяно також моральної шкоди. Він зазнав моральних переживань через душевне хвилювання, коли побачив, що відповідачі умисно ігнорують норми законодавства та фактичну шкоду, яка завдається їхніми незаконними діями, навіть після того, як на ці порушення було вказано компетентними органами, складено адміністративні протоколи та притягнуто відповідачку до адміністративної відповідальності. Моральні та фізичні страждання спричинили погіршення емоційного та психологічного стану позивача та його родини.

Позовну заяву подано у відповідності до вимог ст.ст.175,177 ЦПК України.

Представлені матеріали слід визнати достатніми для відкриття провадження у справі.

Справа підлягає розгляду за правилами цивільного судочинства та підсудна Борщівському районному суду Тернопільської області.

У відповідності до ч.1ст.187 ЦПК України підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження немає.

Зважаючи на категорію та складність справи,справа буде розглядатися в порядку загального позовного провадження.

Керуючись ст.19, ст.178, ст.187, ст.189, ст.190, ч.4 ст.274 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 , жителя АДРЕСА_1 , до ОСОБА_2 , жительки АДРЕСА_1 , ОСОБА_3 , жительки АДРЕСА_1 про зобов`язання вчинення певних дій на усунення перешкод у користуванні садибою, відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Розгляд справи провести в порядку загального позовного провадження.

Розпочати підготовче провадження у справі та призначити справу до розгляду у підготовчому судовому засіданні, яке відбудеться в Борщівському районному суді Тернопільської області в м.Борщеві вул.Я.Кондри, 5, 22 травня 2024 року о 14.00 год.

На підготовче судове засідання викликати сторони в порядку, визначеному ст.128 ЦПК України.

Ухвалу про відкриття провадження у справі надіслати сторонам, а відповідачам також копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Відповідачам у справі пропонується протягом п`ятнадцятиднів з дня одержання копії цієї ухвали надіслати:

-суду відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову;

-позивачу - копію відзиву та доданих до нього документів.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за веб-адресою сторінки: http://bv.te.court.gov.ua/sud1902/ .

У суді наявна технічна можливість для проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

Попередити учасників справи про недопустимість зловживання процесуальними правами, шляхом подання завідомо безпідставного позову, позову за відсутності предмета спору або у спорі, який має очевидно штучний характер; умисного неповідомлення про осіб, які мають бути залучені до участі у справі, тощо.

Ухвала суду набирає законної сили негайно після її підписання, оскарженню окремо від рішення суду не підлягає. Заперечення на ухвалу може бути включено до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя

СудБорщівський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення02.05.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118804176
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —594/607/24

Ухвала від 21.05.2024

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Зушман Г. І.

Ухвала від 21.05.2024

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Зушман Г. І.

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Зушман Г. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні