Рішення
від 29.04.2024 по справі 712/11960/23
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Провадження № 2/712/1450/24

Справа № 712/11960/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 квітня 2024 року Соснівський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого судді ПИРОЖЕНКО С.А.

при секретарі КАПЛЯ А.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_2 (адреса: АДРЕСА_2 ) про стягнення аліментів на утримання повнолітньої дитини, яка продовжує навчання,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулася до суду з позовом до відповідача про стягнення аліментів на утримання повнолітньої дитини, яка продовжує навчання, посилаючись на те, що відповідач ОСОБА_3 є її рідним батьком. На даний час вона є повнолітньою та з 01 вересня 2023 року навчається в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького на 1 курсі денної форми навчання (контракт) за спеціальністю «Початкова освітанавчально-науковогоінституту педагогічноїосвіти,соціальної роботиі мистецтва». Термін навчання складає 3 роки 10 місяців.

Оскільки вона навчається на денній формі навчання, тому не має змоги влаштуватися на роботу, щоб самостійно отримувати заробіток. Крім того, вона щороку сплачує за навчання 26000 грн. згідно з договором про надання освітніх послуг.

Вважає, що відповідач зобов`язаний їй матеріально допомагати під час навчання, оскільки вона потребує цієї допомоги та просить стягнути з відповідача аліменти на її утримання в розмірі 10000 грн., щомісячно, починаючи з дня пред`явлення позову і до досягнення нею двадцяти трьох років, тобто до 31 жовтня 2026 року.

Ухвалою від 16 листопада 2023 року відкрито провадження по справі та призначено справу до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Заочним рішенням від 11 січня 2024 року позовні вимоги задоволено.

06 лютого 2024 року відповідачем подано заяву про перегляд заочного рішення.

Ухвалою суду від 19 лютого 2024 року заочне рішення від 11 січня 2024 року скасовано та справу призначено до розгляду.

Позивач в судовому засіданні позовні вимоги уточнила та просила стягнути з відповідача на її користь аліменти в розмірі, який останній має змогу сплачувати.

Відповідач до судового засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність, проти задоволення позовних вимог заперечував та просив при прийнятті рішення врахувати відомості, зазначені у заяві про перегляд заочного рішення.

Суд, заслухавши пояснення позивача, дослідивши матеріали справи, встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини, які регулюються нормами сімейного законодавства.

В судовому засіданні встановлено, що відповідач ОСОБА_3 є рідним батьком ОСОБА_4 , що підтверджується копією Свідоцтва про народження від 09 листопада 2005 року.

На даний час позивач є повнолітньою та з 01 вересня 2023 року навчається в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького на 1 курсі денної форми навчання (контракт) за спеціальністю «Початкова освіта навчально-наукового інституту педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва», що підтверджується Довідкою навчального закладу від 22 серпня 2023 року. Термін навчання складає 3 роки 10 місяців. Дата закінчення навчання 30 червня 2027 року.

Позивач у своєму позові зазначає, що оскільки вона навчається на денній формі навчання, тому не має змоги влаштуватися на роботу, щоб самостійно отримувати заробіток. Крім того, вона щороку сплачує за навчання 26000 грн. згідно з договором про надання освітніх послуг. Вважає, що відповідач зобов`язаний їй матеріально допомагати під час навчання, оскільки вона потребує цієї допомоги.

Згідно ст. 198 СК України батьки зобов`язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати.

Відповідно до ст. 199 СК України, якщо повнолітні дочка або син продовжують навчання і у зв`язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов`язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

Відповідно до ст. 182 Сімейного кодексу України при визначенні розміру аліментів суд враховує стан здоров`я та матеріальне становище дитини, стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів, наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина, наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення.

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно дост. 200 СК України, суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням обставин, зазначених устатті 182 цього Кодексу. При визначенні розміру аліментів з одного з батьків суд бере до уваги можливість надання утримання другим з батьків, своїми дружиною, чоловіком та повнолітніми дочкою, сином.

Також, відповідно до п. 20Постанови Пленуму Верховного суду України №3 від 15.05.2006 року «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів»обов`язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчатися після досягнення повноліття (незалежно від форми навчання), виникає за обов`язкової сукупності таких юридичних фактів: досягнення дочкою, сином віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років; продовження ними навчання; потреба у зв`язку з цим у матеріальній допомозі; наявність у батьків можливості надавати таку допомогу.

При цьому,СК Українивиходить з принципу рівності прав та обов`язків батьків.

Відповідно до закону надавати матеріальну допомогу повнолітнім сину чи дочці, які продовжують навчання, зобов`язані обоє з батьків, незалежно від того, з ким з них проживає їх дитина.

Стягнення аліментів на утримання дитини, яка продовжує навчання є одним із способів захисту інтересів дитини, забезпечення одержання нею коштів, необхідних для її життєдіяльності, оскільки на період навчання вона не має самостійного заробітку та потребує матеріальної допомоги з боку батьків, які зобов`язані утримувати своїх повнолітніх дітей, які продовжують навчатися, до досягнення ними двадцяти трьох років.

Статтею 27 Конвенції про права дитини від 20.11.1989 року визначено, що держави-учасниці визнають право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Відповідно дост. 8 Закону України "Про охорону дитинства"кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Так, відповідач у поданій до суду заяві про перегляд заочного рішення, зокрема, вказав, що з позовними вимогами не погоджується, оскільки на даний час він працює на посаді експедитора суду в Золотоніському міськрайонному суді Черкаської області. Його дохід за місяць з відрахуванням податку та військового збору, після сплати усіх комунальних послуг, менший від прожиткового мінімуму на працездатну особу, необхідного для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження його здоров`я, набору продуктів харчування, а також мінімального набору непродовольчих товарів та мінімального набору послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб. З 2022 року, після захворювання на COVID, має ряд ускладнених хвороб з супутніми захворюваннями, які є невиліковними та потребують періодичного лікування. Крім того, вказав, що позивачем при визначенні розміру аліментів в заявленому позивачем розмірі, не було доведено щодо можливості сплачувати аліменти в такому розмірі. Позивач жодним чином не обґрунтувала відповідними доказами, що саме такий розмір аліментів необхідний для її утримання.

Позивач у поданих до суду письмових поясненнях вказала, що на даний час вона є повнолітньою та продовжує здобувати освіту на денній формі навчання (контракт) в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького. Наразі, у зв`язку з навчанням денній формі навчання не має змоги працевлаштуватися та не має можливості отримувати достатній дохід, який може забезпечити її потреби. Її мати матеріально її забезпечує, однак забезпечити в повній мірі її потреби не в змозі, так як навчання в університеті потребує значних матеріальних витрат, таких як: плата за навчання, витрати на купівлю зошитів, книг, підручників, та інших канцелярських товарів і приладь, витрати на харчування, проїзд по місту, купівлю одягу та взуття, придбання особистих речей, комп`ютерної техніки, товарів гігієни, поповнення мобільного телефону тощо. Крім того, вона має проблеми зі здоров`ям, особливо із зором, їй необхідно приймати ліки на постійній основі, носити лінзи, які повинні змінюватися по потребі, про що надала копії відповідних квитанцій та чеків. Крім того, відповідно до наказу Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького № 25 від 24.01.2024 про збільшення вартості навчання з 2 семестру 2023-2024 навчального року збільшується вартість навчання на 5%. При цьому, вказує, що батько з нею не спілкується, участі у матеріальному забезпеченні не приймає, добровільно допомогу не надає, інших осіб на утриманні не має.

З витребуваної судом Довідки про доходи відповідача ОСОБА_3 вбачається, що за період з вересня 2023 року по лютий 2024 року відповідач отримав заробітну плату в розмірі 40636 грн. 67 коп. після здійснення відповідних відрахувань. Заробітна плата за останні два місяці склала 4196 грн. в місяць. З наданої до суду інформації ГУ ДПС у Черкаській області від 26.03.2024 року про доходи ОСОБА_3 за період з січня 2023 року по березень 2024 року вбачається, що з доходів ОСОБА_3 має заробітну плату, а також дохід від надання земельної ділянки с/г призначення (майнового паю) в оренду (жовтень 2023 року).

Суд, при прийнятті рішення, керується тим, що позивач навчається на денній формі навчання, судом не встановлено наявності у неї своїх доходів, і більш того достатніх доходів для свого утримання. Тобто встановлено потреби у матеріальній підтримці батьків.

При цьому, зважаючи на норми чинного законодавства, та матеріали справи, а також з урахуванням фінансової можливості відповідача сплачувати аліменти, суд приходить до висновку, що для забезпечення достатнього рівня життя повнолітньої дитини, виходячи з засад розумності та справедливості, до стягнення підлягають аліменти в розмірі 2 000 грн. щомісячно.

Відповідно до вимог, визначенихст. 191 СК Україниаліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу - із дня подання такої заяви. Аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв`язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за десять років.

Як вбачається із штампа вхідної кореспонденції суду на позовній заяві, таку подано до суду 01.11.2023 року, а тому із врахуванням вищезгаданого положенняст. 191 СК Україниаліменти з відповідача на повнолітню дочку підлягають стягненню, починаючи з 01.11.2023, і до досягнення нею двадцяти трьох років, тобто до 31 жовтня 2026 року, оскільки вказаний вік настане раніше, аніж припадає закінчення позивачем навчання в навчальному закладі. Тому позовні вимоги підлягають до часткового задоволення.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, з відповідача підлягають стягненню на користь держави судовий збір в сумі 1 211 грн. 20 коп.

Керуючись ст.ст.12,13,259,263-265,268,280-282,430 ЦПК України, ст.ст. 182, 199-200 Сімейного Кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов задоволити частково.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_2 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , аліменти на період її навчання у розмірі 2000 грн. щомісячно, починаючи з дня пред`явлення позову, тобто з 01 листопада 2023 року і до досягненнянею 23річного віку,тобто до31жовтня 2026року включно.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір в сумі 1 211 грн. 20 коп.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць допустити до негайного виконання.

ГОЛОВУЮЧИЙ:

Повний текстсудового рішенняскладено 06 травня 2024 року.

Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу118831707
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —712/11960/23

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

Рішення від 29.04.2024

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

Рішення від 29.04.2024

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

Рішення від 11.01.2024

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні