Ухвала
від 06.05.2024 по справі 638/18662/23
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/18662/23

Провадження № 2/638/2397/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 травня 2024 року м. Харків, Дзержинський районний суд м. Харкова в складі:

головуючої судді - Штих Т.В.,

за участі секретаря - Кассіч Н. А.,

розглянувши в судовому засіданні цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 треті особи Орган опіки і піклування виконавчого комітету Охтирської міської ради Сумської області, Служба у справах дітей Борівської селищної ради Харківської області про позбавлення батьківських прав та заміну способу стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини,-

встановив:

Позивачка звернулася до Дзержинського районного суду міста Харкова з позовом до ОСОБА_2 треті особи Орган опіки і піклування виконавчого комітету Охтирської міської ради Сумської області, Служба у справах дітей Борівської селищної ради Харківської області про позбавлення батьківських прав та заміну способу стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини.

В судовому засіданні представник позивачки-адвокат Кудін О. М. заявив клопотання про залучення психолога для бесіди з неповнолітньою дитиною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про охорону дитинства» кожна дитина має право на вільне висловлювання особистої думки, формування власних поглядів, розвиток власної суспільної активності, отримання інформації, що відповідає її віку.

Як зазначено у постанові Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 30.01.2023 року № 710/1678/18, провадження № 61-8345св22 - дитина є суб`єктом права і незважаючи на незначний вік, неповну цивільну дієздатність, має певний обсяг прав. Одними з основних її прав є право висловлювати свою думку та право на врахування думки щодо питань, які стосуються її життя.

За змістом ч.ч. 1, 2 ст. 171 Сімейного кодексу України, дитина має право на те, щоб бути вислуханою батьками, іншими членами сім`ї, посадовими особами з питань, що стосуються її особисто, а також питань сім`ї. Дитина, яка може висловити свою думку, має бути вислухана при вирішенні між батьками, іншими особами спору щодо її виховання, місця проживання, у тому числі при вирішенні спору про позбавлення батьківських прав, поновлення батьківських прав, а також спору щодо управління її майном.

Відповідно до ст. 6 Європейської конвенції про здійснення прав дітей від 25.01.1996 року під час розгляду справи, що стосується дитини, перед прийняттям рішення судовий орган надає можливість дитині висловлювати її думки і приділяє їм належну увагу.

З цією метою дитині, зокрема, надається можливість бути заслуханою в ході будь-якого судового чи адміністративного розгляду, що стосується дитини, безпосередньо або через представника чи відповідний орган у порядку, передбаченому процесуальними нормами національного законодавства.

Закріплення цього права підкреслює, що дитина є особистістю, з думкою якої потрібно рахуватись, особливо при вирішенні питань, які безпосередньо її стосуються.

При цьому під час вирішення питання про позбавлення батьківських прав щодо одного з батьків, зважаючи на вікову категорію дитини, бесіду з останнім суд має проводити в присутності психолога, головним завданням якого є встановлення дійсного психоемоційного стану дитини, визначення інтересів дитини.

Проте суд має враховувати висловлену думку системно, з`ясовуючи належно фактичні обставини справи, досліджуючи та надаючи належну правову оцінку зібраним у справі доказам у їх сукупності, що в результаті сприятиме правильному вирішенню питання даного позову. Тільки так будуть забезпечені найкращі інтереси дитини, а не інтереси та бажання батьків, які вони не можуть чи не бажають вирішувати в позасудовий спосіб.

Відповідно до ч.ч. 1, 4 ст. 232 ЦПК України допит малолітніх свідків і, за розсудом суду, неповнолітніх свідків проводиться в присутності батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників, якщо вони не заінтересовані у справі, або представників органів опіки та піклування, а також служби у справах дітей.

Враховуючи предмет та характер спору, який стосується інтересів малолітнього ОСОБА_3 , суд вважає, що його думка матиме істотне значення для вирішення справи. З огляду на це, враховуючи вік дитини, рівень його психоемоційного розвитку, суд доходить висновку про доцільність проведення бесіди в судовому засіданні дитини.

Опитування дитини провести в обстановці, що виключає вплив на нього батьків та інших зацікавлених осіб, з видаленням із зали судового засідання в разі їх присутності під час бесіди з дитиною в суді осіб, які зацікавлені в результатах справи (батьків дітей), тобто в присутності представника органу опіки та піклування, психолога, представників позивача та відповідача із видаленням під час бесіди з дитиною із зали судового засідання позивача та відповідача.

Керуючись ст. ст. 12, 43, 121, 232 ЦПК, Сімейного Кодексу України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Викликати в судове засідання та опитати малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в присутності представника органу опіки, а також служби у справах дітей та психолога із видаленням під час його допиту із зали судового засідання батьків, які є заінтересованими у справі.

Зобов`язати Службу у справах дітей Охтирської міської ради Сумської області забезпечити участь у судовому засіданні явку їх представника для участі у опитуванні дитини.

Залучити до участі у справі психолога Служби у справах дітей Охтирської міської ради Сумської області та зобов`язати надати уповноваженій особі Охтирського міськрайонного суду Сумської області оригінал і направити до Дзержинського районного суду м. Харкова копію відповідних документів, які підтверджують повноваження психолога та відповідну посаду.

Судове засідання по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 треті особи Орган опіки і піклування виконавчого комітету Охтирської міської ради Сумської області, Служба у справах дітей Борівської селищної ради Харківської області про позбавлення батьківських прав та заміну способу стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини, відбудеться дистанційно, шляхом відеоконференцзв`язку Дзержинського районного суду м. Харкова з Охтирським міськрайонним судом Сумської області 24 травня 2024 року о 10 год. 00 хв.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Повідомити учасників справи, що всі письмові пояснення та інші документи по справі можуть бути подані засобами поштового зв`язку, а також надіслані на електронну адресу суду inbox@dg.hr.court.gov.ua з зазначенням номеру справи та прізвища судді у справі та скріплення їх цифровим підписом.

Суддя Т. В. Штих

СудДзержинський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення06.05.2024
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу118856507
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —638/18662/23

Рішення від 24.05.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Штих Т. В.

Рішення від 24.05.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Штих Т. В.

Ухвала від 24.05.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Штих Т. В.

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Штих Т. В.

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Штих Т. В.

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Штих Т. В.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Штих Т. В.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Штих Т. В.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Штих Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні