Ухвала
від 06.05.2024 по справі 904/1664/19
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

06 травня 2024 року

м. Київ

cправа № 904/1664/19

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Колос І.Б. (головуючий), Ємця А.А., Малашенкової Т.М.,

розглянувши матеріали заяви товариства з обмеженою відповідальністю "Укр-Трейд ЛТД"

про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів

у провадженні за касаційною скаргою Дніпровського квартирно-експлуатаційного управління

на рішення господарського суду Дніпропетровської області від 08.02.2021

та постанову Центрального апеляційного господарського суду від 01.02.2024

у справі № 904/1664/19

за позовом Дніпровського квартирно-експлуатаційного управління

до товариства з обмеженою відповідальністю "Укр-Трейд ЛТД"

про стягнення коштів та розірвання договору,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Верховного Суду від 11.04.2024, зокрема, відкрито касаційне провадження за касаційною скаргою Дніпровського квартирно-експлуатаційного управління на рішення господарського суду Дніпропетровської області від 08.02.2021 та постанову Центрального апеляційного господарського суду від 01.02.2024 у справі № 904/1664/19; призначено її розгляд на 09.05.2024.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Укр-Трейд ЛТД" (далі - ТОВ "Укр-Трейд ЛТД") 26.04.2024, засобами поштового зв`язку, звернулося до Верховного Суду із заявою (підписана директором), у якій просить надати можливість брати участь у судовому засіданні у справі № 904/1664/19 призначеному на 09.05.2024 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів директору ТОВ "Укр-Трейд ЛТД" та адвокату Вільямовському Юрію Вікторовичу (далі - Вільямовський Ю.В. ).

У зв`язку з перебуванням суддів Булгакової І.В. та Жайворонок Т.Є. у відпустці, згідно з протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 06.05.2024 для розгляду справи № 904/1664/19 визначено колегію суддів у складі: Колос І.Б. (головуючий), Ємець А.А., Малашенкова Т.М.

Розглянувши заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів, Верховний Суд дійшов висновків.

В частині участі у судовому засіданні адвоката Вільямовського Ю. В. в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів у справі № 904/1664/19, Суд зазначає таке.

Відповідно до частини п`ятої статті 44 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) юридична особа набуває процесуальних прав та обов`язків у порядку, встановленому законом, і здійснює їх через свого представника.

За змістом частини першої статті 56 ГПК України сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь в судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Частиною першою статті 58 ГПК України установлено, що представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Згідно з частиною четвертою статті 60 ГПК України повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

За змістом частини третьої статті 26 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" повноваження адвоката як представника в господарському, судочинстві підтверджуються в порядку, встановленому законом.

Належних документів (довіреності або ордеру) на підтвердження повноважень адвоката Вільямовського Ю. В., як представника ТОВ "Укр-Трейд ЛТД" у суді касаційної інстанції, до заяви не додано. Відповідні документи на підтвердження повноважень адвоката Вільямовського Ю. В. у Верховному Суді також відсутні і в матеріалах справи.

З урахуванням наведеного, Суд дійшов висновку про відмову у задоволенні заяви в частині участі у судовому засіданні, призначеному на 09.05.2024 у справі № 904/1664/19 в режимі відеоконференції - адвоката Вільямовського Ю. В., за відсутності в матеріалах справи і заяві документів щодо підтвердження повноважень у адвоката, як представника, діяти від імені ТОВ "Укр-Трейд ЛТД" у Верховному Суді та відсутності волевиявлення адвоката стосовно участі його в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою свого електронного кабінету та з використанням власних технічних засобів. Водночас, зазначене не перешкоджає адвокату звернутися до суду касаційної інстанції з відповідною заявою.

Відповідно до абзацу першого та другого частини шостої статті 6 ГПК України (з урахуванням змін) адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (далі - ЄСІТС) або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом, у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

В частині участі у судовому засіданні директора ТОВ "Укр-Трейд ЛТД" в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів у справі № 904/1664/19, Суд зазначає таке.

Приписами статті 197 ГПК України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою; учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Рішенням Вищої ради правосуддя 17.08.2021 № 1845/0/15-21 затверджено Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі - Положення).

Положення визначає порядок функціонування в судах та органах системи правосуддя окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, зокрема підсистем "Електронний кабінет" "Електронний суд" та підсистеми відеоконференцзв`язку; порядок вчинення процесуальних дій в електронній формі з використанням таких підсистем; особливості використання в судах та органах системи правосуддя іншого програмного забезпечення в перехідний період до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи у складі всіх підсистем (модулів) (пункт 2 розділу 1 Положення).

Згідно з пунктом 45 розділу 3 Положення підсистема відеоконференцзв`язку забезпечує учасникам справи можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, зокрема поза межами приміщення суду за допомогою свого Електронного кабінету та власних технічних засобів.

Пунктом 46 розділу 3 Положення передбачено, що за наявності в суді технічної можливості учасник справи у порядку, встановленому процесуальним законом, може брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою власних технічних засобів. Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Відповідно до пункту 49 розділу 3 Положення для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватися в Електронному кабінеті. Учасник справи також повинен перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв`язку, для роботи із системою відеоконференцзв`язку.

Ураховуючи положення статті 197 ГПК України, технічну можливість проведення відеоконференції поза межами приміщення суду, з огляду на необхідність забезпечення своєчасного розгляду господарської справи, Суд вважає за можливе задовольнити заяву ТОВ "Укр-Трейд ЛТД" в частині участі у судовому засіданні директора названого товариства та провести судове засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Разом з тим Суд звертає увагу, що судове засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів буде проводитись з урахуванням технічних можливостей у суді та з використанням підсистеми відеоконференцзв`язку (https://vkz.court.gov.ua), а не "EasyCon".

Керуючись статтями 197, 234 Господарського процесуального кодексу України, Касаційний господарський суд

У Х В А Л И В:А

1. Відмовити у задоволенні заяви товариства з обмеженою відповідальністю "Укр-Трейд ЛТД" в частині участі у судовому засіданні адвоката Вільямовського Ю. В. у справі № 904/1664/19 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

2. Заяву товариства з обмеженою відповідальністю "Укр-Трейд ЛТД" в частині участі у судовому засіданні директора названого товариства зі справи № 904/1664/19 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів задовольнити.

3. Інструкція користувача підсистеми відеоконференцзв`язку розміщена на вебсторінці технічної підтримки користувачів ЄСІТС за вебадресою https://wiki.court.gov.ua.

4. Для участі у судовому засіданні 09 травня 2024 року о 12:30 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду директору товариства з обмеженою відповідальністю "Укр-Трейд ЛТД" Трощію Олексію Сергійовичу необхідно за допомогою свого електронного кабінету та власних технічних засобів використовувати комп`ютерну техніку або смартфони з доступом в мережу Інтернет, які дозволяють передавати аудіосигнал та відеозображення.

5. Роз`яснити, що участь в судовому засіданні у режимі відеоконференції відбуватиметься з урахуванням Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, зокрема, підсистеми відеоконференцзв`язку.

6. Попередити учасників справи, що відповідно до частини п`ятої статті 197 Господарського процесуального кодексу України, приписів пункту 46 розділу 3 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

7. Роз`яснити, що інформацію у справі, яка розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному вебсайті судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою: https://supreme.court.gov.ua/supreme/.

8. Учасникам справи, які братимуть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції завчасно надавати Верховному Суду копії документів, що підтверджують повноваження представників, засвідчені у визначеному законом порядку, якщо у матеріалах справи вони відсутні. Водночас Суд звертає увагу, що під час проведення судового засідання учасник справи, який бере участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції повинен мати при собі оригінал документа, що посвідчує особу та пред`явити його під час проведення судового засідання на вимогу Суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя І. Колос

Суддя А. Ємець

Суддя Т. Малашенкова

Дата ухвалення рішення06.05.2024
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу118866708
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення коштів та розірвання договору

Судовий реєстр по справі —904/1664/19

Постанова від 09.05.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Колос І.Б.

Постанова від 09.05.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Колос І.Б.

Ухвала від 06.05.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Колос І.Б.

Ухвала від 11.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Колос І.Б.

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Колос І.Б.

Постанова від 01.02.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 07.11.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 08.06.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 07.06.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні