Ухвала
від 08.05.2024 по справі 367/1972/24
ІРПІНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 367/1972/24

Провадження №2/367/3230/2024

УХВАЛА

Іменем України

про відмову у задоволенні заяв про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції

08 травня 2024 року суддя Ірпінського міського суду Київської області Лещенко О.В., розглянувши подану представником позивача адвокатом Капалкіною Іриною Олегівною позовну заяву про проведення підготовчого судового засідання, призначеного о 14 ггод. 15 хв. 09.05.2024 року у справі за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Служба у справах дітей та сім`ї Деснянської районної в місті Києві державної адміністрації, Служба у справах дітей та сім`ї Яготинської міської ради Київської області про визначення місця проживання двох дітей,

В С Т А Н О В И В :

У провадженні Ірпінського міського суду Київської області перебуває цивільна справа №367/1972/24 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Служба у справах дітей та сім`ї Деснянської районної в місті Києві державної адміністрації, Служба у справах дітей та сім`ї Яготинської міської ради Київської області про визначення місця проживання двох дітей.

Підготовче судове засідання у справі призначено о 14 год. 15 хв. 09 травня 2024 року.

06.05.2024 року представником позивача - адвокатом Капалкіною Іриною Олегівною подано до суду через систему електронний суд заяву, в якій вона просить проводити судове засідання, призначене о 14 год. 15 хв. 09.05.2024 року, в режимі відеоконференції з причини перебування представника позивача за межами Київської області.

06.05.2024 року від Служби усправах дітейта сім`їЯготинської міськоїради Київськоїнадійшла заява про проведення судового засідання за участю представника Служби в режимі відеоконференції в приміщенні суду.

Частиною 1 ст. 212 ЦПК Українивстановлено, що учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Відповідно до ч. 2 ст. 212 ЦПК Україниучасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення судуне пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання.Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Згідно з ч. 8 ст. 212 ЦПК України у клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання.

Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Таким чином, прийняття рішення щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом суду. Вказана норма не передбачає обов`язку проведення судового засідання в режимі відеоконференції в разі наявності про це клопотання сторони.

Частина 10статті 212 ЦПК Українивизначає, що використовувані судом і учасниками судового процесу технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зображення та звуку, а також інформаційну безпеку. Учасникам судового процесу має бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового засідання, ставити запитання і отримувати відповіді, здійснювати інші процесуальні права та обов`язки.

Відеоконференція, у якій беруть участь учасники справи, фіксується судом, який розглядає справу, за допомогою технічних засобів відео- та звукозапису. Відео- та звукозапис відеоконференції зберігається в матеріалах справи (ч. 11ст. 212 ЦПК України).

З аналізу вищезазначених норм права вбачається, що проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів можливо лише за наявності відповідної технічної можливості, з дотриманням при цьому інформаційної безпеки.

При цьому, судове засідання призначене на 09.05.2024 року, а представник позивача та представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Служби у справах дітей та сім`ї Яготинської міської ради звернулися з заявами про проведення судового засідання у режимі відеоконференції 06.05.2024 року, тобто заяви подані до суду не за 5 днів до судового засідання, та відсутні відомості про надсилання копії заяви в той самий строк іншим учасникам справи, як це передбачено ч. 2ст. 212 Цивільного процесуального кодексу України.

Крім того, зважаючи на кількість справ, що перебувають у провадженні Ірпінського міського суду Київської області та кількість раніше призначених до розгляду кримінальних, цивільних і адміністративних справ у залах судових засідань, що обладнані для проведення відеоконференцій, в суді обмежена технічна можливість для забезпечення проведення 09.05.2024 року підготовчого судового засідання у цій справі в режимі відеоконференції.

Тому, враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне відмовити:

представникові позивача у задоволенні заяви про участь 09.05.2024 року у підготовчому судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, а також роз`яснити право на подання відповідної заяви про проведення судового засідання та/або розгляду справи у його відсутність;

Службі у справах дітей та сім`ї Яготинської міської ради Київської області у задоволенні заяви про участь представника Службив режимівідеоконференції упідготовчому судовомузасіданні 09.05.2024року врежимі відеоконференції в приміщенні суду.

Керуючись ст.ст.212,260, 261 ЦПК України,

П О С Т А Н О В И В :

У задоволенні заяви представника позивача адвоката Капалкіної Ірини Олегівни про проведення підготовчого судового засідання о 14 год. 15 хв. 09.05.2024 року в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 ,треті особи:Служба усправах дітейта сім`їДеснянської районноїв містіКиєві державноїадміністрації,Служба усправах дітейта сім`їЯготинської міськоїради Київськоїобласті провизначення місцяпроживання двохдітей - відмовити.

У задоволенні заяви Служби у справах дітей та сім`ї Яготинської міської ради Київської області про проведенняпідготовчого судовогозасідання о14год.15хв.09.05.2024року в режимівідеоконференції в приміщенні суду у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 ,треті особи:Служба усправах дітейта сім`їДеснянської районноїв містіКиєві державноїадміністрації,Служба усправах дітейта сім`їЯготинської міськоїради Київськоїобласті провизначення місцяпроживання двохдітей - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту їх підписання суддею.

Суддя: О.В. Лещенко

Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118896320
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —367/1972/24

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Лещенко О. В.

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Лещенко О. В.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Лещенко О. В.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Лещенко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні