Ухвала
від 08.05.2024 по справі 609/643/24
ШУМСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа № 609/643/24

2-о/609/45/2024

08 травня 2024 року суддя Шумського районного суду Тернопільської області Катерняк О.М., ознайомившись із матеріалами заяви ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, де заінтересованими особами є: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Збаразька міська рада,-

ВСТАНОВИЛА:

Адвокат Гурник В.О., який представляє інтереси заявника ОСОБА_1 , звернувся до суду з заявою, в якій просить визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: с. Залужжя, Тернопільського району Тернопільської області та призначити заявника опікуном над недієздатним.

Ознайомившись із матеріалами заяви, вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, вважаю, що заяву слід залишити без руху з наступних підстав.

Окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого, зокрема, розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

У відповідності до ч. 3ст.294ЦПК України передбачено, що справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Згідно з ч. 4 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 295 ЦПК України передбачено, що заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у закладі з надання психіатричної допомоги - за місцезнаходженням цього закладу.

Так, у заяві зазначена адреса проживання заінтересованої особи особи, стосовно якої вирішується питання про визнання її недієздатною ОСОБА_2 : 47304, с. Залужжя Збаразької міської громади Тернопільського району Тернопільської області. Однак, відповідно до Довідки про склад сім`ї №110 від 25.03.2024, виданої Шумською міською радою Кременецького району Тернопільської області слідує, що ОСОБА_2 зареєстрований та проживає за адресою: с. Залужжя Кременецького (Шумського) району Тернопільської області.

З метою уточнення зареєстрованої адреси проживання особи, стосовно якої вирішується питання про визнання її недієздатною та визначення підсудності суддею скеровано запит до Єдиного державного демографічного реєстру. Згідно із Відповіддю №580552 від 07.05.2024 слідує, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , дата реєстрації 16.03.1976.

Аналогічний запит суддею скеровано до Єдиного державного демографічного реєстру стосовно адреси реєстрації заінтересованої особи 2 ОСОБА_3 , адреса проживання якої в заяві зазначена: 47304, с. Залужжя Збаразької міської громади Тернопільського району Тернопільської області. Згідно із Відповіддю №580689 від 07.05.2024 слідує, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , дата реєстрації 16.05.1986.

Відтак, представнику заявника слід уточнити зареєстровані адреси проживання заінтересованих осіб 1 та 2.

Вирішуючи питання про відкриття провадження по справі, суди повинні перевірити відповідність вимог, з якими позивач звертається до суду для захисту, а також дотримання ним вимог, передбачених статтями 175, 176, 177 ЦПК України.

Так, відповідно до п.п. 1, 2 ч. 3, ч. 6 ст. 175 ЦПК України передбачено що: позовна заява повинна містити:

1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява;

2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету;

У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору.

В порушення даних вимог представником заявника адвокатом Гурником В.О. в заяві не зазначено (не вірно зазначено): місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, адреси електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету заявника ОСОБА_1 , також не зазначено дати народження заявника (ч. 6 ст. 175 ЦПК України інші відомості).

Також в порушення вимог ст. 175 ЦПК України представником заявника адвокатом Гурником В.О. в заяві не зазначено (не вірно зазначано): місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, адреси електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету заінтересованих осіб 1 та 2 ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , також не зазначено дати народження заінтересованих осіб 1 та 2 (ч. 6 ст. 175 ЦПК України інші відомості).

Крім того, відповідно до п.п. 4, 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити: 4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Відтак, заявник повинен привести заяву у відповідності до вимог статті 175 ЦПК України.

Стосовно визначеної представником заявника заінтересованої особи 3, а саме Збаразької міської ради суд зазначає наступне.

За замістом п. 1.3 Правил опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України 26.05.1999 органами, які приймають рішення щодо опіки і піклування, є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі комітети міських, районах у містах, сільських, селищних рад.

Представником заявника заінтересованою особою вказано Збаразьку міську раду. Відповідно до законодавства до участі у справі залучаються всі особи, яких стосуються її вимоги. У даному випадку повинна бути зазначена Шумська міська рада Кременецького району Тернопільської області, як орган опіки та піклування, з урахуванням зареєстрованої адреси проживання особи, стосовно якої вирішується питання про визнання її недієздатною та встановлення на нею опіки.

Так, разом із заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна було подане клопотання про зобов`язання органу опіки та піклування Збаразької міської ради надати висновок про доцільність/недоцільність призначення опікуном ОСОБА_2 його сина ОСОБА_1 .

Представником заявника в заяві про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна не викладено обставини, якими заявник обґрунтовує свої вимоги зобов`язального характеру саме до Збаразької міської ради.

Відтак, в цій частині представнику заявника слід привести заяву відповідно до вимог чинного законодавства, вказавши вірно заінтересовану особу орган опіки та піклування, або ж викласти обставини, якими заявник обґрунтовує свої вимоги зобов`язального характеру саме до Збаразької міської ради.

Крім того, суд звертає увагу на те, що заяву про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна представником заявника адвокатом Гурником В.О. подано через систему «Електронний суд».

Відповідно до ч. 1ст. 177 ЦПК Українипозивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

У разі подання до суду позовної заяви та документів, що додаються до неї, в електронній формі через електронний кабінет позивач зобов`язаний додати до позовної заяви доказ надсилання іншим учасникам справи копій поданих до суду документів з урахуванням положень статті 43 цього Кодексу.

Відповідно до ч.7ст. 43 ЦПК України, у разі подання до суду в електронній формі заяви по суті справи, зустрічного позову, заяви про збільшення або зменшення позовних вимог, заяви про зміну предмета або підстав позову, заяви про залучення третьої особи, апеляційної скарги, касаційної скарги та документів, що до них додаються, учасник справи зобов`язаний надати доказ надсилання таких матеріалів іншим учасникам справи.

Такі документи в електронній формі направляються з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а у разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення.

Представником заявника не долучені до матеріалів заяви докази направлення заінтересованим особам копії заяви з додатками.

Відповідно до ч. 9ст.10 ЦПК України, якщо спірні відносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - суд виходить із загальних засад законодавства (аналогія права).

Враховуючи те, щоГлава 2. Розгляд судом справ про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи ЦПК Українине містить норм, що регулюють наслідки недотримання форми та змісту заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, суд дійшов висновку за можливе застосувати аналогію закону та відповідно достатті 185 ЦПК Українизаяву про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, залишити без руху.

З огляду на викладене, підстави для відкриття провадження у справі за поданою заявою відсутні, вона підлягає залишенню без руху.

Відповідно до ч. 1, 2 ст.185ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

При цьому суд вважає, що при залишенні позовної заяви без руху, відсутнє порушення права позивачів на доступ до суду, оскільки позивачі не дотрималися вимогЦПК Українипри зверненні до суду.

Керуючись ст.ст.10,175,177,185,258-261,293-295,315 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИЛА:

Заяву ОСОБА_1 про визнанняфізичної особинедієздатною,встановлення опікиі призначенняопікуна,де заінтересованимиособами є: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,Збаразька міськарада - залишити без руху, надавши заявнику строк десять днів з дня отримання копії ухвали для усунення зазначених в мотивувальній частині ухвали недоліків.

У разі невиконання ухвали суду у зазначений строк заяву вважати неподаною та повернути її заявнику зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню не підлягає.

Ухвала судускладена тапідписана 08травня 2024року.

Суддя: Оксана КАТЕРНЯК

СудШумський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118906054
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —609/643/24

Ухвала від 03.06.2024

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 28.05.2024

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 23.05.2024

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні