Ухвала
від 08.05.2024 по справі 534/237/24
КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 534/237/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 травня 2024 року м. Кременчук

Кременчуцький районний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді Реки А.С.,

за участю секретаря судового засідання Клонової І.М.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Кременчуці Полтавської області цивільну справу за позовомВиконавчого комітету Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області як органу опіки та піклування, в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1 , до ОСОБА_2 , треті особи: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дитини,-

Встановив:

В провадженні Кременчуцького районного суду Полтавської області перебуває цивільна справа за позовом Виконавчого комітету Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області як органу опіки та піклування, в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1 , до ОСОБА_2 , треті особи: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дитини.

Ухвалою суду від 10 квітня 2024 року було прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за позовом Виконавчого комітету Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області як органу опіки та піклування, в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1 , до ОСОБА_2 , треті особи: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дитини та ухвалено провадити розгляд справи у порядку загального позовного провадження, призначене підготовче судове засідання.

До суду надійшла заява ОСОБА_5 про проведення судового засідання за її участі як представника позивача в режимі відеоконференції, та на підтвердження повноважень як представника позивача до заяви додано довіреність від 01.05.2024 № 03-26/1108. Інших документів на підтвердження повноважень надано не було.

Інші учасники справи в підготовче судове засідання не з`явилися, повідомлялися про дату, час та місце розгляду справи належним чином, від третьої особи ОСОБА_3 надійшла заява про проведення підготовчого засідання за її відсутності.

Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов наступного.

Відповідно до частини другоїстатті 183 ЦПК Україниписьмові заява, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником.

У частині четвертійстатті 183 ЦПК Українизазначено, що суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

На підтвердження повноважень діяти від імені позивача Виконавчого комітету Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області (код ЄДРПОУ 04057646) ОСОБА_5 надала до заяви копію довіреності від 01.05.2024 № 03-26/1108, видану Виконавчим комітетом Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району та посвідчену міським головою.

Відповідно доч. 1 ст. 58 ЦПК Українисторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Згідно ч. 1-3 ст.60 ЦПК України представником у суді може бути адвокат або законний представник. Під час розгляду спорів, що виникають з трудових відносин, а також справ у малозначних спорах (малозначні справи) представником може бути особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність, за винятком осіб, визначених у статті 61 цього Кодексу. Органи або інших осіб, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, представляють у суді їх посадові особи, крім випадків, коли такі органи та особи є стороною чи третьою особою у справі.

15 грудня 2017 року набрав чинностіЗакон України від 3 жовтня 2017 року №2147-VIII «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів». Цей Закон розмежував поняття самопредставництва та власне представництва інтересів юридичної особи у суді.

29 грудня 2019 року набрав чинностіЗакон №390-IX, згідно з яким частини третю і четвертустатті 58 ЦПК Українивиклали у новій редакції.

Згідно з ч.ч.3, 4ст.58 ЦПК Україниюридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника. Держава, Автономна Республіка Крим, територіальна громада беруть участь у справі через відповідний орган державної влади, орган влади Автономної Республіки Крим, орган місцевого самоврядування відповідно до його компетенції, від імені якого діє його керівник, інша уповноважена особа відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування), або через представника.

Згідно висновків Верховного Суду, викладених в ухвалі Великої Палати Верховного Суду від 08 червня 2022 року по справі № 303/4297/20, провадження № 14-105цс21, починаючи з 29 грудня 2019 року, самопредставництво юридичної особи допускає можливість вчинення у суді процесуальних дій від її імені не тільки керівником або членом виконавчого органу, але й будь-якою іншою особою, уповноваженою на такі дії за законом, статутом, положенням або трудовим договором (контрактом). Томуможливість участі у справі за правилами самопредставництваюридичної особитого, хто не є її керівником або членом її виконавчого органу, слід підтверджувати або приписом відповідногозакону, або приписом статуту чи положення цієї особи, або умовами трудового договору (контракту), зокрема посадовою інструкцією(у разі, якщо такого договору у письмовій формі немає чи у ньому зафіксований неповний перелік трудових (посадових) обов`язків працівника).Якщо інше не передбачено саме цими документами, уповноважений діяти у суді за правилами самопредставництва юридичної особи, має всі права відповідного учасника справи. Зазначене не виключає можливості додаткового подання до суду довіреності юридичної особи, проте самостійно вона не підтверджує повноваження діяти за правилами самопредставництва.

Інакше кажучи, процесуальні закони визначили, що представникисторін, третіх осіб, а також осіб, які зазакономмають право звертатися до суду в інтересах інших, можуть діяти у судовому процесі або за правилами самопредставництва, або як власне представники. Останніми можуть бути: адвокати, законні представники, а у випадках, визначених у процесуальних законах, зокрема у малозначних справах, справах незначної складності, - інші особи (стаття 60 ЦПК України). Повноваження саме цих представників підтверджують документи, визначені у частинах першій і четвертійстатті 62 ЦПК України.

Таким чином, у даній цивільній справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження та не є малозначною, представництво може здійснюватись за правилами самопредставництва або представником (адвокатом, законним представником).

Документів, які б підтверджували, що Виконавчий комітет Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району як орган опіки та піклування бере участь у справі через ОСОБА_5 , як особу уповноважену діяти від його імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту), посадової інструкції (самопредставництво юридичної особи), матеріали справи не містять.

Крім того, будь-яких документів на підтвердження того, що ОСОБА_5 є адвокатом (свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю, витягу з Єдиного реєстру адвокатів України, ордеру) також не надано.

Враховуючи, що ОСОБА_5 не надала відповідних документів згідно з вимогами ч.4ст.62 ЦПК України,які бпідтверджували їїповноваження подаватита підписуватизаяви,та документів,які бпідтверджували,що ОСОБА_5 є особою,яка дієвідповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту), на підставі якого вона здійснює представництво юридичної особи - Виконавчого комітету Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району у порядку її самопредставництва (ч. 3 ст. 58 ЦПК України), а тому заява про розгляд справи в режимі відеоконференції не може бути прийнята до розгляду, оскільки в порушення вимог ч.2ст.183 ЦПК Українипідписана особою, яка не мала права її підписувати, тому вищевказана заява повертається без розгляду.

Враховуючи викладене, у зв`язку з відсутністю повноважного представника позивача та з метою забезпечення права позивача на участь у судовому засіданні, суд вважає необхідним відкласти підготовче засідання та роз`яснити позивачу його право брати участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від його імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника (адвоката).

Відповідно до ч. 3 ст.189ЦПКУкраїни підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Таким чином, оскільки шістдесятиденний строк підготовчого провадження закінчується, а з урахуванням вищевикладених обставин, без продовження такого строку неможливо провести належну підготовку справи до розгляду, суд позбавлений можливості з`ясувати питання, передбачені ч. 2 ст.197 ЦПК України та провести підготовче судове засідання, суд прийшов до висновку про необхідність продовження строку підготовчого провадження на тридцять днів.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 19, 58, 60, 62, 183, 189, 259, 260 ЦПК України, суд,-

Ухвалив:

Заяву про проведення судового засідання в режимі відеоконференції, подану від імені представника позивача у цивільній справі за позовом Виконавчого комітету Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області як органу опіки та піклування, в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1 , до ОСОБА_2 , треті особи: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дитини повернути без розгляду особі, яка його подала.

Продовжити строк підготовчого провадження в цивільній справі за позовом Виконавчого комітету Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області як органу опіки та піклування, в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1 , до ОСОБА_2 , треті особи: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дитини на тридцять днів.

Відкласти підготовче засідання у цивільній справі за позовом Виконавчого комітету Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області як органу опіки та піклування, в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1 , до ОСОБА_2 , треті особи: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дитини на 19 червня 2024 об 11-25 год.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Апеляційну скаргу на ухвалу суду може бути подано до Полтавського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення.

Суддя А. С. Река

Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118913487
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —534/237/24

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Река А. С.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Река А. С.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Куц Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні