Ухвала
від 07.05.2024 по справі 626/1772/24
КРАСНОГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 626/1772/24

Провадження № 2/626/387/2024

УХВАЛА

про відкриття провадження в справі

та призначення справи в судове засідання

07.05.2024 року м. Красноград

Суддя Красноградського районного суду Харківської області Дудченко В.О., перевіривши виконання вимог ст.175-177 ЦПК України по цивільній справі № 626/1772/24 за позовною заявою ОСОБА_1 до Красноградського комунального підприємства «Водоканал» про порушення прав споживача,

ВСТАНОВИВ:

До Красноградського районного суду Харківської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Красноградського комунального підприємства «Водоканал» про порушення прав споживача, я якій просить:

- визнати, що відповідач не виконав відносно нього Порядок інформування споживачів про намір зміни цін/тарифів на комунальні послуги з обґрунтуванням такої необхідності, затверджений наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, 05 червня 2018 року №130, при зміні тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення з 01.07.2023 року;

- визнати, що відповідач порушив Порядок формування тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 року №869 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 03.04.2019 року №291) при розрахунку тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водопостачання на 2023 рік; зобов`язати відповідача зайво сплачені ним кошти в сумі 497,15 грн, віднести на рахунок майбутніх платежів;

- визнати порушення відповідачем відносно нього Законів України «Про доступ до публічної інформації», «Про порушення прав споживачів» щодо ненадання доступу до публічної інформації, ненадання документів про ціну продукції при зміні тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення з 01.07.2023 року;

- зобов`язати відповідача надати йому офіційне письмове вибачення за нанесення моральної шкоди своїми діями (бездіяльністю) щодо не виконання відносно нього: Порядку інформування споживачів про намір зміни цін/тарифів на комунальні послуги з обґрунтуванням такої необхідності, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, 05 червня 2018 року № 130, при зміні тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення з 01.07.2023 року; Законів України «Про доступ до публічної інформації», «Про захист прав споживачів».

Згідно ч.1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно ЦПК України, до відкриття провадження у справі суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим ст. 175 і 177 ЦПК України , чи підсудна справа даному суду, чи немає підстав для повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в цивільній справі, встановлених цим Кодексом.

При вирішенні питання відкриття провадження за даною заявою встановлено наступне.

Дослідивши матеріали позовної щодо позовних вимог про визнання порушеним відповідачем відносно нього Закону України «Про доступ до публічної інформації» щодо ненадання доступу до публічної інформації, ненадання документів про ціну продукції при зміні тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення з 01.07.2023 року та зобов`язання надати йому офіційне письмове вибачення за нанесення моральної шкоди своїми діями (бездіяльністю) щодо не виконання відносно нього ЗУ «Про доступ до публічної інформації», прихожу до наступних висновків.

Статтею 8 Конституції України в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Норми Конституції України є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується.

Відповідно до ч.1 ст.19 ЦПК України, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Згідно статті 1 Закону України «Про доступ до публічної інформації», публічна інформація - це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб`єктами владних повноважень своїх обов`язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб`єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом.

Публічна інформація є відкритою, крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до ст. 23 ЗУ «Про доступ до публічної інформації» рішення, дії чи бездіяльність розпорядників інформації можуть бути оскаржені до керівника розпорядника, вищого органу або суду.

Запитувач має право оскаржити: 1) відмову в задоволенні запиту на інформацію; 2) відстрочку задоволення запиту на інформацію; 3) ненадання відповіді на запит на інформацію;

4) надання недостовірної або неповної інформації; 5) несвоєчасне надання інформації; 6) невиконання розпорядниками обов`язку оприлюднювати інформацію відповідно до статті 15 цього Закону; 7) інші рішення, дії чи бездіяльність розпорядників інформації, що порушили законні права та інтереси запитувача.

Оскарження рішень, дій чи бездіяльності розпорядників інформації до суду здійснюється відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України.

В силу частини 1 статті 13 закону України «Про доступ до публічної інформації» розпорядниками інформації для цілей цього Закону визнаються:

1) суб`єкти владних повноважень - органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, органи влади Автономної Республіки Крим, інші суб`єкти, що здійснюють владні управлінські функції відповідно до законодавства та рішення яких є обов`язковими для виконання;

2) юридичні особи, що фінансуються з державного, місцевих бюджетів, бюджету Автономної Республіки Крим, - стосовно інформації щодо використання бюджетних коштів;

3) особи, якщо вони виконують делеговані повноваження суб`єктів владних повноважень згідно із законом чи договором, включаючи надання освітніх, оздоровчих, соціальних або інших державних послуг, - стосовно інформації, пов`язаної з виконанням їхніх обов`язків;

4) суб`єкти господарювання, які займають домінуюче становище на ринку або наділені спеціальними чи виключними правами, або є природними монополіями, - стосовно інформації щодо умов постачання товарів, послуг та цін на них;

5) юридичні особи публічного права, державні/комунальні підприємства або державні/комунальні організації, що мають на меті одержання прибутку, господарські товариства, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток, паїв) прямо чи опосередковано належать державі та/або територіальній громаді, - щодо інформації про структуру, принципи формування та розмір оплати праці, винагороди, додаткового блага їх керівника, заступника керівника, особи, яка постійно або тимчасово обіймає посаду члена виконавчого органу чи входить до складу наглядової ради.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що позивач в цій частині позовних вимог звернувся із позовом до відповідача як до розпорядника публічної інформації у розумінні ст. 13 Закону України «Про доступ до публічної інформації» про який позивач згадує, обґрунтовуючи свої позовні вимоги.

Окрім того, як видно із матеріалів справи, позивачем в цій частині позовних вимог фактично оспорюється ненадання відповідачем відповідей на запити про доступ до публічної інформації, копії яких наявні у матеріалах справи, із посиланням на Закон України «Про доступ до публічної інформації».

Згідно пункту 7 частини 1 статті 19 КАС України передбачено, що на справи у публічно-правових спорах фізичних чи юридичних осіб із розпорядником публічної інформації щодо оскарження його рішень, дій чи бездіяльності у частині доступу до публічної інформації поширюється юрисдикція адміністративних судів. Стаття 20 КАС України розмежовує предметну юрисдикцію адміністративних судів та встановлює перелік справ, підсудних місцевим загальним судам як адміністративним судам та окружним адміністративним судам.

Зі змісту наведених вище норм закону вбачається, що даний спір в частині вказаних позовних вимог підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства окружним адміністративним судом.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.186 ЦПК України, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Відповідно до ч. 2, ч. 3 ст. 186 ЦПК України про відмову у відкритті провадження у справі постановляється ухвала не пізніше п`яти днів з дня надходження заяви. Така ухвала надсилається заявникові не пізніше наступного дня після її постановлення в порядку, встановленому статтею 272 цього Кодексу.

Враховуючи наведене, прихожу до висновку про наявність підстав для відмови у відкритті провадження в частині позовних вимого про визнання порушеним відповідачем відносно нього Закону України «Про доступ до публічної інформації» щодо ненадання доступу до публічної інформації, ненадання документів про ціну продукції при зміні тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення з 01.07.2023 року та зобов`язання надати йому офіційне письмове вибачення за нанесення моральної шкоди своїми діями (бездіяльністю) щодо не виконання відносно нього ЗУ «Про доступ до публічної інформації».

В іншій частині позовних вимог справа підсудна Красноградському районному суду Харківської області.

Позовна заява в іншій частині позовних вимог відповідає вимогам ст. 175 ЦПК України, позивачем додані її копії і копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів та вказані підстави звільнення від сплати судового збору.

В іншій частині позовних вимог підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позову або відмови у відкритті провадження у справі, які передбачені ст.ст.185-186 ЦПК України, немає.

Вважаю за необхідне прийняти позовну заяву до розгляду і відкрити провадження у справі в іншій частині позовних вимог.

Враховуючи підстави, зазначені в ст. 274 ЦПК України, вважаю, що справа підлягає розгляду в порядку спрощеного провадження і слід призначити дату, час і місце судового засідання з повідомленням (викликом) учасників судового процесу.

Крім того позивач разом із позовною заявою подав клопотання про витребування доказів у відповідача, а саме:

-письмову інформацію, яка була направлена до Красноградської міської ради, та яка була підставою для зміни тарифу з 01.07.2023 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Враховуючи те, що позивачем було заявлене відповідне клопотання про витребування вищезазначених доказів разом з позовною заявою, вважаю, що відповідні докази повинні бути судом витребувані, а клопотання позивача - задоволене.

Керуючись ст. ст. 84, 186, 187, 277 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті провадження в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Красноградського комунального підприємства «Водоканал» про порушення прав споживача в частині позовних вимог про визнання порушеним відповідачем відносно нього Закону України «Про доступ до публічної інформації» щодо ненадання доступу до публічної інформації, ненадання документів про ціну продукції при зміні тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення з 01.07.2023 року та зобов`язання надати йому офіційне письмове вибачення за нанесення моральної шкоди своїми діями (бездіяльністю) щодо не виконання відносно нього ЗУ «Про доступ до публічної інформації».

Роз`яснити ОСОБА_1 , що з вищевказаними позовними вимогами він має право звернутися до адміністративного суду.

В іншій частині позовну заяву ОСОБА_1 прийняти до розгляду та відкрити провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Красноградського комунального підприємства «Водоканал» про порушення прав споживача.

Справу розглядати в порядку спрощеного позовного провадження.

Призначити судове засідання по розгляду позовної заяви на 03.06.2024 року о 14:00 год. в приміщенні Красноградського районного суду Харківської області.

Запропонувати відповідачу протягом п`ятнадцяти днів із дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі подати відзив на позов, докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються його заперечення, та документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи, а також відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Роз`яснити відповідачу, що згідно ч. 8 ст.178 ЦПК України, у разі ненадання ним у встановлений судом строк без поважних причин відзиву на позов, суд буде вирішувати справу за наявними матеріалами.

Позивач має право подати до суду відповідь на відзив, а відповідачі -заперечення протягом п`яти днів з дня отримання відповідної заяви по суті справи.

Клопотання позивача ОСОБА_1 про витребування доказів - задовольнити.

Витребувати уККП «Водоканал»наступні докази:

-письмову інформацію, яка була направлена до Красноградської міської ради, та яка була підставою для зміни тарифу з 01.07.2023 року.

Витребувані докази ККП «Водоканал» надати безпосередньо до суду невідкладно після отримання даної ухвали, але не пізніше 03.06.2024 року.

Роз`яснити, що відповідно до ст.84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

ОСОБА_1 в судове засідання необхідно надати належним чином завірену копію паспорту, або пред`явити його оригінал.

Повідомити учасників справи, що інформацію щодо справи, що розглядається, вони можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: https://kr.hr.court.gov.ua/sud2021/gromadyanam/csz/.

Копію ухвали направити учасникам судового процесу.

Ухвала суду в частині відмови у відкритті провадження може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення шляхом подання апеляційної скарги до Харківського апеляційного суду, в іншій її частині оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення07.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118914300
СудочинствоЦивільне
Сутьпорушення прав споживача

Судовий реєстр по справі —626/1772/24

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Красноградський районний суд Харківської області

Дудченко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні