Ухвала
від 07.05.2024 по справі 925/458/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

07 травня 2024 рокум.Черкаси справа №925/458/24

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Г.М.Скиби, за участю секретаря судового засідання А.М.Буднік, у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду розглянув справу за позовом Житлово-будівельного кооперативу "Хімік-27", м.Черкаси, вул.М.Залізняка,91/1

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Черкасигазінвест", Черкаська область, Черкаський район, с.Степанки, 8-й км Смілянського шосе

про стягнення неустойки у сумі 112350,00 грн,

за участю повноважних представників сторін:

від позивача: Тараненко М.О. адвокат за ордером;

від відповідача: Шевченко Р.В. керівник товариства за посадою,

Довбій Ю.Ю. адвокат за ордером.

Житлово-будівельний кооператив "Хімік-27" звернувся в Господарський суд Черкаської області із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Черкасигазінвест" з вимогами про стягнення 112350,00 грн неустойки за бездоговірне користування майном приміщенням загальною площею 178 кв.м, розташованим за адресою: м.Черкаси, вул.Залізняка,91/1, після припинення дії договору оренди нерухомого майна від 30.12.2016 №05/01/16 - у період з 01.01.2023 до 14.11.2023, а також про відшкодування судових витрат в сумі 28028,00 грн (зокрема 3028,00 грн судового збору та 25000,00 грн витрат на професійну правничу допомогу).

До дня судового засідання від відповідача надійшов відзив на позовну заяву з доказами направлення позивачеві (вх.суду №7295/24 від 01.05.2024).

В судовому засіданні представник позивача вимог підтримав та просить позов задовольнити. Заперечив отримання примірника відзиву на позов. Вважає за необхідне клопотати перед судом про надання додаткового часу для ознайомлення з відзивом і додатками, та спростування доводів відповідача.

Представники відповідача вимоги заперечили та вказали, що між сторонами підписано новий договір від 15.11.2023 про оренду нерухомого майна, тому бездоговірного використання майна немає і підстав для нарахування неустойки теж немає. Вказують, що керівник позивача використовує строковий договір оренди майна як засіб шантажу відповідача. Відповідач на протязі більше 30 років безперервно використовував приміщення, зробив ремонт, привів орендовані приміщення у належний стан для використання за призначенням, з розрахунку врахування витрачених коштів в рахунок орендної плати виконував інші ремонтні роботи на користь ЖБК, але отримав судове рішення про примусове виселення, без компенсації покращень орендованого майна. просять в позові відмовити. Подано також примірник заяви про зарахування однорідних грошових вимог (з позивачем).

Позивач (орендодавець) не відреагував на заяву орендаря про зарахування однорідних грошових вимог.

Суд вважає за необхідне відкласти проведення судового засідання для забезпечення права сторін на захист та змагальності сторін, з одночасним витребуванням додаткової доказів від сторін.

Керуючись ст.ст.216, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Проведення судового засідання відкласти на 09:00 год. 15 травня 2024 року. Засідання суду провести в приміщенні господарського суду Черкаської області, м.Черкаси, бульв.Шевченка,307, каб.316.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/.

До дня засідання подати суду:

Позивачу: ймовірну відповідь на відзив. Оригінал договору від 15.11.2023 для огляду. Мотивовані заперечення проти зарахування однорідних грошових вимог. Надання дозволу на виконання ремонтних робіт в орендованих приміщеннях, покращення майна. Пропозиції по судовому розгляду справи. Пропозиції по врегулюванню спору.

Відповідачу: оригінал договору від 15.11.2023 для огляду. Згода власника майна на проведення ремонтних робіт у приміщеннях, на покращення майна. Заяви орендаря на врахування покращень при визначення орендної плати. Контррозрахунок вимог. Пропозиції по врегулюванню спору. Пропозиції по судовому розгляду спору.

Звернути увагу учасників справи, що:

ч.7 ст.42 Господарського процесуального кодексу України установлено їх обов`язок зареєструвати свій електронний кабінет в системі "Електронний суд" (https://id.court.gov.ua/);

реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі. Особа, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі ВИКЛЮЧНО за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, з використанням власного електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги", якщо інше не передбачено цим Кодексом (абз.1 ч.6, абз.1, 2 ч.8 ст.6 Господарського процесуального кодексу України);

якщо Господарським процесуальним кодексом України передбачено обов`язок учасника справи надсилати копії документів іншим учасникам справи, такі документи можуть направлятися вказаним особам з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в електронній формі, крім випадків, коли інший учасник не має офіційної електронної адреси (ч.7 ст.42 Господарського процесуального кодексу України);

відповідно до ст.42 Господарського процесуального кодексу України, учасники справи, за наявності у них електронного кабінету мають можливість ознайомлення з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

Роз`яснити сторонам, що в силу положень п.2 ч.2 ст.202 Господарського процесуального кодексу України неявка в засідання суду учасника справи без повідомлення про причини неявки не є підставою для відкладення судового засідання.

Роз`яснити позивачу, що відповідно до п.4 ч.1 ст.226 Господарського процесуального кодексу України суд залишає позов без розгляду, якщо позивач без поважних причин не подав витребувані судом докази, необхідні для вирішення спору, або позивач (його представник) не з`явився у підготовче засідання чи у судове засідання або не повідомив про причини неявки, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору.

Участь представників сторін у засіданні визнати обов`язковою.

Копію ухвали надіслати учасникам справи в порядку ч.11 ст.242 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Г.М.Скиба

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення07.05.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118922174
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань оренди

Судовий реєстр по справі —925/458/24

Ухвала від 30.05.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Рішення від 21.05.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 15.05.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 07.05.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні