Ухвала
від 09.05.2024 по справі 556/581/24
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Рівненський апеляційний суд


У Х В А Л А

Іменем України

09 травня 2024 року м. Рівне

Справа № 556/581/24

Провадження № 11-сс/4815/137/24

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Рівненського апеляційного суду в складі:

Суддів - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_4

прокурора ОСОБА_5

підозрюваного ОСОБА_6

захисника адвоката ОСОБА_7

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції з ДУ «Рівненський слідчий ізолятор» та власними технічними засобами захисника апеляційну скаргу захисника підозрюваного ОСОБА_6 адвоката ОСОБА_7 на ухвалу слідчого судді Володимирецького районного суду Рівненської області від 11 квітня 2024 року, -

ВСТАНОВИЛА:

Цією ухвалоюзадоволено клопотаннязаступника начальникаСВ ВП№1Вараського РВПГУНП вРівненській області ОСОБА_8 , погоджене прокурором, і обрано ОСОБА_6 , підозрюваному у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.307 КК України, запобіжний захід у виді тримання під вартою до 09 червня 2024 року з визначенням розміру застави - 70 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 211 960 грн, у разі внесення якої на ОСОБА_6 покладено обов`язки: прибувати на виклики до слідчих СВ Володимирецького ВП №1 Вараського РВП ГУНП в Рівненській області; не відлучатися з населеного пункту, в якому проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання; не спілкуватися зі свідками по справі та іншими особами, які причетні до вчинення злочину, крім випадків участі в слідчих діях.

В апеляційній скарзі захисник ОСОБА_6 - адвокат ОСОБА_7 , покликаючись на незаконність ухвали, доводить, що ні слідчий, ні прокурор не довели наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_6 інкримінованого кримінального правопорушення, як і наявність ризиків, передбачених ст. 177 КПК України.

Просить оскаржувану ухвалу скасувати та відмовити в задоволенні клопотання про обрання ОСОБА_6 запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

Заслухавши суддю-доповідача, доводи захисника адвоката ОСОБА_9 на підтримання апеляційної скарги, з якими погоджується ОСОБА_6 , доводи прокурора щодо обґрунтованості підозри, оголошеної ОСОБА_6 , та законності ухвали слідчого судді, яку просить залишити без змін, перевіривши матеріали клопотання й обговоривши викладене в апеляційній скарзі, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає відхиленню.

Відповідно до положень ст. 177 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Статтею 5 Європейської Конвенції з прав людини (1995 р.) законним та обґрунтованим вважається арешт особи, коли він є необхідним для запобігання вчиненню нею правопорушення чи її втечі після його вчинення, а також для забезпечення виконання будь-якого обов`язку, встановленого законом.

Згідно ч. 1 ст. 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу, слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 194 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

При розгляді питання про доцільність тримання особи під вартою, судовий орган повинен брати до уваги фактори, які можуть мати відношення до справи: характер (обставини) і тяжкість передбачуваного злочину; обґрунтованість доказів того, що саме ця особа вчинила злочин; покарання, яке можливо буде призначено в результаті засудження; характер, минуле, особисті та соціальні обставини життя особи.

Як вбачається з матеріалів судового провадження, слідчим відділом Вараського ВП ГУНП в Рівненській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №12024181230000026, внесеного до ЄРДР 19.01.2024 року щодо групи осіб за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст. 307 КК України, у вчиненні якого підозрюється і ОСОБА_6 .

Вирішуючи питання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо ОСОБА_6 , слідчим суддею, як того вимагає закон, перевірено наявність обґрунтованості підозри та підстав вважати, що існують ризики, передбачені ч. 1 ст. 177 КПК України, з чим погоджується і колегія суддів, зважаючи на те, що ОСОБА_6 підозрюється у вчиненні тяжкого злочину незаконному придбанні, зберіганні з метою збуту та незаконному збуті наркотичного засобу, шляхом пересилання в місця позбавлення волі, вчиненого повторно, за попередньою змовою групою осіб, що підтверджується результатами НРСД, суспільно - корисною працею не займається, законного джерела доходу не має, що свідчить про можливість продовження ним злочинної діяльності й недотримання своїх процесуальних обов`язків.

Враховуючи наведене, колегія суддів вважає ухвалу слідчого судді про обрання запобіжного заходу ОСОБА_6 у виді тримання під вартою до 09 червня 2024 року з визначенням розміру застави у встановлених законом межах, законною та обґрунтованою і підстав для її скасування не вбачає.

Керуючись ст.ст. 404-405, 407, 422 КПК України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Ухвалу слідчого судді Володимирецького районного суду Рівненської області від 11 квітня 2024 року, якою обрано ОСОБА_6 запобіжний захід у виді тримання під вартою до 09 червня 2024 року, залишити без зміни, а апеляційну скаргу адвоката ОСОБА_7 - без задоволення.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення і оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

С У Д Д І :

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

СудРівненський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення09.05.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118945311
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів тримання під вартою

Судовий реєстр по справі —556/581/24

Ухвала від 07.06.2024

Кримінальне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Котик Л.О.

Ухвала від 07.06.2024

Кримінальне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Котик Л.О.

Ухвала від 06.06.2024

Кримінальне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Котик Л.О.

Ухвала від 28.05.2024

Кримінальне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Котик Л.О.

Ухвала від 28.05.2024

Кримінальне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Котик Л.О.

Ухвала від 28.05.2024

Кримінальне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Котик Л.О.

Ухвала від 09.05.2024

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Збитковська Т. І.

Ухвала від 09.05.2024

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Збитковська Т. І.

Ухвала від 24.04.2024

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Збитковська Т. І.

Ухвала від 18.04.2024

Кримінальне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Котик Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні