Ухвала
від 08.05.2024 по справі 280/1533/18
КОРОСТИШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Коростишівський районний суд Житомирської області

Справа № 280/1533/18

Провадження № 1-кп/935/74/24

У Х В А Л А

08 травня 2024 року м.Коростишів

Коростишівський районний суд Житомирської області у складі: головуючого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , обвинуваченої ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018060190000545 від 13.09.2018 стосовно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України,

встановив:

У провадженні Коростишівського району Житомирської області перебуває вказане кримінальне провадження.

Прокурор у судовому засіданні заявила клопотання про відсторонення від посади ОСОБА_4 , оскільки обіймаючи посаду сільського голови Харитонівської сільської ради Коростишівського району Житомирської області, ОСОБА_4 здійснює організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, а тому відповідно до ст. 18 КК України та положень пункту 1 Примітки до ст.364КК України є службовою особою, а злочин, передбачений ч. 2 ст. 367 КК України, в якому обвинувачується ОСОБА_4 , згідно з розділом 17 КК України, є злочином у сфері службової діяльності, у зв`язку з чим законом передбачено обов`язкове відсторонення від посади, а тому, з метою попередження можливих спроб обвинуваченої ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді, знищити, підробити речі і документи, які мають суттєве значення для суду, незаконними засобами впливати на свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, сторона обвинувачення вважає за необхідне у застосуванні заходу забезпечення кримінального провадження у виді відсторонення від посади, строком на два місяці.

У судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_4 та захисник ОСОБА_5 заперечували щодо заявленого клопотання, сторона захисту вважає, що стороною обвинувачення не доведено, що ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді, може знищить чи підробити речі і документи, які мають суттєве значення для кримінального провадження, незаконними способами впливатиме на свідків та інших учасників кримінального провадження, оскільки свідки у кримінальному провадженні усі допитані, всі необхідні документи вилучені, крім того, захисник зазначив, що прокурором у клопотанні не вказано чи змінилась за період з вересня 2022 року по даний час поведінка ОСОБА_4 , чи з?явились нові конкретні обставини, які дають підстави вважати, що остання, перебуваючи на посаді сільського голови, знищить чи підробить речі і документи, які мають суттєве значення для судового розгляду справи, і чи впливала вона незаконними засобами на свідків та інших учасників кримінального провадження.

Суд, заслухавши думку учасників судового провадження, дослідивши матеріали клопотання, кримінального провадження, дійшов таких висновків.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 рішенням першої сесії сьомого скликання Харитонівської сільської ради Коростишівського району Житомирської області від 24.11.2015 «Про підсумки виборів сільського голови та визнання його повноважень», згідно зі ст. 42 Закону України «Про місце самоврядування в Україні» обрана сільським головою та визнано її повноваження. Того ж дня, ОСОБА_4 склала присягу посадової особи органів місцевого самоврядування про те, що буде вірно служити громаді та народові України, неухильно дотримуватися Конституції України та законів України, сприяти втіленню їх у життя, охороняти права, свободи і законні інтереси громадян, сумлінно виконувати свої посадові обов`язки. Крім того, рішенням тридцять першої сесії шостого скликання Харитонівської сільської ради Коростишівського району Житомирської області від 28.05.2015 «Про присвоєння чергового рангу посадовій особі місцевого самоврядування» за сумлінну працю при виході на пенсію присвоєно сільському голові ОСОБА_4 черговий 6 ранг посадової особи місцевого самоврядування поза межами відповідно категорії посад. Також, рішенням першої сесії восьмого скликання Харитонівської сільської ради Коростишівського району Житомирської області від 25.11.2020 «Про початок повноважень сільського голови Харитонівської сільської ради» ОСОБА_4 обрано на посаду сільського голови та визнано її повноваження. Відповідно до ст. 12 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» сільський, селищний, міський голова є головною посадовою особою територіальної громади відповідно села (добровільного об`єднання в одну територіальну громаду жителів кількох сіл), селища, міста. Згідно зі ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» повноваження новообраного сільського, селищного, міського голови починаються з моменту складення ним присяги відповідно до Закону України«Про службу в органах місцевого самоврядування» на пленарному засіданні відповідної сільської, селищної, міської ради, на якому відповідною територіальною виборчою комісією були оголошені рішення щодо його обрання та реєстрації. Повноваження сільського, селищного, міського голови закінчуються в день відкриття першої сесії відповідної сільської, селищної, міської ради, обраної на наступних чергових місцевих виборах, або, якщо рада не обрана, з моменту вступу на цю посаду іншої особи, обраної на наступних місцевих виборах, крім випадків дострокового припинення його повноважень відповідно дочастин першоїтадругої статті 79цього Закону.

Таким чином, обіймаючи посаду сільського голови Харитонівської сільської ради Коростишівського району Житомирської області, ОСОБА_4 здійснює організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, а тому відповідно до ст. 18 КК України та положень пункту 1 Примітки до ст.364КК України є службовою особою.

Так, відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 131 КПК України відсторонення від посади є заходом забезпечення кримінального провадження, яке застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження.

Положеннями ст. 154 КПК України визначено, що відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину. Відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців. Строк відсторонення від посади може бути продовжено відповідно до вимог статті 158 цього Кодексу.

Згідно з ч. 2 ст. 157 КПК України при вирішенні питання про відсторонення від посади слідчий суддя, суд зобов`язаний врахувати такі обставини: правову підставу для відсторонення від посади; достатність доказів, які вказують на вчинення особою кримінального правопорушення; наслідки відсторонення від посади для інших осіб.

Судом встановлено, що згідно реєстру матеріалів досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018060190000545 від 13.09.2018, стосовно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, 20.09.2022 ОСОБА_4 , яка перебуває на посаді голови Харитонівської сільської об`єднаної територіальної громади, повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого, ч. 2 ст. 367 КК України.

Відповідно до практики Європейського суду з прав людини поняття «обґрунтована підозра» не визначене у національному законодавстві та, виходячи з положень ч. 5 ст. 9 КПК України, необхідно взяти до уваги позицію Європейського суду з прав людини, відображену у п. 175 рішення від 21.04.2011 у справі «Нечипорук і Йонкало проти України», відповідно до якої «термін «обґрунтована підозра» означає, що існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення, те що вимога розумної підозри передбачає наявність доказів, які об`єктивно зв`язують підозрюваного з певним злочином і вони не повинні бути достатніми, щоб забезпечити засудження, але мають бути достатніми, щоб виправдати подальше розслідування або висунення звинувачення (рішення у справі «Мюррей проти Об`єднаного Королівства» від 28.10.1994 р. у, «Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» від 30.08.1990 р.).

Згідно з ч. 5 ст. 65-1 Закону України «Про запобігання корупції» особа, якій повідомлено про підозру у вчиненні нею кримінального правопорушення у сфері службової діяльності, підлягає відстороненню від виконання повноважень на посаді в порядку, визначеному законом.

Відповідно до примітки до ст. 45 КПК України корупційними кримінальними правопорушеннями відповідно до цього Кодексу вважаються кримінальні правопорушення, передбачені статтями 191, 262, 308, 312, 313, 320, 357, 410, у випадку їх вчинення шляхом зловживання службовим становищем, а також кримінальні правопорушення, передбачені статтями 210, 354, 364, 364-1, 365-2, 368-369-2 цього Кодексу.

Разом з тим, судом при розгляді клопотання враховано і наявність ризиків, які вказують на те, що такий захід забезпечення кримінального провадження є необхідним та виправданим, з огляду на те, що в разі невідсторонення ОСОБА_4 від займаної посади, остання матиме можливість впливати на свідків та інших учасників кримінального провадження або перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином

Судом враховано, що кримінальне правопорушення, у якому обвинувачується ОСОБА_6 , вчинено останньою саме під час перебування на посаді сільського голови Харитонівської сільської ради Коростишівського району Житомирської області з використанням наданих їй повноважень, тобто перебування її на цій посаді сприяло вчиненню кримінального правопорушення, що може свідчити про суспільно-небезпечний характер поведінки обвинуваченої під час перебування на зазначеній посаді.

Також, при розгляді клопотання про відсторонення від посади судом враховано і те, що негативні наслідки відсторонення від посади ОСОБА_4 , яка підозрюється у інкримінованому їй кримінальному правопорушенні за ч. 2 ст. 367 КК України, не перевищують необхідність та можливість досягнення завдань у даному кримінальному провадженні, а її перебування на посаді буде суперечити завданням кримінального судочинства та інтересам громадянського суспільства.

При цьому, суд зазначає, що відсторонення від посади це тимчасове, вимушене недопущення особи, яка перебуває у певних службових відносинах з органами державної влади та місцевого самоврядування, підприємствами, установами чи організаціями, до виконання своїх функціональних обов`язків з підстав і в порядку, передбачених КПК України. Відтак, відсторонення особи від посади має тимчасовий характер і не є тотожним із поняттям звільнення з роботи.

Крім того, суд звертає увагу на те, що відсторонення від посади є самостійним заходом забезпечення кримінального провадження, який застосовуються з метою досягнення дієвості кримінального провадження, а його застосування є можливим у разі, якщо існують ризики, пов`язані безпосередньо з виконанням підозрюваним своїх посадових обов`язків.

За таких обставин, суд, проаналізувавши матеріали клопотання, приходить до висновку, що стороною обвинувачення у кримінальному провадженні доведено існування ризиків, які мають місце у разі перебування ОСОБА_4 на займаній посаді та виконання нею своїх посадових обов`язків, а тому вважає за необхідне клопотання прокурора про відсторонення від посади ОСОБА_4 задовольнити частково.

постановив:

Задовольнити частково клопотання прокурора про відсторонення від посади ОСОБА_4 .

Відсторонити від посади сільського голову Харитонівської сільської ради Коростишівського (Житомирського) району Житомирської області ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с. Глибочок Коростишівського району Житомирської області, проживає: АДРЕСА_1 , за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, строком на один місяць.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

СудКоростишівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118950658
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг Службова недбалість

Судовий реєстр по справі —280/1533/18

Ухвала від 08.05.2024

Кримінальне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Щербаченко І. В.

Ухвала від 08.05.2024

Кримінальне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Щербаченко І. В.

Ухвала від 22.11.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Остапук Віктор Іванович

Ухвала від 19.10.2023

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Кіянова С. В.

Ухвала від 03.10.2023

Кримінальне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Щербаченко І. В.

Ухвала від 03.10.2023

Кримінальне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Щербаченко І. В.

Ухвала від 31.10.2022

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Зав'язун С. М.

Ухвала від 04.11.2022

Кримінальне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Щербаченко І. В.

Ухвала від 31.10.2022

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Зав'язун С. М.

Ухвала від 31.10.2022

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Зав'язун С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні