Ухвала
від 09.05.2024 по справі 947/39975/23
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 947/39975/23

Провадження № 1-кс/947/6296/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.05.2024 року слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , підозрюваної ОСОБА_4 , її захисників адвокатів: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі клопотання керівника Білгород-Дністровської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону ОСОБА_3 про продовження строку дії обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, в рамках кримінального провадження №42023164220000062від16.11.2023 року відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Одеси, громадянки України, з вищою освітою, незаміжньої, маючої на утриманні двох неповнолітніх дітей, працюючої бухгалтером у ПП «Мальта», ФОП, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

підозрюваної у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з клопотання, за процесуального керівництва Білгород-Дністровської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону, слідчими СУ ГУНП

в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42023164220000062 від 16.11.2023 року за підозрою інженера проектно-кошторисноїгрупи - уповноваженої особи з питань проведення державних закупівель Одеського квартирно-експлуатаційного управління ОСОБА_8 , начальника паливної групи Одеського квартирно-експлуатаційного управління ОСОБА_9 , фізичної особи-підприємця ОСОБА_4 (ФОП « ОСОБА_4 ) у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України.

В рамках вказаного кримінального провадження, за обставин викладених у письмовому вигляді у клопотанні, 13.03.2024 року ОСОБА_4 було повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України за кваліфікуючими ознаками: розтрата чужого майна шляхом зловживання службовою особою свого службового становища, вчинена у великих розмірах, в умовах воєнного стану, організованою групою.

На даний час відносно підозрюваної ОСОБА_4 діє запобіжний захід у вигляді застави із покладенням обов`язків передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, строк яких закінчується 13.05.2024 року.

У даному кримінальному провадженні виконано ряд слідчих дій, спрямованих на отримання та перевірку отриманих доказів у ньому, проте завершити досудове розслідування у зазначеному кримінальному провадженні до закінчення строку дії покладених на підозрювану ОСОБА_4 обов`язків не являється можливим, оскільки необхідно виконати ряд процесуальних дій, проведення яких потребує додаткового часу, а ризики, передбачені ст. 177 КПК України, не зменшились та продовжують існувати. Відповідно до чого прокурор звертається до слідчого судді із клопотанням про продовження строку дії обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України відносно підозрюваної ОСОБА_4 .

У судовомузасіданні:

-прокурор подане клопотання підтримав у повному обсязі, просив його задовольнити;

-захисник підозрюваної адвокат ОСОБА_10 заперечував щодо продовження обов`язку не відлучатися за межі населеного пункту, в якому проживає ОСОБА_4 , оскільки остання має на утриманні малолітню дитину та має необхідність виїжджати за межі м. Білгрод-Дністровський Одеської області.

-захисник підозрюваної адвокат ОСОБА_6 долучив копію договору № 608 від 05.09.2023, що на думку сторони захисту, фактично спростовує обґрунтованість повідомленої ОСОБА_4 підозри. Крім того, просив врахувати, що ОСОБА_4 також має на утриманні доньку, яка навчається у м. Кропивницький, а тому просив надати можливість підзахисній залишати межі Одеської області;

-захисник підозрюваної адвокат ОСОБА_7 підтримав думку своїх колег у повному обсязі;

-підозрювана підтримала думку своїх захисників.

Дослідивши клопотання та долучені в його обґрунтування матеріали, заслухавши думку учасників судового засідання, слідчий суддя приходить до наступного переконання.

Згідно ч. 7 ст. 194 КПК України, обов`язки, передбаченічастинами п`ятоюташостоюцієї статті, можуть бути покладені на підозрюваного, обвинуваченого на строк не більше двох місяців. У разі необхідності цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченомустаттею 199цього Кодексу. Після закінчення строку, в тому числі продовженого, на який на підозрюваного, обвинуваченого були покладені відповідні обов`язки, ухвала про застосування запобіжного заходу в цій частині припиняє свою дію і обов`язки скасовуються.

Як вбачаєтьсяз матеріалівклопотання, за обставин викладених у письмовому вигляді у клопотанні, 13.03.2024 ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Зважаючи на дані, які містяться в наданих слідчому судді матеріалах, а також приймаючи до уваги рішення Європейського суду з прав людини у справі «Фокс, Кембелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» від 30.08.1990 року, відповідно до якого - термін «обґрунтована підозра» означає, що існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення, слідчий суддя вважає доведеним прокурором наявність обґрунтованої підозри за фактом можливого вчинення ОСОБА_4 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Також, обґрунтованість пред`явленої ОСОБА_4 підозри перевірялася під час обрання запобіжного заходу, а також колегією суддів Одеського апеляційного суду м. Одеси при розгляді апеляційної скарги захисника підозрюваної.

Ухвалою Київського районного суду м. Одеси від 23.04.2024 змінено застосований відносно підозрюваної ОСОБА_4 запобіжний захід у вигляді застави на запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із визначенням застави у розмірі 502 648 гривень.

24.04.2024 відповідно до листа ДУ «Одеський слідчий ізолятор» ОСОБА_4 звільнено з-під варти у зв`язку із внесенням застави та покладено на неї обов`язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України, строком до 13.05.2024.

Згідно абзацу 3 ч. 4 ст. 202 КПК України, з моменту звільнення з-під варти у зв`язку з внесенням застави підозрюваний, обвинувачений вважається таким, до якого застосовано запобіжний захід у вигляді застави.

При вирішенні питання щодо продовження існування ризиків, передбачених ч. 1 ст. 177 КПК України, слідчий суддя враховує обґрунтованістьпідозри увчиненні ОСОБА_4 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, розуміючи тяжкість покарання, що їй загрожує у разі визнання її винною у вчиненні інкримінованого їй правопорушення, може вдатися до спроб ухилитися від кримінальної відповідальності шляхом переховування від органу досудового розслідування, у зв`язку з чим, слідчий суддя приходить до висновку, що ризик, передбачений п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме: ризик у вигляді можливого переховування підозрюваної ОСОБА_4 від органу досудового розслідування та суду - продовжує існувати.

Також, слідчий суддя вважає доведеним прокурором продовження існування в рамках кримінального провадження ризику, передбаченого п. 2 ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме того, що підозрювана ОСОБА_4 може знищити, сховати або спотворити речові докази, що мають істотне значення для встановлення обставин кримінального провадження, з огляду на те, що досудове розслідування триває, в ході проведення якого проводяться судові експертизи та інші процесуальні дії, в ході виконання яких виникає необхідність у отриманні додаткових документів, які перебувають у володінні Одеського КЕУ, фізичних-осіб підприємців, а також інших афільованих із останніми особами, остання отримавши додані до клопотання матеріали кримінального провадження, може знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення.

Слідчий суддя також погоджується з доводами клопотання, що продовжує існувати ризик передбачений п. 3 ч. 1 ст. 177 КПК України у вигляді можливого незаконного впливу підозрюваною ОСОБА_4 на свідків у даному кримінальному провадженні, оскільки є достатні підстави вважати, що підозрювана може на них впливати з метою схилення їх не давати правдиві, послідовні показання у ході досудового розслідування та/або змінити свої показання у подальшому в суді, для уникнення або мінімізації можливої кримінальної відповідальності за вчинення тяжкого злочину, адже свідки безпосередньо судом допитані не були, а показання, що надаються на досудовому розслідуванні, не можуть лягти в обґрунтуванні судових рішень, зважаючи на положення ч. 4ст. 95 КПК України.

Як зазначає прокурор, у даному кримінальному провадженні виконано ряд слідчих дій, спрямованих на отримання та перевірку отриманих доказів у ньому, проте завершити досудове розслідування у зазначеному кримінальному провадженні до закінчення строку покладених на підозрювану ОСОБА_4 обов`язків не являється можливим, так як необхідно виконати наступне: отримати: висновок додаткової товарознавчої експертизи; інформацію щодо руху грошових коштів фізичних-осіб підприємців, інших приватних осіб, якими надавались позитивні відгуки учасникам процедури закупівлі; провести аналіз отриманої інформації від мобільних операторів зв`язку щодо осіб, які прямо чи опосередковано приймали участь під час проведення процедури закупівлі; встановити осіб, які знімали грошові кошти з рахунків ФОП " ОСОБА_11 ", ФОП " ОСОБА_12 ", ФОП " ОСОБА_13 ", ФОП " ОСОБА_14 "; розсекретити матеріали негласних слідчих (розшукових) дій, які послугували підставою їх проведення;повідомити підозрюваних про зміну та/або нову підозру; залучити у вказаному кримінальному провадженні потерпілу сторону. Відповідно до чого, постановою першого заступника керівника Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону від 07.05.2024 строк досудового розслідування означеного кримінального провадження було продовжено до 13.06.2024, включно.

Слідчий суддя вважає обґрунтованими доводи сторони захисту щодо раніше встановленого обов`язку, передбаченого п. 2 ч. 5 ст. 194 КПК України, з огляду на сімейний стан підозрюваної, зокрема те, що підозрювана ОСОБА_4 має на утриманні малолітню дитину, відповідно до чого останній ймовірно необхідно доставляти дитину до медичних, що знаходяться за межами території м. Білгород-Дністровський Одеської області. Так, обмеження у вигляді заборони відлучатися за межі населеного пункту, в якому проживає підозрювана, фактично позбавляють можливості підозрювану задовольняти не тільки побутові потреби, а й необхідності у забезпеченні доступу нею та її малолітньої дитини до медичних та інших закладів. У зв`язку із чим, слідчий суддя приходить до переконання, про необхідність продовження обов`язків, покладених на ОСОБА_4 передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, а саме: не відлучатися за межіОдеської області бездозволу слідчого,прокурора абосуду;повідомляти слідчого,прокурора чисуд прозміну свогомісця проживанняабо місцяроботи;здати назберігання довідповідних органівдержавної владисвій паспорт(паспорти)для виїздуза кордон,інші документи,що даютьправо навиїзд зУкраїни ів`їзд вУкраїну.

Таким чином, враховуючи обґрунтованість клопотання прокурора, беручи до уваги думку учасників судового засідання, наявність обставин, передбачених ч. 3 ст. 199 КПК України, слідчий суддя приходить до переконання про задоволення поданого прокурором клопотання.

Керуючись ст. ст. 177,182,194 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотаннякерівника Білгород-Дністровської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону ОСОБА_3 про продовження строку дії обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, в рамках кримінального провадження №42023164220000062від16.11.2023 року відносно ОСОБА_4 задовольнити.

Продовжитистроком до 13.06.2024року,в межахстроку досудовогорозслідування, дію обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, відносно підозрюваної ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме:

-не відлучатися за межіОдеської області без дозволу слідчого, прокурора або суду;

-повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання або місця роботи,

-здатина зберіганнядо відповіднихорганів державноївлади свійпаспорт (паспорти)для виїздуза кордон,інші документи,що даютьправо навиїзд зУкраїни ів`їзд вУкраїну.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала слідчого суді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м. Одеси
Дата ухвалення рішення09.05.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118954803
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку обов'язків

Судовий реєстр по справі —947/39975/23

Ухвала від 07.06.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 22.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 22.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 09.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 09.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 09.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 11.04.2024

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Артеменко І. А.

Ухвала від 11.04.2024

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Артеменко І. А.

Ухвала від 11.04.2024

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Артеменко І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні