Ухвала
від 09.05.2024 по справі 580/4819/23
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУДСправа № 580/4819/23

УХВАЛА

09 травня 2024 року м. Київ

Шостий апеляційний адміністративний суд у складі судді-доповідача Штульман І.В. та суддів: Маринчак Н.Є., Черпака Ю.К., перевіривши матеріали апеляційної скарги Черкаського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю на ухвалу Черкаського окружного адміністративного суду від 13 лютого 2024 року про поновлення строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання у справі №580/4819/23 за адміністративним позовом Черкаського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю до Товариства з обмеженою відповідальністю "Керамічна Цегла" про стягнення адміністративно-господарських санкцій,

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою Черкаського окружного адміністративного суду від 13 лютого 2024 року відмовлено у задоволенні заяви представника Черкаського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю про поновлення строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання у справі №580/4819/23.

Не погоджуючись з ухвалою суду першої інстанції, позивачем 17 квітня 2024 року подано повторну апеляційну скаргу про поновлення строку на звернення до суду з апеляційною скаргою і скасування тієї ж ухвали суду першої інстанції від 13 лютого 2024 року, ухвалення нового рішення про поновлення строку на подання виконавчого документу. Клопотання обґрунтовано тим, що первісну апеляційну скаргу було подано своєчасно, проте без сплати судового збору за її подання.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 19 квітня 2024 року апеляційну скаргу Черкаського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю залишено без руху, з підстав необґрунтованістю клопотання про поновлення строку на звернення до суду з апеляційною скаргою. Надано строк для усунення недоліку протягом 10 днів з моменту вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху.

На адресу Шостого апеляційного адміністративного суду від Черкаського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю надійшло клопотання про поновлення строку на звернення до суду, в якому зазначається, що позивач 21 березня 2024 року отримав ухвалу Шостого апеляційного адміністративного суду від 11 березня 2024 року про повернення апеляційної скарги без розгляду. Зміни до кошторису позивача на 2024 рік внесено та затверджено лише 11 березня 2024 року, вже після винесення рішення про повернення апеляційної скарги без розгляду. Кошти на сплату судового збору, а отже, і на виконання вимог чинного процесуального законодавства з`явилися на рахунках позивача лише 20 березня 2024 року, що підтверджується випискою з рахунка позивача за 20 березня 2024 року. Відповідно до даних виписки останній рух коштів до 20 березня 2024 року вхідний залишок складав 0.00 грн, що підтверджує відсутність фінансової можливості у період з 01 січня 2024 року по 20 березня 2024 року здійснити своєчасне виконання зобов`язань зі сплати судового збору за кекв 2800. Відповідно до повідомлення від 20 березня 2024 року № 08/11-804/16 для сплати судового збору позивачу виділено 16104,00 грн. З цієї суму позивачем було сплачено судовий збір у розмірі 2422,40 грн, що підтверджується платіжною інструкцією.

Згідно частини першої статті 295 КАС України апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до частини третьої статті 295 КАС України строк на апеляційне оскарження також може бути поновлений в разі його пропуску з інших поважних причин, крім випадків, визначених частиною другою статті 299 цього Кодексу.

З матеріалів апеляційної скарги і клопотання вбачається, що 16 лютого 2024 року Шостим апеляційним адміністративним судом зареєстровано апеляційну скаргу Черкаського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (далі - апелянт) на ухвалу Черкаського окружного адміністративного суду від 13 лютого 2024 року, яка надіслана на адресу суду апеляційної інстанції.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 19 лютого 2024 року апеляційну скаргу позивача залишено без руху у зв`язку з несплатою судового збору та надано апелянту строк для усунення недоліків протягом десяти днів з моменту отримання ухвали.

На виконання вимог ухвали Шостого апеляційного адміністративного суду від 19 лютого 2024 року апелянтом надавалася квитанція про часткову сплату судового збору у розмірі 500 грн, заявлялося клопотання про відстрочення сплати судового збору. В обґрунтування зазначеного клопотання позивач посилався на тривалий процес виділення коштів, що виходив за рамки наданого строку для усунення недоліків апеляційної скарги.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 11 березня 2024 року в задоволенні клопотання Черкаського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю про відстрочення від сплати судового збору - відмовлено. Апеляційну скаргу Черкаського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю на ухвалу Черкаського окружного адміністративного суду від 13 лютого 2024 року про поновлення строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання у справі №580/4819/23 - повернуто апелянту, у зв`язку з несплатою судового збору у повному обсязі.

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду, дослідивши матеріали апеляційної скарги та клопотання позивача, приходить до висновку про поважність причин пропуску строку на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції та можливість задоволення клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга за своєю формою та змістом відповідає вимогам, що визначені статтею 296 КАС України.

Зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України перевірено.

Підстав для відмови у відкритті апеляційного провадження, залишення апеляційної скарги без руху або її повернення не встановлено.

Частиною першою статті 309 КАС України визначено, що апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції має бути розглянута протягом тридцяти днів з дня постановлення ухвали про відкриття апеляційного провадження.

Колегія суддів прийшла до висновку про наявність підстав для відкриття апеляційного провадження та підготовки справи до апеляційного розгляду в порядку, встановленому статтею 306 КАС України, що зумовлює необхідність витребувати матеріали справи №580/4819/23 із Черкаського окружного адміністративного суду.

Частиною другою статті 309 КАС України регламентовано повноваження суду продовжити строк розгляду справи, але не більш як на п`ятнадцять днів.

Пунктом 1 статті 6 ратифікованої Законом України № 475/97-ВР від 17 липня 1997 року Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод закріплено право вирішення спірного питання упродовж розумного строку.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів вважає за необхідне для отримання матеріалів цієї справи із суду першої інстанції, в якому вони зберігаються, продовжити строк судового розгляду на розумний термін.

Керуючись статтями 295, 296, 306 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

У Х В А Л И В:

Клопотання Черкаського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю про поновлення строку на апеляційне оскарження - задовольнити.

Поновити Черкаському обласному відділенню Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю строк на апеляційне оскарження ухвали Черкаського окружного адміністративного суду від 13 лютого 2024 року про поновлення строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання у справі №580/4819/23.

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Черкаського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю на ухвалу Черкаського окружного адміністративного суду від 13 лютого 2024 року про поновлення строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання у справі №580/4819/23 за адміністративним позовом Черкаського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю до Товариства з обмеженою відповідальністю "Керамічна Цегла" про стягнення адміністративно-господарських санкцій.

Встановити строк до 25 травня 2024 року протягом якого учасники справи можуть подати відзив на апеляційну скаргу разом з доказами його надсилання (надання) іншим учасникам справи та заперечення проти заяв і клопотань, якщо такі містяться в апеляційній скарзі.

Роз`яснити учасникам справи, що у відзиві на апеляційну скаргу може міститися клопотання особи про розгляд справи за її участі. За відсутності такого клопотання вважається, що особа не бажає брати участі у судовому засіданні суду апеляційної інстанції.

Витребувати із Черкаського окружного адміністративного суду матеріали адміністративної справи № 580/4819/23.

Продовжити строк судового розгляду на розумний термін, необхідний для отримання матеріалів справи № 580/4819/23 із суду, в якому вони зберігаються.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не може бути оскаржена в касаційному порядку.

Суддя-доповідач І.В. Штульман

Судді: Н.Є. Маринчак

Ю.К. Черпак

СудШостий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення09.05.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118959250
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо соціального захисту (крім соціального страхування), з них осіб з інвалідністю

Судовий реєстр по справі —580/4819/23

Постанова від 19.07.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Штульман Ігор Володимирович

Ухвала від 30.05.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Штульман Ігор Володимирович

Ухвала від 09.05.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Штульман Ігор Володимирович

Ухвала від 19.04.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Штульман Ігор Володимирович

Ухвала від 11.03.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Оксененко Олег Миколайович

Ухвала від 19.02.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Оксененко Олег Миколайович

Ухвала від 13.02.2024

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Альона КАЛІНОВСЬКА

Рішення від 15.09.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Альона КАЛІНОВСЬКА

Ухвала від 17.07.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Альона КАЛІНОВСЬКА

Ухвала від 19.06.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Альона КАЛІНОВСЬКА

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні