Ухвала
від 08.05.2024 по справі 916/378/24
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

08 травня 2024 року

м. Київ

Справа № 916/378/24

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду: Краснова Є. В. - головуючого, Волковицької Н. О., Рогач Л. І.,

розглянувши матеріали касаційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Кредіт Інвестмент Груп" на постанову Південно-західного апеляційного господарського суду від 25.03.2024 (колегія суддів: Поліщук Л. В., Богатир К. В., Аленін О. Ю.) у справі

за позовом заступника керівника Одеської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Одеської обласної ради до відповідачів: 1) Товариства з обмеженою відповідальністю "Універсал Дірект"; 2) Товариства з обмеженою відповідальністю "Міський андрологічний центр" про розірвання договору купівлі-продажу та зобов`язання повернути майно,

ВСТАНОВИВ:

У січні 2024 року заступник керівника Одеської обласної прокуратури звернувся до Господарського суду Одеської області з позовною заявою в інтересах держави в особі Одеської обласної ради, в якій просив:

- розірвати укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "Міський андрологічний центр" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Універсал Дірект" договір від 25.07.2018 купівлі-продажу нежитлової будівлі на вул. Чорноморській, 1-Б, у м. Одесі, яка складається з нежитлової будівлі під літ. "А", загальною площею 1168,4 кв. м, та басейну під літ. "Ж";

- зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Універсал Дірект" повернути до спільної власності територіальних громад сіл, селищ та міст області в особі Одеської обласної ради цю нежитлову будівлю шляхом підписання відповідного акту приймання-передачі.

Одночасно із позовом заступник керівника Одеської обласної прокуратури подав заяву, в якій просив вжити заходи забезпечення позову шляхом накладення арешту на зазначену нежитлову будівлю та заборони Товариству з обмеженою відповідальністю "Універсал Дірект", іншим юридичним та фізичним особам, а також будь-яким суб`єктам реєстраційних дій (державним реєстраторам, приватним та державним нотаріусам) вчиняти будь-які реєстраційні дії щодо цієї нежитлової будівлі в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

01.02.2024 Господарський суд Одеської області постановив ухвалу про відмову у задоволенні заяви про забезпечення позову.

25.03.2024 Південно-західний апеляційний господарський суд прийняв постанову, повний текст якої склав 28.03.2024, про скасування цієї ухвали; заяву заступника керівника Одеської обласної прокуратури про забезпечення позову задовольнив.

17.04.2024 Товариство з обмеженою відповідальністю "Кредіт Інвестмент Груп" звернулося до Верховного Суду з касаційною скаргою, в якій просить скасувати зазначену постанову апеляційного господарського суду, а ухвалу місцевого господарського суду залишити в силі.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 18.04.2024 справу передано на розгляд колегії суддів у складі: Краснова Є. В. - головуючого, Волковицької Н. О., Мачульського Г. М.

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 07.05.2024 у зв`язку із перебуванням судді Мачульського Г. М. у відпустці справу передано на розгляд колегії суддів у складі: Краснова Є. В. - головуючого, Волковицької Н. О., Рогач Л. І.

У касаційній сказі ТОВ "Кредіт Інвестмент Груп" просить поновити строк на касаційне оскарження постанови апеляційного господарського суду у разі, якщо касаційний суд вважатиме його пропущеним.

Як зазначалося раніше, Південно-західний апеляційний господарський суд прийняв оскаржувану постанову 25.03.2024, а її повний текст склав 28.03.2024, тому останній день для подання касаційної скарги з урахуванням приписів частини першої 288 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) припав на 17.04.2024. Цього ж дня скаржник звернувся до Верховного Суду із касаційною скаргою, а тому не пропустив процесуальний строк на касаційне оскарження. Відтак клопотання про поновлення цього строку колегія суддів залишає без розгляду.

Перевіривши матеріали касаційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що її подано з дотриманням вимог статей 287- 291 ГПК України.

Відповідно до частини четвертої статті 294 цього ж Кодексу в ухвалі про відкриття касаційного провадження зазначаються підстава (підстави) відкриття касаційного провадження.

Беручи до уваги наведені скаржником обґрунтування підстав касаційного оскарження, колегія суддів дійшла висновку про те, що матеріали касаційної скарги є достатніми для відкриття касаційного провадження на підставах, визначених в абзаці другому частини другої статті 287 ГПК України.

З огляду на зміст частини тринадцятої статті 8 та частини п`ятої статті 301 ГПК України, перегляд оскаржуваного судового рішення здійснюватиметься без повідомлення учасників справи у порядку письмового провадження.

За змістом статті 295 цього ж Кодексу учасники справи мають право подати до суду касаційної інстанції відзив на касаційну скаргу в письмовій формі протягом строку, встановленого судом касаційної інстанції в ухвалі про відкриття касаційного провадження.

Оскільки подання відзиву на касаційну скаргу в письмовій формі є правом учасників справи, то в разі реалізації такого права суд касаційної інстанції встановлює відповідний строк для подання зазначеного відзиву.

Керуючись статтями 8, 234, 287- 290, 294, 295, 301 Господарського процесуального кодексу України, Верховний Суд

УХВАЛИВ:

1. Відкрити касаційне провадження за касаційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Кредіт Інвестмент Груп" та здійснити перегляд постанови у порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи.

2. Учасники справи мають право подати до Верховного Суду відзиви на касаційну скаргу за адресою: м. Київ, вул. О. Копиленка, 6, або через підсистему "Електронний суд" до 30 травня 2024 року, відсутність яких не перешкоджає здійсненню касаційного перегляду.

3. Інформацію у справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі "Інтернет" за вебадресою: http://supreme.court.gov.ua.

4. Витребувати з Господарського суду Одеської області та/або Південно-західного апеляційного господарського суду копії матеріалів справи № 916/378/24, необхідних для розгляду касаційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Кредіт Інвестмент Груп".

5. Надіслати копію цієї ухвали до Господарського суду Одеської області та Південно-західного апеляційного господарського суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Є. В. Краснов

Суддя Н. О. Волковицька

Суддя Л. І. Рогач

СудКасаційний господарський суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118960951
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/378/24

Ухвала від 09.08.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 06.08.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Рішення від 10.07.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Ухвала від 26.06.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Ухвала від 07.06.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Постанова від 05.06.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Ухвала від 28.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Ухвала від 27.05.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Ухвала від 15.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Ухвала від 08.05.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні