Рішення
від 02.05.2024 по справі 404/2832/24
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/2832/24

Номер провадження 2/404/801/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 травня 2024 року м. Кропивницький

Кіровський районний суд м. Кіровограда в складі:

головуючої судді Варакіної Н.Б.

за участі секретаря Щербини А.І.

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в м. Кропивницькому, в порядку загального провадження, справу за позовом ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований: АДРЕСА_1 , проживає: АДРЕСА_2 ) до ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_2 , АДРЕСА_3 ), треті особи: Фортечний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у м. Кропивницькому Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (ЄДРПОУ 24145418, вул. Попова, 26, м. Кропивницький, 25031), Новомирго¬родський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Новоукра¬їнському районі Кіровоградської області Південного міжрегіо¬нального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (ЄДРПОУ 23687784, вул. Гурічева Андрія, будинок 52, м. Новомиргород, Новоукраїнський район, Кіровоградська область, 26000) про визнання батьківства,-

ВСТАНОВИВ:

У березні 2024 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 , треті особи: Фортечний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у м. Кропивницькому Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), Новомирго¬родський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Новоукра-їнському районі Кіровоградської області Південного міжрегіо¬нального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про визнання батьківства.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що з 2006 року підтримував сімейні відносини з відповідачем, проте шлюб не реєстрували. Від спільного проживання у них народилася донька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . 04.07.2006 року відповідач зареєструвала народження доньки у виконкомі Оситнязької сільської ради Новомиргородського району Кіровоградської області, актовий запис №01, але відмовилась записувати батьком дитини позивача. Відповідно до свідоцтва про народження ОСОБА_4 , батьками дитини вказано: ОСОБА_5 - батько, ОСОБА_2 - мати, тобто зі слів матері у відповідності до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України.

Вказує, що 07.09.2021 уклав шлюб з ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб серія НОМЕР_3 , виданого Фортечним відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кропивницькому Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) від 07.09.2021 року.

Вважає, що права позивача порушені щодо його батьківства відносно дитини ОСОБА_6 , оскільки визнає своє батьківство щодо цієї дитини.

Ухвалою судді Кіровського районного суду м. Кіровограда від 09 квітня 2024 року відкрито провадження по справі та призначено підготовче засідання.

Ухвалою судді Кіровського районного суду м. Кіровограда від 25 квітня 2024 року залучено до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Новомиргородський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Новоукра¬їнському районі Кіровоградської області Південного міжрегіо¬нального управління Міністерства юстиції (м. Одеса).

В підготовче засідання позивач не з`явився, повідомлявся належним чином.

Відповідач в підготовче засідання не з`явились, через канцелярію суду подала клопотання щодо розгляду справи у їх відсутності, визнання позовних вимог у повному обсязі.

Представник третьої особи Фортечний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у м. Кропивницькому Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) у підготовче засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи без їх участі, залишають вирішення справи на розсуд суду.

Представник третьої особи Новомирго¬родський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Новоукра¬їнському районі Кіровоградської області Південного міжрегіо-нального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) у підготовче засідання не з`явився, повідомлявся належним чином.

Відповідно до ч. ч. 3, 4 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому статтею 206 цього Кодексу. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Судом встановлено, що визнання відповідачем позовних вимог не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Визнання відповідачем позовних вимог прийнято судом.

Суд, в межах наданих доказів, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно ст. 15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно ст. 16 ЦК України, ч.1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч.1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим кодексом.

Згідно ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За нормами ч. ч. 1, 2 ст. 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч. 2 ст. 78 ЦПК України обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 народилась ОСОБА_7 , про що свідчить свідоцтво про народження серії НОМЕР_4 , видане виконкомом Оситнязької сільської ради Новомиргородського району Кіровоградської області, актовий запис №01.

Відповідно до свідоцтва про народження ОСОБА_4 , батьками дитини вказано: ОСОБА_5 - батько, ОСОБА_2 мати.

Як вбачається з Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження №00025352344 від 25.01.2020, відомості про батька записані відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України, тобто зі слів матері.

07.09.2021 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 був укладений шлюб, що підтверджується свідоцтвом про шлюб серія НОМЕР_3 , виданий Фортечним відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кропивницькому Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) від 07.09.2021 року, актовий запис №584.

У відповідності до ч. 1 ст. 122 СК України, дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя. Походження дитини від подружжя визначається на підставі Свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров`я про народження дружиною дитини.

Дитина, яка народжена до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або визнання його недійсним, походить від подружжя.

Якщо дитина народилася у подружжя, дружина записується матір`ю, а чоловік - батьком дитини /ст. 133 СК України/.

Згідно ст. 129 СК України, особа, яка вважає себе батьком дитини, народженої жінкою, яка в момент зачаття або народження дитини перебувала у шлюбі з іншим чоловіком, має право пред`явити до її чоловіка, якщо він записаний батьком дитини, позов про визнання свого батьківства. До вимоги про визнання батьківства застосовується позовна давність в один рік, яка починається від дня, коли особа дізналася або могла дізнатися про своє батьківство.

Встановлено, що позивачем строк позовної давності не пропущено.

Відповідно п. 6, 9 Постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 15.05.2006 року «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», особа, котра вважає себе батьком дитини, народженої жінкою, яка в момент зачаття або народження дитини перебувала в шлюбі з іншим чоловіком, має право пред`явити до останнього, якщо того записано батьком, позов про визнання свого батьківства.

У тих випадках, коли батьком дитини записано конкретну особу, вимоги про визнання батьківства мають розглядатись одночасно з вимогами про виключення відомостей про цю особу як батька з актового запису про народження дитини.

Рішення щодо визнання батьківства (материнства) має ґрунтуватися на всебічно перевірених судом даних, що підтверджують або спростовують заявлені вимоги чи заперечення проти них, а його резолютивна частина - містити всі відомості, необхідні для реєстрації батьківства (материнства) в органах РАЦС (прізвище, ім`я та по батькові матері й батька, число, місяць і рік їх народження, громадянство, а також номер актового запису про народження дитини, коли та яким органом його вчинено).

Питання щодо походження дитини суд вирішує на підставі будь-яких доказів про це. Висновки експертизи, у тому числі судово-генетичної, необхідно оцінювати з урахуванням положень чинного законодавства, згідно з яких жоден доказ не має для суду наперед установленого значення, він оцінює докази в їх сукупності, а результати оцінки відображає в рішенні з наведенням мотивів їх прийняття чи відхилення.

При розгляді спору щодо визнання батьківства суд має виходити зі змісту ч. 2 ст. 128 СК України, відповідно до якої підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

Відповідно до ст. 134 СК України, на підставі заяв осіб, зазначених у статті 126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

Таким чином, враховуючи викладене, суд вважає вимоги позивача обґрунтованими та такими, що підтверджуються матеріалами справи.

Судові витрати вважати по фактично понесеним стороною позивача.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. ст. 121, 122, 129, 134 СК України, ст. ст. 12, 13, 81, 141, 200, 263-265, 268 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований: АДРЕСА_1 , проживає: АДРЕСА_2 ) до ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_2 , АДРЕСА_3 ), треті особи: Фортечний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у м. Кропивницькому Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (ЄДРПОУ 24145418, вул. Попова, 26, м. Кропивницький, 25031), Новомирго¬родський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Новоукра¬їнському районі Кіровоградської області Південного міжрегіо¬нального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (ЄДРПОУ 23687784, вул. Гурічева Андрія, будинок 52, м. Новомиргород, Новоукраїнський район, Кіровоградська область, 26000) про визнання батьківства задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянина України, батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Виключити відомості про батька в актовому записі про народження № 01 від 04.07.2006 року складеного виконкомом Оситнязької сільської ради Новомиргородського району Кіровоградської області на ОСОБА_8 та внести зміни, а саме: у відомостях про дитину змінити по батькові з « ОСОБА_9 » на « ОСОБА_10 », у відомостях про батька зазначити батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянина України.

Судові витрати залишити по фактично понесеним сторонами.

Рішення суду може бути оскаржено протягом 30 днів з дня його проголошення, шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду.

Рішення складено 02.05.2024.

Суддя Кіровського Н. Б. Варакіна

районного суду

м.Кіровограда

СудКіровський районний суд м.Кіровограда
Дата ухвалення рішення02.05.2024
Оприлюднено14.05.2024
Номер документу118964037
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про встановлення батьківства або материнства

Судовий реєстр по справі —404/2832/24

Ухвала від 28.05.2024

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дьомич Л. М.

Рішення від 02.05.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Варакіна Н. Б.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Варакіна Н. Б.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Варакіна Н. Б.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Варакіна Н. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні