Ухвала
від 13.05.2024 по справі 382/719/24
ЯГОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Яготинський районний суд Київської області

Справа № 382/719/24

Провадження № 2-о/382/35/24

УХВАЛА

13 травня 2024 року Яготинський районний суд Київської області

у складі:

головуючого судді Савчака С.П.,

присяжних Крутька В.І., Кулінського О.П.,

секретар судового засіданняКупрієнко В.В.,

за участі:

представника заявника ОСОБА_1 ,

представника Виконавчого комітета

Яготинської міської ради Київської області,

як органу опіки та піклування Денисенко О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Яготин Бориспільського району Київської області справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Яготинської міської ради Київської області, про визнання ОСОБА_3 недієздатним та призначення йому опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 звернувся до Яготинського районного суду Київської області із заявою, про визнання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним та призначенння йому опікуна, оскільки він страждає на стійкий психічний розлад зі свого дня народження, не розуміє значення своїх дій та потребує стороннього догляду.

Відповідно доч.5ст.293ЦПК Українисуд розглядаєв порядкуокремого провадженнясправи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Відповідно до ч. 5ст.293ЦПК України у випадках, встановлених пунктами 1, 9, і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Відповідно до п. 24 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб, а саме особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Ухвалою від 16.04.2024 року судом було надано доручення Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Київській області призначити адвоката для представництва інтересів ОСОБА_3 , але відповідно до листа вказаного органу від 18.04.2024 року внаслідок змін до положення щодо нього він призначає захисників лише щодо захисту осіб у кримінальному провадженні, а адвокатів в справах щодо визнання особи недієздатною призначає Броварський міський центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Відповідно до листа Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Київській області від 29.04.2024 року центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги Київської області реорганізовано шляхом їх приєднання до Північного міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги.

Враховуючи вищевикладене, з метою забезпечення дотримання процесуальних прав та забезпечення процесуальних гарантій особи щодо якої вирішується питання про визнання її недієздатною, суд, відповідно до ч. 5ст. 293 ЦПК України, вважає за необхідне залучити адвоката з метою представництва інтересів ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та жителя АДРЕСА_1 та доручити Північному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги призначити адвоката Пашетних Дмитру Олександровичу.

Крім того, від представника ОСОБА_2 надійшло клопотання про витребування у Комунального некомерційного підприємства Яготинської міської ради «Яготинська центральна міська лікарня» медичної картки хворого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який перебуває на обліку у лікаря-психіатра.

Відповідно до ч. 2 ст. 294 ЦПК України з метою з`ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази. Відповідно до ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Враховуючи, що відомості щодо стану психічного здоров`я ОСОБА_3 знаходяться в медичній карті, ці відомості необхідні для вирішення питання щодо можливості визнання його недієздатним, а тому клопотання слід задовольнити.

Керуючись ст. 258, 260, 261, 293, 299 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Доручити Північному міжрегіональномуцентру знадання безоплатноїправничої допомоги призначити адвоката для представництва інтересів ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та жителя АДРЕСА_1 , за призначенням для участі у розгляді справи за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа Виконавчий комітет Яготинської міської ради Київської області про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна, забезпечивши його явку у судове засідання, яке відбудеться 13.06.2024року о09годині 00хвилин в приміщенні Яготинського районного суду Київської області (07700, Київська область, Бориспільський район, м. Яготин, вул. Незалежності, буд. 67, відеоконференцзал).

Клопотання представника ОСОБА_1 задовольнити та витребувати у Комунального некомерційного підприємства Яготинської міської ради «Яготинська центральна міська лікарня» медичну картку хворого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Копію ухвали направити до Північного міжрегіонального центру з надання безоплатної вторинної правничої допомоги та Комунального некомерційного підприємства Яготинської міської ради «Яготинська центральна міська лікарня».

Суддя Савчак С.П.

Присяжні Крутько В.І.

Кулінський О.П.

СудЯготинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення13.05.2024
Оприлюднено14.05.2024
Номер документу118970083
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —382/719/24

Ухвала від 13.06.2024

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Савчак С. П.

Ухвала від 13.05.2024

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Савчак С. П.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Савчак С. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні