Ухвала
від 13.06.2024 по справі 382/719/24
ЯГОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Яготинський районний суд Київської області

Справа № 382/719/24

Провадження № 2-о/382/35/24

УХВАЛА

13 червня 2024 року Яготинський районний суд Київської області

у складі:

головуючого судді Савчака С.П.,

присяжних Крутька В.І., Кулінського О.П.,

секретар судового засідання Купрієнко В.В.,

за участі:

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

особи відносно, якої подано заяву про

визнання її недієздатною ОСОБА_3

адвоката Пашетних Д.О. ОСОБА_4 ,

представника Виконавчого комітета

Яготинської міської ради Київської області,

як органуопіки тапіклування Денисенко О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Виконавчий комітет Яготинської міської ради Київської області, ОСОБА_3 про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

До суду звернувся ОСОБА_1 з заявою про визнання недієздатним його сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який у зв`язку з його стійким психічним розладом, який триває від дня народження. ОСОБА_3 внаслідок наявності у нього психічного захворювання є інвалідом 1 групи підгрупи Б та перебуває на обліку у лікаря психіатра КНП «Яготинська ЦМЛ». ОСОБА_3 фактично не розуміє значення своїх дій та потребує постійного стороннього догляду, відтак періодично проходить курс лікування в КОР «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання», оскільки мати ОСОБА_5 , офіційно працевлаштована та немає змоги в повній мірі забезпечити належний йому догляд, а інших родичей вони не мають, а тому ОСОБА_1 просить визнати ОСОБА_3 недієздатним та призначити його опікуном останнього.

За доданим до заяви висновком лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу № 20 від 06.03.2024 р. ОСОБА_3 , 1997 р.н., за рівнем обмеження життєдіяльності: обмеження самообслуговування, обмеження здатності контролювати свою поведінку - потребує постійного стороннього догляду.

Заявник та його представник заяву підтримали просять призначити у справі судов-психіатричну експертизу відносно ОСОБА_3 Адвокат Петренко П.І. погоджується з необхідністю призначенням експертизи та просить поставити додатково питання експертам щодо можливості участі ОСОБА_3 в судових засіданнях. Представник виконавчого комітету Яготинської міської ради підтримала необхідність призначення експертизи.

Відповідно доп.1ч.2ст.293Цивільного процесуальногокодексу України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи недієздатною.

Відповідно до ч. 1 ст. 39 Цивільного кодексу України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ч. 1 ст. 103 Цивільного процесуального кодексу України, суд призначаєекспертизу усправі засукупності такихумов: 1)для з`ясуванняобставин,що маютьзначення длясправи,необхідні спеціальнізнання усфері іншій,ніж право,без якихвстановити відповідніобставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до ст. 105 Цивільного процесуального кодексу України, призначення експертизи є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Заслухавши учасниківта дослідившиматеріали справи,суд вважаєза необхіднепризначити усправі длявизначення психічногостану ОСОБА_3 судово-психіатричнуекспертизу проведенняякої доручитиекспертам Комунальногонекомерційного підприємстваКиївської обласноїради «Обласнепсихіатрично-наркологічнемедичне об`єднання» на вирішення яких поставити питання: - чи страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець та житель м. Яготин Київської області, на хронічний, стійкий психічний розлад та який саме ? чи може ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець та житель м. Яготин Київської області, внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу усвідомлювати значення своїх дій та/або керувати ними? чи може ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець та житель м. Яготин Київської області внаслідок стану психічного здоров`я приймати участь в судових засіданнях та особисто давати пояснення по суті справи?

Крім того, слід попередити експерта/експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених обов`язків за ст. 384, 385 КК України.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 Цивільного процесуального кодексу України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи.

У зв`язку з призначенням судом експертизи провадження у справі слід зупинити на час її проведення.

На підставі викладеного, керуючись ст. 103-105, 252, 258-261, 293, 294, 298, 351-355 Цивільного процесуального кодексу України суд

УХВАЛИВ:

Призначити у справі судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Комунального некомерційного підприємства Київської обласної ради «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання» смт. Глеваха вул. Вокзальна 8 Васильківського району Київської області.

На вирішення судово-психіатричної експертизи поставити наступні питання:

1)Чи страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець та житель м. Яготин Київської області, на хронічний, стійкий психічний розлад та який саме ?

2)Чи може ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець та житель м. Яготин Київської області, внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу усвідомлювати значення своїх дій та/або керувати ними?

3)чи може ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець та житель м. Яготин Київської області, внаслідок стану психічного здоров`я приймати участь в судових засіданнях та особисто давати пояснення по суті справи?

Попередити експерта/експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених обов`язків за ст. 384, 385 КК України.

Зобов`язати ОСОБА_1 забезпечити прибуття ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до Комунального закладу Київської обласної ради «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання».

Справу надіслати до експертної установи для забезпечення проведення судово-психіатричної експертизи.

На час проведення експертизи зупинити провадження у справі.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

На ухвалу може бути подано апеляційна скарга безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її оголошення.

Копію ухвали надіслати/вручити заявнику, представнику заявника, адвокату, Пашетних Д.О., заінтересованій особі та Комунальному некомерційному підприємству Київської обласної ради «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання».

Суддя Савчак С.П.

Присяжні Крутько В.І.

Кулінський О.П .

СудЯготинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення13.06.2024
Оприлюднено14.06.2024
Номер документу119700800
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —382/719/24

Рішення від 01.08.2024

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Савчак С. П.

Ухвала від 01.08.2024

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Савчак С. П.

Ухвала від 13.06.2024

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Савчак С. П.

Ухвала від 13.05.2024

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Савчак С. П.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Савчак С. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні