Ухвала
від 08.05.2024 по справі 148/915/23
ТУЛЬЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 148/915/23

Провадження №2/148/36/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 травня 2024 року Тульчинський районнийсуд Вінницькоїобласті

у складі: головуючого судді Штифурко Л.А.,

секретаря Лиженко Є.М.,

розглянувши увідкритомупідготовчомусудовомузасіданнів залісудовихзасіданьм.Тульчинацивільнусправуза позовом ОСОБА_1 ,якийподано вйогоінтересах тавідйогоімені представником,адвокатомКугутюком ОлександромВасильовичем,третяособа,яканезаявляєсамостійнихвимогщодопредмета спорунастороніпозивача,- ОСОБА_2 ,до ОСОБА_3 вособі законногопредставника ОСОБА_4 ,Шпиківськоїселищноїради,за участіоргануопікитапіклування Шпиківськоїселищноїрадипро визнаннязаповітунедійсним,-

встановив:

В провадженні суду знаходиться вказана вище цивільна справа.

В підготовчому судовому засіданні представник позивача, адвокат Кугутюк О.В., підтримав своє клопотання про призначення у справі посмертної судово-психіатричної експертизи від 15.04.2024, та просив її виконання доручити експертам Вінницької філії судово-психіатричних експертиз державної установи "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України" для надання висновку про те, чи був ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , за своїм психічним станом здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними на момент вчинення ним 03.05.2022 правочину - заповіту, який посвідчено старостою Юрківського старостинського округу Шпиківської селищної ради Тульчинського району Вінницької області, зареєстрованого за р. № 8-13. Дане клопотання обґрунтував тим, що позовні вимоги позивача ґрунтуються на хворобі ОСОБА_5 , який перед смертю приймав лікарські препарати на наркотичній основі, які, окрім зняття больових відчуттів, також могли пригнічувати свідомість, внаслідок чого ОСОБА_5 міг не усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними на момент вчинення ним заповіту 03.05.2022.

Представник законного представника неповнолітньої відповідачки ОСОБА_3 адвокат Мовчан В.В., заперечив щодо задоволення вказаного вище клопотання представника позивача. Вважає, що метою подання вказаного клопотання представником позивача є затягування розгляду справи. Також на його думку, дане клопотання подане передчасно та питання про призначення вказаної експертизи доцільно було б вирішувати після зясування обставин у справі.

В підготовчому судовому засіданні представник органу опіки та піклування Шпиківської селищної ради Костенюк О.А. не заперечила щодо задоволення клопотання представника позивача про призначення у справі посмертної судово-психіатричної експертизи.

Третя особа без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - ОСОБА_2 в судове засідання не зявився з невідомих причин, хоча про дату, час та місце судового розгляду був повідомлений належним чином.

Заслухавши думку учасників процесу, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що з метою правильного вирішення спору дане клопотання слід задовольнити, виходячи з наступних підстав.

За змістом ч. 2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд, зокрема, вирішує питання про призначення експертизи, вирішує заяви та клопотання учасників справи.

Відповідно до п.1 ч 1 ст.103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Беручи до уваги, що для з`ясування обставин у справі, зокрема, питання про те, чи був ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , за своїм психічним станом здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними на момент вчинення ним 03.05.2022 заповіту, який посвідчено старостою Юрківського старостинського округу Шпиківської селищної ради Тульчинського району Вінницької області, зареєстрованого за р. № 8-13, необхідні спеціальні знання в галузі медицини - сфері іншій, ніж право, та враховуючи те, що питання про призначення експертизи суд вирішує у підготовчому засіданні, суд доходить висновку про необхідність призначення посмертної судово-психіатричної експертизи саме на цій стадії цивільного процесу.

За приписами ч. 2 ст. 108 ЦПК України у разі, якщо суд призначив проведення експертизи експертній установі, керівник такої установи доручає проведення експертизи одному або декільком експертам.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку, зокрема, призначення судом експертизи.

Враховуючи, що для проведення експертизи потрібний значний проміжок часу, з врахуванням положень п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України, провадження у справі слід зупинити на час проведення експертизи.

На підставі викладеного, керуючись ст. 103, 104, 108, 109, 197, 252, 253 ЦПК України, суд,-

постановив:

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 , адвоката Кугутюка О.В., - задовольнити.

Призначити у справі посмертну судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Вінницької філії судово-психіатричних експертиз державної установи "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України".

На вирішення експертів поставити запитання:

- чи був ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , за своїм психічним станом здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними на момент вчинення ним 03.05.2022 правочину - заповіту, який посвідчено старостою Юрківського старостинського округу Шпиківської селищної ради Тульчинського району Вінницької області, зареєстрованого за р. № 8-13.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Витрати по проведенню експертизи покласти на позивача ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ).

Для проведення експертизи надати у розпорядження експертів матеріали цивільної справи № 148/915/23, амбулаторну карту № 1521 ОСОБА_5 ; медичну карту амбулаторного хворого № 0013 ОСОБА_5 .

Визначити строк для проведення експертизи - один календарний місяць з дня отримання експертною установою ухвали суду.

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Копію ухвали для відома надіслати учасникам справи та для виконання - Вінницькій філії судово-психіатричних експертиз державної установи "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України" (21005, вул. Пирогова, 109, м. Вінниця).

Ухвала може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення шляхом подачі апеляційної скарги.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Повний текст ухвали складено 13.05.2024.

Суддя Л.А.Штифурко

СудТульчинський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено14.05.2024
Номер документу118973562
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —148/915/23

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Штифурко Л. А.

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Штифурко Л. А.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Штифурко Л. А.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Штифурко Л. А.

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Штифурко Л. А.

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Штифурко Л. А.

Ухвала від 25.10.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Штифурко Л. А.

Ухвала від 25.10.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Штифурко Л. А.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Штифурко Л. А.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Штифурко Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні